Olu krāsošana 2015

Minhauzena nēģi

Barons Minhauzens bijis slavens un valdzinošs melis, Duntē varam apmeklēt viņa muzeju. Par Minhauzena nēģiem Vidzemē sauc ceptas reņģītes želejā ar sinepju piedevu.

Ievads

Teksts: Sandra Ošiņa

Foto: Valdis Ošiņš 

Kad lielais trauks pilns ar sīpolu mizām, skaidrs, ka Lieldienas vairs nav aiz kalniem. Nopirkām arī sarkano kāpostu, tas mūsmājās pēc labās pieredzes iecienīts olu krāsošanai, turpmāk lietosim to ik Lieldienas. Tā kā katru reizi izmēģinām arī ko jaunu, pērn izvēlējāmies sarkano karkade tēju un valriekstu čaulas.

Karkade tēja olas nokrāsoja pelnu pelēkas. Cerētais sārtais tonis „nepielipa” olām ne lūdzams. Jāatzīst, pelēkajam tonim nav ne vainas, īpaši, ja vēlāk olas slēpj pagalmā, kur atrodami pelēki akmentiņi. Olas, šķiet, kā īsteni hameleoni, kas slēpjas apkārtējā vidē. Kā pluss šai krāsošanas metodei jāmin tas, ka šo tēju var nopirkt jebkurā lielveikalā par lētu naudu, atlikušo tēju pēc tam nolietot, kam garšo.

Otrā katliņā savārījām valriekstu čaulas. Olas nokrāsojās gaiši brūnas, arī pēc ilgstošas mērcēšanas novārījumā. Šo metodi vairs nelietosim, jo tonis nav interesants. Līdzīgu, bet sulīgāku var dabūt ar tām pašām sīpolu mizām. Ir, ir tās sīpolmizas nepārspējamas, ko tu viņām padarīsi! Šogad izmēģināsim no iepriekšējā dienā savārītajām mizām izgriezt kādas aplikatīvas formas. Kā mums būs gājis, publicēsim pirms nākamajām Lieldienām.

Mūsu grāmata

Saistītās receptes

Minhauzena nēģi

Minhauzena nēģi

Barons Minhauzens bijis slavens un valdzinošs melis, Duntē varam apmeklēt viņa muzeju. Par Minhauzena nēģiem Vidzemē sauc ceptas reņģītes želejā ar sinepju piedevu.

Marinētas ceptas reņģes

Marinētas ceptas reņģes

Maija delikatese ir lapu reņģes. Mana vecmamma Ella Sondore, ģimenē saukta par Manīti, tās sacepa krietnu bļodu, skaistas, brūnas, ar kraukšķīgām astītēm, ko bērni parasti nočiepa, tikko reņģes noņemtas no pannas.

Maizes zupa

Maizes zupa

Kas latviešu virtuvē ir maizes zupa, mūsu nacionālais ēdiens? Rudzu maize ir mūsu lepnums un pamatvērtība, ar stipru garšu un augstu uzturvērtību. No sakaltētas un grauzdētas rupjmaizes, garšvielām, žāvētiem augļiem un ogām vārām saldo zupu, ko ēdam atdzesētu ar sakultu putukrējumu.

Mūsu sadarbības partneri