Sestdiena, 28 marts, 2015 - Gatavo
Foto: Valdis Ošiņš Pierakstīja: Sandra Ošiņa

Švarcvaldes ķiršu kūka

Svarcvaldes-kuka_VO_3150059

VO_3130009 VO_3130018 VO_3130010 VO_3130027 VO_3130029 VO_3140165 VO_3140166 VO_3140190 VO_3140175 VO_3140195 VO_3140212 VO_3140218 VO_3140219 VO_3140228 VO_3140239 VO_3140247 VO_3140266 VO_3140267 Svarcvaldes-kuka_VO_3150065 Svarcvaldes-kuka_VO_3150059

Pie šīs kūkas receptes veda trīs ceļi. Pirms kāda laiciņa septiņus gadus mūsu ģimene ir dzīvojusi Melnsila ielā. Agrākos laikos tā bija Švarcvaldes iela. Kad reiz interneta plašumos uzdūros kūkai ar šādu nosaukumu, nolēmu, ka būtu goda lieta izmēģināt recepti.

Kad mūsu dēls pagājušajā gadā bija apmaiņas braucienā Vācijā, palūdzu, lai viņš atved mazu pudelīti ķiršu degvīna (Kirschwasser) šīs kūkas pagatavošanai. Man par lielu pārsteigumu, drīz pienāca sūtījums pa pastu – tur bija nevis mazā suvenīru pudelīte, bet gan liela un skaista pudele. Kā izrādījās, kūkai vajag diezgan daudz šīs garšvielas! Tāpēc liels paldies vācu mammai, Roberta kundzei, jo nu kūka izdevās tiešām atbilstīga.

Kad pagājušajā rudenī noskatījāmies Mārtiņa Sirmā filmā “Kulta ēdieni” piedzīvojumus Bavārijā, īstā cepšanas diena bija klāt. Šeit minētā recepte gan ir izveidota, apkopojot vairākas. Ja torti vēlas lielāku, var ņemt 8–9 olas, litru putukrējuma, arī citas sastāvdaļas attiecīgi vairāk. Es no dažādajām receptēm izvēlējos tādu, kurai mazāk cukura, vairāk kakao. Savukārt no raidījumā redzamās saimnieces guvu drosmi netaupīt dzidro ķiršūdeni biskvīta un citu sastāvdaļu dāsnā svaidīšanā. Tā garša ir tiešām brīnumaina – ķiršūdens nav ne mazākajā mērā salds vai skābs, bet, kā teica viens mūs draugs – apaļš. Garša apaļa kā ķiršoga. Ja starp kūkas ēdājiem būs mazi bērni, ķiršūdeni var aizvietot ar ķiršu kompota sīrupu.

Vēl viena pateicība pienākas Ralfam Reinholdam no zemnieku saimniecības “Zvejnieki” Tukuma tuvumā. Viņš visu ziemu ved uz mūsu ceturtdienas tirdziņiem saldētas ogas – upenes, avenes, jāņogas un ķiršus. Tā mēs tikām pie skaistām, apaļām ķiršogām ar visiem kauliņiem – tas ir svarīgi gan garšas, gan skaistuma ziņā. Pagatavoju kompotu, daļai ķiršu, kurus izmantoju pildījumā, pēc vecmammas metodes ar saspraužamo adatu izņēmu kauliņus. Virspuses rotājumā ķirši ir ar visiem kauliņiem, skaisti un nevainojami.

Sastāvdaļas

16 gabaliņiem

Apaļa kūkas forma ar noņemamu malu, diametrs – 24 vai 26 cm

Biskvītam

6 olas

4 ēdamkarotes karsta ūdens

120 g cukura

60 g kviešu miltu

60 g kartupeļu cietes

60 g kakao pulvera

Šķipsna sāls

1 tējkarote cepamā pulvera

Pildījumam

100 ml Kirsch degvīna (ja torti ēdīs mazi bērni, šo var aizvietot ar ķiršu kompota sulu)

½ l ķiršu kompota

2 ēdamkarotes kartupeļu cietes

2 ēdamkarotes cukura

1/2 l 35 % saldā krējuma

1 tējkarote vaniļas cukura

2 paciņas putukrējuma cietinātāja

1 ēdamkarote cukura

Rotāšanai

50 g tumšās šokolādes

16 kompota ķirši

Darba gaita

VO_31300091. Olas dzeltenumus atdala no baltumiem. Dzeltenumiem pievieno karstu ūdeni, kuļ kādas 3 minūtes, tad pakāpeniski pievieno cukuru un kuļ, līdz masa ir bieza un krēmīga.
VO_31300182. Citā bļodā sajauc kviešu miltus, kartupeļu cieti, kakao un cepamo pulveri. Sauso maisījumu iejauc olas dzeltenumu masā
VO_31300103. Olas baltumiem pievieno šķipsnu sāls, sakuļ stingrās putās.
VO_31300274. Baltumus uzmanīgi iecilā mīklā. Ieslēdz cepeškrāsni uz 180 grādiem C.
VO_31300295. Izklāj kūkas formu ar cepampapīru vai iesmērē ar sviestu un izkaisa ar miltiem, kas sajaukti ar kakao. Lej mīklu formā, izlīdzina, liek krāsnī cepties kādu pusstundu vai mazliet ilgāk. Pārbauda ar koka skaliņu – ja iedurot mīkla nelīp, ir gatavs. Atdzesē, vēlams, līdz nākamajai dienai.
VO_31401656. Gatavo pildījumu. No ½ l ķiršu kompota 16 ķiršus atstāj rotāšanai, pārējo katliņā uzvāra. Kartupeļu cieti atšķaida ar puskrūzīti auksta ūdens. Katliņā iejauc cukuru, pēc patikšanas ķiršu degvīnu, atšķaidīto cieti un tūlīt ņem nost no plīts.
VO_31401667. Biskvītu pārgriež horizontāli divās daļās.
VO_31401908. Kūkas pamatni aprasina ar ķiršu degvīnu.
VO_31401759. Pārlej karstu ķīseli un izlīdzina.
VO_314019510. Atstāj atdzist.
VO_314021211. Uzputo putukrējumu, pievienojot nedaudz cukura, vanilīna cukura un pēc garšas nedaudz ķiršu degvīna, kā arī putukrējuma cietinātāju.
VO_314021812. Atdzisušajai pamatnei pārklāj nedaudz mazāk par pusi putukrējuma.
VO_314021913. Uzliek kūkas virskārtu, uzmanīgi piespiež. Aprasina ar ķiršu degvīnu.
VO_314022814. Pārklāj virsu ar putukrējumu, atstājot malām un rotāšanai.
VO_314023915. Ar krēma šprici pa apli kūkas ārmalā uzspiež 16 krēma piciņas.
VO_314024716. Noklāj ar putukrējumu kūkas malas.
VO_314026617. Šokolādi ar mizojamo nazīti sastrādā skaidiņās. Nobārsta kūkas vidu.
VO_314026718. Ar salveti nosusina atlikušos ķiršus, rotā krēma piciņas. Labi, ja kūku var atstāt ievilkties uz dažām stundām ledusskapī. Paldies Paulai par palīdzību!
Svarcvaldes-kuka_VO_3150065Bauda kopā ar glāzīti ķiršu degvīna. Prozit!

Komentēt

© 2010 Garšīgā Latvija. Visas tiesības aizsargātas