Biezpiena, siera un jogurta kūka ar nektarīniem
Zahertorte
Zahertorte ir ļoti bagātīga un šokolādīga torte, pildīta ar aprikožu ievārījumu. Tā ir viena no Vīnes vizītkartēm, un, ciemojoties skaistajā Austrijas galvaspilsētā, tortes gabaliņš noteikti jāpagaršo ikvienam. Ja tev nav iespēju turp aizbraukt, vari vismaz izcept slaveno torti.
Ievads
Teksts: Sandra Ošiņa
Foto: Valdis Ošiņš
Veltījums Paulai.
08/08/2015
Vasara. Nezinu, vai tur vainīgs Mērfijs vai kāds cits, bet mūsu mājās ledusskapja un augļu trauku revīzijā regulāri atrodu dažādus produktu krikšus, puspaciņu apkaltuša biezpiena, pāris karotes krēmsiera, aizmirstu jogurta glāzi, dažus pārgatavojušos un dažās vietās iebojājušos augļus, kurus kā likums neviens vairs negrib ēst. Tajās dienās bieži top šī izcilā, ātri un vienkārši pagatavojamā kūka.

Paldies Marikai Ass par Baltezera meža zemenītēm satriecošajā groziņā!
Bieži viesi man jautā pēc tās receptes. Publicējam pamatrecepti, kas labi piecieš variācijas. Ja biezpiena mazāk, lieciet vairāk jogurta vai krēmsiera. Vai otrādi. Garšos vienādiņ labi, pat ja kūkas pildījums būs nedaudz šķidrāks vai biezāks.
Recepte ir līdzīga jau iepriekš publicētajai rabarberu, zemeņu jogurta un bezē kūkai. Tomēr nedaudz atšķiras, jo klāt lieku biezpienu.
Var kūku gatavot arī bez bezē virskārtas. Tad pildījuma masai pievieno 3 olas.

Sastāvdaļas
Smilšu mīklas pamatnei
- 50 g cukura
- 100 g auksta sviesta
- 150 g miltu
- ~ 1 ēdamkarote piena vai krējuma
- 1 tējkarote vaniļas cukura (var aizstāt ar gatavu smilšu mīklu ~ 300 g, ko es no sirds neieteiktu darīt)
Pildījumam
- 1 kārba persiku, nektarīnu vai jebkura cita jogurta (aptuveni 300 g)
- 100 – 200 g biezpiena
- 100 – 200 g krēmsiera vai skāba krējuma
- 100 – 150 g cukura
- 2 ēdamkarotes ar kaudzīti kartupeļu cietes
- 2 olas
- 2 olu dzeltenumi
- 2 lieli gatavi nektarīni vai persiki
- 1 tējkarote vaniļas cukura
- 1 laima vai citrona miza un sula
Bezē kārtai
- 2 olu baltumi
- 100 g cukura
- 1 tējkarote vaniļas cukura
- Nedaudz pūdercukura pārkaisīšanai un ogas/augļi piedevās pēc izvēles
- kūkas forma 26 cm diametrā
- cepamais papīrs
- ~ 300 g sausi zirņi, pupiņas vai putraimi slogam (šos var pēc tam izmantot citos ēdienos)
Soļi
Solis 1
Sagatavo smilšu mīklu pamatnei: sviestu sarīvē uz rupjās rīves vai sagriež gabaliņos, ar cukuru un miltiem saberž drupačās, līdzīgās kā rupja grants.
Solis 2
Pienu vai krējumu pievieno sviesta, cukura un miltu maisījumam, ātri samīca mīklu. Tai jābūt mīkstai un vijīgai, ja tā ir par sausu un plaisā, iemīca vēl nedaudz piena vai krējuma. Mīklu izrullē starp divām loksnēm cepamā papīra. Ja lieto formu ar noņemamu malu, mīklu var izlīdzināt uzreiz formā. Ja lieto formu, kuras mala nav noņemama, ieklāj cepamo papīru, izlīdzinot malas pēc iespējas gludas. Formā ieklāj mīklu tā, lai veidotos groziņš. Pārklāj ar pārtikas plēvi un liek ledusskapī atpūsties uz pusstundu.
Solis 3
Nektarīnus vai persikus noplaucē ar vārošu ūdeni, noņem miziņu, sagriež šķēlēs.
Solis 4
Divu olu dzeltenumus uzmanīgi atdala no baltumiem. Olu baltumus noliek vēsumā.
Solis 5
Mīklu pārklāj ar cepamo papīru vai foliju, pārber sausus zirņus un liek cepties uz 180 °C temperatūrā iepriekš uzkarsētā cepeškrāsnī, cep 5 – 10 minūtes. Zirņus nober (uzmanīgi, karsti!), noņem papīru un vēl nedaudz pacep, lai mīkla būtu zeltaini brūna.
Solis 6
Pa to laiku sagatavo pildījuma masu. Norīvē laima vai citrona miziņu uz smalkās rīves. Lielā bļodā sablendē vai ar karoti izmaisa visas pildījuma sastāvdaļas, izņemot augļus, līdz masa viendabīga. To nevajag pārāk ilgi putot. Ja masā ir par daudz gaisa, kūkas virsma vairāk plaisās.
Solis 7
Mīklas formu pārlej ar sagatavoto masu. Liek cepties 40 minūtes līdz vienai stundai, atkarībā no kūkas biezuma.
Solis 8
Īsi pirms kūka beigs cepties, sagatavo olbaltumu virskārtu. Olu baltumus puto, līdz parādās vieglas putas, pamazām pa daļām pievieno cukuru, vaniļas cukuru, un turpina putot. Pārbauda konsistenci, palaikam izslēdzot mikseri un pacilājot putojamās slotiņas – masai jābūt tik biezai, lai tā veidotu smailes.
Solis 9
Kūku izņem no krāsns, ar karoti liek bezē masu, veidojot mazliet viļnainu virsmas faktūru.
Solis 10
Liek atpakaļ krāsnī uz vēl 10 minūtēm, lai bezē virsa apraujas, pēc tam temperatūru samazina līdz 110 °C temperatūrai, cep vēl 10 minūtes. Izslēdz plīti, paver plīts durtiņas un ļauj kūkai lēni atdzist. Pārkaisa ar pūdercukuru.
Solis 11
Pasniedz pilnībā atdzesētu. Mīkla ir trausla, ja formas mala nav noņemama, kūku izņem no formas, uzmanīgi pieturot aiz papīra, un pārliek uz šķīvja vai dēlīša sagriešanai. Ēd tāpat vai kopā ar ogām vai augļu gabaliņiem.
Saistītās receptes

Zahertorte
Zahertorte ir ļoti bagātīga un šokolādīga torte, pildīta ar aprikožu ievārījumu. Tā ir viena no Vīnes vizītkartēm, un, ciemojoties skaistajā Austrijas galvaspilsētā, tortes gabaliņš noteikti jāpagaršo ikvienam. Ja tev nav iespēju turp aizbraukt, vari vismaz izcept slaveno torti.

Siera kūka Leopards
Bērnībā sapņos bieži redzēju karu. Laikam jau to filmu dēļ, ko mums regulāri rādīja padomju TV. Nu, kad karš tiešā tuvumā ir pavisam reāls, pie manis sapnī atnāca leopards. Mierināja, lai nebaidos. Viņš varot tikt galā arī ar lāci. Tad es to sapni izstāstīju savējiem, un tapa mūsu pirmā sadarbība ar jaunajiem robotiem.

Linzertorte jeb Lincas torte
Linzertorte jeb Lincas torte garšo visiem, tās recepte pārbaudīta gadu simtos, aizceļojusi pāri robežām, parādās dažādos pasaules kūku top sarakstos, un tā ir ģeniāla savā vienkāršībā. Tā izdosies ikvienam, arī iesācējam.
Man ĻOTI garšo šī kūka! 🙂
kur tad pati recepte
Labdien! Diemžēl reizēm programmu atjaunošanas dēļ šis un tas no satura mistiski pazūd. Ieliksim no jauna.