Biezā zviedru pankūka

Minhauzena nēģi

Barons Minhauzens bijis slavens un valdzinošs melis, Duntē varam apmeklēt viņa muzeju. Par Minhauzena nēģiem Vidzemē sauc ceptas reņģītes želejā ar sinepju piedevu.

Ievads

Teksts: Sandra Ošiņa

Foto: Valdis Ošiņš 

Mūsu kaimiņienes Intas Rukas iecienītāko recepšu krājumā stabilu vietu ieņēmusi recepte, kuru viņai reiz iemācīja Anna Karin, draudzene no Zviedrijas. Tā pati, kuras gardo piparkūku recepti publicējām gada sākumā. Nav šaubu – ja kāds ļoti garšīgi gatavo vienu ēdienu, tad arī pārējie būs labi.

Biezās pankūkas (Tjockpannkaka) Zviedrijā ir neticami populārs ēdiens, ko gatavo gan mājās, gan glaunos restorānos. Atkarībā no tā, kā pankūkas pasniedz, tās var būt gan vienkāršs komforta ēdiens, gan izsmalcināts gardums. Mājās biezo pankūku var ēst ar visu, ko parasti ēdam pie pankūkām. Zviedri to ēd gan sāļā veidā ar saceptu bekonu, gan saldā veidā ar brūkleņu ievārījumu. Restorānos pankūkas pasniedz uz skaistiem šķīvjiem, ar dažādām smalkām piedevām, kas ēdienu padara vizuāli pievilcīgu un interesantu. No citām pankūkām šī atšķiras ar konsistenci un biezumu, mazliet līdzīga olu biskvītam, bet ir blīvāka un nav salda.

Intai patīk, ka biezā pankūka ietaupa laiku, ko citādi pavadītu pie plīts, cepot plānās vai mazās pankūkas. Laiku, ko tik labi var izmantot, lai noskatītos kādu labu filmu vai vienkārši atpūstos pēc darba dienas. Ja pankūku neapēd uzreiz, to paglabā, lai neapkalst, un nākamajā dienā sagriež garenās strēmelītēs un apcep sviestā. Tad ir vēl garšīgāk. To mēs tiešām pārbaudījām, uzcepot līdzi iedoto ciema kukuli.

Inta ar biezo pankūku mūs cienāja reizē, kad Anna Karin ciemojās Rīgā. Liels paldies viņām abām par omulīgo vakaru!

Anna Karin un Inta Ruka pirms pankūku degustēšanas Intas mājā

Sastāvdaļas

  • 3 olas
  • 1 tējkarote sāls (vai šķipsna)
  • 400 ml miltu
  • 1 l piena
  • Taukvielas cepšanai

Piedevas pēc vēlēšanās: ievārījums, skābs krējums, biezpiens
(mums bija jāņogu želeja + biezpiens, sajaukts ar krējumu)

Soļi

Solis 1

Uz lielās cepamās pannas uzliek sviestu vai margarīnu, liek cepeškrāsnī, lai izkūst.

Solis 2

Bļodā ieber miltus, pievieno olas, sāli, pamazām piejauc visu pienu un iejauc vienmērīgu mīklu. Pannu ieziež ar izkusušajām taukvielām, mīklu lej pannā un izlīdzina.

Solis 3

Cepeškrāsnī, uzkarsētā līdz 200 C grādiem, cep uz pannas uzlieto masu apmēram 35-45 minūtes.

Solis 4

Gatavu sagriež gabalos un ēd ar ievārījumu, biezpienu vai krējumu.

Solis 5

Ja paliek pāri, otrā dienā sagriež strēmelēs un uz pannas apcep sviestā.

Mūsu grāmata

Saistītās receptes

Minhauzena nēģi

Minhauzena nēģi

Barons Minhauzens bijis slavens un valdzinošs melis, Duntē varam apmeklēt viņa muzeju. Par Minhauzena nēģiem Vidzemē sauc ceptas reņģītes želejā ar sinepju piedevu.

Marinētas ceptas reņģes

Marinētas ceptas reņģes

Maija delikatese ir lapu reņģes. Mana vecmamma Ella Sondore, ģimenē saukta par Manīti, tās sacepa krietnu bļodu, skaistas, brūnas, ar kraukšķīgām astītēm, ko bērni parasti nočiepa, tikko reņģes noņemtas no pannas.

Lieldienu olu krāsošana 2019

Lieldienu olu krāsošana 2019

Katru gadu izmēģinām kādu jaunu olu krāsošanas metodi. Beidzot, beidzot esam tikuši pie ļoti skaistiem rozā toņiem! Agrākie mēģinājumi ar bietēm vai sārtām tējām cieta pilnīgu fiasko. Lieliskie sārtie toņi iekrāsojās no veikalā pirktas granātābolu sulas.

Mūsu sadarbības partneri