Olu krāsošana 2015

Franču grauzdiņi

Šo it kā vienkāršo ēdienu gatavo paaudzēs, bet tas ļoti labi iet kopā ar tik mūsdienīgo zero waste koncepciju – nemetīsim ārā ēdienu, pat ja tas ir mazliet apkaltis un tāpat vairs nešķiet baudāms, tā pasaudzējot ne tikai pašu maciņus, bet arī planētas resursus.

Ievads

Teksts: Sandra Ošiņa

Foto: Valdis Ošiņš 

Kad lielais trauks pilns ar sīpolu mizām, skaidrs, ka Lieldienas vairs nav aiz kalniem. Nopirkām arī sarkano kāpostu, tas mūsmājās pēc labās pieredzes iecienīts olu krāsošanai, turpmāk lietosim to ik Lieldienas. Tā kā katru reizi izmēģinām arī ko jaunu, pērn izvēlējāmies sarkano karkade tēju un valriekstu čaulas.

Karkade tēja olas nokrāsoja pelnu pelēkas. Cerētais sārtais tonis „nepielipa” olām ne lūdzams. Jāatzīst, pelēkajam tonim nav ne vainas, īpaši, ja vēlāk olas slēpj pagalmā, kur atrodami pelēki akmentiņi. Olas, šķiet, kā īsteni hameleoni, kas slēpjas apkārtējā vidē. Kā pluss šai krāsošanas metodei jāmin tas, ka šo tēju var nopirkt jebkurā lielveikalā par lētu naudu, atlikušo tēju pēc tam nolietot, kam garšo.

Otrā katliņā savārījām valriekstu čaulas. Olas nokrāsojās gaiši brūnas, arī pēc ilgstošas mērcēšanas novārījumā. Šo metodi vairs nelietosim, jo tonis nav interesants. Līdzīgu, bet sulīgāku var dabūt ar tām pašām sīpolu mizām. Ir, ir tās sīpolmizas nepārspējamas, ko tu viņām padarīsi! Šogad izmēģināsim no iepriekšējā dienā savārītajām mizām izgriezt kādas aplikatīvas formas. Kā mums būs gājis, publicēsim pirms nākamajām Lieldienām.

Mūsu grāmata

Saistītās receptes

Franču grauzdiņi

Franču grauzdiņi

Šo it kā vienkāršo ēdienu gatavo paaudzēs, bet tas ļoti labi iet kopā ar tik mūsdienīgo zero waste koncepciju – nemetīsim ārā ēdienu, pat ja tas ir mazliet apkaltis un tāpat vairs nešķiet baudāms, tā pasaudzējot ne tikai pašu maciņus, bet arī planētas resursus.

Medus piparkūkas

Medus piparkūkas

Mājās gatavota piparkūku mīkla ir īsta mīkla. Vismaz tā tas bija man līdz šim gadam. Beidzot TAS ir noticis: esmu izveidojusi savu ideālo recepti.

Bismarka siļķes

Bismarka siļķes

Marinēti siļķu rolmopši ir ēdiens, kas Latvijā ienācis no Vācijas. 19. gadsimta Vācijas kanclers Oto fon Bismarks ir teicis: „Ja siļķes maksātu tikpat dārgi kā kaviārs, cilvēki tās novērtētu daudz augstāk.” Mūsdienās marinēta siļķe atrodama ikviena lielveikala plauktā, bet mājās marinēta vienmēr būs garšīgāka.

Mūsu sadarbības partneri