Švarcvaldes ķiršu kūka

Linzertorte jeb Lincas torte

Linzertorte jeb Lincas torte garšo visiem, tās recepte pārbaudīta gadu simtos, aizceļojusi pāri robežām, parādās dažādos pasaules kūku top sarakstos, un tā ir ģeniāla savā vienkāršībā. Tā izdosies ikvienam, arī iesācējam.

Ievads

Teksts: Sandra Ošiņa

Foto: Valdis Ošiņš 

28/03/2015

Pie šīs kūkas receptes veda trīs ceļi. Pirms kāda laiciņa septiņus gadus mūsu ģimene ir dzīvojusi Melnsila ielā. Agrākos laikos tā bija Švarcvaldes iela. Kad reiz interneta plašumos uzdūros kūkai ar šādu nosaukumu, nolēmu, ka būtu goda lieta izmēģināt recepti.

Kad mūsu dēls pagājušajā gadā bija apmaiņas braucienā Vācijā, palūdzu, lai viņš atved mazu pudelīti ķiršu degvīna (Kirschwasser) šīs kūkas pagatavošanai. Man par lielu pārsteigumu, drīz pienāca sūtījums pa pastu – tur bija nevis mazā suvenīru pudelīte, bet gan liela un skaista pudele. Kā izrādījās, kūkai vajag diezgan daudz šīs garšvielas! Tāpēc liels paldies vācu mammai, Roberta kundzei, jo nu kūka izdevās tiešām atbilstīga.

Kad pagājušajā rudenī noskatījāmies Mārtiņa Sirmā filmā “Kulta ēdieni” piedzīvojumus Bavārijā, īstā cepšanas diena bija klāt. Šeit minētā recepte gan ir izveidota, apkopojot vairākas. Ja torti vēlas lielāku, var ņemt 8–9 olas, litru putukrējuma, arī citas sastāvdaļas attiecīgi vairāk. Es no dažādajām receptēm izvēlējos tādu, kurai mazāk cukura, bet vairāk kakao. Savukārt no raidījumā redzamās saimnieces guvu drosmi netaupīt dzidro ķiršūdeni biskvīta un citu sastāvdaļu dāsnā svaidīšanā. Tā garša ir tiešām brīnumaina – ķiršūdens nav ne mazākajā mērā salds vai skābs, bet, kā teica viens mūs draugs – apaļš. Garša apaļa kā ķiršoga. Ja starp kūkas ēdājiem būs mazi bērni, ķiršūdeni var aizvietot ar ķiršu kompota sīrupu.

Manuprāt, īsto garšu var dabūt tikai no tāda kompota, kur ogas konservētas ar visiem kauliņiem. Pirms kūkas gatavošanas kauliņus izņēmu ar saspraužamo adatu. Ja to dara ar rokām, ogas no vienas puses paliek veselas un skaistas pretstatā mehāniski tīrītajiem ķiršiem no rūpnieciski ražotiem kompotiem.

Reizēm labāk cept mazās Švarcvaldes ķiršu kūciņas. Tās ir ērtāk apēst pasākumos, kuros kūciņas ņemam rokās, tās labi pasniegt kruzuļotajos papīriņos.

Sastāvdaļas

16 gabaliņiem

  • Apaļa kūkas forma ar noņemamu malu, diametrs – 24 vai 26 cm

Biskvītam

  • 6 olas
  • 4 ēdamkarotes karsta ūdens
  • 120 g cukura
  • 60 g kviešu miltu
  • 60 g kartupeļu cietes
  • 60 g kakao pulvera
  • Šķipsna sāls
  • 1 tējkarote cepamā pulvera

    Pildījumam

    • 100 ml Kirsch degvīna (ja torti ēdīs mazi bērni, šo var aizvietot ar ķiršu kompota sulu)
    • ½ l ķiršu kompota
    • 2 ēdamkarotes kartupeļu cietes
    • 2 ēdamkarotes cukura
    • ½ l 35 % saldā krējuma
    • 1 tējkarote vaniļas cukura
    • 2 paciņas putukrējuma cietinātāja
    • 1 ēdamkarote cukura

    Rotāšanai

    • 50 g tumšās šokolādes
    • 16 kompota ķirši

    Soļi

    Solis 1

    Olas dzeltenumus atdala no baltumiem. Dzeltenumiem pievieno karstu ūdeni, kuļ kādas 3 minūtes, tad pakāpeniski pievieno cukuru un kuļ, līdz masa ir bieza un krēmīga.

    Solis 2

    Citā bļodā sajauc kviešu miltus, kartupeļu cieti, kakao un cepamo pulveri. Sauso maisījumu iejauc olas dzeltenumu masā

    Solis 3

    Olas baltumiem pievieno šķipsnu sāls, sakuļ stingrās putās.

    Solis 4

    Baltumus uzmanīgi iecilā mīklā. Ieslēdz cepeškrāsni uz 180 °C temperatūru.

    Solis 5

    Izklāj kūkas formu ar cepampapīru vai iesmērē ar sviestu un izkaisa ar miltiem, kas sajaukti ar kakao. Lej mīklu formā, izlīdzina un liek krāsnī cepties kādu pusstundu vai mazliet ilgāk. Pārbauda ar koka skaliņu – ja iedurot mīkla nelīp, ir gatavs. Atdzesē, vēlams, līdz nākamajai dienai.

    Solis 6

    Gatavo pildījumu. No ķiršogām ar saspraužamās adatas galu uzmanīgi izņem kauliņus. No ½ l ķiršu kompota 16 skaistākos ķiršus atstāj rotāšanai, pārējo katliņā uzvāra. Kartupeļu cieti atšķaida ar puskrūzīti auksta ūdens. Katliņā iejauc cukuru, pēc patikšanas ķiršu degvīnu, atšķaidīto cieti un tūlīt ņem nost no plīts.

    Solis 7

    Biskvītu pārgriež horizontāli divās daļās.

    Solis 8

    Kūkas pamatni aprasina ar ķiršu degvīnu.

    Solis 9

    Pārlej karstu pildījumu un izlīdzina.

    Solis 10

    Atstāj atdzist.

    Solis 11

    Uzputo putukrējumu, pievienojot nedaudz cukura, vanilīna cukura un pēc garšas nedaudz ķiršu degvīna, kā arī putukrējuma cietinātāju.

    Solis 12

    Atdzisušajai pamatnei pārklāj nedaudz mazāk par pusi putukrējuma.

    Solis 13

    Uzliek kūkas virskārtu, uzmanīgi piespiež. Aprasina ar ķiršu degvīnu.

    Solis 14

    Pārklāj virsu ar putukrējumu, atstājot malām un rotāšanai.

    Solis 15

    Kūkas ārmalā pa apli caur konditora turzu ar robainu uzgali uzspiež 16 krēma piciņas.

    Solis 16

    Kūkas malas noklāj ar putukrējumu.

    Solis 17

    Šokolādi ar mizojamo nazīti sastrādā skaidiņās. Nobārsta kūkas vidu.

    Solis 18

    Ar salveti nosusina atlikušos ķiršus, rotā krēma piciņas. Labi, ja kūku var atstāt ievilkties uz dažām stundām ledusskapī. Paldies Paulai par palīdzību!

    Solis 19

    Bauda kopā ar glāzīti ķiršu degvīna. Prozit!

    Mūsu grāmata

    Izpārdota!

    Saistītās receptes

    Linzertorte jeb Lincas torte

    Linzertorte jeb Lincas torte

    Linzertorte jeb Lincas torte garšo visiem, tās recepte pārbaudīta gadu simtos, aizceļojusi pāri robežām, parādās dažādos pasaules kūku top sarakstos, un tā ir ģeniāla savā vienkāršībā. Tā izdosies ikvienam, arī iesācējam.

    Persiku torte Unas māsīca

    Persiku torte Unas māsīca

    Netālu no mūsu mājām bija veikals Globuss ar lielisku konditoreju, un viena no mīļākajām tortēm gan mums, gan Gunāram bija Una – persiku torte ar smilšu mīklas pamatni, krēmīgu vidusslāni, kurā vārītā krēma un skābā krējuma pildījumā gozējās saulaini dzelteni persiku gabaliņi, un pāri visam – maigs bezē mākonis, pārputināts ar pūdercukura putekļiem.

    Kijivas torte/Київський торт

    Kijivas torte/Київський торт

    1. martā ir vārda diena manam tēvam Ivaram. Nekādas lielas svinības pandēmijas dēļ tāpat nerīkojam, bet kūku izcept ir svēta lieta. Domājot par Kijevu, Ukrainas sirdi, ko šobrīd pašaizliedzīgi un drosmīgi aizstāv ukraiņu tauta prezidenta Volodimira Zeļenska vadībā, atcerējos, ka Kijevai ir sava torte. Nekad nebiju to cepusi, bet interneta dzīlēs bija atrodams liels daudzums recepšu variāciju.

    Mūsu sadarbības partneri