Ziemassvētku ķiršu kūka

Zahertorte

Zahertorte ir ļoti bagātīga un šokolādīga torte, pildīta ar aprikožu ievārījumu. Tā ir viena no Vīnes vizītkartēm, un, ciemojoties skaistajā Austrijas galvaspilsētā, tortes gabaliņš noteikti jāpagaršo ikvienam. Ja tev nav iespēju turp aizbraukt, vari vismaz izcept slaveno torti.

Ievads

Teksts: Sandra Ošiņa

Foto: Valdis Ošiņš 

21/12/2012

Šo recepti izdomāju un izmēģināju saspringtā laikā, kad gaisā jau vēdīja tuvie gada nogales svētki, vajadzēja pacienāt lielāku viesu pulku, bet nevarēju cepšanai atlicināt pārāk daudz laika. Pamatā ir klasiska kēksa mīkla, kam pievienotas kompota ķiršogas sulīgumam un krāsai, piparkūku garšvielas aromātam un šokolādes glazūra kā punkts uz “i”.

Viesi un ģimene maizi novērtēja ļoti, ļoooti atzinīgi, pāri nepalika ne kritapas. Otrajā reizē cepot, taisīju divreiz vairāk mīklas un cepu lielajā plātī. Pusi pārklāju ar šokolādes glazūru, pusi – ar balto glazūru. Pārkaisīju ar šokolādes un cukura dekoriem. Sagrieztos gabaliņus saliku pamīšus, baltos un brūnos. Ātri, garšīgi un krāšņi.

#Ziemassvētku ēdiens #Veģetārs ēdiens #Ātri pagatavojams ēdiens #Vienkārši pagatavojams ēdiens

Sastāvdaļas

  • 200 g miltu
  • 150 g cukura (labāk brūnā)
  • 50 g medus
  • 150 g sviesta
  • 3 olas
  • pēc izvēles mēriņš brendija vai ruma
  • 1 ēdamkarote cepamā pulvera
  • 1 glāze skābo kompota ķiršu bez kauliņiem (vislabāk mājās gatavota kompota)
  • pa 1 tējkarotei koriandra sēklu, kanēļa, kardamona, krustnagliņu, smaržīgo piparu

Glazūrai

  • 100 g tumšās šokolādes
  • 50 ml saldā krējuma
  • pēc izvēles cukura vai šokolādes dekori

Soļi

Solis 1

Garšvielas samaļ.

Solis 2

Miltus sajauc ar cepamo pulveri, garšvielām un pusi cukura.

Solis 3

Ieslēdz karsēties plīti uz 180 grādiem.

Solis 4

Kēksa formu ieziež ar sviestu un izkaisa ar miltiem.

Solis 5

Ķiršu kompota ogas notecina, ja ir kauliņi, iztīra. Katru ķirsi sagriež uz pusēm.

Solis 6

Sviestu kopā ar medu izkausē.

Solis 7

Olas ar otru pusi cukura bļodā saputo gaišās un vieglās putās, turpinot putot uz zemiem miksera apgriezieniem, pievieno miltu maisījumu, alkohola mēriņu, sviestu un medu.

Solis 8

Mīklā iejauc ķiršus, tūlīt lej formā un liek cepties uzkarsētajā cepeškrāsnī no 40 minūtēm līdz 1 stundai, pa laikam pārbaudot ar koka irbulīti. Maize gatava, kad mīkla nelīp pie kociņa.

Solis 9

Kūku atdzesē un izņem no formas. Krējumu uzkarsē, izkausē tajā šokolādi un pārklāj kūkai. Kamēr šokolāde vēl šķidra, pēc vēlēšanās var pārkaisīt šokolādes vai cukura rotājumus. Šokolādes glazūru var gatavot arī bez saldā krējuma, vienkārši no kausētas šokolādes. Tad glazūra būs cietāka. Šis veids ir labāks, ja gabaliņus ēd ar rokām, pirksti paliks tīrāki.

Solis 10

No ķiršu kompota škidruma var uzvārīt karstu dzērienu, kam pievieno apelsīnu un kanēļa miziņas, šāds dzēriens ļoti labi saderēs ar ķiršu kūku.

Mūsu grāmata

Izpārdota!

Saistītās receptes

Zahertorte

Zahertorte

Zahertorte ir ļoti bagātīga un šokolādīga torte, pildīta ar aprikožu ievārījumu. Tā ir viena no Vīnes vizītkartēm, un, ciemojoties skaistajā Austrijas galvaspilsētā, tortes gabaliņš noteikti jāpagaršo ikvienam. Ja tev nav iespēju turp aizbraukt, vari vismaz izcept slaveno torti.

Siera kūka Leopards

Siera kūka Leopards

Bērnībā sapņos bieži redzēju karu. Laikam jau to filmu dēļ, ko mums regulāri rādīja padomju TV. Nu, kad karš tiešā tuvumā ir pavisam reāls, pie manis sapnī atnāca leopards. Mierināja, lai nebaidos. Viņš varot tikt galā arī ar lāci. Tad es to sapni izstāstīju savējiem, un tapa mūsu pirmā sadarbība ar jaunajiem robotiem.

Linzertorte jeb Lincas torte

Linzertorte jeb Lincas torte

Linzertorte jeb Lincas torte garšo visiem, tās recepte pārbaudīta gadu simtos, aizceļojusi pāri robežām, parādās dažādos pasaules kūku top sarakstos, un tā ir ģeniāla savā vienkāršībā. Tā izdosies ikvienam, arī iesācējam.

Mūsu sadarbības partneri