Ķiršu kompots
Pīlādžu želeja. Ir varianti
Pīlādži ir maģiski koki, saistīti ar dažādiem ticējumiem un rituāliem. Visu gadu pīlādzis ir pieticīgs, ainavā neizceļas, pavasarī tam raisās ziedu čemuri, bet uz rudens pusi ar sarkaniem ogu ķekariem tas iemirdzas kā krāšņa rota.
Ievads
Teksts: Sandra Ošiņa
Foto: Valdis Ošiņš
Ķiršu kompots kopš bērnības man ir bijis pats mīļākais kompots. Tā nekad nevarēja būt par daudz. Kad biju maza, ziemas laikā nebija iespējams veikalā nopirkt svaigus augļus, tāpēc mamma un vecmāmiņa vasarā centās, cik spēja, gatavojot ziemas krājumus. Ķiršu kompots bija ekskluzīvajā galā, tā nekad nebija tik daudz kā ābolu vai plūmju kompota. Ķiršu kompots bija pats pirmais, ko es iemācījos taisīt savā virtuvē, un kaut nedaudz uztaisu katru gadu.

Īpaši tā nozīme pieaugusi, kopš atklāju Švarcvaldes ķiršu torti un kūciņas (mazās kūciņas man garšo pat labāk, un tās ir vienkāršāk pagatavojamas). To pildījumu gatavo no ķiršu kompota, un man vislabāk patīk, ja kompots ir gatavots ar visiem kauliņiem. Ik pa laikam medijos pavīd kāds raksts par zilskābi, ko cilvēka organisms spējīgs saražot no ķiršu kauliņiem. Zilskābe ir traka inde, tāpēc ir vērts ievērot padomu šādu kompotu neglabāt ilgāk par diviem gadiem. Bet šis noteikums parasti nerada nekādu problēmu, jo kompots ir tik garšīgs, ka tas no plaukta pazūd pats pirmais. Nekas traks nenotiks, ja nejauši norij kādu ķirsi ar visu kauliņu. Vai divus. Bet noteikti nav vēlams ēst ķiršu kodoliņus, ko dabū, pārsitot kodoliņus pušu.

Veikalos biežāk pārdod atkaulotus ķiršu kompotus, un pēc manas garšas tas nav tik labs. Turklāt ķirši izskatās kā spridzināti. Ja gribi ar tiem rotāt torti, tas nav pārāk estētiski.

Ir gadījumi, kad kauliņus drošāk iztīrīt, piemēram, ja kompotu ēdīs mazi bērni. Ja nav speciāli tam paredzētu ierīču, to var darīt ar saspraužamadatas apaļo galu vai izmantot pudeli un kokteiļsalmiņu (vēlams ne papīra) – likt ķiršus uz pudeles kakliņa ar kātiņa vietu uz augšu, ar salmiņu kauliņu “izdurt” pudelē. Ja pieejamas liela putna spalvas, piemēram, zosu vai tītaru, var izmantot šādu spalvu, kuras apakšgals nogriezts, un rīkoties līdzīgi kā ar kokteiļsalmiņu. Šo darbu labāk darīt dārzā vai pagalmā, uzvelkot tumšu apģērbu. Vai tādu, ko nav žēl nošļakstīt ar ķiršu sulu. Ķiršu ogas ir sulīgas. Lai kā uzmanītos, lāses šķīst uz visām pusēm.

Esmu interneta forumos lasījusi par elektriskām ierīcēm, ar ko izņem ķiršu kauliņus. Tās ir ļoti efektīvas un noderīgas, ja ķiršu ir ļoti daudz. Tomēr pēc to lietošanas ēdot der uzmanīties, jo lielajā ātrumā kāds kauliņš tomēr paliek ogās un neizbēgami nokļūst ēdāja mutē.

Ja vasaras karstumā negribas karsēties un saldētavā ir brīva vieta, ķiršus var sasaldēt un kompotu pagatavot vēlāk.
Sastāvdaļas
- Gatavi skābie ķirši (pilnā 1 l burkā ietilps apmēram 750 g ķiršu un ap 300 ml sīrupa)
- Cukurs 300–400 g uz 1 l ūdens
Soļi
Solis 1
Gatavus ķiršus pārlasa – ogām jābūt nebojātām un veselām. Ja ogas ir pirktas veikalā vai tirgū, tās noskalo un notecina caurdurī lieko ūdeni. Kompotu var gatavot no veselām ķiršogām, ar kauliņiem. Ja vēlas, kauliņus iepriekš iztīra (sk. ievadā, kā to ērtāk izdarīt).
Solis 2
Tīrās, izkarsētās burkās ber ogas, var piebērt pilnu burku, līdz augšai, bet var arī mazāk. Ja kompotu lietos dzēriena gatavošanai, ogas var iebērt burkā līdz pusei. Tad kompots būs maigāks.
Solis 3
Katlā uzvāra ūdeni un pievieno cukuru, uz 1 litru ūdens ber vismaz 300 g cukura, bet var bērt līdz 400 gramiem, ja patīk saldāks. Variantam ar mazāku ogu daudzumu var izvēlēties mazāko cukura devu. Jo vairāk cukura pievienos, jo drošāk kompotu varēs uzglabāt siltākās telpās – ja jums nav vēsa pagraba, labāk pievienot vairāk cukura.
Solis 4
Vārošu cukura sīrupu pārlej ogām burkās, viegli uzskrūvē iepriekš novārītus, tīrus vāciņus, burkas apsedz ar salocītu audumu, kādu sedziņu, un atstāj ievilkties pusstundu.
Solis 5
Sīrupu nolej katlā un vēlreiz uzvāra. Šim nolūkam ērti izmantot speciālu vāciņu ar caurumiņiem, bet var nokāst, pieturot vāciņu ar virtuves cimdu vai lupatiņu. Jārēķinās, ka sīrups pamanīsies nokļūt visur, lai cik ļoti censtos to paturēt burkā un katlā. Izmantotās lietas pēc tam būs jāmazgā.
Solis 6
Pārliešanu atkāro pavisam trīs reizes, pēdējā reizē vākus stingri aizgriež.
Solis 7
Burkas saliek ar vākiem uz leju, patur tā 10 minūtes, apgriež otrādi, sasedz un notur vēl 3–4 stundas vai līdz nākamajai dienai. Kompota īstā garša būs izveidojusies ne ātrāk kā pēc mēneša. Uzglabā vēsā, tumšā vietā, pēc atvēršanas uzglabā ledusskapī.
Solis 8
Ja ķiršu kompots gatavots ar kauliņiem, kauliņos esošās zilskābes dēļ to var uzglabāt ne ilgāk par diviem gadiem.
Saistītās receptes

Pīlādžu želeja. Ir varianti
Pīlādži ir maģiski koki, saistīti ar dažādiem ticējumiem un rituāliem. Visu gadu pīlādzis ir pieticīgs, ainavā neizceļas, pavasarī tam raisās ziedu čemuri, bet uz rudens pusi ar sarkaniem ogu ķekariem tas iemirdzas kā krāšņa rota.

Ķiršu uzlējums ukraiņu gaumē
Pirms gadiem, iedvesmota no Gata Zuntes burvīgajiem feisbuka ierakstiem rūjieniešu dialektā, kur viņš apraksta savus piedzīvojumus, gatavojot ķiršu uzlējumu, sāku meklēt receptes.

Ķiršu sīrups. Ķiršu ievārījums
Ķiršu ievārījuma recepte laika gaitā mūsmājās ir ļoti mainījusies. Vecā recepte, kurā ogas ilgi vāra cukurā, palikusi pagātnē līdz ar ģimenes paaudzēs saglabāto stāstu par to, kā mana tēva vecmāmiņa tīrījusi kauliņus no pašu dārza ogām. Daudz un ilgi.