Olu krāsošana 2015

Ķimeņu kartupeļu cepumi

Ķimeņu cepumi ļoti piestāv laikam starp Jāņiem un Pēteriem. Cepumi ir ļoti, patiešām, ļoti garšīgi. Ja cepsi tos viesībām, cepumi pazudīs zibenīgi, to zinām no pieredzes.

Ievads

Teksts: Sandra Ošiņa

Foto: Valdis Ošiņš 

31/03/2015

Kad lielais trauks pilns ar sīpolu mizām, skaidrs, ka Lieldienas vairs nav aiz kalniem. Nopirkām arī sarkano kāpostu, tas mūsmājās pēc labās pieredzes iecienīts olu krāsošanai, turpmāk lietosim to ik Lieldienas. Tā kā katru reizi izmēģinām arī ko jaunu, pērn izvēlējāmies sarkano karkade tēju un valriekstu čaulas.

Karkade tēja olas nokrāsoja pelnu pelēkas. Cerētais sārtais tonis „nepielipa” olām ne lūdzams. Jāatzīst, pelēkajam tonim nav ne vainas, īpaši, ja vēlāk olas slēpj pagalmā, kur atrodami pelēki akmentiņi. Olas šķiet kā īsteni hameleoni, kas slēpjas apkārtējā vidē. Pluss šai krāsošanas metodei – šo tēju par lētu naudu var nopirkt jebkurā lielveikalā, atlikušo tēju pēc tam lietot kā parastu tēju.

Otrā katliņā savārījām valriekstu čaulas. Olas nokrāsojās gaiši brūnas, arī pēc ilgstošas mērcēšanas novārījumā. Šo metodi vairs nelietosim, jo tonis nav interesants. Līdzīgu, bet sulīgāku var dabūt ar tām pašām sīpolu mizām. Ir, ir tās sīpolmizas nepārspējamas, ko tu viņām padarīsi! Šogad izmēģināsim no iepriekšējā dienā savārītajām mizām izgriezt kādas aplikatīvas formas. Kā mums būs gājis, publicēsim pirms nākamajām Lieldienām.

Mūsu grāmata

Izpārdota!

Saistītās receptes

Ķimeņu kartupeļu cepumi

Ķimeņu kartupeļu cepumi

Ķimeņu cepumi ļoti piestāv laikam starp Jāņiem un Pēteriem. Cepumi ir ļoti, patiešām, ļoti garšīgi. Ja cepsi tos viesībām, cepumi pazudīs zibenīgi, to zinām no pieredzes.

Buljons. Ir varianti

Buljons. Ir varianti

Labs buljons ir īsts dzīvības eliksīrs. To zināja mūsu vecmāmiņas, kuras to iemācījās no savām vecmāmiņām, un tā varētu turpināt bezgalīgi, atskatoties uz vēl senākiem laikiem.

Zivs galerts

Zivs galerts

Galertu vāra gan no gaļas, gan zivīm, klāt liekot arī dažādus dārzeņus un zaļumus. Tas ir ļoti iecienīts ēdiens Jaungada svētku galdam. 30. decembrī nesam mājās lielu karpu, un šeit ir runa ne tikai par garšas baudām, bet arī par tradīcijām.

Mūsu sadarbības partneri