Menca tomātos

Minhauzena nēģi

Barons Minhauzens bijis slavens un valdzinošs melis, Duntē varam apmeklēt viņa muzeju. Par Minhauzena nēģiem Vidzemē sauc ceptas reņģītes želejā ar sinepju piedevu.

Ievads

Teksts: Sandra Ošiņa

Foto: Valdis Ošiņš 

Bērnības vasaras bieži pavadīju laukos Latgalē kopā ar brāli, brālēnu un māsīcu. Kā visi bērni, salasījušies romānus, iekārtojām savu štābiņu. Tas atradās kūtsaugšā, tur bija daudz siena un pažobeles ar slepeniem, no pieaugušo acīm nobēdzinātiem pārtikas krājumiem. Bija vajadzīgi produkti, kas nebojājas. Toreiz bija laba iespēja nodot stikla pudeles un tā papildu iegūt savu kabatas naudu, par ko tika iepirkti konservi – menca tomātu mērcē. Kad tika nolemts štābiņā rīkot slepeno apspriedi ar uzdzīvi, atlika aizskriet uz vagu pēc buntes zaļu loku un no virtuves nočiept ķieģeļrupjmaizi (tās allaž bija daudz – gan cilvēkiem, gan govīm), un dzīres varēja sākties. Lokus iegriezām pa taisno atvērtajā kārbā un labums dažās minūtēs no kopīgās bundžas, piekožot rupjmaizi, tika izrīts. Pats fakts, ka viss notika slepenībā, mielastam piedeva vēl papildu garšu.

Kad šo stāstu izstāstīju bērniem, viņi pieprasīja veikalā nopirkt tieši tādus konservus, lokus un rupjmaizi, lai nomēģinātu, kas tas ir. Atzina, ka garšīgi, kaut mencas tomātos vairs nav nopērkamas. Bija jāizlīdzas ar sardīnēm.

Toties katru reizi, kad gatavojam ceptas baltās zivis, no asakām, spurām, astes un kāda gabaliņa turklāt, uztaisām arī šo lielisko, ar maizi ēdamo uzkodu. Maizi gan parasti izvēlamies citu, ķieģelītis palicis vēsturei.

Sastāvdaļas

  • Mencas asakas, spuras, aste un vēl kāds gabaliņš (var lietot arī laša zupas izlasi vai taisīt šo no veselām reņģēm)
  • 1-2 sīpoli
  • 1-2 burkāni
  • tomātu mērce
  • eļļa cepšanai
  • sāls, cukurs, etiķis (man šoreiz bija balzametiķis)

Pasniegšanai

  • rupjmaize, sviests, loki

Soļi

Solis 1

Zivi sadala, nogriežot filejas. Asakas, spuras, asti un vēl kādu gabaliņu apcep eļļā, līdz mīksti. Atstāj atdzesēties, notīra no asakām.

Solis 2

Sīpolus notīra, sagriež un apcep zeltainus. Burkānus nomizo, sarīvē un pievieno pannā sīpoliem, turpina cept vēl dažas minūtes.

Solis 3

Pievieno tomātu mērci, izmaisa.

Solis 4

Pievieno pēc garšas sāli, cukuru, etiķi.

Solis 5

Pievieno zivs gabaliņus, visu izmaisa un uzvāra.

Solis 6

Pārliek bļodiņā vai burkā uzglabāšanai.

Solis 7

Pasniedz ar rupjmaizi un lokiem.

Mūsu grāmata

Saistītās receptes

Minhauzena nēģi

Minhauzena nēģi

Barons Minhauzens bijis slavens un valdzinošs melis, Duntē varam apmeklēt viņa muzeju. Par Minhauzena nēģiem Vidzemē sauc ceptas reņģītes želejā ar sinepju piedevu.

Marinētas ceptas reņģes

Marinētas ceptas reņģes

Maija delikatese ir lapu reņģes. Mana vecmamma Ella Sondore, ģimenē saukta par Manīti, tās sacepa krietnu bļodu, skaistas, brūnas, ar kraukšķīgām astītēm, ko bērni parasti nočiepa, tikko reņģes noņemtas no pannas.

Vinegrets

Vinegrets

Lūkojot pēc vinegreta izcelsmes, varam atrast ziņas, ka tie ir ukraiņu un krievu virtuvei tipiski salāti no vārītām bietēm, burkāniem un kartupeļiem, kam klāt pievienoti sālīti vai marinēti gurķi (var likt arī skābētus kāpostus) un svaigi sīpoli.

Mūsu sadarbības partneri