Cepta menca ar kartupeļiem

Vistas filejas kabatiņas

Reizēm receptes manā virtuvē nonāk pa dīvainiem un negaidītiem ceļiem. Šo recepti atradu grāmatā “Zvaigznei tikai stunda. Itas Kozakevičas laiks” (Armands Melnalksnis, izdevējs “Zelta grauds”, 2004), un tā nav pavārgrāmata, bet gan izdevums par leģendārās Latvijas polietes, žurnālistes, politiķes un sabiedriskās darbinieces Itas Kozakevičas dzīvi un darbu.

Ievads

Teksts: Sandra Ošiņa

Foto: Valdis Ošiņš 

Mana vecmamma reizēm mēdza dungot dziesmiņu „Nekas nav tik foršs kā kartupel’s ar dorš’!”. Un tā jau arī ir, katrs, kurš ēdis svaigu (nevis nezināmu skaitu reižu saldētu un atkusušu) uzceptu mencu, to zina. Kopš tiem laikiem, kad mana vecmamma uzdziedāja šo dziesmiņu, mencas no visparastākās un lētākās zivs ir savā statusā, cenā un vērtībā augušas. Lai arī ne vienmēr, tomēr tirgos un pie zvejniekiem šad un tad svaigas mencas ir dabonamas. Un ļoti svaigu zivi, tāpat kā citus kvalitatīvus produktus, ir grēks pārāk nomākt ar sarežģītām un stiprām garšvielām. Vienkārši jāizbauda tīrais, maigais baltās zivs sulīgums.

Kad mencai nogrieztas filejas, no asakas, spurām un astes var uzgatavot pikantu vakariņu auksto ēdienu – mencu tomātos. Par to vairāk šeit.

Ceptas zivis varen labi sader ar ceptiem kartupeļiem, kas pirms tam novārīti mundierī. Kompānijā iederas skābs krējums uz pusēm ar mārrutkiem. Un sakapātas dilles maķenīt.

Sastāvdaļas

  • 1 liela vai 2 mazākas mencas (var lietot jau gatavas filejas)
  • 4 ēdājiem
  • 1 ola
  • milti apvārtīšanai
  • eļļa cepšanai
  • Sāls

Pasniegšanai

  • 8 ar mizu vārīti kartupeļi
  • Skābs krējums
  • Rīvēti mārrutki
  • Nedaudz diļļu

Soļi

Solis 1

Mencai notīra zvīņas, ar asu nazi nogriež filejas, sākot no muguras spuras. Asaku, spuras un asti noliek malā.

Solis 2

Filejas sagriež gabaliņos, apkaisa ar sāli.

Solis 3

Olu iešķiļ šķīvī un dakšiņu sakuļ. Otrā šķīvī ieber miltus.

Solis 4

Zivs gabaliņus apvārta olā.

Solis 5

Pannā uzkarsē eļļu. Zivs gabaliņus apvārta miltos.

Solis 6

Cep sakarsētā eļļā zeltainus.

Solis 7

Klāt sacep kartupeļu šķēles.

Solis 8

Krējumu sajauc ar mārrutkiem un dillēm pēc garšas.

Solis 9

Labu apetīti!

Mūsu grāmata

Izpārdota!

Saistītās receptes

Vistas filejas kabatiņas

Vistas filejas kabatiņas

Reizēm receptes manā virtuvē nonāk pa dīvainiem un negaidītiem ceļiem. Šo recepti atradu grāmatā “Zvaigznei tikai stunda. Itas Kozakevičas laiks” (Armands Melnalksnis, izdevējs “Zelta grauds”, 2004), un tā nav pavārgrāmata, bet gan izdevums par leģendārās Latvijas polietes, žurnālistes, politiķes un sabiedriskās darbinieces Itas Kozakevičas dzīvi un darbu.

Ķirbju risoto

Ķirbju risoto

Ķirbju risoto garšo pat tiem, kuriem ķirbis nav pirmā izvēle ēdienkartē. Šis ēdiens ir vienlaikus maigs un sātīgs, ļoti skaistā, saulainā krāsā. Ir divi varianti: sliņķu vai gardēžu.

Kartupeļu salāti švābu gaumē

Kartupeļu salāti švābu gaumē

Kartupeļu salāti švābu gaumē ir lieliska piedeva vai patstāvīgs, sātīgs un gards pamatēdiens. Salātus ēd kā piedevu pie desiņām, kotletītēm vai cepeša. Recepti kartupeļu salātiem švābu gaumē, kas gatavoti sātīgā gaļas buljonā un ēdami arī silti, piedāvā Zane Pudule

Mūsu sadarbības partneri