Klasiska biskvīta torte ar vārīto krēmu un dzērvenēm

LNB Zalcburgas pavārgrāmatas (1718) kūka

Reizēm receptes tevi atrod pavisam negaidītos veidos. Pagājušajā nedēļā Latvijas Nacionālajā bibliotēkā atklāja Jelgavas grāmatu iespiedējiem Stefenhāgeniem veltītu izstādi. Tur pavisam nejauši manās rokās nonāca kartīte ar kūkas recepti no 1718. gadā drukātas pavārgrāmatas Neues Salzburgliches Koch-Buch, autors Konrāds Hagers (Conrad Hagger).

Ievads

Teksts: Sandra Ošiņa

Foto: Valdis Ošiņš 

Kas ir svētki? Mūsu krustdēls Raitis, kad viņam bija kādi pieci gadi, to definēja ļoti kodolīgi. Svētki ir tad, kad ir rasols un torte. Tas nu gadu gadiem ir iegājies mūsu kuplās ģimenes klasikā. Tā nu reta ir tā reize, kad radi sanāk kopā, un iztrūkst kāda no šīm abām obligātajām sastāvdaļām. Ko nu kurš grib gatavot vēl bez iepriekš minētā, tā ir viņa darīšana, bet tortei ir jābūt obligāti!

Zinu, ka tādu ģimeņu latviešiem nav mazums. Mūsu pastāvīgā bloga apmeklētāja Zemgaļu Zeltene allaž gatavo torti uz Latvijas dzimšanas dienu 18. novembrī, un ved to uz radu saietu kā savu pienesumu kopējā galdā. Pērnajā rudenī viņai solījām, ka publicēsim kādu klasisku tortes variantu. Nu šī diena ir pienākusi, par godu neatkarības dienai 4. maijā. Tā mums ir kā otrā Latvijas dzimšanas diena.

Ja kāds vēlas torti rotāt krāšņāk, var ielūkoties sadaļā Stāsti, kur publicējām piedzīvoto pie lauku toršu cepējas Ilzes Kupčas. Rozes, lapiņas, cukurs, šokolāde un marcipāns – izvēle ir jo plaša, cik nu kuram iztēle, rocība un vēlmes ļauj izvērsties. Es parasti iztieku ar krēmu un sezonas ogām – dzērvenēm, brūklenēm, mellenēm vai zemenēm. Varbūt vēl piparmētru, melisas vai bazilika lapiņām. Pats galvenais – labas domas, pacietība un mīlestība, tad viss izdosies.

Attēlā redzamā kūka ir cepta no diviem biskvītiem, kas pārgriezti uz pusēm, torte veidota no 4 kārtām. Receptē aprakstīta kūka no trīs slāņiem – diviem baltajiem un viena brūnā. Kā cept biskvītu un gatavot krēmu tortei, bildes šeit. Idejas tortes rotāšanai šeit.

Sastāvdaļas

Baltajam biskvītam (1 kārta taisnstūra plātī),
cep 2 šādus biskvītus

  • 6 olas
  • 6 ēdamkarotes cukura
  • 6 ēdamkarotes miltu
  • 1 citrona miza
  • cepamā plāts
  • cepamais papīrs
  • nedaudz sviesta papīra ieziešanai

Brūnajam biskvītam (1 kārta taisnstūra plātī)

 

  • 6 olas
  • 6 ēdamkarotes cukura
  • 4 ēdamkarotes miltu
  • 2 ēdamkarotes kakao
  • pēc izvēles ēdamkarote stipra, aromātiska alkohola
  • cepamā plāts
  • cepamais papīrs
  • nedaudz sviesta papīra ieziešanai

    Krēmam

    • 4 olas
    • 4 ēdamkarotes un vēl nedaudz cukura
    • 4 ēdamkarotes miltu
    • 200 g sviesta
    • 250 ml piena
    • šķipsna vaniļas cukura
    • pēc izvēles ēdamkarote stipra, aromātiska alkohola (ruma, brendija u. c.) vai daži pilieni ruma vai mandeļu esences

    Ogu pildījumam

    • 0,5 l dzērveņu (vai zemeņu, aveņu, brūkleņu – ogām jābūt skābām)
    • 100 g cukura

    Dekorēšanai

    • 100 g ogu

    Soļi

    Biskvīts

    Solis 1

    Olu dzeltenumus uzmanīgi atdala no baltumiem.

    Solis 2

    Dzeltenumiem pievieno cukuru.

    Solis 3

    Uz smalkās rīves sarīvētu citrona miziņu.

    Solis 4

    Dzeltenumus kuļ, līdz izveidojas bieza, putaina masa.

    Solis 5

    Masai pievieno un lēni iemaisa caur sietu izsijātus miltus.

    Solis 6

    Olu baltumiem pievieno šķipsniņu sāls un sakuļ stingrās putās.

    Solis 7

    Olu baltumu masai pievieno olu dzeltenumu un miltu masu.

    Solis 8

    Visu lēnām sacilā viendabīgā masā.

    Solis 9

    Pannā ieklāj cepamo papīru un ietauko ar sviesta piciņu. Uzkarsē cepeškrāsni līdz 180 ºC. Mīklu lej uz cepamās plāts un vienmērīgi izlīdzina ar karoti vai lāpstiņu pa visu pannu. Liek karstā cepeškrāsnī un cep ~10 minūtes.

    Solis 10

    Biskvīta gatavību pārbauda ar koka irbulīti. Ja mīkla nelīp pie kociņa, biskvīts ir izcepies.

    Solis 11

    Cep abus pārējos biskvītus. Brūnajam biskvītam nepievieno citrona miziņu, bet kopā ar miltiem izsijātu kakao. Var aromātam pievienot kādu karoti stirpā alkohola.

    Solis 12

    Kad biskvīts atdzisis, to apgriež otrādi uz dēlīša un uzmanīgi noņem papīru.

    Krēms

    Solis 13

    4 olas sakuļ ar 4 ēdamkarotēm cukura un 4 ēdamkarotēm miltu.

    Solis 14

    Uzvāra pienu un lēnā strūklā lej un ieputo olu masā.

    Solis 15

    Maisījumu pārlej katliņā.

    Solis 16

    Katliņu liek uz plīts un ļoti lēni karsē (drošāk vāroša ūdens peldē), nepārtraukti maisot, līdz masa top bieza un spīdīga, tad atdzesē.

    Solis 17

    Saputo sviestu ar 2–3 ēdamkarotēm cukura.

    Solis 18

    Kad masa kļuvusi viendabīga un cukurs ir izkusis, tai pievieno atdzisušo piena–olu masu un pēc vēlēšanās var pievienot karoti stipra aromātiska alkohola vai kādu esenci. Puto, līdz krēms ir gatavs – gaišs, viegls un labi ziežams. Krēmu sadala 3 daļās.

    Solis 19

    0,5 l ogu sablendē ar 100 g cukura.

    Solis 20

    Uz atdzesētā biskvīta liek un izlīdzina krēmu, liek virsū tumšo biskvītu. To pārklāj ar ogu masu. Liek virsū trešo biskvītu, pārklāj ar krēmu. Ar asu nazi apgriež līdzenas tortes malas. Arī tās var noklāt ar krēmu.

    Solis 21

    Rotā tortes virspusi, ar konditorejas turzu un speciāliem uzgaļiem veidojot krēma rotājumus un pievienojot ogas vai citus dekorus pēc izvēles.

    Mūsu grāmata

    Saistītās receptes

    LNB Zalcburgas pavārgrāmatas (1718) kūka

    LNB Zalcburgas pavārgrāmatas (1718) kūka

    Reizēm receptes tevi atrod pavisam negaidītos veidos. Pagājušajā nedēļā Latvijas Nacionālajā bibliotēkā atklāja Jelgavas grāmatu iespiedējiem Stefenhāgeniem veltītu izstādi. Tur pavisam nejauši manās rokās nonāca kartīte ar kūkas recepti no 1718. gadā drukātas pavārgrāmatas Neues Salzburgliches Koch-Buch, autors Konrāds Hagers (Conrad Hagger).

    Kuskusa kūka

    Kuskusa kūka

    Ar šo kūkas recepti mūs iepazīstināja māksliniece Maruta Raude, kad 2012. gadā ciemojāmies pie viņas īsi pirms Lieldienām. Pērn viņa pāragri devās mūžībā. Mēs nezinām, kāpēc tā notiek. Dievam laikam ir savi nodomi.

    Meteņu maizītes jeb kūkas. Gavēņa kūkas. Štopkūkas

    Meteņu maizītes jeb kūkas. Gavēņa kūkas. Štopkūkas

    Meteņu kūkas jeb maizītes cep no rauga mīklas un pilda ar putotu saldo krējumu. Tās cep dažādās Ziemeļeiropas valstīs laikā starp Ziemassvētkiem un Lieldienām, bet pilnīgi noteikti nedēļā, kad sākas gavēnis pirms Lieldienām.

    Mūsu sadarbības partneri