Švarcvaldes kūciņas

Rupjmaizes torte “Lāčplēsis”

Šogad par godu Latvijas dzimšanas dienai izcepu rudzu rupjmaizes torti. Recepti esmu salikusi kā kompozīciju no vairākiem avotiem. Kad uznāk iedvesma un ir gana daudz laika, varu eksperimentēt, pārāk nesatraucoties par rezultātu. Ir aizraujoši iztēloties dažādos garšu salikumus, faktūras, krāsas un smaržas. Pandēmijas dēļ viesības šogad nav atļautas, bet mani mājinieki ir ar mieru nomēģināt ikvienu manu eksperimentālo cepumu.

Ievads

Teksts: Sandra Ošiņa

Foto: Valdis Ošiņš 

Ja jūsmāju krājumos martā atrodamas vēl kādas ķiršu kompota burkas, jādomā, kā tās izmantot. Vasarā mūsu opis parasti izcīna nopietnas cīņas ar strazdiem, mēģinot godīgi sadalīt, cik mums, cik viņiem. Tāpēc viņš visus ķiršu labumus ir pelnījis dubultā. Un tāpēc mums mājās ir gardi skābo ķiršu kompoti ar visiem kauliņiem. Tie, ko veikalā var nopirkt bez kauliņiem, nav mūsu gaumē.

Uz Ivariem 1. martā bijām izcepuši Švarcvaldes ķiršu torti, patiecoties Mārča un Paulas Ziemassvētku dāvanā atsūtītajam ķiršu degvīnam Kirsch Wasser. Bez šī ķiršūdens kūka nebūtu tieši tāda, kādai tai jābūt. Paldies, mīļie.

Šoreiz izmēģināju jaunu biskvīta mīklas recepti, atrastu internetā. Tā man iepatikās vienkāršā gatavošanas veida dēļ – bez olu dalīšanas un putošanas. Tā ir līdzīga kā mafinu mīkla, ko gatavo, vispirms jaucot sausās un šķidrās sastāvdaļas atsevišķi, un tad abas kopā. Biskvīts izdevās tik brīnumaini labs – krietni uzpūtās, bija viegls un porains, turklāt ļoti skaistā, tumšbrūnā krāsā. Interesanti, ka mīklai kā viena no sastāvdaļām izmantota kafija.

Tā kā pudelē bija vēl mazliet atlicis ķiršūdens, nolēmu šo gardo Švarcvaldes kūku mīklu izcept mazajās kēksu formiņās. Izdevās izcili, no sirds iesaku! Šis variants ir labāks, ja kūciņas paredzētas pie nedēļas nogales kafijas, ne jubilejām vai svētkiem par godu. Pāri palikušās kūciņas var ērti salikt kastītēs ar vāku un paņemt, kad atkal sagribas. Paņemt rokās, nolupināt kruzuļaino papīriņu un apēst šo ļoti sulīgo un garšām pilno kūku.

Vienīgā nelaime, ka Latvijā ir grūti nopirkt ķiršūdeni. Agrāk man to reizēm atveda kāds, kuram gadījās uz Latviju lidot no Austrijas vai Vācijas. Kopš pandēmijas šie prieki beigušies. Domāju, ka recepti var mēģināt aizvietot ar rumu vai konjaku.  Ja kūku ēdīs tikai pieaugušie. Kādreiz noteikti pamēģināšu izmantot ķiršu balzamu, kaut ķiršu kandžas garšu ir grūti aizvietot. Šeit gan jāsaka kāds vārds par alkohola dabu. Nu, jūs jau zināt – pārmērīga alkohola lietošana ir kaitīga visiem, bet bērnus no tā turiet pa gabaliņu līdz pilngadībai.

ķiršu kūka, šokolādes mafini, šokolādes kēksi

Sastāvdaļas

Mīklai

  • 200 g cukura
  • 115 g kviešu miltu
  • 60 g kakao pulvera
  • 1 tējkarote dzeramās sodas
  • ½ tējkarotes cepamā pulvera
  • Šķipsniņa vaniļas cukura
  • 2 vidēji lielas olas
  • 90 g skābā krējuma (var lietot arī saldo 35% krējumu)
  • 1 ēdamkarote piena
  • 125 ml atdzesētas melnas kafijas
  • 50 g neitrālas garšas augu eļļa

Pildījumam

  • ½ l ķiršu kompota (iespējams, mazliet paliks pāri)
  • 2 ēdamkarotes kartupeļu cietes
  • 2 ēdamkarotes cukura
  • 30 ml Kirsch degvīna

Rotāšanai

  • 300 ml 35 % saldā krējuma
  • 1 tējkarote vaniļas cukura
  • 1 paciņa putukrējuma cietes
  • 1 ēdamkarote cukura
  • 10 ml Kirsch degvīna (ja kūku ēdīs tikai pieaugušie)
  • 16-20 kompota ķirši
  • 50 g tumšās šokolādes pēc izvēles
  • Kēksiņu formas

Soļi

Solis 1

Sagatavo kēksiņu formas. Var lietot mafinu formas vai metāla groziņu formās ielikt atbilstoša lieluma kēksiņu cepamos papīriņus.

Solis 2

Cepeškrāsni ieslēdz uz 170 C grādiem.

Solis 3

Bļodā vienmērīgā masā sajauc visas sausās sastāvdaļas – izsijātus kviešu miltus, kakao pulveri, dzeramo sodu, vaniļas cukuru un cepamo pulveri.

Solis 4

Otrā bļodā sajauc krējumu, pienu, olas un atdzisušu kafiju, šo maisījumu pamazām iejauc sausajā maisījumā. Pēdējo pievieno un rūpīgi izmaisa eļļu.

Solis 5

Mīklu sadala pa formiņām tā, lai no augšpuses paliek brīva vieta, kur kūciņām uzpūsties. Liek krāsnī cepties apmēram 20 minūtes. Pārbauda ar koka iesmiņu – ja iedurot mīkla nepielīp un kociņš ir tīrs, kūciņas ir gatavas. Ņem laukā no krāsns un atdzesē.

Solis 6

Gatavo pildījumu. Ja ķirši kompotā ir ar kauliņiem, tos iztīra. Tik daudz ķiršu, cik kūciņu, atstāj rotāšanai ar visiem kauliņiem, noliek uz papīra salvetes, lai ogas būtu sausas.

Solis 7

Dažas ēdamkarotes ķiršu kompota sīrupa ielej mazā trauciņā, tas būs vajadzīgs biskvīta mitrināšanai. Ja kūciņas ēdīs tikai pieaugušie, šo sīrupu papildina ar lāsīti ķiršu degvīna.

Solis 8

Iztīrītās ogas ar kompota sīrupu katliņā uzvāra. Kartupeļu cieti atšķaida ar puskrūzīti auksta ūdens. Kompotam piejauc cukuru, 2 ēdamkarotes ķiršu degvīna, atšķaidīto cieti, pagaida, līdz masa uzmet burbuli, un tūlīt ņem nost no plīts.

Solis 9

Atdzisušajām kūciņām ar nazīti slīpi izgriež konusveida bedrītes, lai izveidojas tādas kā mazas bļodiņas. Kūciņas kārto uz plāts, katras nogriezto virsiņu noliekot turpat blakus.

Solis 10

Kūkas pamatnes aprasina ar ķiršu degvīna un kompota sīrupa maisījumu. Ja kūkas ēdīs bērni, tās mitrina ar tīru kompota sīrupu.)

Solis 11

Karsto ķiršu pildījumu ar karotīti liek kūciņu apakšdaļā, tūlīt pārliek virsiņu. Atstāj atdzist. Iespējams, pildījums paliks pāri. To var apēst tāpat, tas ir ļoti garšīgs.

Solis 12

Uzputo putukrējumu, pievienojot  nedaudz cukura, vanilīna cukura, paciņu putukrējuma cietes un, ja kūku ēdīs tikai pieaugušie, 1 ēdamkaroti ķiršu degvīna.

Solis 13

Rotā kūciņas ar putukrējumu vai nu caur konditorejas turzu ar robotu uzgali, vai arī krējumu pārliek kūciņām vienkārši ar karoti. Beigās virsū liek pa vienam ķirsim.

Solis 14

Ja vēlas, var kūciņas rotāt ar šokolādi. Šokolādes tāfelei ar sakņu mizojamo nazīti no plānākās malas saēvelē skaidiņas. Tas jādara ātri, citādi šokolāde kusīs. Šokolādes skaidiņas pārkaisa kūciņām. Pasniedz tūlīt, bet kūciņas ir ļoti garšīgas arī nākamajā dienā. Uzglabā slēgtā traukā ledusskapī.

ķiršu kūka, šokolādes mafini, šokolādes kēksi

Mūsu grāmata

Izpārdota!

Saistītās receptes

Rupjmaizes torte “Lāčplēsis”

Rupjmaizes torte “Lāčplēsis”

Šogad par godu Latvijas dzimšanas dienai izcepu rudzu rupjmaizes torti. Recepti esmu salikusi kā kompozīciju no vairākiem avotiem. Kad uznāk iedvesma un ir gana daudz laika, varu eksperimentēt, pārāk nesatraucoties par rezultātu. Ir aizraujoši iztēloties dažādos garšu salikumus, faktūras, krāsas un smaržas. Pandēmijas dēļ viesības šogad nav atļautas, bet mani mājinieki ir ar mieru nomēģināt ikvienu manu eksperimentālo cepumu.

Vegānā ābolkūka

Vegānā ābolkūka

Vegāno ābolkūku reiz cepu, dodoties ciemos pie mūsu draudzenes Dagnijas, kura jau gadiem nelieto dzīvnieku izcelsmes pārtikas produktus. Domājot par ciemakukuli, man bija svarīgi atrast tādu kūkas recepti, kuru varētu ēst visi.

Vecrīgas kūciņas

Vecrīgas kūciņas

Kūciņa “Vecrīga” ir latviešu konditoru veiksmes stāsts ilgu gadu desmitu garumā. Apaļā plaucētās mīklas čauliņā iepildīts uzputots biezpiena krēms, viegla pūdercukura kārtiņa pāri.

Mūsu sadarbības partneri