Kūpinātu zivju salāti
Kartupeļu salāti švābu gaumē
Kartupeļu salāti švābu gaumē ir lieliska piedeva vai patstāvīgs, sātīgs un gards pamatēdiens. Salātus ēd kā piedevu pie desiņām, kotletītēm vai cepeša. Recepti kartupeļu salātiem švābu gaumē, kas gatavoti sātīgā gaļas buljonā un ēdami arī silti, piedāvā Zane Pudule
Ievads
Teksts: Sandra Ošiņa
Foto: Valdis Ošiņš
Kopš šīs vasaras mūsu Dzirciema ielas iknedēļas zemnieku tirgū labumus no Vidzemes piedāvā Baiba Mīļā. Viņa ne tikai pati kūpina gaļu un zivis, bet ir arī godu saimniece. Nākamajās nedēļās ceram Baibu apciemot, lai publicētu kādu no viņas godu receptēm.
Kad reiz palaimējās nopirkt Baibas kūpinātos brekšus no Burtnieku ezera, svaigus, sulīgus, smaržojošus pēc alkšņa dūma, pagatavojām šo klasisko salātu recepti. Šādā veidā uz urrā zivis ēd ļaudis, kuriem pašiem negribas knibināties ar asakām. Salātus var lieliski pasniegt uz viesību galda, vai nu bļodā, vai saliktus uz maizītēm un norotātus ar dillēm, sīpolu ripiņām vai citronu.
Salātos brekša vietā var izmantot kūpinātu mencu, karpu vai jūras asari. Ļoti svarīgi ir pievienot svaigus, ņiprus rīvētos mārrutkus.

Sastāvdaļas
- Kūpināts breksis (menca, asaris, karpa)
- 3-4 olas
- Skābs krējums 200 ml
- Sīpols
- Rīvēti mārrutki pēc garšas
- Lociņi, sīpolu ripiņas, citrona šķēlītes pēc izvēles rotāšanai
Soļi
Solis 1
Olas novāra 10 minūtes, atdzesē zem auksta ūdens strūklas.
Solis 2
Zivi notīra no asakām.
Solis 3
Sīpolu nomizo un smalki sagriež.
Solis 4
Olas sakapā, piejauc zivs gabaliņus, krējumu, mārrutkus un sagrieztos sīpolus, kārtīgi samaisa. Pagaršo un vajadzības gadījumā pievieno sāli (bieži sāls pietiek jau no pašas zivs).
Solis 5
Pasniedz ar rupjmaizi, rotājot ar zaļumiem, sīpoliem vai citronu.

Attēlā redzamie salāti gatavoti no jūras asara
Saistītās receptes

Kartupeļu salāti švābu gaumē
Kartupeļu salāti švābu gaumē ir lieliska piedeva vai patstāvīgs, sātīgs un gards pamatēdiens. Salātus ēd kā piedevu pie desiņām, kotletītēm vai cepeša. Recepti kartupeļu salātiem švābu gaumē, kas gatavoti sātīgā gaļas buljonā un ēdami arī silti, piedāvā Zane Pudule

Pupiņu salāti
Ja mājās būs bļoda vārītu pupiņu, cilvēks badu nemirs. Protams, nav nekāda vaina arī veikala bundžu pupām. Bet mūsmājās esam nolēmuši ar saviem pirkumiem pēc iespējas atbalstīt vietējos pārtikas audzētājus.

Selerijas saknes un ābolu salāti
Selerijas saknes un ābolu salāti ir mana īpašā rudens delikatese. Selerijas saknes veikalos ir nopērkamas visu gadu, bet rudenī tās ir vissulīgākās un smaržīgākās. Atzīšos, selerijas sakne un kāti manā ledusskapī ir vienmēr, lietoju tos gan svaigus, gan kā garšaugus pie zupām.