Ziemassvētku ķiršu kūka
Siera kūka Leopards
Bērnībā sapņos bieži redzēju karu. Laikam jau to filmu dēļ, ko mums regulāri rādīja padomju TV. Nu, kad karš tiešā tuvumā ir pavisam reāls, pie manis sapnī atnāca leopards. Mierināja, lai nebaidos. Viņš varot tikt galā arī ar lāci. Tad es to sapni izstāstīju savējiem, un tapa mūsu pirmā sadarbība ar jaunajiem robotiem.
Ievads
Teksts: Sandra Ošiņa
Foto: Valdis Ošiņš
21/12/2012
Šo recepti izdomāju un izmēģināju saspringtā laikā, kad gaisā jau vēdīja tuvie gada nogales svētki, vajadzēja pacienāt lielāku viesu pulku, bet nevarēju cepšanai atlicināt pārāk daudz laika. Pamatā ir klasiska kēksa mīkla, kam pievienotas kompota ķiršogas sulīgumam un krāsai, piparkūku garšvielas aromātam un šokolādes glazūra kā punkts uz “i”.
Viesi un ģimene maizi novērtēja ļoti, ļoooti atzinīgi, pāri nepalika ne kritapas. Otrajā reizē cepot, taisīju divreiz vairāk mīklas un cepu lielajā plātī. Pusi pārklāju ar šokolādes glazūru, pusi – ar balto glazūru. Pārkaisīju ar šokolādes un cukura dekoriem. Sagrieztos gabaliņus saliku pamīšus, baltos un brūnos. Ātri, garšīgi un krāšņi.
#Ziemassvētku ēdiens #Veģetārs ēdiens #Ātri pagatavojams ēdiens #Vienkārši pagatavojams ēdiens

Sastāvdaļas
- 200 g miltu
- 150 g cukura (labāk brūnā)
- 50 g medus
- 150 g sviesta
- 3 olas
- pēc izvēles mēriņš brendija vai ruma
- 1 ēdamkarote cepamā pulvera
- 1 glāze skābo kompota ķiršu bez kauliņiem (vislabāk mājās gatavota kompota)
- pa 1 tējkarotei koriandra sēklu, kanēļa, kardamona, krustnagliņu, smaržīgo piparu
Glazūrai
- 100 g tumšās šokolādes
- 50 ml saldā krējuma
- pēc izvēles cukura vai šokolādes dekori
Soļi
Solis 1
Garšvielas samaļ.
Solis 2
Miltus sajauc ar cepamo pulveri, garšvielām un pusi cukura.
Solis 3
Ieslēdz karsēties plīti uz 180 grādiem.
Solis 4
Kēksa formu ieziež ar sviestu un izkaisa ar miltiem.
Solis 5
Ķiršu kompota ogas notecina, ja ir kauliņi, iztīra. Katru ķirsi sagriež uz pusēm.
Solis 6
Sviestu kopā ar medu izkausē.
Solis 7
Olas ar otru pusi cukura bļodā saputo gaišās un vieglās putās, turpinot putot uz zemiem miksera apgriezieniem, pievieno miltu maisījumu, alkohola mēriņu, sviestu un medu.
Solis 8
Mīklā iejauc ķiršus, tūlīt lej formā un liek cepties uzkarsētajā cepeškrāsnī no 40 minūtēm līdz 1 stundai, pa laikam pārbaudot ar koka irbulīti. Maize gatava, kad mīkla nelīp pie kociņa.
Solis 9
Kūku atdzesē un izņem no formas. Krējumu uzkarsē, izkausē tajā šokolādi un pārklāj kūkai. Kamēr šokolāde vēl šķidra, pēc vēlēšanās var pārkaisīt šokolādes vai cukura rotājumus. Šokolādes glazūru var gatavot arī bez saldā krējuma, vienkārši no kausētas šokolādes. Tad glazūra būs cietāka. Šis veids ir labāks, ja gabaliņus ēd ar rokām, pirksti paliks tīrāki.
Solis 10
No ķiršu kompota škidruma var uzvārīt karstu dzērienu, kam pievieno apelsīnu un kanēļa miziņas, šāds dzēriens ļoti labi saderēs ar ķiršu kūku.

Saistītās receptes

Siera kūka Leopards
Bērnībā sapņos bieži redzēju karu. Laikam jau to filmu dēļ, ko mums regulāri rādīja padomju TV. Nu, kad karš tiešā tuvumā ir pavisam reāls, pie manis sapnī atnāca leopards. Mierināja, lai nebaidos. Viņš varot tikt galā arī ar lāci. Tad es to sapni izstāstīju savējiem, un tapa mūsu pirmā sadarbība ar jaunajiem robotiem.

Linzertorte jeb Lincas torte
Linzertorte jeb Lincas torte garšo visiem, tās recepte pārbaudīta gadu simtos, aizceļojusi pāri robežām, parādās dažādos pasaules kūku top sarakstos, un tā ir ģeniāla savā vienkāršībā. Tā izdosies ikvienam, arī iesācējam.

Persiku torte Unas māsīca
Netālu no mūsu mājām bija veikals Globuss ar lielisku konditoreju, un viena no mīļākajām tortēm gan mums, gan Gunāram bija Una – persiku torte ar smilšu mīklas pamatni, krēmīgu vidusslāni, kurā vārītā krēma un skābā krējuma pildījumā gozējās saulaini dzelteni persiku gabaliņi, un pāri visam – maigs bezē mākonis, pārputināts ar pūdercukura putekļiem.
Tikko izcepu šo smaržīgo ķiršu maizi par godu vīra dzimšanas dienai. Visas sastāvdaļas dubultoju un cepu uz plāts, palīgā ņemot saliekamās kūku maliņas. Vēl tikai jānodekorē, bet jau visa māja smaržo! Paldies par recepti!!!
Lai labi garšo, un vīram laimes šogad arī dubultporcijā!
Hmm, kāds cukurs ir 2.solī un kāds 7.solī?
Palaboju recepti – cukuru dala uz pusēm, pusi lieto 2. punktā, pusi – septītajā.