Trešdiena, 21 jūlijs, 2010 - Gatavo

Biezpiena torte

Recepti pierakstīja Sandra Ošiņa. Foto Valdis Ošiņš.

Biezpiena_torte-01 Biezpiena_torte-02 Biezpiena_torte-03 Biezpiena_torte-04 Biezpiena_torte-05 Biezpiena_torte-06 Biezpiena_torte-07 Biezpiena_torte-08 Biezpiena_torte-09 Biezpiena_torte-10 Biezpiena_torte-11 Biezpiena_torte-12 Biezpiena_torte-13 Biezpiena_torte-14 Biezpiena_torte-15 Biezpiena_torte-16

Cepumu pamatne + maigs biezpiena, augļu un putukrējuma viducītis + ogu/augļu želejas virskārta. Pa vidu vēl nokraukst marmelādes cukurgraudiņi. Torte ir ļoti ātri pagatavojama, piemērojama sezonas augļiem un ogām. Bezgalīgas krāsu/garšu/faktūru variācijas. Nekas nav jācep, tāpēc patīkami gatavot karstā vasaras laikā.
Šī ir mūsu ģimenes recepte gandrīz 30 gadus. Tā kā ar to lūguši padalīties krietns pulciņš kārumnieku, ceru, ka noderēs arī Tev!

Šoreiz gatavojām un fotografējām torti ar svaigām mellenēm un zemenēm. Ja rotājumam lieto kompota augļus, tad pagaida, līdz masa sastingusi, liek virsū augļus un pāris stundas atdzesē.

Pēc tam aplej 1 ēdamkaroti želatīna ar aukstu vārītu ūdeni vai kompota šķidrumu. Kad tas uzbriedis, samaisa ar uzkarsētu kompota šķidrumu – apmēram 1 glāzi, ļauj atdzist līdz istabas temperatūrai, tad pārlej tortei un liek ledusskapī vēl uz kādu pusstundiņu.

Uzmanīgi ar ananāsu gabaliņiem, ja tos lieto tortes rotājumā! Tad var pārliet persiku kompota sīrupu, jo ķiršu vai citas sarkanās sulas maina krāsu – no sarkanas pārvēršas netīri lillā tonī (nu nemaz neizskatās garšīgi!). Savukārt ļoti skābu augļu sulas nelabvēlīgi iedarbojas uz želatīnu. Tāpēc nav ieteicams virskārtas rotāšanai lietot kivi vai ļoti skābu ananasu.

Sastāvdaļas

Obligātās sastāvdaļas

700 g vājpiena biezpiena

500 ml salda krējuma

5 ēdamkarotes (ar kaudzīti) cukura

1 citrona miziņa

100 g marmelādes

4 ēdamkarotes želatīna (3 karotes biezpiena masai, 1 karote rotājumam)

150 ml (apmēram) auksta piena

1 lielā paciņa Selgas cepumu (200 g)

Sezonas sastāvdaļas (daudzumu var mainīt pēc vajadzības)

2 banāni

½ kg zemeņu, melleņu, persiku, bumbieru vai citu svaigu augļu

vai

150 g persiku kompota

150 g ananāsu kompota

250 g ķiršu kompota

vai

žāvētie augļi un rieksti

Darba gaita

Biezpiena_torte-011. Formas pamatu izklāj ar cepumiem.
Biezpiena_torte-022. Biezpienu sajauc ar cukuru, uz smalkās rīves norīvē citrona miziņu, piejauc masai.
Biezpiena_torte-033. Sagriež gabaliņos un pievieno marmelādes...
Biezpiena_torte-04... un augļus.
Biezpiena_torte-054. Samaisa.
Biezpiena_torte-065. Saldo krējumu saputo.
Biezpiena_torte-076. Želatīnu (3 ēdamkarotes) aplej ar aukstu pienu, lai uzbriest. Uzbriedušo želatīnu ūdens peldē izšķīdina un piejauc biezpienam.
Biezpiena_torte-087. Pēdējo uzmanīgi iecilā un izmaisa putukrējumu.
Biezpiena_torte-098. Masu lej formā uz cepumiem, sadalot divās daļās.
Biezpiena_torte-109. Uzber pusi ogu.
Biezpiena_torte-1110. Pārlej atlikušo masu.
Biezpiena_torte-1211. Izlīdzina.
Biezpiena_torte-1312. Ja vēlas, var torti rotāt uzreiz – lietojot svaigas zemenes un mellenes vai avenes – ogas liek uzreiz uz mīkstās biezpiena masas un uzmanīgi piespiež. Starp ogām var saspraust piparmētru vai melisas lapiņas. Svaigo ogu rotājumam želeju var nepārliet.
Biezpiena_torte-1413. Liek ledusskapī sastingt vismaz uz 2 – 3 stundām.
Biezpiena_torte-15Griež gabaliņos un pasniedz kārumniekiem.

Viens komentārs

  1. Zemgaļu zeltene
    24/08/2012 at 16:52

    Lieliska, lieliska recepte teicamai kūkai. Mmmmmmm, būs jāatkārto. Zemgaļu zeltene gan Selgu vietā uzcepa šitādu http://cetrassezonas.lv/lv/receptes/kukas/recipe.php?id=38489 apakšiņu, kura sanāca krietna saplākšņa cietībā, taču mīkstināta ar pienu padevās un kad sakodās kopā ar biezpiena augšiņu, ēdēji slavēja un slavēja.

Komentēt

© 2010 Garšīgā Latvija. Visas tiesības aizsargātas