Sestdiena, 17 novembris, 2018 - Gatavo
Foto: Valdis Ošiņš Pierakstīja: Sandra Ošiņa

Aulejas kļockas

 

Klockas_VO_250275

Kļockas ir godu ēdiens, ar ko Latgalē pabeidz godu mielastus. Tas ir tradicionāls vietējais saldēdiens, ko visi gaida ar labpatiku. Kļockas ir rauga mīklas biezpiena pīrādziņi. Agrāk tos gatavoja jau kādu dienu pirms godiem, lai galvenajā svētku dienā kādi ēdieni jau būtu sagatavoti tā, ka tos vajag vairs tikai uzsildīt. Īsti labas un pareizas kļockas var pagatavot tikai no stingri nospiesta, sausa, bet mīksta lauku biezpiena.

Kļockas ir svarīgi iztvaicēt – var tvaicēt sietā, jauno modeļu cepeškrāsnīs mēdz būt arī speciāls tvaicēšanas režīms. Var lietot caurduri, ko uzliek virs katla ar vārošu ūdeni. Ļoti labas kļockas izdodas multivāres katlā tvaicēšanas režīmā. Kad tās iztvaicējušās mīkstas, pārlej ar siltu kausēta sviesta un krējuma mērci.

Ēd ar rokām, kuras apslauka blakus sēdošā mīļākā kaimiņa žaketē. Ja kādam pēc ēdienreizes ir pavisam tīra žakete, tas neesot visai labs cilvēks.

Fotogrāfija uzņemta viesu namā “Lejasmalas”, Aulejas pagastā. Paldies viesu nama īpašniecei Annai Ļaksai un saimniecei Sandrai Vaišlei!

 

Recepti drukātā veidā var atrast Latvijas Mediju izdevumā “Latvijas novadu tradicionālie ēdieni”, veikalā Dzirnavu iela 21 Rīgā vai e-veikalā.

Priecīgus svētkus!

Sastāvdaļas

Kļockām

Rauga mīkla ar piena iejavu

Sauss biezpiens

Ola

Cukurs

Vaniļas cukurs

Mērcei

Kausēts sviests

Salds vai skābs krējums pēc patikšanas

Cukurs

Vaniļas cukurs

Darba gaita

1. Biezpienu sajauc ar olu, cukuru un vaniļas cukuru. Tam jābūt biezam, lai pildījums netecētu laukā no kļockām. Ja vajag, piejauc nedaudz kviešu miltu.

2. No izraudzētas rauga mīklas sacep ar biezpienu pildītus pīrādziņus. Mīklu izrullē, izspiež ar glāzi aplīšus, ar tējkaroti liek biezpiena pildījumu, maliņas aizspiež.

3. Karstā krāsnī cep gatavas kļockas.

4. Pirms pasniegšanas izkausē sviestu, sajauc ar krējumu un cukuru. Bļodā pārlej mērci pār kļockām un izsilda tās cepeškrāsnī. Ēd ar rokām.

5. Kļockas var pirms sildīšanas mazliet patvaicēt, lai tās būtu mīkstākas, caurdurī virs ūdens tvaika vai multivāres katlā.

Komentēt

© 2010 Garšīgā Latvija. Visas tiesības aizsargātas