Laimīgais saldais
Gaiļbiksīšu saldējums
Gaiļbiksīšu saldējums ir sezonāls kārums. Kad Latvijas pļavas pavasarī nokrāsojas zaļas, plaukst ievas, bet vēl nav pieneņu, ir īstais laiks pļavās meklēt gaiļbiksītes. Tas darāms tālāk no šosejām un citiem piesārņojuma avotiem, lai augus droši var lietot pārtikā, un jāpielūko, vai nenolasi kādam piederošus ziedus.
Ievads
Teksts: Sandra Ošiņa
Foto: Valdis Ošiņš
Ziemā, kad apkārt viss balts, gribas kaut ko līdzīgu nobaudīt saldajā ēdienā. Baltu sniega piku vai mazu, baltu kupenu. Varbūt ne gluži tik aukstu kā saldējums, tas labāk noder vasarā. Rīsi un putukrējums, viegli un gaisīgi. Tā kā rīsu un putukrējuma saldais ir ļoti maigs, pikantumam noder to papildināt ar dzērveņu zaftīti vai laima glazūru.

Laimīgu un garšīgu Jauno gadu!

Sastāvdaļas
- 150 g apaļgraudu rīsu (piemēram, arborio)
- 250 ml pilnpiena
- 2 olas
- 150 g cukura
- 150 ml salda krējuma
- 2 ēdamkarotes želatīna
- šķipsniņa sāls
Garšvielas
- tējkarote vaniļas cukura
- no 1 laima norīvēta miziņa
- nedaudz laima sulas
Piedevām
- 50–100 g pūdercukurs glazūrai
- Sula no apmēram puses laima
- laima mizas skaidiņas pēc izvēles
vai glāze dzērveņu - 100 g cukura
Cukura eglītei
- Dažas ēdamkarotes cukura
- piciņa sviesta
Soļi
Solis 1
Rīsus aplej ar aukstu ūdeni un uzvāra uz vidējas liesmas, vāra 10 minūtes. Rīsus nokāš. Rīsus aplej katliņā ar pienu, pievieno 100 g cukura, vanilīna cukuru un rīsus uz ļoti maza karstuma maisot uzbriedina, līdz mīksti. Pēc vēlēšanās var pievienot nedaudz vairāk piena, ja šķiet, ka rīsi uzsūkuši visu šķidrumu un vēl ir nedaudz cieti. Laimam norīvē miziņu, pievieno rīsu masai.

Solis 2
Rīsiem pievieno nedaudz laima sulas. Sula no atlikušā laima noderēs, ja taisa cukura glazūru.

Solis 3
Ar atlikušo cukuru saputo olu dzeltenumus, iejauc rīsos un samaisa.

Solis 4
Ar šķipsniņu sāls saputo olu baltumus stingrās putās, iejauc rīsos. Masu atdzesē.

Solis 5
Želatīnu uzbriedina apmēram 50 ml vārītā, atdzesētā ūdenī, izkausē ūdens peldē vai mikroviļņu krāsnī neuzvārot. Saputo krējumu. Rīsu masā iemaisa vispirms izkausēto želatīnu.

Solis 6
Samaisa.

Solis 7
Iecilā putukrējumu.

Solis 8
Samaisa.

Solis 9
Krēmu pārlej ieeļļotās bļodiņās/traukā un liek ledusskapī uz vismaz pāris stundām, labāk atstāt līdz nākamajai dienai.

Variants ar dzērvenēm
Solis 10
Dzērvenes sablendē.

Solis 11
Caur sietu atdala no miziņām.

Solis 12
Sulu ar cukuru pavāra līdz sāk recēt. Uzmanīgi jāvēro, jo karsta masa ir šķidra, bet atdzesēta sarec.

Solis 13
Vēlamo stadiju var pārbaudīt, ar karoti uzpilina masu uz auksta šķīvja – gatava tā sarec gandrīz momentā.

Variants ar cukura glazūru
Solis 14
Pūdercukurā iejauc nedaudz laima sulas, sākumā labāk mazāk un tad pilina klāt vēl, līdz konsistence ir plūstoša, bet pietiekami bieza, lai kārtiņa pēc uzklāšanas uzreiz nekļūst caurspīdīga.

Solis 15
Var rotāt ar laima miziņām.

Solis 16
Ja vēlas rotājumam izgatavot cukura karameles eglīti, cukuru uz sausas pannas izkausē, pievieno sviestu un ar karoti izlej eglītes uz cepamā papīra. Pēc atdzišanas rotā saldos vai nograuž tāpat.

Solis 17
Pievieno dzērveņu zaftīti.

Solis 18
Ja saimniecībā nav pieejami mazi porciju trauciņi, krēmu var sastindzināt lielākā traukā un pēc tam ar karoti sadalīt atsevišķās porcijās. Garšīgi arī ar dzērveņu ķīseli.

Solis 19
Saldu našķošanos!

Saistītās receptes

Gaiļbiksīšu saldējums
Gaiļbiksīšu saldējums ir sezonāls kārums. Kad Latvijas pļavas pavasarī nokrāsojas zaļas, plaukst ievas, bet vēl nav pieneņu, ir īstais laiks pļavās meklēt gaiļbiksītes. Tas darāms tālāk no šosejām un citiem piesārņojuma avotiem, lai augus droši var lietot pārtikā, un jāpielūko, vai nenolasi kādam piederošus ziedus.

Rabarberu sukādes un sīrups
Krāšņie rabarberu kāti Latvijas dārzos ir kā starta šāviens ziemas krājumu sezonas atklāšanai. Tie mēdz būt dažādu šķirņu – tievāki un resnāki, zaļi un sārti. Sārtie un tievie labi noderēs sukāžu un sīrupa gatavošanai.

Rabarberu deserts ar auzu kraukšķi
Rabarberu deserts ir pirmais pavasara saldēdiens, ar kuru atklājam Latvijas dārza labumu sezonu. Kolīdz zaļās, krunkainās lapas un spēcīgie kāti izlaužas no zemes, meklējam plātsmaižu, kūku un saldēdienu receptes, dungojot dziesmu “uzminēšu, uzminēšu, ja tik tu man ļausi…”.
Šito biju pagājšgad uztaisījis, ja drīkst publicēšu savā blogā – http://ziemassvetki.luxuries.lv/receptes/
Sveiki, Rūdi! Lūdzu, pievieno atsauci un saiti pie publikācijas. Varbūt vēlies dalīties arī ar mūsu lapas lasītājiem savas ģimenes receptēs?