Biezpiena torte
Zemeņu tartes jeb groziņi
Zemeņu tartes jeb groziņiIevadsTeksts: Sandra Ošiņa Foto: Valdis Ošiņš Zemeņu tartes vai zemeņu groziņi – kā pareizāk būtu saukt šīs kūkas, es nezinu. Un varbūt tam arī nav nozīmes, galvenais, lai labi garšo. Ja klasiskos groziņus var ēst, paņemot rokā, šīs kūkas ir...
Ievads
Teksts: Sandra Ošiņa
Foto: Valdis Ošiņš
Cepumu pamatne + maigs biezpiena, augļu un putukrējuma viducītis + ogu/augļu želejas virskārta. Pa vidu vēl nokraukst marmelādes cukurgraudiņi. Torte ir ļoti ātri pagatavojama, piemērojama sezonas augļiem un ogām. Bezgalīgas krāsu/garšu/faktūru variācijas. Nekas nav jācep, tāpēc patīkami gatavot karstā vasaras laikā.
Šī ir mūsu ģimenes recepte gandrīz 30 gadus. Tā kā ar to lūguši padalīties krietns pulciņš kārumnieku, ceru, ka noderēs arī Tev!
Šoreiz gatavojām un fotografējām torti ar svaigām mellenēm un zemenēm. Ja rotājumam lieto kompota augļus, tad pagaida, līdz masa sastingusi, liek virsū augļus un pāris stundas atdzesē.
Pēc tam aplej 1 ēdamkaroti želatīna ar aukstu vārītu ūdeni vai kompota šķidrumu. Kad tas uzbriedis, samaisa ar uzkarsētu kompota šķidrumu – apmēram 1 glāzi, ļauj atdzist līdz istabas temperatūrai, tad pārlej tortei un liek ledusskapī vēl uz kādu pusstundiņu.
Uzmanīgi ar ananāsu gabaliņiem, ja tos lieto tortes rotājumā! Tad var pārliet persiku kompota sīrupu, jo ķiršu vai citas sarkanās sulas maina krāsu – no sarkanas pārvēršas netīri lillā tonī (nu nemaz neizskatās garšīgi!). Savukārt ļoti skābu augļu sulas nelabvēlīgi iedarbojas uz želatīnu. Tāpēc nav ieteicams virskārtas rotāšanai lietot kivi vai ļoti skābu ananasu.
Šeit variet apskatīt arī tortes pavasara versiju.
Sastāvdaļas
Obligātās sastāvdaļas
- 700 g biezpiena (der liess vai trekns, galvenais, lai ir mīksts, ne ciets un graudains)
- 500 ml salda krējuma
- 5 ēdamkarotes (ar kaudzīti) cukura
- 1 citrona miziņa
- 100 g marmelādes konfekšu
- 4 ēdamkarotes želatīna (3 karotes biezpiena masai, 1 karote rotājumam)
- 150 ml (apmēram) auksta piena
- 1 paciņa pamatnei piemērotu cepumu (180 g)
Sezonas sastāvdaļas (daudzumu var mainīt pēc vajadzības)
- 2 banāni
- ½ kg zemeņu, melleņu, persiku, bumbieru vai citu svaigu augļu
- vai
- 150 g persiku kompota
- 150 g ananāsu kompota
- 250 g ķiršu kompota vai žāvētie augļi un rieksti
Soļi
Solis 1
Formas pamatu izklāj ar cepumiem. Ja vēlas un var atļauties laika ziņā, var gatavot mājās ceptu smilšu mīklas pamatni.
Solis 2
Biezpienu sajauc ar cukuru, uz smalkās rīves norīvē citrona miziņu, piejauc masai. Biezpienu berž ar koka karoti, līdz cukurs sāk kust un masa kļūst mīkstāka.
Solis 3
Marmelādes sagriež gabaliņos un pievieno masai.
Solis 4
Arī banānus sagriež un pievieno masai, tūlīt iemaisa, lai tie nekļūtu brūni.
Solis 5
Želatīnu (3 ēdamkarotes) aplej ar aukstu pienu, lai uzbriest. Uzbriedušo želatīnu ūdens peldē izšķīdina un piejauc biezpienam.
Solis 6
Saldo krējumu saputo. Uzbriedušo želatīnu liek katliņā ūdens peldē un karsējot izšķīdina.
Solis 7
Izkusušo želatīnu iejauc biezpiena masā, tūlīt pat uzmanīgi iecilā un izmaisa putukrējumu.
Solis 8
Pusi no biezpiena masas lej formā un izlīdzina.
Solis 9
Uzber pusi ogu.
Solis 10
Pārlej atlikušo masu un izlīdzina.
Solis 11
Ja vēlas, var torti rotāt uzreiz – lietojot svaigas zemenes un mellenes vai avenes – ogas liek uzreiz uz mīkstās biezpiena masas un uzmanīgi piespiež. Starp ogām var saspraust piparmētru vai melisas lapiņas. Svaigo ogu rotājumam želeju var nepārliet.
Solis 12
Liek ledusskapī sastingt vismaz uz 2 – 3 stundām. Ja vēlas, var ogu vai augļu rotājumu pārliet ar želeju. Iemaisa un uzbriedina 1 ēdamkaroti želatīna 50 ml kompota šķidrumā. Uzkarsē 200 ml kompota šķidrumu un izkausē tajā uzbriedušo želatīnu. Atdzesē un pārlej tortei, liek ledusskapī vēl uz pusstundu. (Sk. zem receptes attēlus foto galerijā – tur ir dažādi tortes rotājumu veidi.)
Solis 13
Griež gabaliņos un pasniedz kārumniekiem.
Saistītās receptes
Zemeņu tartes jeb groziņi
Zemeņu tartes jeb groziņiIevadsTeksts: Sandra Ošiņa Foto: Valdis Ošiņš Zemeņu tartes vai zemeņu groziņi – kā pareizāk būtu saukt šīs kūkas, es nezinu. Un varbūt tam arī nav nozīmes, galvenais, lai labi garšo. Ja klasiskos groziņus var ēst, paņemot rokā, šīs kūkas ir...
Violas Bīriņas rabarberu maize
Violas Annas Bīriņas rabarberu maize ir vienkārši un ātri pagatavojams pavasara gardums. Kā radīts reizēm, kad pēkšņi ierodas negaidīti ciemiņi un gribas pacienāt ar kādu savu cepumu. Ja dārzā aug rabarberi, ledusskapī ir kefīrs un dažas olas, plauktā milti, cukurs un vēl šis tas pa šķipsniņai, pa karotītei, tad vajadzēs vēl tikai mazliet darba un mīlestības, lai tiktu pie smaržīgas un garšīgas rabarberu kūciņas.
Lakšu maizītes. Lakšu pīrāgs
Lakšu pīrāgs ir ļoti vienkāršs un bezgala garšīgs. Ja talkā ņemam gatavu kārtaino mīklu, to var pagatavot tiešām ātri. Es no sirds ieteiktu neskopoties un pirkt sviesta mīklu.
Lieliska, lieliska recepte teicamai kūkai. Mmmmmmm, būs jāatkārto. Zemgaļu zeltene gan bodes cepumu vietā uzcepa apakšiņu no auzu pārslām, kura sanāca krietna saplākšņa cietībā, taču mīkstināta ar pienu padevās un kad sakodās kopā ar biezpiena augšiņu, ēdēji slavēja un slavēja.
Ļoti garšīga torte.Tiešām iesaku arī citiem uztaisīt šo torti.Noteikti atkārtošu! Arī maniem bērniem,kuriem negaršo marmelāde,ēda šo kūku.
Liels paldies par recepti! 🙂
Paldies, Gita, prieks, ja visiem, arī bērniem garšoja! Ja saka, ka dalīts prieks ir dubults prieks, tad jūsu gadījumā tas ir vēl vairākkārt lielāks!
Mūsmājās šāda veida kūkām pamatni gatavoju sadrupinātu 1,5-2 plakano kvadrāta cepumu pakas sajaucot ar vienu paciņu kausēta sviesta (28 cm diametra veidnei). Cepumus sadrupina nelielos gabaliņos, samaisa kopā ar kausēto sviestu un izlīdzina kūkas formā ar kartupeļus stampiņas palīdzību.
Vēlos šo kūku gatavot bērnam dzimšanas dienā. Sakiet, lūdzu, vai biezpienu var izlaist caur gaļas mašīnu, lai masa nebūtu graudaina? Un uz cik lielu tortes formu visas sastāvdaļas ir paredzētas? Es plānoju to gatavot 28cm diametrā lielā formā.
Sveika, Ieva! Manā ģimenē vēlas, lai biezpiena graudiņus justu. Esmu reiz pamēģinājusi sablendēt, kas konsistences ziņā ir līdzīgi kā divas reizes izmalt caur gaļas maļamo mašīnu. Bet toreiz visi nobalsoja, ka tā vairs nav tā torte. Ja graudiņi nepatīk, noteikti var darīt tā, kā labāk vēlaties. Izmērs 28 cm būs labs. Lai izdodas, un daudz laimes dzimšanas dienā gan bērnam, gan mammai!