Zemeņu ievārījums. Saldētas zemenes
Jāņogu želeja
Jāņogu želeja ir smalka un garda, ja vien to pagatavo meistarīgi. Atceros, bērnībā mamma to taisīja nevārot – izspieda no ogām sulu, pievienoja divas reizes vairāk cukura un tad lēni jo lēni maisīja, līdz cukurs bija izkusis. Reizēm tā lēnā maisīšana bija mans pienākums. Nedrīkstēja uzkult putas, tas bija tiešām ļoti garlaicīgs darbs. Un man želeja tā īsti negaršoja. Tā cirtās kaklā un bija vienkārši ļoti stipri skābi salda. Tāpēc ilgu laiku to ziemas krājumiem negatavoju.
Ievads
Teksts: Sandra Ošiņa
Foto: Valdis Ošiņš
08/07/2022
Zemeņu ievārījums daudziem saistās ar bērnību un vecmāmiņas ceptu plāno pankūku kaudzi svētdienas rītā. Burka ar zemeņu ievārījumu bija stabila vērtība, kad sagribējās ko saldu, bet mājās nekā interesanta nebija. Tad paņēmi baltmazīti, glāzi piena, zemeņu zapti, un dzīres varēja sākties. Kopš manas bērnības pagājuši gadi, un importētas svaigas zemenes lielveikalos varam atrast visu gadu. Tomēr tās nav TĀDAS. Ne tā smarža, ne tā garša, tās ir arī cietākas. Tas arī loģiski – jo zemenes garšīgākas, jo ātrāk bojājas. Mūsējās ir maigākas, sulīgākas, smaržīgākas, labākās pasaulē. Tāpēc zemeņu laikā joprojām atvēlu dienu, kad dodamies uz “vienu vienīgu zemeņu lauku”, vispirms ēdam, cik tikai lien, un tad ķeramies pie ieziemošanas.
Man vislabāk patīk zemenes sablendēt ar drusciņu cukura, saliet kastītēs un aši salikt saldētavā, tā saglabājot Latvijas vasaras garšu, smaržu un pēc iespējas daudz vērīgo barības vielu. Cukura vajag pavisam nedaudz. Tomēr tas ir vajadzīgs, lai saldējot nerastos lieli ūdens kristāli. Tāda zemeņu mērce der pie auzu putras, kokteiļos, smūtijos, pie biezpiena klimpām vai plācenīšiem, siera kūkas vai plānajām pankūkām. Atliek vien atkausēt. Ja zemenes saldē veselas, tās pēc atkausēšanas ātri kļūst ūdeņainas. Reizēm sasaldēju arī mazas veselas zemenītes, tad tās var izmantot kūku rotāšanā, pasniedzot tūlīt un negaidot, kad tās pilnībā atkusīs.
Tā kā dažiem mums tuviem kārumlācīšiem klasiskais zemeņu ievārījums ir vismīļākais, vāru arī tādu. Tad ir labs ciema kukulis, kad dodies ciemos. Tomēr vāru to ne vairs kā manā bērnībā, kad labs ievārījums skaitījās ilgi gatavots, tumšs, sarkanbrūns, ogas viens pret vienu ar cukuru. Tas pēc manas garšas ir un ir par saldu! Ar mūsdienu burvīgo Dansukker ievārījuma cukuru zemenes labāk saglabā krāsu un smaržu, vārīšanai nav jāpatērē ilgs laiks un ietaupās siltuma enerģija. Ogas pilnībā neizšķīst, ievārījums ir burvīgi želejains.
Intereses pēc esmu izmēģinājusi paņēmienu, kad ogas vairākkārt uzvāra cukura sīrupā, atdzesē, atkal uzvāra, un tā reizes trīs vai četras. Efekts ir interesants – ja vāra lielāku ogu šķēlītes, tās kļūst caurspīdīgas. Tāds ievārījums izskatās ļoti skaists, bet sīrups tā arī paliek šķidrs, ogas kļūst cietākas, kopumā ievārījums ir salds jo salds. Tā arī samierinājos ar šo vienīgo reizi, un tagad paliku pie savas vismīļākās receptes.
Trīs reizes sīrupā vārītās zemenes
Ja ogas vēlas pēc iespējas saglabāt veselas, var pirmajā dienā tās vienkārši uzvārīt un atstāt līdz nākamajai dienai, tad atkal uzvārīt, pielikt ievārījuma cukuru, pavārīt vēl 5–10 minūtes, un gatavs. Droši vien arī šķirnei ir nozīme. Man ieziemošanai patīk ‘Polka’, šogad izmēģinājām ‘Sonāti’ – ievārījumā odziņas nezaudēja formu, arī krāsa un garša lieliska. Pērkot ogas vai izvēloties stādus dārzam, der painteresēties par ogu veidiem, kuri labāk der ievārījumam.
Ieraksts tapis sadarbībā ar Dansukker Latvija.
#Vegāns ēdiens #Veģetārs ēdiens #Vienkārši pagatavojams ēdiens #Lēti pagatavojams ēdiens #Ātri pagatavojams ēdiens #Tradicionāls ēdiens #Latviešu virtuves klasika
Sastāvdaļas
Saldētas blendētas zemenes
- 5 kg zemeņu
- ½ kg Dansukker smalkā cukura
- Kārbiņas vai maisiņi saldēšanai
- Virtuves kombains, blenderis vai stampa
Soļi
Ievārījums
Solis 1
Zemenes nomazgā, izlasa bojātās ogas, notīra kauslapas (tās var izžāvēt gardai tējai).
Solis 2
Ja zemenes ir mazas, tās var vārīt veselas. Ja ogas ir lielas, tās var sagriezt gabaliņos.
Solis 3
Lielākā katlā dažas saujas zemeņu mazliet saspaida, lai izdalītos sula (es vienkārši dažas saujas ogu saspiežu plaukstā, lai izdalās sula). Pārējās ogas ber klāt un uz vidēja karstuma sāk vārīt.
Solis 4
Uzņem laiku no brīža, kad masa sāk vārīties. Maisot vāra, ik pa laikam nosmeļot putas.
Solis 5
Pēc desmit minūtēm pievieno ievārījuma cukuru un citronu sulu pēc garšas (citronu sula izceļ zemeņogu garšu un uzlabo kopējo buķeti). Vāra vēl 5–10 minūtes, turpinot nosmelt putas. Ja lieto ievārījuma cukuru, to nedrīkst vārīt ilgāk, kā norādīts lietošanas pamācībā, pretējā gadījumā tas zaudēs savas īpašības.
Solis 6
Gatavu ievārījumu tūlīt lej sterilās, iepriekš izkarsētās burkās, tās aizvāko ar iepriekš nomazgātiem, novārītiem vāciņiem un uz 10 minūtēm apgriež ar vākiem uz leju. Pēc laika ievārījums dziestot sāks biezēt. Tad apgriež burkas otrādi. Tādējādi ogas nenosēdīsies tikai burkas apakšā vai nepacelsies augšā.
Solis 7
Pēc atvēršanas ievārījumu uzglabā ledusskapī.
Saldētas blendētas zemenes
Solis 1
Novāra un atdzesē ūdeni ogu mazgāšanai.
Solis 2
Zemenes nomazgā, notecina caurdurī un notīra kauslapas. Izlasa laukā bojātās ogas.
Solis 3
Uz galda izliek trauciņus ogu masai.
Solis 4
Virtuves kombainā vai blendera traukā ber ogas, pārkaisa ar nedaudz cukura. Sablendē masu, tajā var palikt arī kāds ogu gabaliņš. Ja blendera nav, zemenes var saspiest ar koka stampu un sajaukt ar nedaudz cukura.
Solis 5
Ogu masu lej trauciņos vai maisiņos un tūlīt liek saldētavas aukstākajā nodalījumā.
Solis 6
Pirms lietošanas zemenes atkausē. Masa ātrāk atkūst, kastīti vai maisiņu ieliekot traukā ar ūdeni tā, lai tas neieplūst zem vāka vai maisiņā.
Solis 7
Saldētas ogas var lietot līdz nākamajai sezonai, bet labāk 6-8 mēnešos pēc to sasaldēšanas. Ja ogas atkusušas, tās nav ieteicams saldēt vēlreiz, tā zudīs liela daļa no uzturvērtības un garšas īpašībām.
Saistītās receptes
Jāņogu želeja
Jāņogu želeja ir smalka un garda, ja vien to pagatavo meistarīgi. Atceros, bērnībā mamma to taisīja nevārot – izspieda no ogām sulu, pievienoja divas reizes vairāk cukura un tad lēni jo lēni maisīja, līdz cukurs bija izkusis. Reizēm tā lēnā maisīšana bija mans pienākums. Nedrīkstēja uzkult putas, tas bija tiešām ļoti garlaicīgs darbs. Un man želeja tā īsti negaršoja. Tā cirtās kaklā un bija vienkārši ļoti stipri skābi salda. Tāpēc ilgu laiku to ziemas krājumiem negatavoju.
Pikantā zilo plūmju mērce
Sallijas plūmju mērci ēd pie dažādiem ēdieniem – sākot no pavisam vienkāršiem krekeriem un jebkura veida siera, līdz pat gaļas ēdieniem un pat desiņām. Ja tev mājās ir šādas burciņas, esi vienmēr gatavs uzņemt negaidītus ciemiņus, arī pats sevi vari palutināt, pasmeļot ar karoti biezo mērci kaut pie karstas Vīnes desiņas.
Ērkšķogu ievārījums
Ērkšķogu ievārījums man saistās ar bērnu dienām, kad zaļās un sārtās ogas lasījām mammas dārzā aso adatiņu klātajos krūmos. Toreiz tas noteikti nebija mans mīļākais ievārījums, nepatika tā specifiskā vārīto ērkšķogu piegarša, un svaigajām ogām pa kluso mēdzu izsūkt suliņu, mizu aizmetot prom.