Svētdiena, 4 maijs, 2014 - Gatavo

Klasiska biskvīta torte ar vārīto krēmu un dzērvenēm

 

Torte_193256

Kas ir svētki? Mūsu krustdēls Raitis, kad viņam bija kādi pieci gadi, to definēja ļoti kodolīgi. Svētki ir tad, kad ir rasols un torte. Tas nu gadu gadiem ir iegājies mūsu kuplās ģimenes klasikā. Tā nu reta ir tā reize, kad radi sanāk kopā, un iztrūkst kāda no šīm abām obligātajām sastāvdaļām. Ko nu kurš grib gatavot vēl bez iepriekš minētā, tā ir viņa darīšana, bet tortei ir jābūt obligāti!

Zinu, ka tādu ģimeņu latviešiem nav mazums. Mūsu pastāvīgā bloga apmeklētāja Zemgaļu Zeltene allaž gatavo torti uz Latvijas dzimšanas dienu 18. novembrī, un ved to uz radu saietu kā savu pienesumu kopējā galdā. Pērnajā rudenī viņai solījām, ka publicēsim kādu klasisku tortes variantu. Nu šī diena ir pienākusi, par godu neatkarības dienai 4. maijā. Tā mums ir kā otrā Latvijas dzimšanas diena.

Ja kāds vēlas torti rotāt krāšņāk, var ielūkoties sadaļā Stāsti, kur publicējām piedzīvoto pie lauku toršu cepējas Ilzes Kupčas. Rozes, lapiņas, cukurs, šokolāde un marcipāns – izvēle ir jo plaša, cik nu kuram iztēle, rocība un vēlmes ļauj izvērsties. Es parasti iztieku ar krēmu un sezonas ogām – dzērvenēm, brūklenēm, mellenēm vai zemenēm. Varbūt vēl piparmētru, melisas vai bazilika lapiņām. Pats galvenais – labas domas, pacietība un mīlestība, tad viss izdosies.

Kā cept biskvītu un gatavot krēmu tortei, bildes šeit. Idejas tortes rotāšanai šeit.

Sastāvdaļas

Baltajam biskvītam (1 kārta taisnstūra plātī)

6 olas

6 ēdamkarotes cukura

6 ēdamkarotes miltu

1 citrona miza

cepamā plāts, cepamais papīrs, nedaudz sviesta papīra ieziešanai

Brūnajam biskvītam (1 kārta taisnstūra plātī)

6 olas

6 ēdamkarotes cukura

4 ēdamkarotes miltu

2 ēdamkarotes kakao

pēc izvēles ēdamkarote stipra, aromātiska alkohola

cepamā plāts, cepamais papīrs, nedaudz sviesta papīra ieziešanai

Krēmam

4 olas

4 ēdamkarotes un vēl nedaudz cukura

4 ēdamkarotes miltu

200 g sviesta

250 ml piena

šķipsna vaniļas cukura

pēc izvēles ēdamkarote stipra, aromātiska alkohola (ruma, brendija u. c.) vai daži pilieni ruma vai mandeļu esences

Ogu pildījumam

0,5 l dzērveņu (vai zemeņu, aveņu, brūkleņu – ogām jābūt skābām)

100 g cukura

Dekorēšanai

100 g ogu

Darba gaita

Biskvīts

1. Olu dzeltenumus uzmanīgi atdala no baltumiem.

2. Dzeltenumiem pievieno cukuru.

3. Uz smalkās rīves sarīvētu citrona miziņu.

4. Dzeltenumus kuļ, līdz izveidojas bieza, putaina masa.

5. Masai pievieno un lēni iemaisa caur sietu izsijātus miltus.

6. Olu baltumiem pievieno šķipsniņu sāls un sakuļ stingrās putās.

7. Olu baltumu masai pievieno olu dzeltenumu un miltu masu.

8. Visu lēnām sacilā viendabīgā masā.

9. Pannā ieklāj cepamo papīru un ietauko ar sviesta piciņu. Uzkarsē cepeškrāsni līdz 180 ºC. Mīklu lej uz cepamās plāts un vienmērīgi izlīdzina ar karoti vai lāpstiņu pa visu pannu. Liek karstā cepeškrāsnī un cep ~10 minūtes.

10. Biskvīta gatavību pārbauda ar koka irbulīti. Ja mīkla nelīp pie kociņa, biskvīts ir izcepies.

11. Cep abus pārējos biskvītus. Brūnajam biskvītam nepievieno citrona miziņu, bet kopā ar miltiem izsijātu kakao. Var aromātam pievienot kādu karoti stirpā alkohola.

12. Kad biskvīts atdzisis, to apgriež otrādi uz dēlīša un uzmanīgi noņem papīru.

13. Krēms. 4 olas sakuļ ar 4 ēdamkarotēm cukura un 4 ēdamkarotēm miltu.

14. Uzvāra pienu un lēnā strūklā lej un ieputo olu masā.

15. Maisījumu pārlej katliņā.

16. Katliņu liek uz plīts un ļoti lēni karsē (drošāk vāroša ūdens peldē), nepārtraukti maisot, līdz masa top bieza un spīdīga, tad atdzesē.

17. Saputo sviestu ar 2–3 ēdamkarotēm cukura.

18. Kad masa kļuvusi viendabīga un cukurs ir izkusis, tai pievieno atdzisušo piena–olu masu un pēc vēlēšanās var pievienot karoti stipra aromātiska alkohola vai kādu esenci. Puto, līdz krēms ir gatavs – gaišs, viegls un labi ziežams. Krēmu sadala 3 daļās.

19. 0,5 l ogu sablendē ar 100 g cukura.

20. Uz atdzesētā biskvīta liek un izlīdzina krēmu, liek virsū tumšo biskvītu. To pārklāj ar ogu masu. Liek virsū trešo biskvītu, pārklāj ar krēmu. Ar asu nazi apgriež līdzenas tortes malas. Arī tās var noklāt ar krēmu.

21. Rotā tortes virspusi, ar konditorejas turzu un speciāliem uzgaļiem veidojot krēma rotājumus un pievienojot ogas vai citus dekorus pēc izvēles.

13 komentāri

  1. inta
    12/04/2017 at 16:01

    pec jusu receptes sanaca loti garda torte

    • garsigi
      12/04/2017 at 16:03

      Paldies, priecājamies par veiksmīgo izdošanos! Priecīgas un garšīgas Lieldienas!

  2. Elina
    17/04/2017 at 17:42

    Nesaprotu nr17… Saputo sviestu ar 2 vai 3 edamkarotem… Ko? Cukuru? To masu? Ar ko japuto?
    Paldies!

    • garsigi
      17/04/2017 at 19:12

      Paldies, Elīna, par vērību, palabojām kļūdu. Cukurs bija pazudis.

      • Elina
        17/04/2017 at 20:08

        Paldies!tūtaļ cepšu,vēlāk ziņošu kā sanāca :)

  3. Kate
    19/05/2017 at 16:14

    Sveiki!
    Cik kg torte sanāk, izmantojot šo recepti?

    • garsigi
      19/05/2017 at 18:17

      Sveika, Kate! Nekad neesmu svērusi, tāpēc precīzu atbildi nezinu. Pamērīju plāti – ja cep 2 kārtas, pārgriež un saliek 4 stāvos, tortes izmērs ir apmēram 18×30 cm. Un tā ir diezgan augsta. Domāju, ka droši var sagriezt 12 gabaliņos. Ja ir vairāk ēdāju, var cept 3 kārtas – 2 gaišās un 1 tumšo, likt trīs stāvos, un krēma sastāvdaļas ņemt par 1/3 vairāk. Par ogām – jāskatās, kā tās kārtas pilda.

  4. tigra
    06/07/2017 at 19:38

    Sveiki, man sanaca ar kakao ,,masa palika smaga, gruti iemaisit, lidz ar ko es vairs nevareju iecilat bet gan iemaisiju so masu. Izcepas ok,vizuali, bet vizuali izskatijas ka bruka karta ir nedaudz mazak ka balta.

    • garsigi
      06/07/2017 at 22:27

      Sveika, Tigra! Tā ir tiesa, no kakao ir tāda reakcija. Brūnais biskvīts ir mazliet blīvāks. Var mēģināt uzturēt putas, ja kakao lēni iesijā, tomēr būrnais biskvīts tik pufīgs kā gaišais nebūs. Bet tas nekas, garša jau tāpat ir laba.

  5. Sintija
    20/09/2017 at 12:28

    Labdien.Gatavojos cept šo kūku,bet baidos,ka biskvīts ar sešām olām nebūs par biezu?Cik liela ir šī forma kurā cepāt un vai arī biskvīts jāgriež uz pusēm?

    • garsigi
      20/09/2017 at 13:01

      Labdien, Sintija! Mana plāts ir 42×36 cm. Ja arī izmērs mazliet atšķiras, biskvīts būs nedaudz plānāks vai biezāks. Tā nav problēma, galvenais, skatieties, kad gatavais biskvīts nelīp pie iedurta kociņa.

  6. Sintija
    26/09/2017 at 17:49

    Kūka sanāca super. Pirmo reizi gatavoju biskvīta kūku un pēc šīs receptes viss sanāca ideāli,iesaku visiem. :)

    • garsigi
      29/09/2017 at 02:50

      Priecājamies, Sintija, ja ar pirmo reizi viss izdevās labi. Biskvīta kūkas ne katram izdodas uzreiz.

Komentēt

© 2010 Garšīgā Latvija. Visas tiesības aizsargātas