Cepti apiņu dzinumi
Kartupeļu salāti švābu gaumē
Kartupeļu salāti švābu gaumē ir lieliska piedeva vai patstāvīgs, sātīgs un gards pamatēdiens. Salātus ēd kā piedevu pie desiņām, kotletītēm vai cepeša. Recepti kartupeļu salātiem švābu gaumē, kas gatavoti sātīgā gaļas buljonā un ēdami arī silti, piedāvā Zane Pudule
Ievads
Teksts: Sandra Ošiņa
Foto: Valdis Ošiņš
22/05/2021
Ceptus apiņu dzinumus pagājušajā gadā ieraudzīju lieliskās mikoloģes Inetas Danieles Facebook profilā. Vienmēr ir interesanti pamēģināt ko jaunu. Līdz šai dienai apiņus zinājām tikai kā alus brūvēšanai nepieciešamus augus. Palūkojos gar sētmali – jā, apiņi pašā plaukumā! Te gan jāteic lielais paldies Silvijai, kuras mājā šobrīd dzīvojam un viņas vecāku iekoptā dārza labumus baudām. Sagriezu jaunos dzinumus, uzcepu sviestā – burvīgi! Garšos visiem, kuriem garšo sparģeļi. Maigi, mazliet kraukšķīgi, spilgti zaļi – cepoties krāsa mainās uz spilgto pusi. Galvenais, lai dzinumi ir tiešām jauni. Un svarīgi tos nepārcept. Tiem ir tādi kā mazi asumiņi, bet izkarsētiem asniem tie vairs nav manāmi. Cepšanai der 15 – 20 cm gari dzinumi.

Latviešu valodā nav pārāk daudz resursu, kur būtu aprakstīta šo augu lietošana pārtikā. Nolēmu paskatīties, ko par to saka vācieši, ņemot vērā viņu neprātīgo kaislību uz sparģeļiem. Vācu valodā informācijas ir pārpārēm. Lai no apiņu dzinumiem paēstu kā no pamatēdiena, tos vajag daudz, bet mums pa ķērienam bija vien daži apiņi dārza malā. Tāpēc nopriecājos, kad pagājušajā vasarā apiņus atradu mežā sēņojot. Šopavasar atlika vien aizbraukt un tos savākt.

Mežā atrasti apiņi
Taisnības labad, savvaļā augušie nav tik brangi – tie ir tievāki un cepoties vēl vairāk sarūk. Toties tur to bija daudz pēc skaita. Šogad apiņu dzīrēs klāt pagatavojām ķiplokos un sviestā apceptas vistas filejas šķēles un ziedkāpostu biezeni. Noteikti kādreiz pamēģināsim tos piedevās pie ceptas zivs. Tā kā apiņu dzinumu garša ir ļoti maiga, tie piederas pie citiem delikātas garšas ēdieniem. Vācieši tos sagriež mazākos gabaliņos un reizēm pievieno pie skābeņu zupas. Vai pie omletes. Vai salātiem.
#Veģetārs ēdiens #Vegāns ēdiens #Vienkārši pagatavojams ēdiens #Ātri pagatavojams ēdiens #Lēti pagatavojams ēdiens
Bet ir viens bet! Tas jādara pašā agrā pavasarī. Vēlāk izaugušie dzinumi ir šķiedraināki, asumi arī traucē. Tāpēc šis ēdiens jābauda pavasarī.

Sastāvdaļas
- Apiņu dzinumi
- Eļļa vai sviests cepšanai
- Sāls
Soļi
Solis 1
Pannā uzsilda sviestu vai eļļu.
Solis 2
Dzinumus apcep dažas minūtes, pagrozot uz abiem sāniem.
Solis 3
Ēd tāpat vai kopā ar ceptu vistas fileju, zivi un kartupeļu vai ziedkāpostu biezeni.
Saistītās receptes

Kartupeļu salāti švābu gaumē
Kartupeļu salāti švābu gaumē ir lieliska piedeva vai patstāvīgs, sātīgs un gards pamatēdiens. Salātus ēd kā piedevu pie desiņām, kotletītēm vai cepeša. Recepti kartupeļu salātiem švābu gaumē, kas gatavoti sātīgā gaļas buljonā un ēdami arī silti, piedāvā Zane Pudule

Griķu kotletes
Kad februāris iegriežas uz beigu pusi, tuvojas laiks, kurā daudzviet pasaulē cilvēki ievēro gavēni. Parasti tās ir četrdesmit dienas pirms kristiešu Lieldienām. Gavēni ievēro arī daudzi, kuri nav tādā vai citādā kristīgā konfesijā, bet pirms pavasara vienkārši jūt vajadzību attīrīt organismu no ziemā uzkrātiem sārņiem. Tāpēc līdz Lieldienām publicēsim veģetāru ēdienu receptes.

Asinsdesas jeb putraimdesas
Asinsdesas jeb putraimdesas ir rudens un ziemas ēdiens, kuru daudzās Eiropas valstīs kopš seniem laikiem tradicionāli pasniedza Ziemassvētku galdā. Par desu izgudrotāju, kura iedomājās lopu zarnas piepildīt ar gaļas, garšvielu un garšsakņu maisījumu, šādi pilnībā izmantojot visu, ko nokautais lopiņš spēj dot, nav nekādu drošu ziņu.