Plānās pankūkas ar vasaras ogām un biezpienu

Rabarberu sukādes un sīrups

Krāšņie rabarberu kāti Latvijas dārzos ir kā starta šāviens ziemas krājumu sezonas atklāšanai. Tie mēdz būt dažādu šķirņu – tievāki un resnāki, zaļi un sārti. Sārtie un tievie labi noderēs sukāžu un sīrupa gatavošanai.

Ievads

Teksts: Sandra Ošiņa

Foto: Valdis Ošiņš 

Plānās pankūkas ir mazie ikdienas svētki. Ja svētdienas rītā vai darbdienu vakarā māju piepilda omulīgā pankūku smarža, rumpis noskaņojas uz atpūtu. Pankūkas nav nekāds ātrais un steidzīgais ēdiens, vajag labu pusstundu, lai tās mierīgā garā uzceptu.

Kad mūsu meita bija maza, viņa pankūku cepšanu uzskatīja par omas specialitāti. Viņa teica, ka omai it īpaši labi izdodas visi plakanie ēdieni – sākot ar karbonādēm un plātsmaizēm un beidzot ar plānajām pankūkām. Ļoti, ļoti plānām, ar brūni kraukšķīgām kruzuļu maliņām. Tie, kam pie omas joprojām ir priviliģēts stāvoklis, pankūkas drīkst čiept uzreiz no pannas. Karstas tās ir visgaršīgākās.

Pildījumi der visdažādākie. Skābais krējums, dažādas zaptītes, svaigi blendētas ogas ar cukuru ziemā un pavasarī vai veselas vasaras ogas sezonā – mellenes, zemenes, avenes, jāņogas vai upenes. Vai visas kopā – krāsu un garšu varavīksne! Šoreiz pielikām klāt vēl biezpienu un apkaisījām ar pūdercukuru, garšoja pēc vasaras atvaļinājuma vai skolas garā brīvlaika bērnībā.

Satītas rullīšos un sagrieztas gabaliņos, pankūkas var ēst aukstas, tās nedaudz savelkas kā kūka, un tas nāk tikai par labu. Šādā veidā tās var ēst dārza ballītēs, taukainos pirkstus noslaukot zaļajā zālē, un izbaudīt visdažādākās ogu garšas, ko mūsu īsajā vasarā tik dāsni piedāvā Latvijas meži un dārzi.

Sastāvdaļas

Mīklai

  • 250 g kviešu miltu (miltus parasti beru uz acumēru, te bija mazāk par 2 krūzēm)
  • 0,5 l piena (vislabāk lauku pilnpiens, daļu no 2% piena var aizvietot ar saldu krējumu)
  • 3 olas
  • 3 ēdamkarotes cukura
  • 1 tējkarote cepamā pulvera
  • šķipsniņa sāls
  • 20 g sviesta
  • eļļa vai sviests cepšanai  pēc izvēles

(no šī daudzuma uz 28 cm/dm pannas var izcept 14 pankūkas)

Biezpiena pildījumam

  • 500 g biezpiena
  • 3 ēdamkarotes ar kaudzi skābā krējuma (tā vietā var pievienot kondensēto pienu ar cukuru, tad cukuru atsevišķi vairs nepievieno)
  • 3 ēdamkarotes cukura
  • 1 tējkarote vaniļas cukura ( var pievienot arī rīvētu citrona miziņu)

    Ogas

    • ½ kg dažādu ogu maisījuma vai
    • 200 ml ievārījuma un
    • 100 ml skāba krējuma

     

    Pankūku rullīšiem

    • ½ l melleņu
    • daži ķekari jāņogu

    Soļi

    Solis 1

    Miltus ber bļodā, bedrītē iesit olas.

    Solis 2

    Pievieno cukuru, sāli un cepamo pulveri.

    Solis 3

    Sāk maisīt, tievā strūkliņā lejot nedaudz piena.

    Solis 4

     Sākumā mīklai jābūt tik biezai, lai būtu viendabīga konsistence un nerastos kunkuļi.

    Solis 5

    Kad mīkla ir sajaukta pilnīgi viendabīgā masā, maisot pakāpeniski piejauc pārējo pienu. Gatavai mīklai ir salda krējuma konsistence.

    Solis 6

    Izkausē un piejauc sviestu.

    Solis 7

    Uzkarsē ar eļļu ieziestu pannu un ar kausiņu lej mīklu, pannu turot slīpi un mīklu izlīdzinot vienmērīgi pa visu pannu.

    Solis 8

    Apcep no vienas puses, apmet otrādi un apcep arī no otras puses zeltaini brūnu.

    Solis 9

    Gatavo biezpiena masu. Biezpienu liek blendējamā traukā. Pievieno cukuru un vaniļas cukuru (ja vēlas, arī rīvētu citrona miziņu).

    Solis 10

    Pievieno skābo krējumu.

    Solis 11

    Sablendē viendabīgā masā.

    Solis 12

    Pankūku pārsmērē ar biezpiena masu.

    Solis 13

    Pārber ar ogām, atstājot ārējo malu brīvu.

    Solis 14

    Pankūkas satin rullīšos.

    Solis 15

    Rullīšus sagriež gabaliņos.

    Solis 15

    Pasniedz, pārkaisītus ar pūdercukuru.

    Solis 15

    Cits variants – biezpienu liek ar karoti uz pankūkas un visu bagātīgi pārber ar vasaras ogām un pūdercukuru.

    Solis 16

    Un, protams, pankūkas var ēst vienkārši ar ievārījumu un skābu krējumu.

    Mūsu grāmata

    Izpārdota!

    Saistītās receptes

    Rabarberu sukādes un sīrups

    Rabarberu sukādes un sīrups

    Krāšņie rabarberu kāti Latvijas dārzos ir kā starta šāviens ziemas krājumu sezonas atklāšanai. Tie mēdz būt dažādu šķirņu – tievāki un resnāki, zaļi un sārti. Sārtie un tievie labi noderēs sukāžu un sīrupa gatavošanai.

    Rabarberu deserts ar auzu kraukšķi

    Rabarberu deserts ar auzu kraukšķi

    Rabarberu deserts ir pirmais pavasara saldēdiens, ar kuru atklājam Latvijas dārza labumu sezonu. Kolīdz zaļās, krunkainās lapas un spēcīgie kāti izlaužas no zemes, meklējam plātsmaižu, kūku un saldēdienu receptes, dungojot dziesmu “uzminēšu, uzminēšu, ja tik tu man ļausi…”.

    Apelsīnu krēma deserts ar bezē

    Apelsīnu krēma deserts ar bezē

    Šogad ziema ar sauli mūs nelutina, svina pelēkas dienas nomaina cita citu. Līdz pavasarim vēl laiciņš jāgaida, un jāmeklē pēc kāda prieka un enerģijas avota, lai dziļā tumsas bedrē neiekristu mentāli un fiziski. Te palīgā var nākt apelsīni. Oranžās, smaržīgās bumbas, pilnas sulas un vitamīnu, skaistas kā vakara saulīte.

    Mūsu sadarbības partneri