Lieldienu olas

Minhauzena nēģi

Barons Minhauzens bijis slavens un valdzinošs melis, Duntē varam apmeklēt viņa muzeju. Par Minhauzena nēģiem Vidzemē sauc ceptas reņģītes želejā ar sinepju piedevu.

Ievads

Teksts: Sandra Ošiņa

Foto: Valdis Ošiņš 

Olas krāsoja Iveta Bendika, lauku māju „Vidi” saimniece.

Iveta dzīvo Valdemārpilī, Ārlavas pagastā, pamatīgā lauku mājā. Savās mājās uzņem viesus, organizē seminārus un dažādas sadzīves svinības, klāj kāzu un jubileju galdus. Viņas galdi klāti latviskiem ēdieniem, kuros izmantoti vietējie produkti, viss ir svaigs un ļoti garšīgs.

Iveta ir liela rokdarbniece, pati krāso dzijas ar dabīgām krāsām, pati ada skaistas un siltas lietas. Viņas radošās dotības izpaužas arī virtuvē. Lieldienām tuvojoties, kopā ar bērniem un mazbērniem tiek rīkota olu krāsošana ar dabīgiem materiāliem.

Šoreiz Iveta olas krāsojusi ar aroniju biezeni – rudenī sasaldētās ogas tagad tika sablendētas , un tintes krāsas biezenī tika guldītas krāsojamās olas. Rezultāts ir pārsteidzoši skaists, olas ir zilgani pelēcīgas, ar gandrīz kosmiski noslēpumainiem raibumiem. Šur un tur, kur pietīta kāda sīpolu miza, zilganie toņi mijas ar rūsganiem un zaļganiem. Rūsganās olas ir krāsotas ar sīpolu mizām, ar marlīti pietinot pētersīļus, koriandra sēklas, dilles un liellapu melno tēju. Citugad esot arī izmantoti sniegpulkstenīšu ziedi – zaļganais gredzentiņš baltā zieda viducī iekrāsojot skaistu josliņu.

Sīpolus olu krāsošanai Iveta loba, iegriežot ar nazi gar sānu abās sīpola pusēs un noņemot mizu kopā ar pirmo sīpola slāni. Pēc tam sīpola balto slāni no mizas izņem ārā, tā var iegūt lielu, nesaplīsušu mizu, kuru pēc tam apliek olai.

Iveta olas atstāj krāsoties līdz nākamajam rītam, tā olas izdodas košākas. Melni violetās krāsas ola pat nav noskalota, izņemta no „zaftes” un tikai nožāvēta.

Ja vēlaties Kurzemes pusē apmeklēt jauku lauku viesu māju, organizēt pasākumus, svinēt svētkus vai, piemēram, krāsot olas, variet pieteikties pa tālruni 29107578.

http://www.viss.lv/?p=120586

Krāsu varianti

Solis 1

Aroniju biezenis + melnā liellapu tēja + koriandra sēklas

Variants 2

Visas olas, izņemot vidējo, tītas marlītē. Vidējā ola krāsota tāpat un atstāta aroniju biezenī līdz nākamajai dienai. Nožāvēta bez noskalošanas.

Variants 3

Aroniju biezenis + sīpolu mizas + melnā liellapu tēja visām, izņemot vidējo.

Variants 4

Visas olas tītas marlītē. Vidējā ola krāsota tikai melnās tējas uzlējumā.

Variants 5

Sīpolu mizas + pētersīļu lapas + dilles +koriandra sēklas + melnā liellapu tēja.

Mūsu grāmata

Saistītās receptes

Minhauzena nēģi

Minhauzena nēģi

Barons Minhauzens bijis slavens un valdzinošs melis, Duntē varam apmeklēt viņa muzeju. Par Minhauzena nēģiem Vidzemē sauc ceptas reņģītes želejā ar sinepju piedevu.

Marinētas ceptas reņģes

Marinētas ceptas reņģes

Maija delikatese ir lapu reņģes. Mana vecmamma Ella Sondore, ģimenē saukta par Manīti, tās sacepa krietnu bļodu, skaistas, brūnas, ar kraukšķīgām astītēm, ko bērni parasti nočiepa, tikko reņģes noņemtas no pannas.

Maizes zupa

Maizes zupa

Kas latviešu virtuvē ir maizes zupa, mūsu nacionālais ēdiens? Rudzu maize ir mūsu lepnums un pamatvērtība, ar stipru garšu un augstu uzturvērtību. No sakaltētas un grauzdētas rupjmaizes, garšvielām, žāvētiem augļiem un ogām vārām saldo zupu, ko ēdam atdzesētu ar sakultu putukrējumu.

Mūsu sadarbības partneri