Drumstalmaize ar ķiršiem

Ātrā ābolkūka franču gaumē

Rudens ir laiks, kad var svinēt ābolus. Vai var būt par daudz ābolkūku recepšu? Nekādā gadījumā. Šoruden mani iedvesmoja Dainas Alužānes Facebook profilā publicēta ābolkūkas recepte, kuru viņa raksturoja kā “ķepīgu, sviestīgu un francūzīgu bez sava gala”. Izlasot sastāvdaļu sarakstu, bija skaidrs, ka recepte ir vienkārša un ātra.

Ievads

Teksts: Sandra Ošiņa

Foto: Valdis Ošiņš 

Vasaras pilnbriedā, kad saulē sasiluši ķirši ir tik sulīgi, plūmes paukšķēdamas krīt un saldi smaržo, pievilinādamas lapsenes un divkājainos kārumniekus, brīvākā dienā var ļauties plātsmaizes cepšanas baudījumam. Karstajā cepeškrāsnī briedīgā rauga mīkla, drumstalas, sulīgās un krāšņās ogas veido burvīgu savienību. Māju pārņem sacepta sviesta, cukura, kanēļa un ogu smarža, viena no smaržām, kas atgādina bērnību, brīvdienas un absolūtas labsajūtas mirkļus.

Mēs šoreiz maizi cepām ar ķiršiem un plūmēm, “divi vienā” variantu. Plātsmaize vasarā lieliski garšos ar jebkuru dārza vai meža ogu pildījumu. Ja vēlas maigāku garšu, skābākajām ogām var pievienot ripiņās sagrieztu banānu.

Recepte arī citādi ļaujas variācijām – rauga mīklas iemīcīšanai kefīra vietā var lietot rūgušpienu vai sūkalas, kardamona vietā var pievienot safrānu vai pavisam iztikt bez šīm garšvielām, sviestu aizvietot ar cepšanai paredzēto margarīnu, ogu pārkaisīšanai var lietot demerara cukuru, kā arī ķiršiem pēc iztīrīšanas var pievienot kādu lāsīti ruma vai konjaka pēc izvēles. Virsu var pārkaisīt mandeļu skaidiņām, pēc izcepšanas mazliet atdzisušu maizīti var pārkaisīt ar pūdercukuru. Ļaujieties fantāzijai!

Sastāvdaļas

Rauga mīklai

  • 375 g jeb 2 ½ 250 ml krūzes miltu
  • vēl nedaudz miltu pārkaisīšanai
  • 250 ml kefīra
  • 150 g sviesta
  • 25 g svaiga rauga
  • 4 ēdamkarotes cukura
  • šķipsniņa sāls
  • 5 kardamona pākstis jeb
  • ½ tējkarote malta kardamona

    Drumstalām

    • 100 g sviesta
    • 100 g cukura
    • 100 g miltu
    • 1 citrona miziņa
    • 1 paciņa vanilīna cukura
    • kanēlis pārkaisīšanai

    Pildījumam

    • 500 g skābo ķiršu
    • 500 g plūmju
    • ~ 1 krūze cukura pārkaisīšanai

    Soļi

    Solis 1

    Ķiršiem izņem kauliņus (ērti to darīt ar spraužamadatas otro galu), pārkaisa ar 4-5 ēdamkarotēm cukura, apmaisa un atstāj atsuloties.

    Solis 2

    Raugam pievieno pa ēdamkarotei cukura, miltu un silta ūdens. Visu samaisa, līdz iegūta biezam krējumam līdzīga konsistence. Ļauj uzrūgt.

    Solis 3

    Kardamonu izloba no pākstīm un smalki saberž.

    Solis 4

    Palielā bļodā ber miltus, cukuru, sāli, kardamonu, pievieno kausētu sviestu un tik siltu kefīru, lai būtu patīkami rokām. Kad rauga masas apjoms ir dubultojies, arī to pievieno bļodā.

    Solis 5

    Visu mīca, līdz mīkla kļuvusi viendabīga un nelīp pie rokām.

    Solis 6

    Pārkaisa ar miltiem, pārklāj ar dvieli, novieto siltumā un atstāj rūgt uz laiku no 40 minūtēm līdz 1 stundai.

    Solis 7

    Gatavo drumstalas. Aukstu sviestu uz rupjās rīves sarīvē, pieber cukuru, vanilīna cukuru un miltus, pievieno uz smalkās rīves norīvētu citrona mizu. Mīklu ātri saberž, lai veidojas irdenas drupačas.

    Solis 8

    Plūmes nomazgā un sagriež šķēlītēs.

    Solis 9

    Uzrūgušo mīklu liek ar cepamo papīru izklātā plātī, pārkaisa miltiem, izrullē…

    Solis 10

    … vai izlīdzina ar rokām, veidojot pie malām mazu valnīti.

    Solis 11

    Ķiršiem nospiež lieko sulu…

    Solis 12

    … ogas vienmērīgi pārklāj pusei plāts.

    Solis 13

    Otrai pusei pārliek plūmju šķēlītes.

    Solis 14

    Ogas pārkaisa ar atlikušo cukuru…

    Solis 15

    … un drumstalām.

    Solis 16

    Plūmju pusei drumstalas pārkaisa ar kanēli.

    Solis 17

    Liek cepties uz 180 ºC uzkarsētā cepeškrāsnī no 45 minūtēm līdz 1 stundai.

    Solis 18

    Lai garšo!

    Mūsu grāmata

    Izpārdota!

    Saistītās receptes

    Ātrā ābolkūka franču gaumē

    Ātrā ābolkūka franču gaumē

    Rudens ir laiks, kad var svinēt ābolus. Vai var būt par daudz ābolkūku recepšu? Nekādā gadījumā. Šoruden mani iedvesmoja Dainas Alužānes Facebook profilā publicēta ābolkūkas recepte, kuru viņa raksturoja kā “ķepīgu, sviestīgu un francūzīgu bez sava gala”. Izlasot sastāvdaļu sarakstu, bija skaidrs, ka recepte ir vienkārša un ātra.

    Tartes ar vaniļas krēmu un avenēm

    Tartes ar vaniļas krēmu un avenēm

    Šīs kūkas tapa pēc maza izbrauciena uz Igauniju. Parasti pa ceļam uz Tallinu Pērnavā iegriežamies iedzert kafiju. Nu jau tradicionāli kafejnīcā Supelsaksad, kur ir gardas kūkas un maizītes, kā arī ļoti romantisks interjers.

    Rabarberu apelsīnu kūka

    Rabarberu apelsīnu kūka

    To, ka rabarbers draudzējas ar apelsīnu, zinu kopš bērnības. Toreiz apelsīnus nemaz tā nevarēja nopirkt. Kad tāda laime gadījās, mana vecāmāte, ko ģimenē sauca par Manīti, tos mizoja plāni jo plāni, pēc tam miziņas rūpīgi izkaltēja un glabāja cieši aizskrūvētā burciņā.

    Mūsu sadarbības partneri