Trešdiena, 4 jūlijs, 2012 - Gatavo
Foto: Valdis Ošiņš Pierakstīja: Sandra Ošiņa

Zemeņu rulete jeb klasisks rollbiskvīts ar zemenēm un vārīto krēmu

Zemenu-rulete01 Zemenu-rulete02 Zemenu-rulete03 Zemenu-rulete04 Zemenu-rulete06 Zemenu-rulete10 Zemenu-rulete13 Zemenu-rulete14 Zemenu-rulete17 Zemenu-rulete19 Zemenu-rulete20 Zemenu-rulete24 Zemenu-rulete25 Zemenu-rulete26 Zemenu-rulete27 Zemenu-rulete30 Zemenu-rulete31 Zemenu-rulete32 Zemenu-rulete33 Zemenu-rulete34 Zemenu-rulete37 Zemenu-rulete38 Zemenu-rulete39 Zemenu-rulete40 Zemenu-rulete41 Zemenu-rulete42 Zemenu-rulete43 Zemenu-rulete-12 Zemenu rulete

Jūnijā sākas vasaras vēderprieki ar visu ogu karalienēm – zemenēm. Salīdzinoši ātri un vienkārši var uzcept zemeņu ruleti ar vārīto krēmu. Ja laika pavisam maz, var izlīdzēties ar putukrējumu. Bet vārītais krēms ar zemenēm garšo tik labi, ka nešaubīgi iesaku iztērēt tās pārdesmit nepieciešamās minūtes.

Citās sezonās šo kūku var pildīt ar brūkleņu ievārījumu, avenēm, ķiršiem vai ko nu vēlaties. Ja kūku ēd mājās, var to rotāt pēc patikas grezni, krēma kārtai pievienojot augļu, ogu vai marmelādes gabaliņus, cukura pērlītes, šokolādes skaidiņas, cukura karameles rotājumus vai ogu mērces stīdziņas. Ja rulete jāved ciema kukulim, to var satīt papīrā vai pārtikas plēvē bez rotāšanas. Var kūku vienkārši pārkaisīt ar pūdercukuru.

Sastāvdaļas

Biskvītam

6 olas

6 ēdamkarotes cukura

6 ēdamkarotes miltu

1 citrona miza

cepamā plāts, cepamais papīrs, nedaudz sviesta papīra ieziešanai

Krēmam

2 olas

2 ēdamkarotes cukura olām + apmēram 2 ēdamkarotes sviestam

2 ēdamkarotes miltu

100 g sviesta

1/2 krūzes piena (no 250 ml tilpuma krūzes)

šķipsna vaniļas cukura

pēc izvēles ēdamkarote stipra, aromātiska alkohola (ruma, brendija u. c.) vai daži pilieni ruma vai mandeļu esences

apmēram 500 g zemeņu

piparmētru vai bazilika lapiņas dekorēšanai

ja nerotā ar krēmu, pūdercukurs pārkaisīšanai pēc izvēles

nedaudz ar cukuru sablendētu zemeņu pasniegšanai pēc izvēles

Darba gaita

Zemenu-rulete011. Olu dzeltenumus uzmanīgi atdala no baltumiem.
Zemenu-rulete022. Dzeltenumiem pievieno cukuru.
Zemenu-rulete033. Uz smalkās rīves sarīvētu citrona miziņu.
Zemenu-rulete044. Dzeltenumus kuļ, līdz izveidojas bieza, putaina masa.
Zemenu-rulete065. Masai pievieno un lēni iemaisa caur sietu izsijātus miltus.
Zemenu-rulete106. Olu baltumiem pievieno šķipsniņu sāls un sakuļ stingrās putās.
Zemenu-rulete137. Olu baltumu masai pievieno olu dzeltenumu un miltu masu.
Zemenu-rulete148. Visu lēnām sacilā viendabīgā masā.
Zemenu-rulete179. Pannā ieklāj cepamo papīru un ietauko ar sviesta piciņu. Uzkarsē cepeškrāsni līdz 180 ºC. Mīklu lej uz cepamās plāts un vienmērīgi izlīdzina ar karoti vai lāpstiņu pa visu pannu. Liek karstā cepeškrāsnī un cep ~10 minūtes.
Zemenu-rulete1910. Biskvīta gatavību pārbauda ar koka irbulīti. Ja mīkla nelīp pie kociņa, biskvīts ir izcepies.
Zemenu-rulete2011. Kad biskvīts atdzisis, to apgriež otrādi uz dēlīša un papīru uzmanīgi noņem.
Zemenu-rulete2412. Krēms. 2 olas sakuļ ar 2 ēdamkarotēm cukura un 2 ēdamkarotēm miltu.
Zemenu-rulete2513. Uzvāra pienu un lēnā strūklā lej un iejauc olu masā.
Zemenu-rulete2614. Maisījumu pārlej katliņā.
Zemenu-rulete2715. Katliņu liek uz plīts un ļoti lēni karsē (var arī ūdens peldē), nepārtraukti maisot, līdz masa top bieza un spīdīga, tad atdzesē.
Zemenu-rulete3016. Saputo sviestu ar atlikušo cukuru un vaniļas cukuru.
Zemenu-rulete3117. Kad masa kļuvusi viendabīga un cukurs ir izkusis, tai pievieno atdzisušo piena-olu masu.
Zemenu-rulete3218. Krēmu kārtīgi sakuļ, līdz tas kļūst gaisīgs.
Zemenu-rulete3319. Pēc vēlēšanās var pievienot karoti stipra aromātiska alkohola vai kādu esenci.
Zemenu-rulete3420. Vēlreiz uzputo, un krēms ir gatavs. Ja vēlaties rotāt arī ruletes virsu, krēmu sadala divās daļās – 2:3.
Zemenu-rulete3721. Apmēram 20 zemenes atliek malā rotāšanai, pārējās sagriež gabaliņos. Sagrieztās zemenes uzmanīgi iecilā lielākajā daudzumā krēmā (vai visā, ja ārpusi nerotā).
Zemenu-rulete3822. Uz biskvīta liek un izlīdzina zemeņu krēmu, no vienas malas atstāj nepārklātu joslu.
Zemenu-rulete3923. Sāk tīt biskvītu tā, lai brīvā mala paliek ārpusē.
Zemenu-rulete4024. Satīto biskvītu nogulda uz salaiduma vietas.
Zemenu-rulete4125. Ja ārpusi nerotā (tā ir ērtāk, ja biskvītu paredzēts vest ciema kukulim), tas ir gatavs. Var arī kūku apkaisīt ar pūdercukuru. Vai arī pārziest ar atlikušo krēmu.
Zemenu-rulete4226. Kūku var rotāt ar mazām veselām zemenēm vai zemeņu šķēlītēm.
Zemenu-rulete4327. Nobeigumā var zemenēm pievienot piparmētru vai bazilika lapiņas.
Zemenu-rulete-1227. Griež šķēlītēs un pasniedz.

24 komentāri

  1. .vvv
    16/04/2013 at 14:51

    Cik tad īsti ir “atlikušais cukurs”, kas jāputo ar sviestu? 6 karotes biskvītam, 2 krēmam, kas ir izlietotas. :D
    viss gandrīz gatavs, bet šī vieta mani samulsināja. :/

    • garsigi
      16/04/2013 at 23:00

      Sviestam vēl vajag nedaudz cukura, šo var bērt tikai tik daudz,lai sviests smuki uzputojas. Pierakstīšu tūlīt klāt pie sastāvdaļām. Paldies, ka pamanījāt neprecizitāti! Ceru, ka tik un tā izdevās garšīgi.

  2. Santa
    21/03/2014 at 22:23

    WOW!!!! Es tikko pabeidzu taisiit so ruleti un man iznaaca tik loti garsiiga! Man nebija zemenju, bet taaat iznaaca ideaala. Es tagad nezinu, kaa lai to ruleti pati no sevis pasleepju, lai visu neapeestu:) haha
    Veel gribeeju piebilst, ka dziivoju ASV un citreiz saka, ka produkti seit un Latvijaa var buut mazliet citaadaaki, bet soreiz tas neko neietekmeeja.
    Liels paldies par recepti:)

    • garsigi
      21/03/2014 at 23:52

      Santa, mums prieks, ka izdevās! Šo var pildīt ar visu ko citu, zemenes ir tikai viens no variantiem. Garšas ziņā līdzīgi ir kivi, der arī avenes vai kādas citas skābenas ogas. Var droši improvizēt pēc iespējām un garšas izjūtām!

  3. Līga
    17/06/2014 at 19:05

    Beidzot recepte no kuras arī sanāk rollbiskvīts nevis pankūka :) Liels paldies! sanāca izcili… un garšīgi… :))

    • garsigi
      17/06/2014 at 23:37

      Prieks, ja izdevās! Un priecīgus Līgo svētkus – īpaši visām Līgām un visiem Jāņiem!

  4. Taņa
    06/07/2015 at 15:55

    Paldies par recepti!
    Sanāca ļoti garšīgi!!!

    • garsigi
      06/07/2015 at 16:28

      Paldies par labiem vārdiem, Taņa. Lai iet uz kārā zoba, zemeņu laiks turpinās!

  5. Paldies!
    29/01/2016 at 21:33

    Rakstu no Kalifornijas, mums zemenu laiks sakas– zemenes protams ne tik labas ka Latvija, tacu rullete iznaca dieviga! Padies par burvigo recepti!

    • garsigi
      30/01/2016 at 01:09

      Sveicieni Kalifornijai! Jums gan labi, ka zemenes jau sākas – mums vēl daži mēneši jāpagaida. Priecājamies, ka izdevās gardi! Šī tiešām ir universāla recepte, kas izdodas jebkurā zemeslodes vietā, kur vien ir zemenes.

  6. Elīza
    09/03/2016 at 18:51

    Pirmā rulete manā mūžā un izdevusies!(tas jau ir kaut kas man netipiski :D ) Biskvīts lielisks!
    Sveicieni no Itālijas

    • garsigi
      09/03/2016 at 19:03

      Prieks, Elīza! Gan jau tā ir laba zīme, ka arī turpmāk viss izdosies! Konditorejā ir ļoti svarīgi ievērot svarus un laikus, cik vien iespējams precīzi. Kad sakrājas pieredze, tad jau var sākt improvizēt.
      Sveicieni Itālijai, kurā laikam jau zemenes ir gatavas. Mums vēl mazliet jāpagaida.

  7. Alise
    27/05/2016 at 18:04

    Mmmmmmmmmmmm ņamma

  8. Anda
    08/06/2016 at 01:17

    Labdien,
    sakiet, vai šo krēmu ar zemenēm varētu izmantot tortei?, vai tas būs pietiekoši stingrs?
    Paldies

    • garsigi
      08/06/2016 at 10:24

      Sveiki! Jā, es tādu pašu lietoju arī klasiskajām biskvīta tortēm. Ja grib brūnu, pievieno drusku kakao. Recepte krēmam ir no Ulmaņlaiku pavārgrāmatas Reformētā virtuve ar nosaukumu “Mīkstais dzeltēnais kūku krēms”, un pēdējā receptes teikumā minēts, ka tas ir viens no garšīgākajiem kūku krēmiem, ko var lietot arī tortēs.

  9. Anda
    08/06/2016 at 23:03

    Liels, paldies par atbildi! Noteikti padalīšos ar iespaidiem pēc kūkas cepšanas!

  10. Elīna
    19/07/2016 at 21:05

    labdien! ja es gribētu cept cepešpannas izmēra biskvītkūku – tad receptē minētos daudzumus atliek sareizināt ar 2 un cept divus biskvītus (un izkārtot: biskvīts > krēms > biskvīts > krēms > ogas rotāšanai)? paldies!

  11. Žanete
    08/08/2016 at 17:08

    Sveiki. Cik karstam ir jābūt pienam? Līdz sāk burbuļot vai tikai uzsildīt?

    • garsigi
      08/08/2016 at 17:13

      Sveika, Žanete! Pienam vajadzētu būt tik karstam, ka tas sāk sīki burbuļot un varbūt drusku celties. Un tūlīt tievā strūklā jālej klāt olu masai, lai neuzmetas plēve.

  12. K.
    10/08/2016 at 17:51

    Sveika! Kurā mirklī liek vaniļas cukuru?
    Receptē neredzēju. Pieliku pie sviesta.
    Rakstīta -šķipsniņa vaniļas cukura- tā arī pieliku. Bet vaniļa vispār nejūtās :(
    Bet tā, paldies par recepti. Tā iedrošināja, vismaz mēģināju :)

    • garsigi
      10/08/2016 at 19:58

      Sveika! Tā arī bija pareizi darīts. Ja vēlas izteiktu un kvalitatīvu vaniļas garšu, var pavārīt pienā no vaniļas pāksts izskrāpētas sēkliņas un arī pašu pāksti. Pāksti vēlāk izņem laukā, bet garša ievilksies. Šajā gadījumā gan jārēķinās ar ilgāku gatavošanas laiku un to, ka krēmā būs mazi, melni krikumiņi. Bet garša būs tiešām lieliska. Ir jau tā, ka gatavie vaniļas cukuru reizēm rada vilšanos. Bet paldies par komentāru, papildināju recepti, lai nav pārpratumu.

  13. Eva
    26/09/2016 at 13:19

    Labdien! Paldies par recepti! İzklausas, ka recepte ir loti garsiga. Es ari velos pameginat to pagatavot. Vai Jus, ludzu, varetu noradit pannas izmerus? Paldies

    • garsigi
      26/09/2016 at 15:25

      Labdien, Eva! Bildēs redzamā kūka ir cepta uz 42x36cm lielas plāts. Ja arī plāts ir nedaudz lielāka vai mazāka, tas nekas. Biskvīts būs mazliet biezāks vai plānāks, galvenais, lai tas ir izcepies.

Komentēt

© 2010 Garšīgā Latvija. Visas tiesības aizsargātas