Pirmdiena, 4 marts, 2019 - Gatavo
Foto: Valdis Ošiņš Pierakstīja: Sandra Ošiņa

Meteņu maizītes jeb kūkas. Gavēņa kūkas. Štopkūkas

 

Metenu_kuka_VO_2110009

Meteņu kūkas jeb maizītes cep no rauga mīklas un pilda ar putotu saldo krējumu. Tās cep dažādās Ziemeļeiropas valstīs laikā starp Ziemassvētkiem un Lieldienām, bet pilnīgi noteikti nedēļā, kad sākas gavēnis pirms Lieldienām (šogad 5. martā). Dažviet maizītes bagātina ar mandelēm, marcipānu, kardamonu vai ievārījumu, virsiņu pārkaisa ar pūdercukuru, kapātām mandelēm, mandeļu skaidiņām vai drumstalām. Latvijā piecdesmit padomju gados šīs maizītes ir piemirstas, tā kā reliģisko svētku vietā mums bija jāsvin pavisam citi svētki. Palūkojām, ko par meteņu kūkām rakstīja senos preses izdevumos LNDB krājumā. Pirmskara Latvijas laikā tās ir cepuši un ēduši, tradīcija turpinājusies trimdas latviešu saietos attiecīgajos gada mēnešos.

 

Latvija, pagājušā gadsimta trīsdesmitie gadi

 

1938. gada 22. janvārī laikrakstā “Rīts” lasāma Piena restorāna ēdienkarte (brokastīs tolaik varēja pasūtīt siltu pienu ar medu, omleti ar ievārījumu un sviestmaizes), bet mazajā Piena restorānā Vērmanes dārzā brokastīs varēja baudīt restētas siera maizītes un meteņu kūkas, pusdienās zirņu zupu vai auzu pārslu piena zupu, biezpiena lodītes ar skābu krējumu, strogonovu un bubertu ar mērci, bet vakariņās – makaronu pudiņu un čigānu mūziku.

1939. gada 24. janvārī laikrakstā “Rīts” aprakstīts Reitera kora LNO koncerta mēģinājums divām kantātēm, kuru apciemojis Rakstu un mākslas kameras priekšsēdētājs J. Druva.

“Pēc mēģinājuma Reitera koristes un koristus kameras priekšsēdētājs pacienāja ar saldu ciema kukuli — meteņa kūkām. Reiterieši tencināja jauko un patīkamo uzmanību, kaut ari retais zināja īsto vārdu šiem saldā krējuma pilnajiem kārumiem. Rīdziniekiem meteņa kūkas patlaban ir viens no iecienītākajiem sezonas gardumiem. Nosaukums «meteņa kūka» pamazām jau izskauž latviskai mēlei svešo «štopkūku».”

 

Trimdas latvieši pasaulē, pagājušā gadsimta septiņdesmitie, astoņdesmitie gadi

 

1975. gada 12. februārī trimdas latviešu laikraksts “Laiks”, “Indianapoles chronika”:

“(…) Ev. Lut. draudzes dāmu komiteja rīko sestdien 15. febr. (…) draudzes sadraudzības vakaru. Programmā Vlļa Brieža priekšlasījums “leskats Rūdolfa Blaumaņa dzīvē un darbos”. Pēc priekšlasījuma apmeklētājus pacienās ar pankūkām un “Meteņu” kūkām.

“Latvija Amerikā”1979. gada 17. februāris

“Meteņa vakars Hamiltonā (…) Meteņu uzvedumā daudzināja arī Pelnu dienu, kādēļ daudzus apmeklētājus redzēja apbalvotus ar pelnu maisiņiem. Vanadzes bija iekārtojušas tautisko ēdienu galdu ar “Tēva” un burkānu raušiem, karašām, Meteņa kūku un citiem gardumiem.”

“Latvija Amerikā”1983. gada 19. februāris

“Hamiltonas nodaļas Meteņu sarīkojums notiks 19. februārī, (…) Vanadzes būs sarūpējušas dažādus meteņu gardumus: cūkas šņukuru, zirņus, pupas, desas, cūkas kumpi, kāpostus, grūdeņi, pīrāgus, raušus un meteņu kūkas. Būs arī budēļiem piemēroti dzērieni.”

 

 

 

Mēs savas meteņu kūkas papildinājām ar aveņu ievārījumu. Pievienojam pie bildēm dažas receptes, kuras pagājušā gadsimta pirmajā pusē pierakstījušas saimnieces. Rūpīgi, ar tinti, skaistā rokrakstā. Dažas receptes izdevās atrast vecās pavārgrāmatās. Citu sastāvdaļu starpā minēts rožūdens – mūsu dienās tas nebūs pieejams tuvākajā veikalā. Ja kādam tomēr ļoti gribētos pamēģināt, noteikti var atrast interneta veikalos, tik jāuzmanās, lai tas būtu domāts konditorejas vajadzībām, ne skaistumkopšanai. Lai top meteņu kūkas, sagaidot jaunu pavasari! Liels paldies Rutai Taurenai, Zaigai Kiperei (Pildītas gavēņu kūkas), Ilzei Spergai un Marģeram Ziņģim (Meteņu kūkas vai štopkūkas) par dalīšanos ar rokrakstos pierakstītajām receptēm no senču mantojuma!

Senākajos laikrakstos ielūkojāmies šeit, bet vairāk par Ziemeļeiropas valstu meteņu maizītēm un tradīcijām lasiet šeit.

 

 

Sastāvdaļas

Rauga mīklai

450 g kviešu miltu (daļu pēc vēlēšanās var aizvietot ar mandeļu miltiem)

vēl nedaudz miltu pārkaisīšanai

250 ml piena

100 g sviesta

25 g svaiga rauga

4 ēdamkarotes cukura

šķipsniņa sāls

5 kardamona pākstis jeb

½ tējkarote malta kardamona

1 olas dzeltenums un 2 ēdamkarotes piena pārsmērēšanai

(maizītes var pārkaisīt ar mandeļu skaidiņām vai drupinātām mandelēm)

Pildījumam

500 ml salda krējuma 35 %

Dažas ēdamkarotes cukura

2 paciņas putukrējuma cietes

Šķipsna vaniļas cukura

Aveņu vai cits ievārījums (pēc izvēles)

Pūdercukurs pārkaisīšanai (var izmantot arī mandeļu skaidiņas vai drupinātas mandeles)

Darba gaita

1. Raugam pievieno pa ēdamkarotei cukura, miltu un silta ūdens. Visu samaisa, līdz iegūta biezam krējumam līdzīga konsistence. Ļauj uzrūgt.

2. Kardamonu izloba no pākstīm un smalki saberž.

3. Palielā bļodā ber miltus, cukuru, sāli, kardamonu, pievieno kausētu sviestu un tik siltu pienu, lai būtu patīkami rokām. Kad rauga masas apjoms ir dubultojies, arī to pievieno bļodā. Visu mīca, līdz mīkla kļuvusi viendabīga un nelīp pie rokām.

4. Pārkaisa ar miltiem, pārklāj ar dvieli, novieto siltumā un atstāj rūgt uz laiku no 40 minūtēm līdz 1 stundai. Atspaida un uzraudzē vēlreiz (apmēram pusstundu).

5. Cepeškrāsni uzkarsē līdz 180 °C temperatūrai.

6. Uzrūgušo mīklu sadala 4 daļās, katru daļu uz miltiem nokaisīta dēļa vai galda ar rokām izrullē garā desiņā, to sagriež līdzīga lieluma gabaliņos, cik lielas vēlēsies maizītes. Jārēķinās, ka tās vēl piebriedīs.

7. Ar apļveida kustībām starp plaukstām un galdu izveido apaļas maizītes. Tās liek uz plāts, pārklāj ar tīru dvielīti un atstāj uzrūgt. Pārsmērē ar olas dzeltenumu, kas sajaukts ar mazliet piena (var pārkaisīt ar mandeļu skaidiņām vai drupinātām mandelēm), un liek 220 C grādos uzkarsētā krāsnī, cep apmēram 10 minūtes, līdz maizītes ir brūnas.

8. Gatavas maizītes tūlīt pārsmērē ar ūdeni un pārsedz ar dvielīti, atstāj atdzesēties.

9. Aukstām maizītēm nogriež virsu. Ja vēlas maizītēs ielikt arī ievārījumu, ar karoti izgrebj mazliet no maizītes mīkstuma, veidojot dobumu.

10. Uzputo saldo krējumu ar putukrējuma cieti, nedaudz cukura un vaniļas cukura.

11. Maizītes pilda ar ievārījumu un putukrējumu vai tikai putukrējumu. Pārliek ar nogrieztajām cepurītēm. Beidzot pārkaisa ar pūdercukuru un ēd uz veselību, priecājoties par gaismu, kas atgriežas, un modinot pavasari.

Komentēt

© 2010 Garšīgā Latvija. Visas tiesības aizsargātas