Sakņu sautējums

Ievads

Teksts: Sandra Ošiņa

Foto: Valdis Ošiņš 

Saknes savaldzina ar savu smaržu un krāsu buķeti. Kad ķiploki, sviests un burkāni sāk cepties, tūlīt kāds no bērniem iegriežas virtuvē noskaidrot, kad būs gatavs. Līdz tā gatavotu sakņu sautējumu mūsu mājās labprāt ēduši arī bērnu draugi, kuru mammas allaž domājušas, ka viņu bērni vārītas saknes vispār neēd.  Nav tik svarīgas sakņu proporcijas, bet obligāti jābūt sasmalcinātiem, ceptiem ķiplokiem, saknēm jābūt smuki sagrieztām, un jāēd tūlīt pēc pagatavošanas, sildīts vai atdzisis nebūs tik labs.

Sastāvdaļas

No šāda daudzuma paēdīs 4 izsalkuši cilvēki.

  • 3 burkāni
  • 2-3 daiviņas ķiploka
  • 1 kālis (ja liels, tad puse)
  • Gabals kāposta
  • Puse vidēja puķkāposta
  • Pāris saujas zaļo zirnīšu (ziemā var ņemt sasaldētus vai konservētus)
  • 6 kartupeļi
  • Eļļa un sviests cepšanai
  • Salds krējums vai piens – apm. 200ml
  • Sāls

Var pievienot arī

  • apceptus liesus cūkgaļas gabaliņus,
  • apceptus vistas filejas gabaliņus,
  • apceptus sagrieztus cīsiņus vai desiņas.

Ļoti garšīgi ēst šo sautējumu kopā ar kotletēm.

Soļi

Solis 1

Nomizo saknes.

Solis 2

Liek katlā sviesta piku un pāris karotes eļļas, sasmalcinātu ķiploku un gabaliņos sagrieztus burkānus.

Solis 3

Visu apcep zeltainu, bet ne pārāk ilgi – ķiploki sadegot kļūst rūgti.

Solis 4

Pārlej ar ūdeni, uzvāra un sāk sautēt uz maza karstuma.

Solis 5

Ja pievieno vistas vai cūkgaļas gabaliņus, tas jādara šajā brīdī.

Solis 6

Saknes smalcina un pievieno secīgi pēc vārīšanas ilguma – vispirms kāpostu, tad kāli, puķkāpostu, kartupeļus, zaļos zirnīšus.

Solis 7

Sautējot pa laikam apmaisa.

Solis 8

Kad šķidrums būs novārījies mazāk un saknes mīkstas, pievieno saldo krējumu vai pienu, sāli pēc patikšanas.

Solis 9

Ja pievieno apceptas desiņas, tas jādara šajā brīdī.

Solis 10

Ja kartupeļu šķirne vārot šķīst, kopējā konsistence būs vēl jo patīkamāka.

Solis 11

Īsts mājas ēdiens. Īpaši labi garšo no jaunajām saknēm vasarā un rudenī, bet siltu un sātīgu sajūtu radīs jebkurā gadalaikā.

Mūsu grāmata

Izpārdota!

Saistītās receptes

Koča. Grūbu biezputra

Koča. Grūbu biezputra

10. oktobrī atzīmē Starptautisko putras dienu. Tam par godu dalīsimies ar kočas recepti. Šo gardo miežu grūbu putru mums gatavoja Edīte Krastiņa, saimniece no Rūjienas puses. Un gatavoja to īstā maizes krāsnī.

Dārzeņi un sēnes sarkanvīnā

Dārzeņi un sēnes sarkanvīnā

Ja man būtu restorāns, es šo recepti iekļautu pastāvīgajā ēdienkartē, tik laba tā ir. Iedvesmu smēlos veģetāro ēdienu pavārgrāmatā “Green Kitchen at Home: Quick and Healthy Vegetarian Food for Every Day” (David Frenkiel, Luise Vindahl, 2017) publicētā receptē “Beet bourguignon”.

Mārtiņdienas pīle pīlē

Mārtiņdienas pīle pīlē

Mārtiņdienai, kā zināms, piestāv kāds putna cepetis. Vesela putna cepetis nav ikdienas ēdiens, to nevar tā – viens-divi-gatavs, bet svētku reizēs tas ir lielisks. Pīle ir laba, ja zoss šķiet nepārvarami monumentāla, bet vistiņa (hmm, Mārtiņu gailis) – pārāk ikdienišķi svētku galdam.

Mūsu sadarbības partneri