Biezpiena torte

LNB Zalcburgas pavārgrāmatas (1718) kūka

Reizēm receptes tevi atrod pavisam negaidītos veidos. Pagājušajā nedēļā Latvijas Nacionālajā bibliotēkā atklāja Jelgavas grāmatu iespiedējiem Stefenhāgeniem veltītu izstādi. Tur pavisam nejauši manās rokās nonāca kartīte ar kūkas recepti no 1718. gadā drukātas pavārgrāmatas Neues Salzburgliches Koch-Buch, autors Konrāds Hagers (Conrad Hagger).

Ievads

Teksts: Sandra Ošiņa

Foto: Valdis Ošiņš 

Cepumu pamatne + maigs biezpiena, augļu un putukrējuma viducītis + ogu/augļu želejas virskārta. Pa vidu vēl nokraukst marmelādes cukurgraudiņi. Torte ir ļoti ātri pagatavojama, piemērojama sezonas augļiem un ogām. Bezgalīgas krāsu/garšu/faktūru variācijas. Nekas nav jācep, tāpēc patīkami gatavot karstā vasaras laikā.
Šī ir mūsu ģimenes recepte gandrīz 30 gadus. Tā kā ar to lūguši padalīties krietns pulciņš kārumnieku, ceru, ka noderēs arī Tev!

Šoreiz gatavojām un fotografējām torti ar svaigām mellenēm un zemenēm. Ja rotājumam lieto kompota augļus, tad pagaida, līdz masa sastingusi, liek virsū augļus un pāris stundas atdzesē.

Pēc tam aplej 1 ēdamkaroti želatīna ar aukstu vārītu ūdeni vai kompota šķidrumu. Kad tas uzbriedis, samaisa ar uzkarsētu kompota šķidrumu – apmēram 1 glāzi, ļauj atdzist līdz istabas temperatūrai, tad pārlej tortei un liek ledusskapī vēl uz kādu pusstundiņu.

Uzmanīgi ar ananāsu gabaliņiem, ja tos lieto tortes rotājumā! Tad var pārliet persiku kompota sīrupu, jo ķiršu vai citas sarkanās sulas maina krāsu – no sarkanas pārvēršas netīri lillā tonī (nu nemaz neizskatās garšīgi!). Savukārt ļoti skābu augļu sulas nelabvēlīgi iedarbojas uz želatīnu. Tāpēc nav ieteicams virskārtas rotāšanai lietot kivi vai ļoti skābu ananasu.

Šeit variet apskatīt arī tortes pavasara versiju.

Sastāvdaļas

Obligātās sastāvdaļas

  • 700 g vājpiena biezpiena
  • 500 ml salda krējuma
  • 5 ēdamkarotes (ar kaudzīti) cukura
  • 1 citrona miziņa
  • 100 g marmelādes
  • 4 ēdamkarotes želatīna (3 karotes biezpiena masai, 1 karote rotājumam)
  • 150 ml (apmēram) auksta piena
  • 1 lielā paciņa Selgas cepumu (200 g)

 

    Sezonas sastāvdaļas (daudzumu var mainīt pēc vajadzības)

    • 2 banāni
    • ½ kg zemeņu, melleņu, persiku, bumbieru vai citu svaigu augļuvai
    • 150 g persiku kompota
    • 150 g ananāsu kompota
    • 250 g ķiršu kompota vai žāvētie augļi un rieksti

    Soļi

    Solis 1

    Formas pamatu izklāj ar cepumiem.

    Solis 2

    Biezpienu sajauc ar cukuru, uz smalkās rīves norīvē citrona miziņu, piejauc masai.

    Solis 3

    Sagriež gabaliņos un pievieno marmelādes un augļus.

    Solis 4

    Samaisa.

    Solis 5

    Saldo krējumu saputo.

    Solis 6

    Želatīnu (3 ēdamkarotes) aplej ar aukstu pienu, lai uzbriest. Uzbriedušo želatīnu ūdens peldē izšķīdina un piejauc biezpienam.

    Solis 7

    Pēdējo uzmanīgi iecilā un izmaisa putukrējumu.

    Solis 8

    Masu lej formā uz cepumiem, sadalot divās daļās.

    Solis 9

    Uzber pusi ogu.

    Solis 10

    Pārlej atlikušo masu un izlīdzina.

    Solis 11

    Ja vēlas, var torti rotāt uzreiz – lietojot svaigas zemenes un mellenes vai avenes – ogas liek uzreiz uz mīkstās biezpiena masas un uzmanīgi piespiež. Starp ogām var saspraust piparmētru vai melisas lapiņas. Svaigo ogu rotājumam želeju var nepārliet.

    Solis 12

    Liek ledusskapī sastingt vismaz uz 2 – 3 stundām.

    Solis 13

    Griež gabaliņos un pasniedz kārumniekiem.

    Mūsu grāmata

    Saistītās receptes

    LNB Zalcburgas pavārgrāmatas (1718) kūka

    LNB Zalcburgas pavārgrāmatas (1718) kūka

    Reizēm receptes tevi atrod pavisam negaidītos veidos. Pagājušajā nedēļā Latvijas Nacionālajā bibliotēkā atklāja Jelgavas grāmatu iespiedējiem Stefenhāgeniem veltītu izstādi. Tur pavisam nejauši manās rokās nonāca kartīte ar kūkas recepti no 1718. gadā drukātas pavārgrāmatas Neues Salzburgliches Koch-Buch, autors Konrāds Hagers (Conrad Hagger).

    Kuskusa kūka

    Kuskusa kūka

    Ar šo kūkas recepti mūs iepazīstināja māksliniece Maruta Raude, kad 2012. gadā ciemojāmies pie viņas īsi pirms Lieldienām. Pērn viņa pāragri devās mūžībā. Mēs nezinām, kāpēc tā notiek. Dievam laikam ir savi nodomi.

    Meteņu maizītes jeb kūkas. Gavēņa kūkas. Štopkūkas

    Meteņu maizītes jeb kūkas. Gavēņa kūkas. Štopkūkas

    Meteņu kūkas jeb maizītes cep no rauga mīklas un pilda ar putotu saldo krējumu. Tās cep dažādās Ziemeļeiropas valstīs laikā starp Ziemassvētkiem un Lieldienām, bet pilnīgi noteikti nedēļā, kad sākas gavēnis pirms Lieldienām.

    Mūsu sadarbības partneri