Švarcvaldes ķiršu kūka

Tartes ar vaniļas krēmu un avenēm

Šīs kūkas tapa pēc maza izbrauciena uz Igauniju. Parasti pa ceļam uz Tallinu Pērnavā iegriežamies iedzert kafiju. Nu jau tradicionāli kafejnīcā Supelsaksad, kur ir gardas kūkas un maizītes, kā arī ļoti romantisks interjers.

Ievads

Teksts: Sandra Ošiņa

Foto: Valdis Ošiņš 

Pie šīs kūkas receptes veda trīs ceļi. Pirms kāda laiciņa septiņus gadus mūsu ģimene ir dzīvojusi Melnsila ielā. Agrākos laikos tā bija Švarcvaldes iela. Kad reiz interneta plašumos uzdūros kūkai ar šādu nosaukumu, nolēmu, ka būtu goda lieta izmēģināt recepti.

Kad mūsu dēls pagājušajā gadā bija apmaiņas braucienā Vācijā, palūdzu, lai viņš atved mazu pudelīti ķiršu degvīna (Kirschwasser) šīs kūkas pagatavošanai. Man par lielu pārsteigumu, drīz pienāca sūtījums pa pastu – tur bija nevis mazā suvenīru pudelīte, bet gan liela un skaista pudele. Kā izrādījās, kūkai vajag diezgan daudz šīs garšvielas! Tāpēc liels paldies vācu mammai, Roberta kundzei, jo nu kūka izdevās tiešām atbilstīga.

Kad pagājušajā rudenī noskatījāmies Mārtiņa Sirmā filmā “Kulta ēdieni” piedzīvojumus Bavārijā, īstā cepšanas diena bija klāt. Šeit minētā recepte gan ir izveidota, apkopojot vairākas. Ja torti vēlas lielāku, var ņemt 8–9 olas, litru putukrējuma, arī citas sastāvdaļas attiecīgi vairāk. Es no dažādajām receptēm izvēlējos tādu, kurai mazāk cukura, vairāk kakao. Savukārt no raidījumā redzamās saimnieces guvu drosmi netaupīt dzidro ķiršūdeni biskvīta un citu sastāvdaļu dāsnā svaidīšanā. Tā garša ir tiešām brīnumaina – ķiršūdens nav ne mazākajā mērā salds vai skābs, bet, kā teica viens mūs draugs – apaļš. Garša apaļa kā ķiršoga. Ja starp kūkas ēdājiem būs mazi bērni, ķiršūdeni var aizvietot ar ķiršu kompota sīrupu.

Vēl viena pateicība pienākas Ralfam Reinholdam no zemnieku saimniecības “Zvejnieki” Tukuma tuvumā. Viņš visu ziemu ved uz mūsu ceturtdienas tirdziņiem saldētas ogas – upenes, avenes, jāņogas un ķiršus. Tā mēs tikām pie skaistām, apaļām ķiršogām ar visiem kauliņiem – tas ir svarīgi gan garšas, gan skaistuma ziņā. Pagatavoju kompotu, daļai ķiršu, kurus izmantoju pildījumā, pēc vecmammas metodes ar saspraužamo adatu izņēmu kauliņus. Virspuses rotājumā ķirši ir ar visiem kauliņiem, skaisti un nevainojami.

Sastāvdaļas

16 gabaliņiem

  • Apaļa kūkas forma ar noņemamu malu, diametrs – 24 vai 26 cm

Biskvītam

  • 6 olas
  • 4 ēdamkarotes karsta ūdens
  • 120 g cukura
  • 60 g kviešu miltu
  • 60 g kartupeļu cietes
  • 60 g kakao pulvera
  • Šķipsna sāls
  • 1 tējkarote cepamā pulvera

    Pildījumam

    • 100 ml Kirsch degvīna (ja torti ēdīs mazi bērni, šo var aizvietot ar ķiršu kompota sulu)
    • ½ l ķiršu kompota
    • 2 ēdamkarotes kartupeļu cietes
    • 2 ēdamkarotes cukura
    • 1/2 l 35 % saldā krējuma
    • 1 tējkarote vaniļas cukura
    • 2 paciņas putukrējuma cietinātāja
    • 1 ēdamkarote cukura

    Rotāšanai

    • 50 g tumšās šokolādes
    • 16 kompota ķirši

    Soļi

    Solis 1

    Olas dzeltenumus atdala no baltumiem. Dzeltenumiem pievieno karstu ūdeni, kuļ kādas 3 minūtes, tad pakāpeniski pievieno cukuru un kuļ, līdz masa ir bieza un krēmīga.

    Solis 2

    Citā bļodā sajauc kviešu miltus, kartupeļu cieti, kakao un cepamo pulveri. Sauso maisījumu iejauc olas dzeltenumu masā

    Solis 3

    Olas baltumiem pievieno šķipsnu sāls, sakuļ stingrās putās.

    Solis 4

    Baltumus uzmanīgi iecilā mīklā. Ieslēdz cepeškrāsni uz 180 grādiem C.

    Solis 5

    Izklāj kūkas formu ar cepampapīru vai iesmērē ar sviestu un izkaisa ar miltiem, kas sajaukti ar kakao. Lej mīklu formā, izlīdzina, liek krāsnī cepties kādu pusstundu vai mazliet ilgāk. Pārbauda ar koka skaliņu – ja iedurot mīkla nelīp, ir gatavs. Atdzesē, vēlams, līdz nākamajai dienai.

    Solis 6

    Gatavo pildījumu. No ½ l ķiršu kompota 16 ķiršus atstāj rotāšanai, pārējo katliņā uzvāra. Kartupeļu cieti atšķaida ar puskrūzīti auksta ūdens. Katliņā iejauc cukuru, pēc patikšanas ķiršu degvīnu, atšķaidīto cieti un tūlīt ņem nost no plīts.

    Solis 7

    Biskvītu pārgriež horizontāli divās daļās.

    Solis 8

    Kūkas pamatni aprasina ar ķiršu degvīnu.

    Solis 9

    Pārlej karstu ķīseli un izlīdzina.

    Solis 10

    Atstāj atdzist.

    Solis 11

    Uzputo putukrējumu, pievienojot nedaudz cukura, vanilīna cukura un pēc garšas nedaudz ķiršu degvīna, kā arī putukrējuma cietinātāju.

    Solis 12

    Atdzisušajai pamatnei pārklāj nedaudz mazāk par pusi putukrējuma.

    Solis 13

    Uzliek kūkas virskārtu, uzmanīgi piespiež. Aprasina ar ķiršu degvīnu.

    Solis 14

    Pārklāj virsu ar putukrējumu, atstājot malām un rotāšanai.

    Solis 15

    Ar krēma šprici pa apli kūkas ārmalā uzspiež 16 krēma piciņas.

    Solis 16

    Noklāj ar putukrējumu kūkas malas.

    Solis 17

    Šokolādi ar mizojamo nazīti sastrādā skaidiņās. Nobārsta kūkas vidu.

    Solis 18

    Ar salveti nosusina atlikušos ķiršus, rotā krēma piciņas. Labi, ja kūku var atstāt ievilkties uz dažām stundām ledusskapī. Paldies Paulai par palīdzību!

    Solis 19

    Bauda kopā ar glāzīti ķiršu degvīna. Prozit!

    Mūsu grāmata

    Izpārdota!

    Saistītās receptes

    Tartes ar vaniļas krēmu un avenēm

    Tartes ar vaniļas krēmu un avenēm

    Šīs kūkas tapa pēc maza izbrauciena uz Igauniju. Parasti pa ceļam uz Tallinu Pērnavā iegriežamies iedzert kafiju. Nu jau tradicionāli kafejnīcā Supelsaksad, kur ir gardas kūkas un maizītes, kā arī ļoti romantisks interjers.

    Rabarberu apelsīnu kūka

    Rabarberu apelsīnu kūka

    To, ka rabarbers draudzējas ar apelsīnu, zinu kopš bērnības. Toreiz apelsīnus nemaz tā nevarēja nopirkt. Kad tāda laime gadījās, mana vecāmāte, ko ģimenē sauca par Manīti, tos mizoja plāni jo plāni, pēc tam miziņas rūpīgi izkaltēja un glabāja cieši aizskrūvētā burciņā.

    Švarcvaldes kūciņas

    Švarcvaldes kūciņas

    Ja jūsmāju krājumos martā atrodamas vēl kādas ķiršu kompota burkas, jādomā, kā tās izmantot. Vasarā mūsu opis parasti izcīna nopietnas cīņas ar strazdiem, mēģinot godīgi sadalīt, cik mums, cik viņiem. Tāpēc viņš visus ķiršu labumus ir pelnījis dubultā. Un tāpēc mums mājās ir gardi skābo ķiršu kompoti ar visiem kauliņiem. Tie, ko veikalā var nopirkt bez kauliņiem, nav mūsu gaumē.

    Mūsu sadarbības partneri