Klasiska biskvīta torte ar vārīto krēmu un dzērvenēm

Tartes ar vaniļas krēmu un avenēm

Šīs kūkas tapa pēc maza izbrauciena uz Igauniju. Parasti pa ceļam uz Tallinu Pērnavā iegriežamies iedzert kafiju. Nu jau tradicionāli kafejnīcā Supelsaksad, kur ir gardas kūkas un maizītes, kā arī ļoti romantisks interjers.

Ievads

Teksts: Sandra Ošiņa

Foto: Valdis Ošiņš 

Kas ir svētki? Mūsu krustdēls Raitis, kad viņam bija kādi pieci gadi, to definēja ļoti kodolīgi. Svētki ir tad, kad ir rasols un torte. Tas nu gadu gadiem ir iegājies mūsu kuplās ģimenes klasikā. Tā nu reta ir tā reize, kad radi sanāk kopā, un iztrūkst kāda no šīm abām obligātajām sastāvdaļām. Ko nu kurš grib gatavot vēl bez iepriekš minētā, tā ir viņa darīšana, bet tortei ir jābūt obligāti!

Zinu, ka tādu ģimeņu latviešiem nav mazums. Mūsu pastāvīgā bloga apmeklētāja Zemgaļu Zeltene allaž gatavo torti uz Latvijas dzimšanas dienu 18. novembrī, un ved to uz radu saietu kā savu pienesumu kopējā galdā. Pērnajā rudenī viņai solījām, ka publicēsim kādu klasisku tortes variantu. Nu šī diena ir pienākusi, par godu neatkarības dienai 4. maijā. Tā mums ir kā otrā Latvijas dzimšanas diena.

Ja kāds vēlas torti rotāt krāšņāk, var ielūkoties sadaļā Stāsti, kur publicējām piedzīvoto pie lauku toršu cepējas Ilzes Kupčas. Rozes, lapiņas, cukurs, šokolāde un marcipāns – izvēle ir jo plaša, cik nu kuram iztēle, rocība un vēlmes ļauj izvērsties. Es parasti iztieku ar krēmu un sezonas ogām – dzērvenēm, brūklenēm, mellenēm vai zemenēm. Varbūt vēl piparmētru, melisas vai bazilika lapiņām. Pats galvenais – labas domas, pacietība un mīlestība, tad viss izdosies.

Attēlā redzamā kūka ir cepta no diviem biskvītiem, kas pārgriezti uz pusēm, torte veidota no 4 kārtām. Receptē aprakstīta kūka no trīs slāņiem – diviem baltajiem un viena brūnā. Kā cept biskvītu un gatavot krēmu tortei, bildes šeit. Idejas tortes rotāšanai šeit.

Sastāvdaļas

Baltajam biskvītam (1 kārta taisnstūra plātī),
cep 2 šādus biskvītus

  • 6 olas
  • 6 ēdamkarotes cukura
  • 6 ēdamkarotes miltu
  • 1 citrona miza
  • cepamā plāts
  • cepamais papīrs
  • nedaudz sviesta papīra ieziešanai

Brūnajam biskvītam (1 kārta taisnstūra plātī)

 

  • 6 olas
  • 6 ēdamkarotes cukura
  • 4 ēdamkarotes miltu
  • 2 ēdamkarotes kakao
  • pēc izvēles ēdamkarote stipra, aromātiska alkohola
  • cepamā plāts
  • cepamais papīrs
  • nedaudz sviesta papīra ieziešanai

    Krēmam

    • 4 olas
    • 4 ēdamkarotes un vēl nedaudz cukura
    • 4 ēdamkarotes miltu
    • 200 g sviesta
    • 250 ml piena
    • šķipsna vaniļas cukura
    • pēc izvēles ēdamkarote stipra, aromātiska alkohola (ruma, brendija u. c.) vai daži pilieni ruma vai mandeļu esences

    Ogu pildījumam

    • 0,5 l dzērveņu (vai zemeņu, aveņu, brūkleņu – ogām jābūt skābām)
    • 100 g cukura

    Dekorēšanai

    • 100 g ogu

    Soļi

    Biskvīts

    Solis 1

    Olu dzeltenumus uzmanīgi atdala no baltumiem.

    Solis 2

    Dzeltenumiem pievieno cukuru.

    Solis 3

    Uz smalkās rīves sarīvētu citrona miziņu.

    Solis 4

    Dzeltenumus kuļ, līdz izveidojas bieza, putaina masa.

    Solis 5

    Masai pievieno un lēni iemaisa caur sietu izsijātus miltus.

    Solis 6

    Olu baltumiem pievieno šķipsniņu sāls un sakuļ stingrās putās.

    Solis 7

    Olu baltumu masai pievieno olu dzeltenumu un miltu masu.

    Solis 8

    Visu lēnām sacilā viendabīgā masā.

    Solis 9

    Pannā ieklāj cepamo papīru un ietauko ar sviesta piciņu. Uzkarsē cepeškrāsni līdz 180 ºC. Mīklu lej uz cepamās plāts un vienmērīgi izlīdzina ar karoti vai lāpstiņu pa visu pannu. Liek karstā cepeškrāsnī un cep ~10 minūtes.

    Solis 10

    Biskvīta gatavību pārbauda ar koka irbulīti. Ja mīkla nelīp pie kociņa, biskvīts ir izcepies.

    Solis 11

    Cep abus pārējos biskvītus. Brūnajam biskvītam nepievieno citrona miziņu, bet kopā ar miltiem izsijātu kakao. Var aromātam pievienot kādu karoti stirpā alkohola.

    Solis 12

    Kad biskvīts atdzisis, to apgriež otrādi uz dēlīša un uzmanīgi noņem papīru.

    Krēms

    Solis 13

    4 olas sakuļ ar 4 ēdamkarotēm cukura un 4 ēdamkarotēm miltu.

    Solis 14

    Uzvāra pienu un lēnā strūklā lej un ieputo olu masā.

    Solis 15

    Maisījumu pārlej katliņā.

    Solis 16

    Katliņu liek uz plīts un ļoti lēni karsē (drošāk vāroša ūdens peldē), nepārtraukti maisot, līdz masa top bieza un spīdīga, tad atdzesē.

    Solis 17

    Saputo sviestu ar 2–3 ēdamkarotēm cukura.

    Solis 18

    Kad masa kļuvusi viendabīga un cukurs ir izkusis, tai pievieno atdzisušo piena–olu masu un pēc vēlēšanās var pievienot karoti stipra aromātiska alkohola vai kādu esenci. Puto, līdz krēms ir gatavs – gaišs, viegls un labi ziežams. Krēmu sadala 3 daļās.

    Solis 19

    0,5 l ogu sablendē ar 100 g cukura.

    Solis 20

    Uz atdzesētā biskvīta liek un izlīdzina krēmu, liek virsū tumšo biskvītu. To pārklāj ar ogu masu. Liek virsū trešo biskvītu, pārklāj ar krēmu. Ar asu nazi apgriež līdzenas tortes malas. Arī tās var noklāt ar krēmu.

    Solis 21

    Rotā tortes virspusi, ar konditorejas turzu un speciāliem uzgaļiem veidojot krēma rotājumus un pievienojot ogas vai citus dekorus pēc izvēles.

    Mūsu grāmata

    Izpārdota!

    Saistītās receptes

    Tartes ar vaniļas krēmu un avenēm

    Tartes ar vaniļas krēmu un avenēm

    Šīs kūkas tapa pēc maza izbrauciena uz Igauniju. Parasti pa ceļam uz Tallinu Pērnavā iegriežamies iedzert kafiju. Nu jau tradicionāli kafejnīcā Supelsaksad, kur ir gardas kūkas un maizītes, kā arī ļoti romantisks interjers.

    Rabarberu apelsīnu kūka

    Rabarberu apelsīnu kūka

    To, ka rabarbers draudzējas ar apelsīnu, zinu kopš bērnības. Toreiz apelsīnus nemaz tā nevarēja nopirkt. Kad tāda laime gadījās, mana vecāmāte, ko ģimenē sauca par Manīti, tos mizoja plāni jo plāni, pēc tam miziņas rūpīgi izkaltēja un glabāja cieši aizskrūvētā burciņā.

    Švarcvaldes kūciņas

    Švarcvaldes kūciņas

    Ja jūsmāju krājumos martā atrodamas vēl kādas ķiršu kompota burkas, jādomā, kā tās izmantot. Vasarā mūsu opis parasti izcīna nopietnas cīņas ar strazdiem, mēģinot godīgi sadalīt, cik mums, cik viņiem. Tāpēc viņš visus ķiršu labumus ir pelnījis dubultā. Un tāpēc mums mājās ir gardi skābo ķiršu kompoti ar visiem kauliņiem. Tie, ko veikalā var nopirkt bez kauliņiem, nav mūsu gaumē.

    Mūsu sadarbības partneri