Bavārijas siera kūka ar avenēm
Linzertorte jeb Lincas torte
Linzertorte jeb Lincas torte garšo visiem, tās recepte pārbaudīta gadu simtos, aizceļojusi pāri robežām, parādās dažādos pasaules kūku top sarakstos, un tā ir ģeniāla savā vienkāršībā. Tā izdosies ikvienam, arī iesācējam.
Ievads
Teksts: Sandra Ošiņa
Foto: Valdis Ošiņš
08/08/2015
Siera kūku cepa jau senajā Grieķijā un Romas impērijā. Tolaik mīklas plāksnes kūkā likuši pamīšus ar siera un medus pildījumu. Eiropā mūsdienās siera kūku gatavo dažādos veidos. Anglijā iecienīta neceptās kūkas recepte. Pamatni veido no cepumu drupačām, kas sajauktas ar kausētu sviestu un plānā kārtā sablīvētas apaļajā formā. Pamatni dzesē ledusskapī, pēc tam pārlej ar siera masu un sastindzina vēsumā.
Vācu valodā runājošajās valstīs cep Bavārijas siera kūku. Tās pamatni cep no smilšu mīklas. Siera masā iejauc arī biezpienu. Masu lej virsū daļēji izceptai mīklas pamatnei un visu kopā cep gatavu.
Latvijā siera kūka konkurē ar tai līdzīgo biezpienmaizi, ko mājās un konditorejās cep kopš seniem laikiem, kamēr siera kūku tikai pēdējos 20 gadus. Siera kūkas garša salīdzinoši ir smalkāka, pildījuma masa – viendabīgāka. Siera kūku var papildināt ar dažādām ogām un mērcēm, kas rada plašas variācijas iespējas.
Kaut siera kūkas recepte ir ļoti vienkārša, katram cepējam tā izdodas atšķirīga. Ļoti svarīgi to gatavot no ļoti svaigām un kvalitatīvām izejvielām, kā arī nepārspīlēt ar garšvielām, lai pilnībā varētu izbaudīt krēmsiera maigās garšas nianses.
Paldies Sondoru ģimenei no Jūrmalas par skaistajiem traukiem!

Sastāvdaļas
Mīklai
- 150 g miltu
- 100 g sviesta
- 50 g cukura
- 1–2 ēdamkarotes piena vai krējuma
Pildījumam
- 800 g biezpiena, 9 % tauku saturs
- 500 g krēmsiera
- 3 olas
- 200 g cukura
- 1 citrona vai laima miza
- 1 ēdamkarote vaniļas cukura
- 2 ēdamkarotes kukurūzas vai kartupeļu cietes
- Šķipsniņa sāls
Pasniegšanai
- Avenes, zemenes, mellenes (var arī saldētas un blendētas)
- Pūdercukurs pārkaisīšanai
- Piparmētras lapiņas pēc izvēles
Apaļa cepamā forma 26 cm diametrā
Soļi
Solis 1
Sagatavo smilšu mīklu pamatnei: sviestu sarīvē uz rupjās rīves vai sagriež gabaliņos, pārkaisa ar miltiem un cukuru, ar pirkstiem saberž drupačas. Pienu pievieno sviesta, cukura un miltu maisījumam, ātri samīca mīklu un saveļ bumbā. Tai jābūt mīkstai un vijīgai, ja tā ir par sausu un plaisā, iemīca vēl nedaudz piena vai krējuma. Mīklu izlīdzina formā, veidojot maliņas.

Solis 2
Ar pirkstiem var izveidot valnīti.

Solis 3
Ar dakšiņu pamatnē sadursta caurumiņus. Pārklāj ar pārtikas plēvi un liek ledusskapī uz pusstundu atpūsties.

Solis 4
Ieslēdz plīti uz 180 °C temperatūru. Mīklas groziņa pamatni ar dakšiņu sadursta. Ieklāj cepamo papīru un ieber sausus zirņus vai pupas, lai mīkla neceltos. Uzkarsētā krāsnī cep 10 minūtes.

Solis 5
Pa to laiku sagatavo siera masu. Olu dzeltenumus saputo ar cukuru.

Solis 6
Pievieno kartupeļu vai kukurūzas cieti, biezpienu un turpina putot.

Solis 7
Pievieno krēmsieru. Norīvē laima vai citrona miziņu uz smalkās rīves. Izpiež sulu. Miziņu un sulu pievieno masai un turpina putot.

Solis 8
Tīrā traukā olu baltumus ar šķipsnu sāls saputo stingrās putās.

Solis 9
Olu baltumus iecilā biezpiena masā.

Solis 10
Izjauc, lai veidotos viendabīga masa.

Solis 11
Ņem ārā no plīts formu, uzmanīgi noņem zirņus un papīru.

Solis 12
Lej masu formā.

Solis 13
Izlīdzina un cep apmēram 1 stundu. Ja virspuse apcepas ātrāk, var pārklāt ar foliju vai cepamo papīru.

Solis 14
Pasniedz atdzesētu vai viegli siltu. Pēc izvēles pārkaisa ar pūdercukuru, rotā ar ogām pēc izvēles un piparmētras lapiņām.

Saistītās receptes

Linzertorte jeb Lincas torte
Linzertorte jeb Lincas torte garšo visiem, tās recepte pārbaudīta gadu simtos, aizceļojusi pāri robežām, parādās dažādos pasaules kūku top sarakstos, un tā ir ģeniāla savā vienkāršībā. Tā izdosies ikvienam, arī iesācējam.

Persiku torte Unas māsīca
Netālu no mūsu mājām bija veikals Globuss ar lielisku konditoreju, un viena no mīļākajām tortēm gan mums, gan Gunāram bija Una – persiku torte ar smilšu mīklas pamatni, krēmīgu vidusslāni, kurā vārītā krēma un skābā krējuma pildījumā gozējās saulaini dzelteni persiku gabaliņi, un pāri visam – maigs bezē mākonis, pārputināts ar pūdercukura putekļiem.

Kijivas torte/Київський торт
1. martā ir vārda diena manam tēvam Ivaram. Nekādas lielas svinības pandēmijas dēļ tāpat nerīkojam, bet kūku izcept ir svēta lieta. Domājot par Kijevu, Ukrainas sirdi, ko šobrīd pašaizliedzīgi un drosmīgi aizstāv ukraiņu tauta prezidenta Volodimira Zeļenska vadībā, atcerējos, ka Kijevai ir sava torte. Nekad nebiju to cepusi, bet interneta dzīlēs bija atrodams liels daudzums recepšu variāciju.
Laba recepte un laikam ari garshiga,bet ta nav pareiza Bavarese,tas ir Latvijas variants
Seika, Inga! Recepte nākusi no Vācijas. Droši vien, ka ir kā ar Jāņu sieru – katrai saimniecei recepte mazliet atšķiras, tomēr kopumā to sauc par Jāņu sieru. Bet mēs labprāt uzzinātu to Jūsu īsto recepti! Lūdzu, ierakstiet šeit atšķirības,
Smilšu mīkla pēc receptes iznāca tekoša. Liku 250gr miltu norādīto 150gr vietā.
Esmu pēc šīm proporcijām mīklu taisījusi neskaitāmas reizes, un vienmēr ir iznācis labi. Iespējams, ka milti mēdz atšķirties. Vecās grāmatās bieži mīklās minēts “miltus pievieno pēc vajadzības”. Laikam šis padoms der arī šodien.