Bavārijas siera kūka ar avenēm
Rupjmaizes torte “Lāčplēsis”
Šogad par godu Latvijas dzimšanas dienai izcepu rudzu rupjmaizes torti. Recepti esmu salikusi kā kompozīciju no vairākiem avotiem. Kad uznāk iedvesma un ir gana daudz laika, varu eksperimentēt, pārāk nesatraucoties par rezultātu. Ir aizraujoši iztēloties dažādos garšu salikumus, faktūras, krāsas un smaržas. Pandēmijas dēļ viesības šogad nav atļautas, bet mani mājinieki ir ar mieru nomēģināt ikvienu manu eksperimentālo cepumu.
Ievads
Teksts: Sandra Ošiņa
Foto: Valdis Ošiņš
Siera kūku cepa jau senajā Grieķijā un Romas impērijā. Mīklas plāksnes kūkā likuši pamīšus ar siera un medus pildījumu. Eiropā mūsdienās siera kūku gatavo dažādos veidos. Anglijā iecienīta neceptās kūkas recepte. Pamatni veido no cepumu drupačām, kas sajauktas ar kausētu sviestu un plānā kārtā sablīvētas apaļajā formā. Pamatni dzesē ledusskapī, pēc tam pārlej ar siera masu un sastindzina vēsumā.
Vācu valodā runājošajās valstīs cep Bavārijas siera kūku. Tās pamatni cep no smilšu mīklas. Siera masā iejauc arī biezpienu. Masu lej virsū daļēji izceptai mīklas pamatnei un visu kopā cep gatavu.
Latvijā siera kūka konkurē ar tai līdzīgo biezpienmaizi, ko mājās un konditorejās cep kopš seniem laikiem, kamēr siera kūku tikai pēdējos 20 gadus. Siera kūkas garša salīdzinoši ir smalkāka, pildījuma masa – viendabīgāka. Siera kūku var papildināt ar dažādām ogām un mērcēm, kas rada plašas variācijas iespējas.
Kaut siera kūkas recepte ir ļoti vienkārša, katram cepējam tā izdodas atšķirīga. Ļoti svarīgi gatavot no ļoti svaigām un kvalitatīvām izejvielām, kā arī nepārspīlēt ar garšvielām, lai pilnībā varētu izbaudīt krēmsiera maigās garšas nianses.
Paldies Sondoru ģimenei no Jūrmalas par skaistajiem traukiem!

Sastāvdaļas
Mīklai
- 150 g miltu
- 100 g sviesta
- 50 g cukura
- 1–2 ēdamkarotes piena vai krējuma
Pildījumam
- 800 g biezpiena, 9 % tauku saturs
- 500 g krēmsiera
- 3 olas
- 200 g cukura
- 1 citrona vai laima miza
- 1 ēdamkarote vaniļas cukura
- 2 ēdamkarotes kartupeļu cietes
- Šķipsniņa sāls
Pasniegšanai
- Avenes, zemenes, mellenes (var arī saldētas un blendētas)
- Pūdercukurs pārkaisīšanai
- Piparmētru lapiņas pēc izvēles
Apaļa cepamā forma 26 cm diametrā
Soļi
Solis 1
Sagatavo smilšu mīklu pamatnei: sviestu sarīvē uz rupjās rīves vai sagriež gabaliņos, pārkaisa ar miltiem un cukuru, ar pirkstiem saberž drupačas. Pienu pievieno sviesta, cukura un miltu maisījumam, ātri samīca mīklu un saveļ bumbā. Tai jābūt mīkstai un vijīgai, ja tā ir par sausu un plaisā, iemīca vēl nedaudz piena. Mīklu izlīdzina formā, veidojot maliņas.

Solis 2
Ar pirkstiem var izveidot valnīti.

Solis 3
Ar dakšiņu pamatnē sadursta caurumiņus. Pārklāj ar pārtikas plēvi un liek ledusskapī uz pusstundu atpūsties.

Solis 4
Ieslēdz plīti uz 180 °C. Mīklas groziņa pamatni ar dakšiņu sadursta. Ieklāj cepamo papīru un ieber sausus zirņus vai pupas, lai mīkla neceltos. Uzkarsētā krāsnī cep 10 minūtes.

Solis 5
Pa to laiku sagatavo siera masu. Olu dzeltenumu saputo ar cukuru.

Solis 6
Pievieno kartupeļu cieti, biezpienu un turpina putot.

Solis 7
Pievieno krēmsieru. Norīvē laima vai citrona miziņu uz smalkās rīves. Izpiež sulu. Miziņu un sulu pievieno masai un turpina putot.

Solis 8
Tīrā traukā saputo olu baltumus un šķipsnu sāls stingrās putās.

Solis 9
Olu baltumus iecilā biezpiena masā.

Solis 10
Izjauc, lai veidotos viendabīga masa.

Solis 11
Ņem ārā no plīts formu, uzmanīgi noņem zirņus un papīru.

Solis 12
Lej masu formā.

Solis 13
Izlīdzina un cep apmēram 1 stundu. Ja virspuse apcepas ātrāk, var pārklāt ar foliju vai cepamo papīru.

Solis 14
Pasniedz atdzesētu vai viegli siltu. Pēc izvēles pārkaisa ar pūdercukuru, rotā ar ogām pēc izvēles un piparmētru lapiņām.

Saistītās receptes

Rupjmaizes torte “Lāčplēsis”
Šogad par godu Latvijas dzimšanas dienai izcepu rudzu rupjmaizes torti. Recepti esmu salikusi kā kompozīciju no vairākiem avotiem. Kad uznāk iedvesma un ir gana daudz laika, varu eksperimentēt, pārāk nesatraucoties par rezultātu. Ir aizraujoši iztēloties dažādos garšu salikumus, faktūras, krāsas un smaržas. Pandēmijas dēļ viesības šogad nav atļautas, bet mani mājinieki ir ar mieru nomēģināt ikvienu manu eksperimentālo cepumu.

Vegānā ābolkūka
Vegāno ābolkūku reiz cepu, dodoties ciemos pie mūsu draudzenes Dagnijas, kura jau gadiem nelieto dzīvnieku izcelsmes pārtikas produktus. Domājot par ciemakukuli, man bija svarīgi atrast tādu kūkas recepti, kuru varētu ēst visi.

Vecrīgas kūciņas
Kūciņa “Vecrīga” ir latviešu konditoru veiksmes stāsts ilgu gadu desmitu garumā. Apaļā plaucētās mīklas čauliņā iepildīts uzputots biezpiena krēms, viegla pūdercukura kārtiņa pāri.
Laba recepte un laikam ari garshiga,bet ta nav pareiza Bavarese,tas ir Latvijas variants
Seika, Inga! Recepte nākusi no Vācijas. Droši vien, ka ir kā ar Jāņu sieru – katrai saimniecei recepte mazliet atšķiras, tomēr kopumā to sauc par Jāņu sieru. Bet mēs labprāt uzzinātu to Jūsu īsto recepti! Lūdzu, ierakstiet šeit atšķirības,