Cepti āboli

Rabarberu sukādes un sīrups

Krāšņie rabarberu kāti Latvijas dārzos ir kā starta šāviens ziemas krājumu sezonas atklāšanai. Tie mēdz būt dažādu šķirņu – tievāki un resnāki, zaļi un sārti. Sārtie un tievie labi noderēs sukāžu un sīrupa gatavošanai.

Ievads

Teksts: Sandra Ošiņa

Foto: Valdis Ošiņš 

11/02/2019

Cepti āboli var būt pavisam parasts darbdienas kārums, kad negribas gatavot neko sarežģītu un dārzā vai mājās ir gana daudz skābenu ābolu. Vēl tikai mazliet kanēļa un cukura, tad mielošanās var sākties. Ceptus ābolus var pārvērst izsmalcinātā viesību desertā, nežēlojot dažādas piedevas – medu, riekstus, ievārījumu, ogas, saldējumu, putotus olbaltumus, karameli – kas kuram labāk garšo. Ja vēlas šo saldo ēdienu pārvērst mazā priekšnesumā, pirms pasniegšanas var pārliet ar šļuku konjaka un aizdedzināt.

Vislabāk šim ēdienam der ‘antonovkas’, var būt arī ‘baltie dzidrie’, ‘rožāboli’, ‘grāvenšteini’ vai citi, bet tiem noteikti jābūt skābeniem āboliem. Saldās šķirnes cepoties nekad tik skaisti nepārvēršas maigās putās. Tiem jābūt no dārza, kuru nesmidzina ar ķimikālijām, jo jācep ar visu miziņu.

#Veģetārs ēdiens #Vegāns ēdiens #Latviešu virtuves klasika #Vienkārši pagatavojams ēdiens #Ātri pagatavojams ēdiens #Lēti pagavojams ēdiens

Sastāvdaļas

  • 12 skābenu ābolu
  • Cukurs, malts kanēlis pārkaisīšanai

Pasniegšanai

  • 250 ml saldā krējuma vai 0,5 l piena

Variantam ar pildījumu

  • 250 ml brūkleņu vai dzērveņu ievārījuma

vai

  • 250 ml svaigu brūkleņu vai dzērveņu ogu

vai

  • 250 ml riekstu, medus un sviesta maisījuma

Soļi

Variants 1

Ābolus nomazgā, liek uz cepamās pannas, cep cepeškrāsnī, līdz āboli kļūst mīksti un putaini. Nedaudz atdzesē. Ēd, pārkaisot cukuru un maltu kanēli, klāt piedzerot pienu. Piena vietā var pasniegt uzputotu saldo krējumu ar karoti cukura.

Variants 2

Ābolus griež vertikāli uz pusēm. Izdobj serdes tā, lai ābolu pusītes veido bļodiņas. Kārto uz cepamās pannas, pārkaisa ar cukuru un maltu kanēli, cep cepeškrāsnī, līdz āboli mīksti un putaini. Pasniedz tāpat kā 1. variantā.

Variants 3

Āboliem no augšas izdobj serdes tā, lai apakša paliktu vesela.
Dobumus pilda ar ievārījumu vai medus / riekstu / sviesta maisījumu. Cep cepeškrāsnī gatavus. Pirms pasniegšanas var apslacīt ar kādu stirpo alkoholu un uz mirkli aizdedzināt. Tālāk rīkojas tāpat kā iepriekš.

Mūsu grāmata

Izpārdota!

Saistītās receptes

Rabarberu sukādes un sīrups

Rabarberu sukādes un sīrups

Krāšņie rabarberu kāti Latvijas dārzos ir kā starta šāviens ziemas krājumu sezonas atklāšanai. Tie mēdz būt dažādu šķirņu – tievāki un resnāki, zaļi un sārti. Sārtie un tievie labi noderēs sukāžu un sīrupa gatavošanai.

Rabarberu deserts ar auzu kraukšķi

Rabarberu deserts ar auzu kraukšķi

Rabarberu deserts ir pirmais pavasara saldēdiens, ar kuru atklājam Latvijas dārza labumu sezonu. Kolīdz zaļās, krunkainās lapas un spēcīgie kāti izlaužas no zemes, meklējam plātsmaižu, kūku un saldēdienu receptes, dungojot dziesmu “uzminēšu, uzminēšu, ja tik tu man ļausi…”.

Apelsīnu krēma deserts ar bezē

Apelsīnu krēma deserts ar bezē

Šogad ziema ar sauli mūs nelutina, svina pelēkas dienas nomaina cita citu. Līdz pavasarim vēl laiciņš jāgaida, un jāmeklē pēc kāda prieka un enerģijas avota, lai dziļā tumsas bedrē neiekristu mentāli un fiziski. Te palīgā var nākt apelsīni. Oranžās, smaržīgās bumbas, pilnas sulas un vitamīnu, skaistas kā vakara saulīte.

Mūsu sadarbības partneri