Sakņu sautējums
Sēņu pankūkas
Pildītās pankūkas ar sēnēm mums gatavoja saimniece no Medumiem Diāna Mikulane, un tas notika Sēlijas kultūras programmas “Sēņu dzīves noslēpumi” ietvaros.
Ievads
Teksts: Sandra Ošiņa
Foto: Valdis Ošiņš
Sakņu sautējums, kas gatavots mājās, ir viens varen priecīgs ēdiens. Saknes un dārzeņi valdzina ar smaržu un krāsu buķeti. Ko tādu nevar dabūt restorānā, bet mājās tas ir jāgatavo un jāpasniedz tūlīt, it kā būtu restorānā. Pat ja mājās nav visu šeit minēto sastāvdaļu, vienmēr var improvizēt. Pats svarīgākais, lai garša izdotos laba, ir burkāni un ķiploki. Kad ķiploki, sviests un burkāni sāk cepties, tūlīt kāds no mājiniekiem iegriežas virtuvē noskaidrot, kad būs gatavs. No apceptiem burkāniem ēdiens ir skaisti zeltainā krāsā, apcepti ķiploki piedod pikantāku garšu. Sāls ir vienīgā vajadzīgā garšviela. Pēc patikas var pievienot vairāk vai mazāk šķidruma: ūdeni, pienu vai saldo krējumu. Ja mērcītes ir pavairāk, var ēst no dziļā šķīvja ar karoti. Vai, kā jau mājās, kādu kartupeli ēdot ar dakšiņu saspiest, lai mērcīte tumīgāka.
Tā gatavotu sakņu sautējumu mūsu mājās labprāt ēduši arī mūsu bērnu draugi, kuru mammas allaž domājušas, ka viņu bērni vārītas saknes vispār neēd. Nav tik svarīgas sakņu proporcijas, bet obligāti jābūt sasmalcinātiem, ceptiem ķiplokiem, saknēm jābūt smuki sagrieztām (atceries filmu “Meitene ar pērļu auskaru“?), un jāēd tūlīt pēc pagatavošanas, sildīts vai atdzisis nebūs tik labs. Es gan vāru lielu katlu sautējuma un otrā dienā uzsildu. Tomēr daļa garšu mainās, kā jau visos ēdienos ar vārītiem kartupeļiem.
Sastāvdaļas
No šāda daudzuma paēdīs 4 izsalkuši cilvēki.
- 3 burkāni
- 2-3 daiviņas ķiploka
- 1 kālis (ja liels, tad puse)
- Gabals kāposta
- Gabals ķirbja
- Gabals cukini
- Puse vidēja puķkāposta vai brokoļa
- Pāris saujas zaļo zirnīšu (ziemā var lietot saldētus vai konservētus)
- 6 kartupeļi
- Eļļa un sviests cepšanai
- Salds krējums vai piens ~ 200 ml
- Sāls
Var pievienot arī
- apceptus liesus cūkgaļas gabaliņus,
- apceptus vistas filejas gabaliņus,
- apceptus sagrieztus cīsiņus vai desiņas.
Ļoti garšīgi ēst šo sautējumu kopā ar kotletēm.
Soļi
Solis 1
Nomizo saknes un dārzeņus.
Solis 2
Liek katlā sviesta piku un pāris karotes eļļas, sasmalcinātu ķiploku un gabaliņos sagrieztus burkānus.
Solis 3
Visu apcep zeltainu, bet ne pārāk ilgi – ķiploki sadegot kļūst rūgti.
Solis 4
Pārlej ar ūdeni, uzvāra un sāk sautēt uz maza karstuma.
Solis 5
Ja pievieno vistas vai cūkgaļas gabaliņus, tas jādara šajā brīdī.
Solis 6
Saknes smalcina un pievieno secīgi pēc vārīšanas ilguma – vispirms kāpostu, tad kāli, ķirbi, puķkāpostu, kartupeļus, cukini un zaļos zirnīšus.
Solis 7
Sautējot palaikam apmaisa.
Solis 8
Kad šķidrums būs novārījies mazāk un saknes mīkstas, pievieno saldo krējumu vai pienu un sāli pēc patikšanas.
Solis 9
Ja pievieno apceptas desiņas, tas jādara šajā brīdī.
Solis 10
Ja kartupeļu šķirne vārot šķīst, kopējā konsistence būs vēl jo patīkamāka.
Solis 11
Īsts mājas ēdiens. Īpaši labi garšo no jaunajām saknēm vasarā un rudenī, bet siltu un sātīgu sajūtu radīs jebkurā gadalaikā.

Saistītās receptes

Sēņu pankūkas
Pildītās pankūkas ar sēnēm mums gatavoja saimniece no Medumiem Diāna Mikulane, un tas notika Sēlijas kultūras programmas “Sēņu dzīves noslēpumi” ietvaros.

Vistas filejas kabatiņas
Reizēm receptes manā virtuvē nonāk pa dīvainiem un negaidītiem ceļiem. Šo recepti atradu grāmatā “Zvaigznei tikai stunda. Itas Kozakevičas laiks” (Armands Melnalksnis, izdevējs “Zelta grauds”, 2004), un tā nav pavārgrāmata, bet gan izdevums par leģendārās Latvijas polietes, žurnālistes, politiķes un sabiedriskās darbinieces Itas Kozakevičas dzīvi un darbu.

Ķirbju risoto
Ķirbju risoto garšo pat tiem, kuriem ķirbis nav pirmā izvēle ēdienkartē. Šis ēdiens ir vienlaikus maigs un sātīgs, ļoti skaistā, saulainā krāsā. Ir divi varianti: sliņķu vai gardēžu.
Sanāca ļoti garšīgi ar apceptu cūkgaļu, kāļa un puķkāposta vietā gan liku puravu, seleriju kātus un cukini (protams, ievērojot vārīšanās secību).
Visi slavēja.
Paldies!
Paldies par labiem vārdiem! Priecājamies, ka izdevās!
Paldies, bija super garšīgi!
Paldies!
Paldies par labiem vārdiem, prieks, ja izdevās!
Super,super. 🙂 ļoti gardi..
Prieks, ka garšoja! Ar jaunajiem dārzeņiem ir vissulīgāk un bagātīgāk!
Nebiju vārījusi sautējumu kādus gadus 20, jo ne pašai garšoja, ne mājiniekus varēju pierunāt ēst. Nu, nevienam pie sirds negāja. Viendien, kaimiņos tik labi smaržoja, ka sakārojās. Vārīju mazu katliņu, panašķoties, kamēr neviena nav mājās. Atnāca agrāk, atrada pusēstu, tiešām mazu katliņu, tas tika burtiski izlaizīts. Tagad šis sautējums top apmēram reizi mēnesi, un nekad nav palicis pāri sildīšānai otrajā dienā!
Paldies, Agnija, priecājamies, ka garšoja gan pašai, gan ģimenei! Arī mūsu mājās tas ir regulāri uz galda, un to ēd pat visi ciemiņu bērni, kas citādi neēd vārītus burkānus, kāpostus vai nekādā gadījumā ķiplokus! Manuprāt, tieši ķiploks ir lieliskās smaržas un garšas īstais vaininieks, kas šo sautējumu atšķir no citiem.
Sveiki! Kādi ir orientējošie dārzeņu vārīšanas ilgumi?
Sveicināti! Kāposti, burkāni un kāļi sākumā jāpavāra minūtes 15, tad liek klāt kartupeļus un vāra vēl minūtes 5, tad puķkāpostus un/vai brokoļus, un zirnīšus, un vēl kādas piecas minūtes. Visu kopā jāvāra aptuveni 30-40 minūtes. Jo mazāki gabaliņi, jo ātrāk izvārās.