Rabarberu un meža zemeņu ievārījums
Jāņogu želeja
Jāņogu želeja ir smalka un garda, ja vien to pagatavo meistarīgi. Atceros, bērnībā mamma to taisīja nevārot – izspieda no ogām sulu, pievienoja divas reizes vairāk cukura un tad lēni jo lēni maisīja, līdz cukurs bija izkusis. Reizēm tā lēnā maisīšana bija mans pienākums. Nedrīkstēja uzkult putas, tas bija tiešām ļoti garlaicīgs darbs. Un man želeja tā īsti negaršoja. Tā cirtās kaklā un bija vienkārši ļoti stipri skābi salda. Tāpēc ilgu laiku to ziemas krājumiem negatavoju.
Ievads

Teksts: Sandra Ošiņa
Foto: Valdis Ošiņš
11/07/2025
Rabarberu un meža zemeņu ievārījums tapa pēc nesen iepazītās smiltenietes Ritas ieteikuma (paldies par dalīšanos, Rita!). Ja godīgi, līdz šim man ne prātā nenāca meža zemenes (Fragaria vesca L.) vārīt ievārījumā. Es to reiz biju izmēģinājusi un biju ļoti vīlusies – pazuda skaistā smarža, garša kļuva rūgtena, un no tā laika meža zemenes ziemas krājumiem vienīgi sasaldēju mazās kārbiņās. Nu tas ir mainījies kādas pavisam nejaušas tikšanās dēļ.
Kopš aprīļa esam pārcēlušies dzīvot uz Smilteni, kurā ir fantastiski parki. Ejam garās pastaigās un satiekam dažādus cilvēkus. Bieži vien kopā ar viņu suņiem. Kādā tumšā vakarā Vecajā parkā satikām Ritu. Viņas suns Brendijs bija ļoti draudzīgs, tūlīt nāca iepazīties, un mēs atcerējāmies mūsu suni Brendiju, kurš pie mums dzīvoja pirms daudziem gadiem Rīgā, Āgenskalnā. Vārds pa vārdam, nu, jūs jau varbūt ziniet – suņu saimnieki ļoti ātri atrod kopīgu valodu. Pat ja mūsu suņu jau vairs nav ar mums un tie sen jau skraida citos medību laukos.

Nākamajā reizē Ritu un Brendiju satikām dienas gaišajā laikā, nopriecājāmies par viņas košo frizūru un Brendija skaisto kažociņu. Toreiz Rita mūs veda rādīt, kur parkā ir avots ar ļoti garšīgu ūdeni, un sanāca garāk parunāties. Vairs neatceros, kā aizrunājāmies līdz meža zemenēm. Un Rita stāstīja, ka viņa tās savārot kopā ar rabarberiem – ievārījums esot mājinieku vidū ļoti pieprasīts. Jā, un meža zemeņu garša un smarža saglabājoties ļoti labi.
To man vajadzēja izmēģināt, jo meža zemenīšu sezona tieši sākās. Rabarberi man bija iepriekš sasaldēti (paldies Lienei Ūlandei!). Rezultāts tiešām iepriecināja – turpmāk dažas burciņas noteikti izvārīšu, kad vien tikšu pie meža zemenēm. Un Smiltenes pusē to netrūkst. Šogad, kad līst gandrīz katru dienu, meža zemenes ir padevušās īpaši brangas. Un to smaržu, to smaržu, ak! Kad esi salasījis zemenītes kādā traukā, pirms ēšanas iebāz tajā degunu un vispirms kārtīgi izbaudi šo skaistāko Latvijas vasaras smaržu! Novērtējam, ka pie mums šīs ogas aug – tās NAV pieejamas visās Eiropas valstīs. Ja pašam nav laika vai iespēju ogot (apdomā labi – meža zemenes var atrast arī pļavās un mežmalās!), atbalsti skolas bērnus vai vecmāmiņas, kuras ogas salasījušas pārdošanai.

Labā ziņa – meža zemenes ievārījuma rabarberiem var pievienot pavisam nedaudz, un garša kļūst ļoti patīkama. Iespējams, labi būtu arī saprecināt kopā rabarberus, meža zemenes un dārza zemenes. Kaut kad izmēģināšu arī tādu kombināciju. Un vēl es visiem ievārījumiem pievienoju nedaudz citronu sulas. Pat skābajiem. Citrons izceļ citu sastāvdaļu garšas un smaržas. Par cukura veidiem. Izmēģināju gan Dansukker “Ievārījuma cukuru”, gan “Marmelādes cukuru”. Abi ievārījumi bija gardi, ar marmelādes cukuru mazliet biezāks un skābāks. Ļoti garšīgi ar pankūkām, groziņkūkās ar vārīto krēmu un lieliski kopā ar siera kūku!
Paldies Dansukker Latvija par sadarbību šīs receptes ieraksta tapšanā!
Sastāvdaļas
- 800 g rabarberu
- 200 g (var būt vairāk vai mazāk) meža zemeņu
- 500 g Dansukker “Ievārījuma cukura”
- Mazliet citronu sulas
Soļi
Solis 1
Rabarberus nomazgā, nogriež galus un rabarberu kātus sagriež gabaliņos.
Solis 2
Rabarberu gabaliņus ber katlā, pielej pavisam nedaudz ūdens un apmaisot vāra, lai rabarberi sāk izdalīt sulu. Kad tie kļūst mīksti, pievieno meža zemenes.
Solis 3
Pievieno ievārījuma cukuru un citronu sulu pēc garšas (citronu sula izceļ zemeņogu garšu un uzlabo kopējo buķeti). Maisot vāra vēl 5–10 minūtes, turpinot nosmelt putas. Ja lieto ievārījuma cukuru, to nedrīkst vārīt ilgāk, nekā norādīts lietošanas pamācībā, pretējā gadījumā tas zaudēs savas īpašības.
Solis 4
Gatavu ievārījumu tūlīt lej sterilās, iepriekš izkarsētās burkās, tās aizvāko ar iepriekš nomazgātiem, novārītiem vāciņiem un uz 10 minūtēm apgriež ar vākiem uz leju. Pēc laika ievārījums dziestot sāks biezēt. Tad apgriež burkas otrādi. Atdzisušu uzglabā vēsumā.
Solis 5
Pēc atvēršanas ievārījumu uzglabā ledusskapī. Garšīgi kopā ar siera kūku, biezpiena plācenīšiem, plānajām pankūkām, brokastu putru vai jogurtu.
Solis 6
Ievārījumu var vārīt arī ar “Marmelādes cukuru”, ievērojot proporciju 1:3 (uz 1 kilogramu ogu un augļu liek 330 g “Marmelādes cukura”). Šis ievārījums būs skābenāks un biezāks par to, kuru vāra ar “Ievārījuma cukuru”, vēl izteiktāk saglabājot pašu meža zemeņu un rabarberu garšu.
Saistītās receptes

Jāņogu želeja
Jāņogu želeja ir smalka un garda, ja vien to pagatavo meistarīgi. Atceros, bērnībā mamma to taisīja nevārot – izspieda no ogām sulu, pievienoja divas reizes vairāk cukura un tad lēni jo lēni maisīja, līdz cukurs bija izkusis. Reizēm tā lēnā maisīšana bija mans pienākums. Nedrīkstēja uzkult putas, tas bija tiešām ļoti garlaicīgs darbs. Un man želeja tā īsti negaršoja. Tā cirtās kaklā un bija vienkārši ļoti stipri skābi salda. Tāpēc ilgu laiku to ziemas krājumiem negatavoju.

Gaiļbiksīšu saldējums
Gaiļbiksīšu saldējums ir sezonāls kārums. Kad Latvijas pļavas pavasarī nokrāsojas zaļas, plaukst ievas, bet vēl nav pieneņu, ir īstais laiks pļavās meklēt gaiļbiksītes. Tas darāms tālāk no šosejām un citiem piesārņojuma avotiem, lai augus droši var lietot pārtikā, un jāpielūko, vai nenolasi kādam piederošus ziedus.

Pikantā zilo plūmju mērce
Sallijas plūmju mērci ēd pie dažādiem ēdieniem – sākot no pavisam vienkāršiem krekeriem un jebkura veida siera, līdz pat gaļas ēdieniem un pat desiņām. Ja tev mājās ir šādas burciņas, esi vienmēr gatavs uzņemt negaidītus ciemiņus, arī pats sevi vari palutināt, pasmeļot ar karoti biezo mērci kaut pie karstas Vīnes desiņas.