Bavārijas siera kūka ar avenēm

LNB Zalcburgas pavārgrāmatas (1718) kūka

Reizēm receptes tevi atrod pavisam negaidītos veidos. Pagājušajā nedēļā Latvijas Nacionālajā bibliotēkā atklāja Jelgavas grāmatu iespiedējiem Stefenhāgeniem veltītu izstādi. Tur pavisam nejauši manās rokās nonāca kartīte ar kūkas recepti no 1718. gadā drukātas pavārgrāmatas Neues Salzburgliches Koch-Buch, autors Konrāds Hagers (Conrad Hagger).

Ievads

Teksts: Sandra Ošiņa

Foto: Valdis Ošiņš 

Siera kūku cepa jau senajā Grieķijā un Romas impērijā. Mīklas plāksnes kūkā likuši pamīšus ar siera un medus pildījumu. Eiropā mūsdienās siera kūku gatavo dažādos veidos. Anglijā iecienīta neceptās kūkas recepte. Pamatni veido no cepumu drupačām, kas sajauktas ar kausētu sviestu un plānā kārtā sablīvētas apaļajā formā. Pamatni dzesē ledusskapī, pēc tam pārlej ar siera masu un sastindzina vēsumā.

Vācu valodā runājošajās valstīs cep Bavārijas siera kūku. Tās pamatni cep no smilšu mīklas. Siera masā iejauc arī biezpienu. Masu lej virsū daļēji izceptai mīklas pamatnei un visu kopā cep gatavu.

Latvijā siera kūka konkurē ar tai līdzīgo biezpienmaizi, ko mājās un konditorejās cep kopš seniem lai­kiem, kamēr siera kūku tikai pēdējos 20 gadus. Siera kūkas garša salīdzinoši ir smalkāka, pildījuma masa – vien­dabīgāka. Siera kūku var papildināt ar dažādām ogām un mērcēm, kas rada plašas variācijas iespējas.

Kaut siera kūkas recepte ir ļoti vienkārša, katram cepējam tā izdodas atšķirīga. Ļoti svarīgi gatavot no ļoti svaigām un kvalitatīvām izejvielām, kā arī nepārspīlēt ar garšvielām, lai pilnībā varētu izbaudīt krēmsiera maigās garšas nianses.

Paldies Sondoru ģimenei no Jūrmalas par skaistajiem traukiem!

Sastāvdaļas

Mīklai

  • 150 g miltu
  • 100 g sviesta
  • 50 g cukura
  • 1–2 ēdamkarotes piena vai krējuma

Pildījumam

  • 800 g biezpiena, 9 % tauku saturs
  • 500 g krēmsiera
  • 3 olas
  • 200 g cukura
  • 1 citrona vai laima miza
  • 1 ēdamkarote vaniļas cukura
  • 2 ēdamkarotes kartupeļu cietes
  • Šķipsniņa sāls

 

Pasniegšanai

  • Avenes, zemenes, mellenes (var arī saldētas un blendētas)
  • Pūdercukurs pārkaisīšanai
  • Piparmētru lapiņas pēc izvēles

Apaļa cepamā forma 26 cm diametrā

Soļi

Solis 1

Sagatavo smilšu mīklu pamatnei: sviestu sarīvē uz rupjās rīves vai sagriež gabaliņos, pārkaisa ar miltiem un cukuru, ar pirkstiem saberž drupačas. Pienu pievieno sviesta, cukura un miltu maisījumam, ātri samīca mīklu un saveļ bumbā. Tai jābūt mīkstai un vijīgai, ja tā ir par sausu un plaisā, iemīca vēl nedaudz piena. Mīklu izlīdzina formā, veidojot maliņas.

Solis 2

Ar pirkstiem var izveidot valnīti.

Solis 3

Ar dakšiņu pamatnē sadursta caurumiņus. Pārklāj ar pārtikas plēvi un liek ledusskapī uz pusstundu atpūsties.

Solis 4

Ieslēdz plīti uz 180 °C. Mīklas groziņa pamatni ar dakšiņu sadursta. Ieklāj cepamo papīru un ieber sausus zirņus vai pupas, lai mīkla neceltos. Uzkarsētā krāsnī cep 10 minūtes.

Solis 5

Pa to laiku sagatavo siera masu. Olu dzeltenumu saputo ar cukuru.

Solis 6

Pievieno kartupeļu cieti, biezpienu un turpina putot.

Solis 7

Pievieno krēmsieru. Norīvē laima vai citrona miziņu uz smalkās rīves. Izpiež sulu. Miziņu un sulu pievieno masai un turpina putot.

Solis 8

Tīrā traukā saputo olu baltumus un šķipsnu sāls stingrās putās.

Solis 9

Olu baltumus iecilā biezpiena masā.

Solis 10

Izjauc, lai veidotos viendabīga masa.

Solis 11

Ņem ārā no plīts formu, uzmanīgi noņem zirņus un papīru.

Solis 12

Lej masu formā.

Solis 13

Izlīdzina un cep apmēram 1 stundu. Ja virspuse apcepas ātrāk, var pārklāt ar foliju vai cepamo papīru.

Solis 14

Pasniedz atdzesētu vai viegli siltu. Pēc izvēles pārkaisa ar pūdercukuru, rotā ar ogām pēc izvēles un piparmētru lapiņām.

Mūsu grāmata

Saistītās receptes

LNB Zalcburgas pavārgrāmatas (1718) kūka

LNB Zalcburgas pavārgrāmatas (1718) kūka

Reizēm receptes tevi atrod pavisam negaidītos veidos. Pagājušajā nedēļā Latvijas Nacionālajā bibliotēkā atklāja Jelgavas grāmatu iespiedējiem Stefenhāgeniem veltītu izstādi. Tur pavisam nejauši manās rokās nonāca kartīte ar kūkas recepti no 1718. gadā drukātas pavārgrāmatas Neues Salzburgliches Koch-Buch, autors Konrāds Hagers (Conrad Hagger).

Kuskusa kūka

Kuskusa kūka

Ar šo kūkas recepti mūs iepazīstināja māksliniece Maruta Raude, kad 2012. gadā ciemojāmies pie viņas īsi pirms Lieldienām. Pērn viņa pāragri devās mūžībā. Mēs nezinām, kāpēc tā notiek. Dievam laikam ir savi nodomi.

Meteņu maizītes jeb kūkas. Gavēņa kūkas. Štopkūkas

Meteņu maizītes jeb kūkas. Gavēņa kūkas. Štopkūkas

Meteņu kūkas jeb maizītes cep no rauga mīklas un pilda ar putotu saldo krējumu. Tās cep dažādās Ziemeļeiropas valstīs laikā starp Ziemassvētkiem un Lieldienām, bet pilnīgi noteikti nedēļā, kad sākas gavēnis pirms Lieldienām.

Mūsu sadarbības partneri