Biezpiena torte
Siera kūka Leopards
Bērnībā sapņos bieži redzēju karu. Laikam jau to filmu dēļ, ko mums regulāri rādīja padomju TV. Nu, kad karš tiešā tuvumā ir pavisam reāls, pie manis sapnī atnāca leopards. Mierināja, lai nebaidos. Viņš varot tikt galā arī ar lāci. Tad es to sapni izstāstīju savējiem, un tapa mūsu pirmā sadarbība ar jaunajiem robotiem.
Ievads
Teksts: Sandra Ošiņa
Foto: Valdis Ošiņš
Cepumu pamatne + maigs biezpiena, augļu un putukrējuma viducītis + ogu/augļu želejas virskārta. Pa vidu vēl nokraukst marmelādes cukurgraudiņi. Torte ir ļoti ātri pagatavojama, piemērojama sezonas augļiem un ogām. Bezgalīgas krāsu/garšu/faktūru variācijas. Nekas nav jācep, tāpēc patīkami gatavot karstā vasaras laikā.
Šī ir mūsu ģimenes recepte gandrīz 30 gadus. Tā kā ar to lūguši padalīties krietns pulciņš kārumnieku, ceru, ka noderēs arī Tev!
Šoreiz gatavojām un fotografējām torti ar svaigām mellenēm un zemenēm. Ja rotājumam lieto kompota augļus, tad pagaida, līdz masa sastingusi, liek virsū augļus un pāris stundas atdzesē.
Pēc tam aplej 1 ēdamkaroti želatīna ar aukstu vārītu ūdeni vai kompota šķidrumu. Kad tas uzbriedis, samaisa ar uzkarsētu kompota šķidrumu – apmēram 1 glāzi, ļauj atdzist līdz istabas temperatūrai, tad pārlej tortei un liek ledusskapī vēl uz kādu pusstundiņu.
Uzmanīgi ar ananāsu gabaliņiem, ja tos lieto tortes rotājumā! Tad var pārliet persiku kompota sīrupu, jo ķiršu vai citas sarkanās sulas maina krāsu – no sarkanas pārvēršas netīri lillā tonī (nu nemaz neizskatās garšīgi!). Savukārt ļoti skābu augļu sulas nelabvēlīgi iedarbojas uz želatīnu. Tāpēc nav ieteicams virskārtas rotāšanai lietot kivi vai ļoti skābu ananasu.
Šeit variet apskatīt arī tortes pavasara versiju.

Sastāvdaļas
Obligātās sastāvdaļas
- 700 g vājpiena biezpiena
- 500 ml salda krējuma
- 5 ēdamkarotes (ar kaudzīti) cukura
- 1 citrona miziņa
- 100 g marmelādes konfekšu
- 4 ēdamkarotes želatīna (3 karotes biezpiena masai, 1 karote rotājumam)
- 150 ml (apmēram) auksta piena
- 1 paciņa pamatnei piemērotu cepumu (180 g)
Sezonas sastāvdaļas (daudzumu var mainīt pēc vajadzības)
- 2 banāni
- ½ kg zemeņu, melleņu, persiku, bumbieru vai citu svaigu augļu
- vai
- 150 g persiku kompota
- 150 g ananāsu kompota
- 250 g ķiršu kompota vai žāvētie augļi un rieksti
Soļi
Solis 1
Formas pamatu izklāj ar cepumiem.
Solis 2
Biezpienu sajauc ar cukuru, uz smalkās rīves norīvē citrona miziņu, piejauc masai.
Solis 3
Sagriež gabaliņos un pievieno marmelādes un augļus.
Solis 4
Samaisa.
Solis 5
Saldo krējumu saputo.
Solis 6
Želatīnu (3 ēdamkarotes) aplej ar aukstu pienu, lai uzbriest. Uzbriedušo želatīnu ūdens peldē izšķīdina un piejauc biezpienam.
Solis 7
Pēdējo uzmanīgi iecilā un izmaisa putukrējumu.
Solis 8
Masu lej formā uz cepumiem, sadalot divās daļās.
Solis 9
Uzber pusi ogu.
Solis 10
Pārlej atlikušo masu un izlīdzina.
Solis 11
Ja vēlas, var torti rotāt uzreiz – lietojot svaigas zemenes un mellenes vai avenes – ogas liek uzreiz uz mīkstās biezpiena masas un uzmanīgi piespiež. Starp ogām var saspraust piparmētru vai melisas lapiņas. Svaigo ogu rotājumam želeju var nepārliet.
Solis 12
Liek ledusskapī sastingt vismaz uz 2 – 3 stundām.
Solis 13
Griež gabaliņos un pasniedz kārumniekiem.
Saistītās receptes

Siera kūka Leopards
Bērnībā sapņos bieži redzēju karu. Laikam jau to filmu dēļ, ko mums regulāri rādīja padomju TV. Nu, kad karš tiešā tuvumā ir pavisam reāls, pie manis sapnī atnāca leopards. Mierināja, lai nebaidos. Viņš varot tikt galā arī ar lāci. Tad es to sapni izstāstīju savējiem, un tapa mūsu pirmā sadarbība ar jaunajiem robotiem.

Linzertorte jeb Lincas torte
Linzertorte jeb Lincas torte garšo visiem, tās recepte pārbaudīta gadu simtos, aizceļojusi pāri robežām, parādās dažādos pasaules kūku top sarakstos, un tā ir ģeniāla savā vienkāršībā. Tā izdosies ikvienam, arī iesācējam.

Persiku torte Unas māsīca
Netālu no mūsu mājām bija veikals Globuss ar lielisku konditoreju, un viena no mīļākajām tortēm gan mums, gan Gunāram bija Una – persiku torte ar smilšu mīklas pamatni, krēmīgu vidusslāni, kurā vārītā krēma un skābā krējuma pildījumā gozējās saulaini dzelteni persiku gabaliņi, un pāri visam – maigs bezē mākonis, pārputināts ar pūdercukura putekļiem.
Lieliska, lieliska recepte teicamai kūkai. Mmmmmmm, būs jāatkārto. Zemgaļu zeltene gan bodes cepumu vietā uzcepa apakšiņu no auzu pārslām, kura sanāca krietna saplākšņa cietībā, taču mīkstināta ar pienu padevās un kad sakodās kopā ar biezpiena augšiņu, ēdēji slavēja un slavēja.
Ļoti garšīga torte.Tiešām iesaku arī citiem uztaisīt šo torti.Noteikti atkārtošu! Arī maniem bērniem,kuriem negaršo marmelāde,ēda šo kūku.
Liels paldies par recepti! 🙂
Paldies, Gita, prieks, ja visiem, arī bērniem garšoja! Ja saka, ka dalīts prieks ir dubults prieks, tad jūsu gadījumā tas ir vēl vairākkārt lielāks!
Mūsmājās šāda veida kūkām pamatni gatavoju sadrupinātu 1,5-2 plakano kvadrāta cepumu pakas sajaucot ar vienu paciņu kausēta sviesta (28 cm diametra veidnei). Cepumus sadrupina nelielos gabaliņos, samaisa kopā ar kausēto sviestu un izlīdzina kūkas formā ar kartupeļus stampiņas palīdzību.
Vēlos šo kūku gatavot bērnam dzimšanas dienā. Sakiet, lūdzu, vai biezpienu var izlaist caur gaļas mašīnu, lai masa nebūtu graudaina? Un uz cik lielu tortes formu visas sastāvdaļas ir paredzētas? Es plānoju to gatavot 28cm diametrā lielā formā.
Sveika, Ieva! Manā ģimenē vēlas, lai biezpiena graudiņus justu. Esmu reiz pamēģinājusi sablendēt, kas konsistences ziņā ir līdzīgi kā divas reizes izmalt caur gaļas maļamo mašīnu. Bet toreiz visi nobalsoja, ka tā vairs nav tā torte. Ja graudiņi nepatīk, noteikti var darīt tā, kā labāk vēlaties. Izmērs 28 cm būs labs. Lai izdodas, un daudz laimes dzimšanas dienā gan bērnam, gan mammai!