Aukstā zupa ar mārrutkiem vai vasabi

Cukīni zupa ar muskatziedu

Cukīni zupa ar muskatziedu ir ļoti maiga un aromātiska. Kad pagājušajā vasarā pēc senas pavārgrāmatas gatavojām receptes Zaubes savvaļas kulinārajam festivālam, starp sastāvdaļām bija minēts “mušatenblūm”, latviski – muskatzieds.

Ievads

Teksts: Sandra Ošiņa

Foto: Valdis Ošiņš 

Aukstā zupa ir tik ļooooti labs paēdiens karstā laikā, ļoti ātri pagatavojams, pēc tās ir viegluma sajūta, turklāt zupa neapnīk. Mūsu mājās pie aukstās zupas parasti pievienojam krietni daudz rīvētu mārrutku, tas zupu padara ņiprāku un priecīgāku. Dēls Mārcis reiz nolēma pamēģināt, kā zupa garšo ar vasabi – dažādībai reizēm mārrutku vietā var pielikt šo zaļo pastu. Vienīgi jāuzmanās un vasabi vispirms jāatšķaida nelielā zupas daudzumā un tikai tad jāiemaisa lielajā bļodā. Mārcis kā aizņemts cilvēks bieži ēd steigā, un tad reizēm pie galda gadās pārsteiguma bļāvieni, ja negaidīti nākas atklāt savā mutē kādu neizšķīdinātu vasabi piku.

Garšīgāk, ja visas sastāvdaļas pirms gatavošanas ir kārtīgi atdzesētas. Manuprāt, ēdieni, kam pievienoti svaigi gurķi, pēc ilgākas uzglabāšanas reti kļūst gardāki, tāpēc ēdam šo zupu uzreiz pēc pagatavošanas. Ja tomēr zupa paliek pāri (kas četru cilvēku ģimenē parasti nekad nenotiek), to var dažas stundas uzglabāt ledusskapī.

Sastāvdaļas

  • 500 – 700 ml marinētu biešu
  • Vārīts, atdzesēts ūdens atšķaidīšanai
  • 2–3 nelieli vasaras gurķi vai ½ garā gurķa
  • 5–6 redīsi, ja tikko no dobes, var ar lapām
  • 3–4 vārītas olas
  • 1 l auksta (no ledusskapja) kefīra
  • Nedaudz rīvētu mārrutku vai vasabi pēc izvēles
  • Sāls, cukurs
  • zaļumi pēc garšas
  • Skābs krējums pēc izvēles

Soļi

Solis 1

Gurķus, redīsus un zaļumus noskalo un nosusina. Ja gurķiem bieza miza, nomizo. Olas noloba.

Solis 2

Gurķus, redīsus un olas sagriež gabaliņos. Zaļumus sakapā.

Solis 3

Biešu marinādi nolej atsevišķā krūzē un noliek malā. Bietes liek lielākā bļodā.

Solis 4

Pievieno sagrieztos gurķus, redīsus un olas. Lej klāt kefīru, izmaisa. Ja zupa ļoti bieza, atšķaida ar vārītu, atdzesētu ūdeni. Pievieno pēc garšas sāli, cukuru, mārrutkus vai vasabi. Ja par maz skābuma, var pieliet papildu nedaudz biešu marinādes.

Solis 5

Zaļumus sakapā un pievieno pēc patikšanas. Ja gribas sātīgāku zupu, pieliek kādu karoti skāba krējuma. Ēd ar maizīti.

Mūsu grāmata

Saistītās receptes

Cukīni zupa ar muskatziedu

Cukīni zupa ar muskatziedu

Cukīni zupa ar muskatziedu ir ļoti maiga un aromātiska. Kad pagājušajā vasarā pēc senas pavārgrāmatas gatavojām receptes Zaubes savvaļas kulinārajam festivālam, starp sastāvdaļām bija minēts “mušatenblūm”, latviski – muskatzieds.

Meža sēņu zupa

Meža sēņu zupa

Sēņu zupu šodien vārījām no bērzlapēm. Tās ir saaugušas tik skaistas, daždažādās krāsās, mazie podiņi vai kā saulessardziņi atvērušās cepurītes. Jā, tieši saulessardziņi, jo lietus šogad mūs pārāk nenomoka.

Ķirbja zupa

Ķirbja zupa

Ķirbja zupu gatavo teju ikvienā mājā, un lielās ogas var būt labs stiprinājums gavēņa laikā. Manā bērnībā nebija tik daudz dažādu šķirņu, arī zupa bija viena vienīga – ar mannas putraimiem, pienu un cukuru.

Mūsu sadarbības partneri