Sakņu sautējums

Ievads

Teksts: Sandra Ošiņa

Foto: Valdis Ošiņš 

Saknes savaldzina ar savu smaržu un krāsu buķeti. Kad ķiploki, sviests un burkāni sāk cepties, tūlīt kāds no bērniem iegriežas virtuvē noskaidrot, kad būs gatavs. Līdz tā gatavotu sakņu sautējumu mūsu mājās labprāt ēduši arī bērnu draugi, kuru mammas allaž domājušas, ka viņu bērni vārītas saknes vispār neēd.  Nav tik svarīgas sakņu proporcijas, bet obligāti jābūt sasmalcinātiem, ceptiem ķiplokiem, saknēm jābūt smuki sagrieztām, un jāēd tūlīt pēc pagatavošanas, sildīts vai atdzisis nebūs tik labs.

Sastāvdaļas

No šāda daudzuma paēdīs 4 izsalkuši cilvēki.

  • 3 burkāni
  • 2-3 daiviņas ķiploka
  • 1 kālis (ja liels, tad puse)
  • Gabals kāposta
  • Puse vidēja puķkāposta
  • Pāris saujas zaļo zirnīšu (ziemā var ņemt sasaldētus vai konservētus)
  • 6 kartupeļi
  • Eļļa un sviests cepšanai
  • Salds krējums vai piens – apm. 200ml
  • Sāls

Var pievienot arī

  • apceptus liesus cūkgaļas gabaliņus,
  • apceptus vistas filejas gabaliņus,
  • apceptus sagrieztus cīsiņus vai desiņas.

Ļoti garšīgi ēst šo sautējumu kopā ar kotletēm.

Soļi

Solis 1

Nomizo saknes.

Solis 2

Liek katlā sviesta piku un pāris karotes eļļas, sasmalcinātu ķiploku un gabaliņos sagrieztus burkānus.

Solis 3

Visu apcep zeltainu, bet ne pārāk ilgi – ķiploki sadegot kļūst rūgti.

Solis 4

Pārlej ar ūdeni, uzvāra un sāk sautēt uz maza karstuma.

Solis 5

Ja pievieno vistas vai cūkgaļas gabaliņus, tas jādara šajā brīdī.

Solis 6

Saknes smalcina un pievieno secīgi pēc vārīšanas ilguma – vispirms kāpostu, tad kāli, puķkāpostu, kartupeļus, zaļos zirnīšus.

Solis 7

Sautējot pa laikam apmaisa.

Solis 8

Kad šķidrums būs novārījies mazāk un saknes mīkstas, pievieno saldo krējumu vai pienu, sāli pēc patikšanas.

Solis 9

Ja pievieno apceptas desiņas, tas jādara šajā brīdī.

Solis 10

Ja kartupeļu šķirne vārot šķīst, kopējā konsistence būs vēl jo patīkamāka.

Solis 11

Īsts mājas ēdiens. Īpaši labi garšo no jaunajām saknēm vasarā un rudenī, bet siltu un sātīgu sajūtu radīs jebkurā gadalaikā.

Mūsu grāmata

Saistītās receptes

Viltotais zaķis

Viltotais zaķis

Ēdiens, kas ietaupīs jūsu laiku, atbrīvojot no stāvēšanas pie plīts

Jēra stilba cepetis

Jēra stilba cepetis

Daudzviet kristīgās ticības zemēs Lieldienās gatavo jēra stilba cepeti. Iespējams, tas saistīts ar kristīgajiem simboliem, jēru kā upuri. Iespējams, tradīcija pastāv vēl no laikiem, kad gaļas lietošanu uzturā noteica gada ritms un dabīgais lopu vairošanās cikls.

Mūsu sadarbības partneri