Aulejas kļockas

Tiramisu

“Tira mi su” itāļu valodā nozīmē “cel mani augšup”. Par deserta izcelsmi var atrast dažādas leģendas.

Ievads

Teksts: Sandra Ošiņa

Foto: Valdis Ošiņš 

Kļockas ir godu ēdiens, ar ko Latgalē pabeidz godu mielastus. Tas ir tradicionāls vietējais saldēdiens, ko visi gaida ar labpatiku. Kļockas ir rauga mīklas biezpiena pīrādziņi. Agrāk tos gatavoja jau kādu dienu pirms godiem, lai galvenajā svētku dienā tos atliktu tikai uzsildīt. Īsti labas kļockas var pagatavot tikai no stingri nospiesta, sausa, bet mīksta lauku biezpiena.

Kļockas ir svarīgi iztvaicēt – var tvaicēt sietā, jauno modeļu cepeškrāsnīs mēdz būt arī speciāls tvaicēšanas režīms. Var lietot caurduri, ko uzliek virs katla ar vārošu ūdeni. Ļoti labas kļockas izdodas multivāres katlā tvaicēšanas režīmā. Kad tās iztvaicējušās mīkstas, pārlej ar siltu kausēta sviesta un krējuma mērci.

Ēd ar rokām, kuras apslauka blakus sēdošā mīļākā kaimiņa žaketē. Ja kādam pēc ēdienreizes ir pavisam tīra žakete, tas neesot visai labs cilvēks.

 

Viesu nams "Lejasmalas" Aulejas pagastā.

 

Paldies viesu nama īpašniecei Annai Ļaksai un saimniecei Sandrai Vaišlei!

Recepti drukātā veidā var atrast Latvijas Mediju izdevumā “Latvijas novadu tradicionālie ēdieni”, veikalā Dzirnavu iela 21 Rīgā vai e-veikalā.

Priecīgus svētkus!

Leja ezers pie viesu nama "Lejasmalas" Aulejas pagastā.

Sastāvdaļas

Kļockām

  • Rauga mīkla ar piena iejavu
  • Sauss biezpiens
  • Ola
  • Cukurs
  • Vaniļas cukurs

Mērcei

  • Kausēts sviests
  • Salds vai skābs krējums pēc patikšanas
  • Cukurs
  • Vaniļas cukurs

Soļi

Solis 1

Biezpienu sajauc ar olu, cukuru un vaniļas cukuru. Tam jābūt biezam, lai pildījums netecētu laukā no kļockām. Ja vajag, piejauc nedaudz kviešu miltu.

Solis 2

No izraudzētas rauga mīklas sacep ar biezpienu pildītus pīrādziņus. Mīklu izrullē, izspiež ar glāzi aplīšus, ar tējkaroti liek biezpiena pildījumu, maliņas aizspiež.

Solis 3

Karstā krāsnī cep gatavas kļockas.

Solis 4

Pirms pasniegšanas izkausē sviestu, sajauc ar krējumu un cukuru. Bļodā pārlej mērci pār kļockām un izsilda tās cepeškrāsnī. Ēd ar rokām.

Solis 5

Kļockas var pirms sildīšanas mazliet patvaicēt, lai tās būtu mīkstākas, caurdurī virs ūdens tvaika vai multivāres katlā.

Lai garšo!

Mūsu grāmata

Saistītās receptes

Tiramisu

Tiramisu

“Tira mi su” itāļu valodā nozīmē “cel mani augšup”. Par deserta izcelsmi var atrast dažādas leģendas.

Biezpiena sacepums

Biezpiena sacepums

Biezpiena sacepums ir ļoti latvisks saldais ēdiens. Lai tas izdotos īsteni labs, biezpienam jābūt svaigam un mīkstam, tam nevajadzētu būt graudainam, skābam vai pārāk sūkalainam.

Cepti āboli

Cepti āboli

Cepti āboli var būt pavisam parasts darbdienas kārums…

Mūsu sadarbības partneri