Drumstalmaize ar ķiršiem

Rupjmaizes torte “Lāčplēsis”

Šogad par godu Latvijas dzimšanas dienai izcepu rudzu rupjmaizes torti. Recepti esmu salikusi kā kompozīciju no vairākiem avotiem. Kad uznāk iedvesma un ir gana daudz laika, varu eksperimentēt, pārāk nesatraucoties par rezultātu. Ir aizraujoši iztēloties dažādos garšu salikumus, faktūras, krāsas un smaržas. Pandēmijas dēļ viesības šogad nav atļautas, bet mani mājinieki ir ar mieru nomēģināt ikvienu manu eksperimentālo cepumu.

Ievads

Teksts: Sandra Ošiņa

Foto: Valdis Ošiņš 

Vasaras pilnbriedā, kad saulē sasiluši ķirši ir tik sulīgi, plūmes paukšķēdamas krīt un saldi smaržo, pievilinādamas lapsenes un divkājainos kārumniekus, brīvākā dienā var ļauties plātsmaizes cepšanas baudījumam. Karstajā cepeškrāsnī briedīgā rauga mīkla, drumstalas, sulīgās un krāšņās ogas veido burvīgu savienību. Māju pārņem sacepta sviesta, cukura, kanēļa un ogu smarža, viena no smaržām, kas atgādina bērnību, brīvdienas un absolūtas labsajūtas mirkļus.

Mēs šoreiz maizi cepām ar ķiršiem un plūmēm, “divi vienā” variantu. Plātsmaize vasarā lieliski garšos ar jebkuru dārza vai meža ogu pildījumu. Ja vēlas maigāku garšu, skābākajām ogām var pievienot ripiņās sagrieztu banānu.

Recepte arī citādi ļaujas variācijām – rauga mīklas iemīcīšanai kefīra vietā var lietot rūgušpienu vai sūkalas, kardamona vietā var pievienot safrānu vai pavisam iztikt bez šīm garšvielām, sviestu aizvietot ar cepšanai paredzēto margarīnu, ogu pārkaisīšanai var lietot demerara cukuru, kā arī ķiršiem pēc iztīrīšanas var pievienot kādu lāsīti ruma vai konjaka pēc izvēles. Virsu var pārkaisīt mandeļu skaidiņām, pēc izcepšanas mazliet atdzisušu maizīti var pārkaisīt ar pūdercukuru. Ļaujieties fantāzijai!

Sastāvdaļas

Rauga mīklai

  • 375 g jeb 2 ½ 250 ml krūzes miltu
  • vēl nedaudz miltu pārkaisīšanai
  • 250 ml kefīra
  • 150 g sviesta
  • 25 g svaiga rauga
  • 4 ēdamkarotes cukura
  • šķipsniņa sāls
  • 5 kardamona pākstis jeb
  • ½ tējkarote malta kardamona

    Drumstalām

    • 100 g sviesta
    • 100 g cukura
    • 100 g miltu
    • 1 citrona miziņa
    • 1 paciņa vanilīna cukura
    • kanēlis pārkaisīšanai

    Pildījumam

    • 500 g skābo ķiršu
    • 500 g plūmju
    • ~ 1 krūze cukura pārkaisīšanai

    Soļi

    Solis 1

    Ķiršiem izņem kauliņus (ērti to darīt ar spraužamadatas otro galu), pārkaisa ar 4-5 ēdamkarotēm cukura, apmaisa un atstāj atsuloties.

    Solis 2

    Raugam pievieno pa ēdamkarotei cukura, miltu un silta ūdens. Visu samaisa, līdz iegūta biezam krējumam līdzīga konsistence. Ļauj uzrūgt.

    Solis 3

    Kardamonu izloba no pākstīm un smalki saberž.

    Solis 4

    Palielā bļodā ber miltus, cukuru, sāli, kardamonu, pievieno kausētu sviestu un tik siltu kefīru, lai būtu patīkami rokām. Kad rauga masas apjoms ir dubultojies, arī to pievieno bļodā.

    Solis 5

    Visu mīca, līdz mīkla kļuvusi viendabīga un nelīp pie rokām.

    Solis 6

    Pārkaisa ar miltiem, pārklāj ar dvieli, novieto siltumā un atstāj rūgt uz laiku no 40 minūtēm līdz 1 stundai.

    Solis 7

    Gatavo drumstalas. Aukstu sviestu uz rupjās rīves sarīvē, pieber cukuru, vanilīna cukuru un miltus, pievieno uz smalkās rīves norīvētu citrona mizu. Mīklu ātri saberž, lai veidojas irdenas drupačas.

    Solis 8

    Plūmes nomazgā un sagriež šķēlītēs.

    Solis 9

    Uzrūgušo mīklu liek ar cepamo papīru izklātā plātī, pārkaisa miltiem, izrullē…

    Solis 10

    … vai izlīdzina ar rokām, veidojot pie malām mazu valnīti.

    Solis 11

    Ķiršiem nospiež lieko sulu…

    Solis 12

    … ogas vienmērīgi pārklāj pusei plāts.

    Solis 13

    Otrai pusei pārliek plūmju šķēlītes.

    Solis 14

    Ogas pārkaisa ar atlikušo cukuru…

    Solis 15

    … un drumstalām.

    Solis 16

    Plūmju pusei drumstalas pārkaisa ar kanēli.

    Solis 17

    Liek cepties uz 180 ºC uzkarsētā cepeškrāsnī no 45 minūtēm līdz 1 stundai.

    Solis 18

    Lai garšo!

    Mūsu grāmata

    Saistītās receptes

    Rupjmaizes torte “Lāčplēsis”

    Rupjmaizes torte “Lāčplēsis”

    Šogad par godu Latvijas dzimšanas dienai izcepu rudzu rupjmaizes torti. Recepti esmu salikusi kā kompozīciju no vairākiem avotiem. Kad uznāk iedvesma un ir gana daudz laika, varu eksperimentēt, pārāk nesatraucoties par rezultātu. Ir aizraujoši iztēloties dažādos garšu salikumus, faktūras, krāsas un smaržas. Pandēmijas dēļ viesības šogad nav atļautas, bet mani mājinieki ir ar mieru nomēģināt ikvienu manu eksperimentālo cepumu.

    Vegānā ābolkūka

    Vegānā ābolkūka

    Vegāno ābolkūku reiz cepu, dodoties ciemos pie mūsu draudzenes Dagnijas, kura jau gadiem nelieto dzīvnieku izcelsmes pārtikas produktus. Domājot par ciemakukuli, man bija svarīgi atrast tādu kūkas recepti, kuru varētu ēst visi.

    Vecrīgas kūciņas

    Vecrīgas kūciņas

    Kūciņa “Vecrīga” ir latviešu konditoru veiksmes stāsts ilgu gadu desmitu garumā. Apaļā plaucētās mīklas čauliņā iepildīts uzputots biezpiena krēms, viegla pūdercukura kārtiņa pāri.

    Mūsu sadarbības partneri