Ziemassvētku ķiršu kūka
Zemeņu tartes jeb groziņi
Zemeņu tartes jeb groziņiIevadsTeksts: Sandra Ošiņa Foto: Valdis Ošiņš Zemeņu tartes vai zemeņu groziņi – kā pareizāk būtu saukt šīs kūkas, es nezinu. Un varbūt tam arī nav nozīmes, galvenais, lai labi garšo. Ja klasiskos groziņus var ēst, paņemot rokā, šīs kūkas ir...
Ievads
Teksts: Sandra Ošiņa
Foto: Valdis Ošiņš
21/12/2012
Šo recepti izdomāju un izmēģināju saspringtā laikā, kad gaisā jau vēdīja tuvie gada nogales svētki, vajadzēja pacienāt lielāku viesu pulku, bet nevarēju cepšanai atlicināt pārāk daudz laika. Pamatā ir klasiska kēksa mīkla, kam pievienotas kompota ķiršogas sulīgumam un krāsai, piparkūku garšvielas aromātam un šokolādes glazūra kā punkts uz “i”.
Viesi un ģimene maizi novērtēja ļoti, ļoooti atzinīgi, pāri nepalika ne kritapas. Otrajā reizē cepot, taisīju divreiz vairāk mīklas un cepu lielajā plātī. Pusi pārklāju ar šokolādes glazūru, pusi – ar balto glazūru. Pārkaisīju ar šokolādes un cukura dekoriem. Sagrieztos gabaliņus saliku pamīšus, baltos un brūnos. Ātri, garšīgi un krāšņi.
#Ziemassvētku ēdiens #Veģetārs ēdiens #Ātri pagatavojams ēdiens #Vienkārši pagatavojams ēdiens
Sastāvdaļas
- 200 g miltu
- 150 g cukura (labāk brūnā)
- 50 g medus
- 150 g sviesta
- 3 olas
- pēc izvēles mēriņš brendija vai ruma
- 1 ēdamkarote cepamā pulvera
- 1 glāze skābo kompota ķiršu bez kauliņiem (vislabāk mājās gatavota kompota)
- pa 1 tējkarotei koriandra sēklu, kanēļa, kardamona, krustnagliņu, smaržīgo piparu
Glazūrai
- 100 g tumšās šokolādes
- 50 ml saldā krējuma
- pēc izvēles cukura vai šokolādes dekori
Soļi
Solis 1
Garšvielas samaļ.
Solis 2
Miltus sajauc ar cepamo pulveri, garšvielām un pusi cukura.
Solis 3
Ieslēdz karsēties plīti uz 180 grādiem.
Solis 4
Kēksa formu ieziež ar sviestu un izkaisa ar miltiem.
Solis 5
Ķiršu kompota ogas notecina, ja ir kauliņi, iztīra. Katru ķirsi sagriež uz pusēm.
Solis 6
Sviestu kopā ar medu izkausē.
Solis 7
Olas ar otru pusi cukura bļodā saputo gaišās un vieglās putās, turpinot putot uz zemiem miksera apgriezieniem, pievieno miltu maisījumu, alkohola mēriņu, sviestu un medu.
Solis 8
Mīklā iejauc ķiršus, tūlīt lej formā un liek cepties uzkarsētajā cepeškrāsnī no 40 minūtēm līdz 1 stundai, pa laikam pārbaudot ar koka irbulīti. Maize gatava, kad mīkla nelīp pie kociņa.
Solis 9
Kūku atdzesē un izņem no formas. Krējumu uzkarsē, izkausē tajā šokolādi un pārklāj kūkai. Kamēr šokolāde vēl šķidra, pēc vēlēšanās var pārkaisīt šokolādes vai cukura rotājumus. Šokolādes glazūru var gatavot arī bez saldā krējuma, vienkārši no kausētas šokolādes. Tad glazūra būs cietāka. Šis veids ir labāks, ja gabaliņus ēd ar rokām, pirksti paliks tīrāki.
Solis 10
No ķiršu kompota škidruma var uzvārīt karstu dzērienu, kam pievieno apelsīnu un kanēļa miziņas, šāds dzēriens ļoti labi saderēs ar ķiršu kūku.
Saistītās receptes
Zemeņu tartes jeb groziņi
Zemeņu tartes jeb groziņiIevadsTeksts: Sandra Ošiņa Foto: Valdis Ošiņš Zemeņu tartes vai zemeņu groziņi – kā pareizāk būtu saukt šīs kūkas, es nezinu. Un varbūt tam arī nav nozīmes, galvenais, lai labi garšo. Ja klasiskos groziņus var ēst, paņemot rokā, šīs kūkas ir...
Violas Bīriņas rabarberu maize
Violas Annas Bīriņas rabarberu maize ir vienkārši un ātri pagatavojams pavasara gardums. Kā radīts reizēm, kad pēkšņi ierodas negaidīti ciemiņi un gribas pacienāt ar kādu savu cepumu. Ja dārzā aug rabarberi, ledusskapī ir kefīrs un dažas olas, plauktā milti, cukurs un vēl šis tas pa šķipsniņai, pa karotītei, tad vajadzēs vēl tikai mazliet darba un mīlestības, lai tiktu pie smaržīgas un garšīgas rabarberu kūciņas.
Lakšu maizītes. Lakšu pīrāgs
Lakšu pīrāgs ir ļoti vienkāršs un bezgala garšīgs. Ja talkā ņemam gatavu kārtaino mīklu, to var pagatavot tiešām ātri. Es no sirds ieteiktu neskopoties un pirkt sviesta mīklu.
Tikko izcepu šo smaržīgo ķiršu maizi par godu vīra dzimšanas dienai. Visas sastāvdaļas dubultoju un cepu uz plāts, palīgā ņemot saliekamās kūku maliņas. Vēl tikai jānodekorē, bet jau visa māja smaržo! Paldies par recepti!!!
Lai labi garšo, un vīram laimes šogad arī dubultporcijā!
Hmm, kāds cukurs ir 2.solī un kāds 7.solī?
Palaboju recepti – cukuru dala uz pusēm, pusi lieto 2. punktā, pusi – septītajā.