Biezpiena tortes pavasara versija
Dvēseļu kūkas
Manā bērnībā par Helovīniem neko nezinājām. Augām kā padomju bērni, un mums nebija nekādu dvēseļu. Kur nu vēl mirušajiem! Skolā mūs izglītoja, ka Dieva nav, ir tikai miesa, un ir mūžam nemirstīgais Ļeņins. Toties stāstīja par komunismu, “solot katram pēc vajadzībām, prasot no katra pēc spējām” un tādā garā. Kā vēlāk noskaidrojās, nekas no tā visa nestrādā, solītais komunisms tā arī nepienāca, bet valsts sabruka.
Ievads
Teksts: Sandra Ošiņa
Foto: Valdis Ošiņš
19/04/2014
Šī ir vēl viena biezpiena tortes variācija. Pamata recepte ir tāda pati kā jau pirms gadiem publicētajā biezpiena torte, mainās tikai augļu pildījums un rotājums. Lieldienām piestāv biezpiens, saules krāsas un apaļa forma. Tā kā vēl nav izspraukušies pat pirmie rabarberi, biezpiena bagātināšanai lietosim augļu kompotus un no siltām zemēm atceļojušos banānus.
Ja kādu iemeslu dēļ nav bijis pietiekami daudz laika gatavot tradicionālo pashu, šo torti var pagatavot krietni īsākā laikā. Izdosies arī iesācējiem un tiem, kuriem nav cepeškrāsns.
Priecīgas Lieldienas!
#Svētku torte #Biezpiena ēdiens #Latviešu virtuves klasika
Sastāvdaļas
- 700 g mīksta biezpiena
- 500 ml 35 % saldā krējuma
- 6 ēdamkarotes cukura
- 1 citrona miziņa
- 1 paciņa vai 1 ēdamkarote vaniļas cukura
- 100 g marmelādes konfekšu
- 4 ēdamkarotes želatīna (3 karotes biezpiena masai,
- 1 karote augļu želejai)
- ~ 150 ml auksta piena želatīna uzbriedināšanai
- 180 g pamatnei piemērotu cepumu
- 2 banāni
- 850 ml kārba persiku kompota
- 425 ml kārba ananasu apaļo šķēlīšu kompota
- apaļa tortes forma ar noņemamu malu 26 cm diametrā
Soļi
Solis 1
Formas pamatni izklāj ar cepumiem.
Solis 2
Biezpienu sajauc ar cukuru, vaniļas cukuru, uz smalkās rīves norīvē citrona miziņu, piejauc masai.
Solis 3
No persiku kompota atlasa 5 skaistākās augļu pusītes, atstāj rotāšanai. No ananasu kompota atliek 5 šķēles rotāšanai. Marmelādi un pārējos kompota augļus sagriež gabaliņos, pievieno biezpienam un samaisa.
Solis 4
Banānus nomizo, sagriež un tūlīt iejauc biezpiena masā.
Solis 5
Želatīnu (3 ēdamkarotes) aplej ar aukstu pienu, briedina instrukcijā paredzēto laiku. Uzbriedušo želatīnu ūdens peldē izšķīdina un piejauc biezpienam.
Solis 6
Saldo krējumu saputo un uzmanīgi iecilā biezpiena masā.
Solis 7
Masu lej formā uz cepumiem, nolīdzina un liek ledusskapī uz vismaz 2–3 stundām.
Solis 8
Uzbriedina 1 ēdamkaroti želatīna 50 ml aukstā persiku kompota sīrupā un izkausē to 200 ml uzkarsētā kompota sīrupā. Atdzesē. Saželējušo torti rotā ar persiku pusītēm un ananasu gabaliņiem, kam pārlej atdzisušo želeju.
Solis 9
Atdzesē ledusskapī vēl vismaz pusstundu.
Saistītās receptes
Dvēseļu kūkas
Manā bērnībā par Helovīniem neko nezinājām. Augām kā padomju bērni, un mums nebija nekādu dvēseļu. Kur nu vēl mirušajiem! Skolā mūs izglītoja, ka Dieva nav, ir tikai miesa, un ir mūžam nemirstīgais Ļeņins. Toties stāstīja par komunismu, “solot katram pēc vajadzībām, prasot no katra pēc spējām” un tādā garā. Kā vēlāk noskaidrojās, nekas no tā visa nestrādā, solītais komunisms tā arī nepienāca, bet valsts sabruka.
Zemeņu tartes jeb groziņi
Zemeņu tartes vai zemeņu groziņi – kā pareizāk būtu saukt šīs kūkas, es nezinu. Un varbūt tam arī nav nozīmes, galvenais, lai labi garšo. Ja klasiskos groziņus var ēst, paņemot rokā, šīs kūkas ir pārāk trauslas un tāpēc ēdamas ar kūku dakšiņu vai karotīti, uzliktas uz šķīvīša.
Violas Bīriņas rabarberu maize
Violas Annas Bīriņas rabarberu maize ir vienkārši un ātri pagatavojams pavasara gardums. Kā radīts reizēm, kad pēkšņi ierodas negaidīti ciemiņi un gribas pacienāt ar kādu savu cepumu. Ja dārzā aug rabarberi, ledusskapī ir kefīrs un dažas olas, plauktā milti, cukurs un vēl šis tas pa šķipsniņai, pa karotītei, tad vajadzēs vēl tikai mazliet darba un mīlestības, lai tiktu pie smaržīgas un garšīgas rabarberu kūciņas.
Trackbacks/Pingbacks