Bavārijas siera kūka ar avenēm

Persiku torte Unas māsīca

Netālu no mūsu mājām bija veikals Globuss ar lielisku konditoreju, un viena no mīļākajām tortēm gan mums, gan Gunāram bija Una – persiku torte ar smilšu mīklas pamatni, krēmīgu vidusslāni, kurā vārītā krēma un skābā krējuma pildījumā gozējās saulaini dzelteni persiku gabaliņi, un pāri visam – maigs bezē mākonis, pārputināts ar pūdercukura putekļiem.

Ievads

Teksts: Sandra Ošiņa

Foto: Valdis Ošiņš 

08/08/2015

Siera kūku cepa jau senajā Grieķijā un Romas impērijā. Tolaik mīklas plāksnes kūkā likuši pamīšus ar siera un medus pildījumu. Eiropā mūsdienās siera kūku gatavo dažādos veidos. Anglijā iecienīta neceptās kūkas recepte. Pamatni veido no cepumu drupačām, kas sajauktas ar kausētu sviestu un plānā kārtā sablīvētas apaļajā formā. Pamatni dzesē ledusskapī, pēc tam pārlej ar siera masu un sastindzina vēsumā.

Vācu valodā runājošajās valstīs cep Bavārijas siera kūku. Tās pamatni cep no smilšu mīklas. Siera masā iejauc arī biezpienu. Masu lej virsū daļēji izceptai mīklas pamatnei un visu kopā cep gatavu.

Latvijā siera kūka konkurē ar tai līdzīgo biezpienmaizi, ko mājās un konditorejās cep kopš seniem lai­kiem, kamēr siera kūku tikai pēdējos 20 gadus. Siera kūkas garša salīdzinoši ir smalkāka, pildījuma masa – vien­dabīgāka. Siera kūku var papildināt ar dažādām ogām un mērcēm, kas rada plašas variācijas iespējas.

Kaut siera kūkas recepte ir ļoti vienkārša, katram cepējam tā izdodas atšķirīga. Ļoti svarīgi to gatavot no ļoti svaigām un kvalitatīvām izejvielām, kā arī nepārspīlēt ar garšvielām, lai pilnībā varētu izbaudīt krēmsiera maigās garšas nianses.

Paldies Sondoru ģimenei no Jūrmalas par skaistajiem traukiem!

Sastāvdaļas

Mīklai

  • 150 g miltu
  • 100 g sviesta
  • 50 g cukura
  • 1–2 ēdamkarotes piena vai krējuma

Pildījumam

  • 800 g biezpiena, 9 % tauku saturs
  • 500 g krēmsiera
  • 3 olas
  • 200 g cukura
  • 1 citrona vai laima miza
  • 1 ēdamkarote vaniļas cukura
  • 2 ēdamkarotes kukurūzas vai kartupeļu cietes
  • Šķipsniņa sāls

 

Pasniegšanai

  • Avenes, zemenes, mellenes (var arī saldētas un blendētas)
  • Pūdercukurs pārkaisīšanai
  • Piparmētras lapiņas pēc izvēles

Apaļa cepamā forma 26 cm diametrā

Soļi

Solis 1

Sagatavo smilšu mīklu pamatnei: sviestu sarīvē uz rupjās rīves vai sagriež gabaliņos, pārkaisa ar miltiem un cukuru, ar pirkstiem saberž drupačas. Pienu pievieno sviesta, cukura un miltu maisījumam, ātri samīca mīklu un saveļ bumbā. Tai jābūt mīkstai un vijīgai, ja tā ir par sausu un plaisā, iemīca vēl nedaudz piena vai krējuma. Mīklu izlīdzina formā, veidojot maliņas.

Solis 2

Ar pirkstiem var izveidot valnīti.

Solis 3

Ar dakšiņu pamatnē sadursta caurumiņus. Pārklāj ar pārtikas plēvi un liek ledusskapī uz pusstundu atpūsties.

Solis 4

Ieslēdz plīti uz 180 °C temperatūru. Mīklas groziņa pamatni ar dakšiņu sadursta. Ieklāj cepamo papīru un ieber sausus zirņus vai pupas, lai mīkla neceltos. Uzkarsētā krāsnī cep 10 minūtes.

Solis 5

Pa to laiku sagatavo siera masu. Olu dzeltenumus saputo ar cukuru.

Solis 6

Pievieno kartupeļu vai kukurūzas cieti, biezpienu un turpina putot.

Solis 7

Pievieno krēmsieru. Norīvē laima vai citrona miziņu uz smalkās rīves. Izpiež sulu. Miziņu un sulu pievieno masai un turpina putot.

Solis 8

Tīrā traukā olu baltumus ar šķipsnu sāls saputo stingrās putās.

Solis 9

Olu baltumus iecilā biezpiena masā.

Solis 10

Izjauc, lai veidotos viendabīga masa.

Solis 11

Ņem ārā no plīts formu, uzmanīgi noņem zirņus un papīru.

Solis 12

Lej masu formā.

Solis 13

Izlīdzina un cep apmēram 1 stundu. Ja virspuse apcepas ātrāk, var pārklāt ar foliju vai cepamo papīru.

Solis 14

Pasniedz atdzesētu vai viegli siltu. Pēc izvēles pārkaisa ar pūdercukuru, rotā ar ogām pēc izvēles un piparmētras lapiņām.

Mūsu grāmata

Izpārdota!

Saistītās receptes

Persiku torte Unas māsīca

Persiku torte Unas māsīca

Netālu no mūsu mājām bija veikals Globuss ar lielisku konditoreju, un viena no mīļākajām tortēm gan mums, gan Gunāram bija Una – persiku torte ar smilšu mīklas pamatni, krēmīgu vidusslāni, kurā vārītā krēma un skābā krējuma pildījumā gozējās saulaini dzelteni persiku gabaliņi, un pāri visam – maigs bezē mākonis, pārputināts ar pūdercukura putekļiem.

Kijivas torte/Київський торт

Kijivas torte/Київський торт

1. martā ir vārda diena manam tēvam Ivaram. Nekādas lielas svinības pandēmijas dēļ tāpat nerīkojam, bet kūku izcept ir svēta lieta. Domājot par Kijevu, Ukrainas sirdi, ko šobrīd pašaizliedzīgi un drosmīgi aizstāv ukraiņu tauta prezidenta Volodimira Zeļenska vadībā, atcerējos, ka Kijevai ir sava torte. Nekad nebiju to cepusi, bet interneta dzīlēs bija atrodams liels daudzums recepšu variāciju.

Ātrā ābolkūka franču gaumē

Ātrā ābolkūka franču gaumē

Rudens ir laiks, kad var svinēt ābolus. Vai var būt par daudz ābolkūku recepšu? Nekādā gadījumā. Šoruden mani iedvesmoja Dainas Alužānes Facebook profilā publicēta ābolkūkas recepte, kuru viņa raksturoja kā “ķepīgu, sviestīgu un francūzīgu bez sava gala”. Izlasot sastāvdaļu sarakstu, bija skaidrs, ka recepte ir vienkārša un ātra.

Mūsu sadarbības partneri