Kotletes. Ļoti garšīgas kotletes
Kartupeļu salāti švābu gaumē
Kartupeļu salāti švābu gaumē ir lieliska piedeva vai patstāvīgs, sātīgs un gards pamatēdiens. Salātus ēd kā piedevu pie desiņām, kotletītēm vai cepeša. Recepti kartupeļu salātiem švābu gaumē, kas gatavoti sātīgā gaļas buljonā un ēdami arī silti, piedāvā Zane Pudule
Ievads
Teksts: Sandra Ošiņa
Foto: Valdis Ošiņš
Garšīgas kotletes ir jāprot izcept ikvienai samniecei vai saimniekam. Kotlešu receptes dažādās ģimenēs patiešām atšķiras. Citi pievieno ķiplokus, citi – rīvētu kartupeli, dažādas ir maizes un miltu piedevas, arī garšvielas. Vai teļa gaļas kotlešu mīklai piedevas ir citādas kā cūkgaļas vai jauktas gaļas kotletēm?
Lūdzu, atsūtiet mums savus variantus, lai mēs varētu viens no otra iedvesmoties. Tā kā esam sākuši apkopot, kas kopīgs un kas atšķirīgs dažādos Latvijas novados, būtu interesanti saprast, ar ko Kurzemes kotletes atšķiras no Latgales kotletēm, un kādas garšvielas vidzemnieces lieto savādāk kā zemgalietes. Lielas, mazas, brūni apceptas vai grāpītī sautētas, garšīgas, garšīgas…
Šeit piedāvājam Ošiņu ģimenes variantu. Klāt pie kotletēm mums garšo dažādos veidos gatavoti kartupeļi, šmorēti kāposti, bet viena no visiecienītākajām piedevām ir sakņu sautējums, kura recepte atrodama šajā lapā sadaļā “Pamatēdieni“.
Lūdzu, rakstiet mums par savām kotletēm!
Sastāvdaļas
- Malta gaļa – liellopa, cūkas, teļa – jaukta pēc izvēles – apmēram 0.7 kg
- 2 šķēles baltmaizes
- 1 vidēji liels sīpols
- 2 olas
- 150 ml piens vai ūdens (pēc izvēles)
- Pāris ēdamkarotes miltu
- Ēdamkarote kartupeļu miltu
- Krietna šķipsna ķimeņu
- Sāls, malti melnie pipari
Soļi
Solis 1
Iemērc ūdenī vai pienā baltmaizi.
Solis 2
Nomizo un smalki sagriež sīpolu.
Solis 3
Samīca malto gaļu ar olu, miltiem, izmērcēto baltmaizi, sīpolu un garšvielām.
Solis 4
Sakarsē pannā nedaudz eļļas, ar mitrām rokām veido nelielas kotletītes un cep no abām pusēm brūnas.

Saistītās receptes

Kartupeļu salāti švābu gaumē
Kartupeļu salāti švābu gaumē ir lieliska piedeva vai patstāvīgs, sātīgs un gards pamatēdiens. Salātus ēd kā piedevu pie desiņām, kotletītēm vai cepeša. Recepti kartupeļu salātiem švābu gaumē, kas gatavoti sātīgā gaļas buljonā un ēdami arī silti, piedāvā Zane Pudule

Griķu kotletes
Kad februāris iegriežas uz beigu pusi, tuvojas laiks, kurā daudzviet pasaulē cilvēki ievēro gavēni. Parasti tās ir četrdesmit dienas pirms kristiešu Lieldienām. Gavēni ievēro arī daudzi, kuri nav tādā vai citādā kristīgā konfesijā, bet pirms pavasara vienkārši jūt vajadzību attīrīt organismu no ziemā uzkrātiem sārņiem. Tāpēc līdz Lieldienām publicēsim veģetāru ēdienu receptes.

Asinsdesas jeb putraimdesas
Asinsdesas jeb putraimdesas ir rudens un ziemas ēdiens, kuru daudzās Eiropas valstīs kopš seniem laikiem tradicionāli pasniedza Ziemassvētku galdā. Par desu izgudrotāju, kura iedomājās lopu zarnas piepildīt ar gaļas, garšvielu un garšsakņu maisījumu, šādi pilnībā izmantojot visu, ko nokautais lopiņš spēj dot, nav nekādu drošu ziņu.
Savām ideālajām kotletēm izmantoju 3 veidu gaļu – liellopa, cūkas un tītara, līdzīgās daļās. Baltmaizi izmantoju vairāk kā norādīts receptē – parasti izmantoju visus pieejamos atgriezumus, doniņas u.tml., ko izmērcēju ūdenī, nospiežu, pievienoju gaļu, olu, pāris daiviņas sakapātu ķiploku, saberztas kaltētas seleriju lapas, ķimenes, sāli un piparus.
Ja plānoju ēst tikai siltas, tad cepu vidēji nelielas kotletes, bet mums ļoti patīk aukstas kotletes ar dārzeņu rasolu – tad cepu pavisam maziņas kotletītes.
Šī kombinācija arī izklausās ļoti labi. Es neesmu mēģinājusi tādu variantu ar tītaru, būs japaprovē. Bet maize ir ļoti svarīga – mēs intereses pēc esam pamēģinājuši, kas sanāk bez maizes. Tādas kotletes ir cietas un negaršīgas.
Manu kotlešu nianses:
1. Sīpolu pievienoju iepriekš APCEPTU, nekad svaigu;
2. NEKAD nelieku ķiploku, lai gan ķiploku citur mīlu, bet kotletēs ne;
3. Pievienoju KRIETNU šķipsnu maltu vai rīvētu MUSKATRIEKSTU, tas dod neizprotamu aromātu (ciemiņi brīnās, kur tik garšīgas);
Piekrītu tam, ka gaļa jāņem jaukta, ne no tīras cūkgaļas, ne liellopu gaļas nav tas. Un vēl, cūkgaļas gabalam jābūt ar krietnu treknumiņu, tad būs sulīgas.
Paldies par Jūsu recepti!
Mēs noteikti pamēģināsim pievienot ceptu sīpolu un muskatriekstu.
Man par ķiplokiem pie kotletēm ir līdzīgs viedoklis, kaut tante laukos cep ar ķiplokiem, un pie viņas man garšo. Bet pašas recepte labāk patīk bez tiem.
Vispār kādreiz būtu interesanti pagaršot kā degustācijā visvisādas kotletes, jo no reizes uz reizi jau nevar atcerēties un tik smalki salīdzināt. Būtu interesanta tāda kotlešu olimpiāde.
Is it possible to get this recipe in English please? Been trying. to remember it from my late partner. Looks right.
Dear Jeanne,
as to translation options, there is Google Translate which doesn’t always work well, but it is an option. If you can’t find translation to some of the words or phrases, feel free to ask us.
Have a nice day,
Sandra