Napoleona kūka ar vārīto krēmu

Persiku torte Unas māsīca

Netālu no mūsu mājām bija veikals Globuss ar lielisku konditoreju, un viena no mīļākajām tortēm gan mums, gan Gunāram bija Una – persiku torte ar smilšu mīklas pamatni, krēmīgu vidusslāni, kurā vārītā krēma un skābā krējuma pildījumā gozējās saulaini dzelteni persiku gabaliņi, un pāri visam – maigs bezē mākonis, pārputināts ar pūdercukura putekļiem.

Ievads

Teksts: Sandra Ošiņa

Foto: Valdis Ošiņš 

30/03/2013

Napoleona kūka ir manas krustmātes Lidijas Priedes meistarstiķis, ģimenes jubileju reizēs gaidīts un pieprasīts. Recepti savulaik izmēģinājusi no V. Gustavas un I. Jansones 1977. gadā izdevniecībā Liesma izdotās pavārgrāmatas. Lidija atceras, ka tajos gados nopirkt jaunu pavārgrāmatu bija neticama veiksme. Grāmatas bija lētas (šī maksājusi 1.30 rubļus), bet nezināmu iemeslu dēļ netika iespiestas pietiekamā daudzumā, uzturot tādu kā mednieka azartu to iegūšanā. Ja tā laime bija piedzīvota un kārotā grāmata bija mājās, jau šis fakts vien garantēja eiforisku laimes sajūtu, vēl pirms kaut kas no tās tika pagatavots. Ja nu vēl esot izdevies izstāvēt vienu rindu pēc olām un otru – pēc sviesta (septiņdesmitajos un astoņdesmitajos gados olas un sviests bija starp produktiem, kuru atrašanās veikalu plauktos nebūt nebija ikdienišķa parādība), laimes sajūta pieauga vēl vairāk, un tad jau varēja ķerties pie kūku cepšanas.

Tā kā kūkai ir dots franču imperatora vārds, meklēju interneta resursos, kas tam par iemeslu. Versijas ir dažādas – no paša Napoleona laikiem, kur to saista ar Žozefīnes sirds iekarošanu, līdz 1912. gadam Krievijā, kur šāda kūkas recepte izstrādāta par godu 100 gadu uzvarai pār Napoleonu. Šī versija ticamāk izskaidrotu, kā franču karavadoņa vārdā nosaukta recepte ielavījusies padomju pavārgrāmatā, kurā kūku nodaļu ievada Kolhoznieku kūka un nobeidz Darbdienas kūka.

Lai gan vārds Napoleons uzreiz rada priekšstatu, ka kūka nākusi no Francijas, tur līdzīgu kūku no kārtainās sviesta mīklas sauc par Mille-feuille, “tūkstoš lapu kūka”. Citos avotos minēts, ka Napoleona kūkas nosaukums ir saistīts ar Neapoli. Dažādo stāstu autori tomēr ir viensiprātis, ka šādu kūku ceļš pasaulē, visticamāk, sācies no Francijas vai Itālijas. Latvijā tādu kūku saucam par krēmšniti. Par šnitēm kūkas savukārt sauc vācu valodas zemēs, tā apzīmējot kūkas, kuras vispirms cep lielā plātī un pēc tam sagriež šķēlēs. Kopīgais šīm kūkām ir tas, ka tās gatavo no kārtainas vai slāņainas svieta mīklas plāksnēm, starp tām pildot krēma kārtas. Virsu rotā ar drumstalām un pūdercukuru vai pārklāj ar cukura glazūru un rotā ar šokolādi vai karameli.

Cepot kūkas, varam mācīties par karavadoņiem, vēsturi un ģeogrāfiju. Bet dzīvē notiek tā. Karavadonis varbūt jau sen miris, bet kūkas dzīvo savu, daudz ilgāku dzīvi. Daudziem tās saglabājas saldās bērnības atmiņās, ko gribas ik pa laikam piedzīvot atkal un atkal.

Lidija grāmatas oriģinālo recepti laika gaitā uzlabojusi, mīklā ūdeni aizstājot ar skābu krējumu. Kūkas pagatavošanai vajag pāris stundu laika, un vēl pāris, lai krēms savilktos ar mīklas slāņiem. Šī kūka arī otrā dienā pēc cepšanas ir varen laba, ja vēl kāds gabaliņš ir palicis pāri. Atšķirībā no veikalos un kafejnīcās ar šādu nosaukumu nopērkamām kūkām, kurās jākožas uzmanīgi, lai krēms pa malām nešķīstu laukā, šis Napoleons ir trauslāks, drupanāks un vieglāk sagriežams. Pēc šīs receptes cepta kūka svērs aptuveni 2 kilogramus.

Sastāvdaļas

Mīklai

  • 3 glāzes kviešu miltu (250 ml glāze)
  • 1 glāze skāba krējuma
  • 250 g sviesta
  • 1 ēdamkarote etiķa vai degvīna (nav obligāti)
  • 1 ola

Krēmam

 

  • 0,5 l 3,5 % piena
  • 5 olas
  • 5 ēdamkarotes cukura olām un vēl nedaudz sviestam
  • 5 ēdamkarotes miltu
  • 200 g sviesta
  • 15 g vaniļas cukura
  • 1 citrona miziņa
  • pēc izvēles pūdercukurs rotāšanai

Soļi

Solis 1

Miltus ber bļodā, turpat sagriež sviesta gabaliņus un ar nazi vai konditoru lāpstiņu iekapā, līdz masa kļuvusi viendabīga. Šādi sastrādāta mīkla būs trausla un slāņaina.

Solis 2

Pievieno olu un arī iekapā.

Solis 3

Tad pievieno krējumu, etiķi vai degvīnu (kādu no šiem pievieno, lai mīklas slāņi ir trauslāki, bet tas nav obligāti). Turpina kapāt, līdz sastrādāta viendabīga mīkla.

Solis 4

Ar rokām izveido kukulīti, ietin pārtikas plēvē un liek ledusskapī uz pusstundu atpūsties.

Solis 5

Pa to laiku gatavo krēma pirmo daļu. Mazā katliņā liek vārīties pienu, lielākā uzvāra ūdeni. Olas saputo ar cukuru un miltiem gaisīgā masā, karsto pienu tievā strūklā ieputo olu masā.

Solis 6

Olu masu lej atpakaļ mazajā katliņā, krēmu, nepārtraukti maisot, ūdens peldē karsē, līdz masa sabiezē krēma konsistencē. Krēms atdziestot vēl mazliet sabiezēs.

Solis 7

Krāsni ieslēdz uz 200 °C temperatūru. Mīklu sadala 4 daļās.

Solis 8

Izklāj plātis ar cepamo papīru. Mīklu sāk rullēt uz plāts, lai veidojot taisnstūra formu. Ja plāksnes malas nav taisnos leņķos, tās var ielocīt un rullēt vēl, kamēr izdodas plāni un smuki. Nav vajadzības panākt, lai visas kārtas būtu precīzā izmērā, jo pēc cepšanas tās tiks pielīdzinātas.

Solis 9

Mīklas plātni ar dakšiņu sabaksta, lai tā cepot nedeformētos.

Solis 10

Visas četras plātnes izcep gaiši brūnas. Mīkla kļūs viegla, drupana un slāņaina. Atdzesē.

Solis 11

Sviestam pievieno rīvētu citrona miziņu. Sviestu saputo ar vaniļas cukuru 2–3 ēdamkarotēm cukura, līdz tas izkusis.

Solis 12

Sviesta masai pa karotei pievieno vārīto masu, un turpina putot, līdz krēms kļuvis gaišāks, vieglāks un palielinās tilpumā.

Solis 13

Mīklas plātnes liek vienu virs otras un ar šķērēm apgriež vienādas. Ar nazi griežot, plātnes var ieplaisāt.

Solis 14

Nogrieztās malas liek bļodā un ar kartupeļu stampu saspiež drumstalās.

Solis 15

Krēmu sadala 5 daļās. Plātnes pārziež ar krēmu un kārto vienu virs otras.

Solis 16

Arī kūkas maliņas noklāj ar krēmu.

Solis 17

Ar drumstalām nokaisa kūkas virsu un maliņas.

Solis 18

Ar divām lāpstiņām kūku noceļ no darba virsmas un pārceļ uz skaista šķīvja.

Solis 19

Pēc vēlēšanās pārkaisa ar pūdercukuru. Pēc pāris stundām kūka būs savilkusies, to varēs sagriezt gabaliņos un pasniegt.

Solis 20

Priecīgu baudīšanu!

Mūsu grāmata

Izpārdota!

Saistītās receptes

Persiku torte Unas māsīca

Persiku torte Unas māsīca

Netālu no mūsu mājām bija veikals Globuss ar lielisku konditoreju, un viena no mīļākajām tortēm gan mums, gan Gunāram bija Una – persiku torte ar smilšu mīklas pamatni, krēmīgu vidusslāni, kurā vārītā krēma un skābā krējuma pildījumā gozējās saulaini dzelteni persiku gabaliņi, un pāri visam – maigs bezē mākonis, pārputināts ar pūdercukura putekļiem.

Kijivas torte/Київський торт

Kijivas torte/Київський торт

1. martā ir vārda diena manam tēvam Ivaram. Nekādas lielas svinības pandēmijas dēļ tāpat nerīkojam, bet kūku izcept ir svēta lieta. Domājot par Kijevu, Ukrainas sirdi, ko šobrīd pašaizliedzīgi un drosmīgi aizstāv ukraiņu tauta prezidenta Volodimira Zeļenska vadībā, atcerējos, ka Kijevai ir sava torte. Nekad nebiju to cepusi, bet interneta dzīlēs bija atrodams liels daudzums recepšu variāciju.

Ātrā ābolkūka franču gaumē

Ātrā ābolkūka franču gaumē

Rudens ir laiks, kad var svinēt ābolus. Vai var būt par daudz ābolkūku recepšu? Nekādā gadījumā. Šoruden mani iedvesmoja Dainas Alužānes Facebook profilā publicēta ābolkūkas recepte, kuru viņa raksturoja kā “ķepīgu, sviestīgu un francūzīgu bez sava gala”. Izlasot sastāvdaļu sarakstu, bija skaidrs, ka recepte ir vienkārša un ātra.

Mūsu sadarbības partneri