Biezpiena torte

Tartes ar vaniļas krēmu un avenēm

Šīs kūkas tapa pēc maza izbrauciena uz Igauniju. Parasti pa ceļam uz Tallinu Pērnavā iegriežamies iedzert kafiju. Nu jau tradicionāli kafejnīcā Supelsaksad, kur ir gardas kūkas un maizītes, kā arī ļoti romantisks interjers.

Ievads

Teksts: Sandra Ošiņa

Foto: Valdis Ošiņš 

Cepumu pamatne + maigs biezpiena, augļu un putukrējuma viducītis + ogu/augļu želejas virskārta. Pa vidu vēl nokraukst marmelādes cukurgraudiņi. Torte ir ļoti ātri pagatavojama, piemērojama sezonas augļiem un ogām. Bezgalīgas krāsu/garšu/faktūru variācijas. Nekas nav jācep, tāpēc patīkami gatavot karstā vasaras laikā.
Šī ir mūsu ģimenes recepte gandrīz 30 gadus. Tā kā ar to lūguši padalīties krietns pulciņš kārumnieku, ceru, ka noderēs arī Tev!

Šoreiz gatavojām un fotografējām torti ar svaigām mellenēm un zemenēm. Ja rotājumam lieto kompota augļus, tad pagaida, līdz masa sastingusi, liek virsū augļus un pāris stundas atdzesē.

Pēc tam aplej 1 ēdamkaroti želatīna ar aukstu vārītu ūdeni vai kompota šķidrumu. Kad tas uzbriedis, samaisa ar uzkarsētu kompota šķidrumu – apmēram 1 glāzi, ļauj atdzist līdz istabas temperatūrai, tad pārlej tortei un liek ledusskapī vēl uz kādu pusstundiņu.

Uzmanīgi ar ananāsu gabaliņiem, ja tos lieto tortes rotājumā! Tad var pārliet persiku kompota sīrupu, jo ķiršu vai citas sarkanās sulas maina krāsu – no sarkanas pārvēršas netīri lillā tonī (nu nemaz neizskatās garšīgi!). Savukārt ļoti skābu augļu sulas nelabvēlīgi iedarbojas uz želatīnu. Tāpēc nav ieteicams virskārtas rotāšanai lietot kivi vai ļoti skābu ananasu.

Šeit variet apskatīt arī tortes pavasara versiju.

Sastāvdaļas

Obligātās sastāvdaļas

  • 700 g vājpiena biezpiena
  • 500 ml salda krējuma
  • 5 ēdamkarotes (ar kaudzīti) cukura
  • 1 citrona miziņa
  • 100 g marmelādes konfekšu
  • 4 ēdamkarotes želatīna (3 karotes biezpiena masai, 1 karote rotājumam)
  • 150 ml (apmēram) auksta piena
  • 1 paciņa pamatnei piemērotu cepumu (180 g)

 

    Sezonas sastāvdaļas (daudzumu var mainīt pēc vajadzības)

    • 2 banāni
    • ½ kg zemeņu, melleņu, persiku, bumbieru vai citu svaigu augļu
    • vai
    • 150 g persiku kompota
    • 150 g ananāsu kompota
    • 250 g ķiršu kompota vai žāvētie augļi un rieksti

    Soļi

    Solis 1

    Formas pamatu izklāj ar cepumiem.

    Solis 2

    Biezpienu sajauc ar cukuru, uz smalkās rīves norīvē citrona miziņu, piejauc masai.

    Solis 3

    Sagriež gabaliņos un pievieno marmelādes un augļus.

    Solis 4

    Samaisa.

    Solis 5

    Saldo krējumu saputo.

    Solis 6

    Želatīnu (3 ēdamkarotes) aplej ar aukstu pienu, lai uzbriest. Uzbriedušo želatīnu ūdens peldē izšķīdina un piejauc biezpienam.

    Solis 7

    Pēdējo uzmanīgi iecilā un izmaisa putukrējumu.

    Solis 8

    Masu lej formā uz cepumiem, sadalot divās daļās.

    Solis 9

    Uzber pusi ogu.

    Solis 10

    Pārlej atlikušo masu un izlīdzina.

    Solis 11

    Ja vēlas, var torti rotāt uzreiz – lietojot svaigas zemenes un mellenes vai avenes – ogas liek uzreiz uz mīkstās biezpiena masas un uzmanīgi piespiež. Starp ogām var saspraust piparmētru vai melisas lapiņas. Svaigo ogu rotājumam želeju var nepārliet.

    Solis 12

    Liek ledusskapī sastingt vismaz uz 2 – 3 stundām.

    Solis 13

    Griež gabaliņos un pasniedz kārumniekiem.

    Mūsu grāmata

    Izpārdota!

    Saistītās receptes

    Tartes ar vaniļas krēmu un avenēm

    Tartes ar vaniļas krēmu un avenēm

    Šīs kūkas tapa pēc maza izbrauciena uz Igauniju. Parasti pa ceļam uz Tallinu Pērnavā iegriežamies iedzert kafiju. Nu jau tradicionāli kafejnīcā Supelsaksad, kur ir gardas kūkas un maizītes, kā arī ļoti romantisks interjers.

    Rabarberu apelsīnu kūka

    Rabarberu apelsīnu kūka

    To, ka rabarbers draudzējas ar apelsīnu, zinu kopš bērnības. Toreiz apelsīnus nemaz tā nevarēja nopirkt. Kad tāda laime gadījās, mana vecāmāte, ko ģimenē sauca par Manīti, tos mizoja plāni jo plāni, pēc tam miziņas rūpīgi izkaltēja un glabāja cieši aizskrūvētā burciņā.

    Švarcvaldes kūciņas

    Švarcvaldes kūciņas

    Ja jūsmāju krājumos martā atrodamas vēl kādas ķiršu kompota burkas, jādomā, kā tās izmantot. Vasarā mūsu opis parasti izcīna nopietnas cīņas ar strazdiem, mēģinot godīgi sadalīt, cik mums, cik viņiem. Tāpēc viņš visus ķiršu labumus ir pelnījis dubultā. Un tāpēc mums mājās ir gardi skābo ķiršu kompoti ar visiem kauliņiem. Tie, ko veikalā var nopirkt bez kauliņiem, nav mūsu gaumē.

    Mūsu sadarbības partneri