Švarcvaldes ķiršu kūka

LNB Zalcburgas pavārgrāmatas (1718) kūka

Reizēm receptes tevi atrod pavisam negaidītos veidos. Pagājušajā nedēļā Latvijas Nacionālajā bibliotēkā atklāja Jelgavas grāmatu iespiedējiem Stefenhāgeniem veltītu izstādi. Tur pavisam nejauši manās rokās nonāca kartīte ar kūkas recepti no 1718. gadā drukātas pavārgrāmatas Neues Salzburgliches Koch-Buch, autors Konrāds Hagers (Conrad Hagger).

Ievads

Teksts: Sandra Ošiņa

Foto: Valdis Ošiņš 

Pie šīs kūkas receptes veda trīs ceļi. Pirms kāda laiciņa septiņus gadus mūsu ģimene ir dzīvojusi Melnsila ielā. Agrākos laikos tā bija Švarcvaldes iela. Kad reiz interneta plašumos uzdūros kūkai ar šādu nosaukumu, nolēmu, ka būtu goda lieta izmēģināt recepti.

Kad mūsu dēls pagājušajā gadā bija apmaiņas braucienā Vācijā, palūdzu, lai viņš atved mazu pudelīti ķiršu degvīna (Kirschwasser) šīs kūkas pagatavošanai. Man par lielu pārsteigumu, drīz pienāca sūtījums pa pastu – tur bija nevis mazā suvenīru pudelīte, bet gan liela un skaista pudele. Kā izrādījās, kūkai vajag diezgan daudz šīs garšvielas! Tāpēc liels paldies vācu mammai, Roberta kundzei, jo nu kūka izdevās tiešām atbilstīga.

Kad pagājušajā rudenī noskatījāmies Mārtiņa Sirmā filmā “Kulta ēdieni” piedzīvojumus Bavārijā, īstā cepšanas diena bija klāt. Šeit minētā recepte gan ir izveidota, apkopojot vairākas. Ja torti vēlas lielāku, var ņemt 8–9 olas, litru putukrējuma, arī citas sastāvdaļas attiecīgi vairāk. Es no dažādajām receptēm izvēlējos tādu, kurai mazāk cukura, vairāk kakao. Savukārt no raidījumā redzamās saimnieces guvu drosmi netaupīt dzidro ķiršūdeni biskvīta un citu sastāvdaļu dāsnā svaidīšanā. Tā garša ir tiešām brīnumaina – ķiršūdens nav ne mazākajā mērā salds vai skābs, bet, kā teica viens mūs draugs – apaļš. Garša apaļa kā ķiršoga. Ja starp kūkas ēdājiem būs mazi bērni, ķiršūdeni var aizvietot ar ķiršu kompota sīrupu.

Vēl viena pateicība pienākas Ralfam Reinholdam no zemnieku saimniecības “Zvejnieki” Tukuma tuvumā. Viņš visu ziemu ved uz mūsu ceturtdienas tirdziņiem saldētas ogas – upenes, avenes, jāņogas un ķiršus. Tā mēs tikām pie skaistām, apaļām ķiršogām ar visiem kauliņiem – tas ir svarīgi gan garšas, gan skaistuma ziņā. Pagatavoju kompotu, daļai ķiršu, kurus izmantoju pildījumā, pēc vecmammas metodes ar saspraužamo adatu izņēmu kauliņus. Virspuses rotājumā ķirši ir ar visiem kauliņiem, skaisti un nevainojami.

Sastāvdaļas

16 gabaliņiem

  • Apaļa kūkas forma ar noņemamu malu, diametrs – 24 vai 26 cm

Biskvītam

  • 6 olas
  • 4 ēdamkarotes karsta ūdens
  • 120 g cukura
  • 60 g kviešu miltu
  • 60 g kartupeļu cietes
  • 60 g kakao pulvera
  • Šķipsna sāls
  • 1 tējkarote cepamā pulvera

    Pildījumam

    • 100 ml Kirsch degvīna (ja torti ēdīs mazi bērni, šo var aizvietot ar ķiršu kompota sulu)
    • ½ l ķiršu kompota
    • 2 ēdamkarotes kartupeļu cietes
    • 2 ēdamkarotes cukura
    • 1/2 l 35 % saldā krējuma
    • 1 tējkarote vaniļas cukura
    • 2 paciņas putukrējuma cietinātāja
    • 1 ēdamkarote cukura

    Rotāšanai

    • 50 g tumšās šokolādes
    • 16 kompota ķirši

    Soļi

    Solis 1

    Olas dzeltenumus atdala no baltumiem. Dzeltenumiem pievieno karstu ūdeni, kuļ kādas 3 minūtes, tad pakāpeniski pievieno cukuru un kuļ, līdz masa ir bieza un krēmīga.

    Solis 2

    Citā bļodā sajauc kviešu miltus, kartupeļu cieti, kakao un cepamo pulveri. Sauso maisījumu iejauc olas dzeltenumu masā

    Solis 3

    Olas baltumiem pievieno šķipsnu sāls, sakuļ stingrās putās.

    Solis 4

    Baltumus uzmanīgi iecilā mīklā. Ieslēdz cepeškrāsni uz 180 grādiem C.

    Solis 5

    Izklāj kūkas formu ar cepampapīru vai iesmērē ar sviestu un izkaisa ar miltiem, kas sajaukti ar kakao. Lej mīklu formā, izlīdzina, liek krāsnī cepties kādu pusstundu vai mazliet ilgāk. Pārbauda ar koka skaliņu – ja iedurot mīkla nelīp, ir gatavs. Atdzesē, vēlams, līdz nākamajai dienai.

    Solis 6

    Gatavo pildījumu. No ½ l ķiršu kompota 16 ķiršus atstāj rotāšanai, pārējo katliņā uzvāra. Kartupeļu cieti atšķaida ar puskrūzīti auksta ūdens. Katliņā iejauc cukuru, pēc patikšanas ķiršu degvīnu, atšķaidīto cieti un tūlīt ņem nost no plīts.

    Solis 7

    Biskvītu pārgriež horizontāli divās daļās.

    Solis 8

    Kūkas pamatni aprasina ar ķiršu degvīnu.

    Solis 9

    Pārlej karstu ķīseli un izlīdzina.

    Solis 10

    Atstāj atdzist.

    Solis 11

    Uzputo putukrējumu, pievienojot nedaudz cukura, vanilīna cukura un pēc garšas nedaudz ķiršu degvīna, kā arī putukrējuma cietinātāju.

    Solis 12

    Atdzisušajai pamatnei pārklāj nedaudz mazāk par pusi putukrējuma.

    Solis 13

    Uzliek kūkas virskārtu, uzmanīgi piespiež. Aprasina ar ķiršu degvīnu.

    Solis 14

    Pārklāj virsu ar putukrējumu, atstājot malām un rotāšanai.

    Solis 15

    Ar krēma šprici pa apli kūkas ārmalā uzspiež 16 krēma piciņas.

    Solis 16

    Noklāj ar putukrējumu kūkas malas.

    Solis 17

    Šokolādi ar mizojamo nazīti sastrādā skaidiņās. Nobārsta kūkas vidu.

    Solis 18

    Ar salveti nosusina atlikušos ķiršus, rotā krēma piciņas. Labi, ja kūku var atstāt ievilkties uz dažām stundām ledusskapī. Paldies Paulai par palīdzību!

    Solis 19

    Bauda kopā ar glāzīti ķiršu degvīna. Prozit!

    Mūsu grāmata

    Saistītās receptes

    LNB Zalcburgas pavārgrāmatas (1718) kūka

    LNB Zalcburgas pavārgrāmatas (1718) kūka

    Reizēm receptes tevi atrod pavisam negaidītos veidos. Pagājušajā nedēļā Latvijas Nacionālajā bibliotēkā atklāja Jelgavas grāmatu iespiedējiem Stefenhāgeniem veltītu izstādi. Tur pavisam nejauši manās rokās nonāca kartīte ar kūkas recepti no 1718. gadā drukātas pavārgrāmatas Neues Salzburgliches Koch-Buch, autors Konrāds Hagers (Conrad Hagger).

    Kuskusa kūka

    Kuskusa kūka

    Ar šo kūkas recepti mūs iepazīstināja māksliniece Maruta Raude, kad 2012. gadā ciemojāmies pie viņas īsi pirms Lieldienām. Pērn viņa pāragri devās mūžībā. Mēs nezinām, kāpēc tā notiek. Dievam laikam ir savi nodomi.

    Meteņu maizītes jeb kūkas. Gavēņa kūkas. Štopkūkas

    Meteņu maizītes jeb kūkas. Gavēņa kūkas. Štopkūkas

    Meteņu kūkas jeb maizītes cep no rauga mīklas un pilda ar putotu saldo krējumu. Tās cep dažādās Ziemeļeiropas valstīs laikā starp Ziemassvētkiem un Lieldienām, bet pilnīgi noteikti nedēļā, kad sākas gavēnis pirms Lieldienām.

    Mūsu sadarbības partneri