Bavārijas siera kūka ar avenēm
Dvēseļu kūkas
Manā bērnībā par Helovīniem neko nezinājām. Augām kā padomju bērni, un mums nebija nekādu dvēseļu. Kur nu vēl mirušajiem! Skolā mūs izglītoja, ka Dieva nav, ir tikai miesa, un ir mūžam nemirstīgais Ļeņins. Toties stāstīja par komunismu, “solot katram pēc vajadzībām, prasot no katra pēc spējām” un tādā garā. Kā vēlāk noskaidrojās, nekas no tā visa nestrādā, solītais komunisms tā arī nepienāca, bet valsts sabruka.
Ievads
Teksts: Sandra Ošiņa
Foto: Valdis Ošiņš
08/08/2015
Siera kūku cepa jau senajā Grieķijā un Romas impērijā. Tolaik mīklas plāksnes kūkā likuši pamīšus ar siera un medus pildījumu. Eiropā mūsdienās siera kūku gatavo dažādos veidos. Anglijā iecienīta neceptās kūkas recepte. Pamatni veido no cepumu drupačām, kas sajauktas ar kausētu sviestu un plānā kārtā sablīvētas apaļajā formā. Pamatni dzesē ledusskapī, pēc tam pārlej ar siera masu un sastindzina vēsumā.
Vācu valodā runājošajās valstīs cep Bavārijas siera kūku. Tās pamatni cep no smilšu mīklas. Siera masā iejauc arī biezpienu. Masu lej virsū daļēji izceptai mīklas pamatnei un visu kopā cep gatavu.
Latvijā siera kūka konkurē ar tai līdzīgo biezpienmaizi, ko mājās un konditorejās cep kopš seniem laikiem, kamēr siera kūku tikai pēdējos 20 gadus. Siera kūkas garša salīdzinoši ir smalkāka, pildījuma masa – viendabīgāka. Siera kūku var papildināt ar dažādām ogām un mērcēm, kas rada plašas variācijas iespējas.
Kaut siera kūkas recepte ir ļoti vienkārša, katram cepējam tā izdodas atšķirīga. Ļoti svarīgi to gatavot no ļoti svaigām un kvalitatīvām izejvielām, kā arī nepārspīlēt ar garšvielām, lai pilnībā varētu izbaudīt krēmsiera maigās garšas nianses.
Paldies Sondoru ģimenei no Jūrmalas par skaistajiem traukiem!

Sastāvdaļas
Mīklai
- 150 g miltu
- 100 g sviesta
- 50 g cukura
- 1–2 ēdamkarotes piena vai krējuma
Pildījumam
- 800 g biezpiena, 9 % tauku saturs
- 500 g krēmsiera
- 3 olas
- 200 g cukura
- 1 citrona vai laima miza
- 1 ēdamkarote vaniļas cukura
- 2 ēdamkarotes kukurūzas vai kartupeļu cietes
- Šķipsniņa sāls
Pasniegšanai
- Avenes, zemenes, mellenes (var arī saldētas un blendētas)
- Pūdercukurs pārkaisīšanai
- Piparmētras lapiņas pēc izvēles
Apaļa cepamā forma 26 cm diametrā
Soļi
Solis 1
Sagatavo smilšu mīklu pamatnei: sviestu sarīvē uz rupjās rīves vai sagriež gabaliņos, pārkaisa ar miltiem un cukuru, ar pirkstiem saberž drupačas. Pienu pievieno sviesta, cukura un miltu maisījumam, ātri samīca mīklu un saveļ bumbā. Tai jābūt mīkstai un vijīgai, ja tā ir par sausu un plaisā, iemīca vēl nedaudz piena vai krējuma. Mīklu izlīdzina formā, veidojot maliņas.

Solis 2
Ar pirkstiem var izveidot valnīti.

Solis 3
Ar dakšiņu pamatnē sadursta caurumiņus. Pārklāj ar pārtikas plēvi un liek ledusskapī uz pusstundu atpūsties.

Solis 4
Ieslēdz plīti uz 180 °C temperatūru. Mīklas groziņa pamatni ar dakšiņu sadursta. Ieklāj cepamo papīru un ieber sausus zirņus vai pupas, lai mīkla neceltos. Uzkarsētā krāsnī cep 10 minūtes.

Solis 5
Pa to laiku sagatavo siera masu. Olu dzeltenumus saputo ar cukuru.

Solis 6
Pievieno kartupeļu vai kukurūzas cieti, biezpienu un turpina putot.

Solis 7
Pievieno krēmsieru. Norīvē laima vai citrona miziņu uz smalkās rīves. Izpiež sulu. Miziņu un sulu pievieno masai un turpina putot.

Solis 8
Tīrā traukā olu baltumus ar šķipsnu sāls saputo stingrās putās.

Solis 9
Olu baltumus iecilā biezpiena masā.

Solis 10
Izjauc, lai veidotos viendabīga masa.

Solis 11
Ņem ārā no plīts formu, uzmanīgi noņem zirņus un papīru.

Solis 12
Lej masu formā.

Solis 13
Izlīdzina un cep apmēram 1 stundu. Ja virspuse apcepas ātrāk, var pārklāt ar foliju vai cepamo papīru.

Solis 14
Pasniedz atdzesētu vai viegli siltu. Pēc izvēles pārkaisa ar pūdercukuru, rotā ar ogām pēc izvēles un piparmētras lapiņām.

Saistītās receptes

Dvēseļu kūkas
Manā bērnībā par Helovīniem neko nezinājām. Augām kā padomju bērni, un mums nebija nekādu dvēseļu. Kur nu vēl mirušajiem! Skolā mūs izglītoja, ka Dieva nav, ir tikai miesa, un ir mūžam nemirstīgais Ļeņins. Toties stāstīja par komunismu, “solot katram pēc vajadzībām, prasot no katra pēc spējām” un tādā garā. Kā vēlāk noskaidrojās, nekas no tā visa nestrādā, solītais komunisms tā arī nepienāca, bet valsts sabruka.

Zemeņu tartes jeb groziņi
Zemeņu tartes vai zemeņu groziņi – kā pareizāk būtu saukt šīs kūkas, es nezinu. Un varbūt tam arī nav nozīmes, galvenais, lai labi garšo. Ja klasiskos groziņus var ēst, paņemot rokā, šīs kūkas ir pārāk trauslas un tāpēc ēdamas ar kūku dakšiņu vai karotīti, uzliktas uz šķīvīša.

Violas Bīriņas rabarberu maize
Violas Annas Bīriņas rabarberu maize ir vienkārši un ātri pagatavojams pavasara gardums. Kā radīts reizēm, kad pēkšņi ierodas negaidīti ciemiņi un gribas pacienāt ar kādu savu cepumu. Ja dārzā aug rabarberi, ledusskapī ir kefīrs un dažas olas, plauktā milti, cukurs un vēl šis tas pa šķipsniņai, pa karotītei, tad vajadzēs vēl tikai mazliet darba un mīlestības, lai tiktu pie smaržīgas un garšīgas rabarberu kūciņas.
Laba recepte un laikam ari garshiga,bet ta nav pareiza Bavarese,tas ir Latvijas variants
Seika, Inga! Recepte nākusi no Vācijas. Droši vien, ka ir kā ar Jāņu sieru – katrai saimniecei recepte mazliet atšķiras, tomēr kopumā to sauc par Jāņu sieru. Bet mēs labprāt uzzinātu to Jūsu īsto recepti! Lūdzu, ierakstiet šeit atšķirības,
Smilšu mīkla pēc receptes iznāca tekoša. Liku 250gr miltu norādīto 150gr vietā.
Esmu pēc šīm proporcijām mīklu taisījusi neskaitāmas reizes, un vienmēr ir iznācis labi. Iespējams, ka milti mēdz atšķirties. Vecās grāmatās bieži mīklās minēts “miltus pievieno pēc vajadzības”. Laikam šis padoms der arī šodien.