Rabarberu, zemeņu jogurta un bezē kūka

LNB Zalcburgas pavārgrāmatas (1718) kūka

Reizēm receptes tevi atrod pavisam negaidītos veidos. Pagājušajā nedēļā Latvijas Nacionālajā bibliotēkā atklāja Jelgavas grāmatu iespiedējiem Stefenhāgeniem veltītu izstādi. Tur pavisam nejauši manās rokās nonāca kartīte ar kūkas recepti no 1718. gadā drukātas pavārgrāmatas Neues Salzburgliches Koch-Buch, autors Konrāds Hagers (Conrad Hagger).

Ievads

Teksts: Sandra Ošiņa

Foto: Valdis Ošiņš 

Šo recepti esmu cepusi ar dažādiem pildījumiem, no kuriem zemeņu jogurta–rabarberu ir pats jaunākais. Kūka slāņu ziņā nedaudz līdzinās agrāk Globusā, tagad Gustava beķerejā nopērkamajai tortei Una, ja cep no persiku kompota un jogurta. Ja lieto plūmju kompotu un Gefilus plūmju jogurtu – kaut ko līdzīgu var baudīt Krasta ielas Lido. Bet manā variantā ir lietota smilšu mīkla, canada goose sale un pildījums arī noteikti atšķiras.

Kūkas vidējai kārtai jāpievieno pavisam nedaudz cukura, jo virsējā bezē kārta ir gana salda. Bet ar vidējā slāņa pildījumu var eksperimentēt uz nebēdu, atkarībā no sezonas un mājā, dārzā vai mežā atrodamām ogām vai augļiem. Variants ar zemeņu jogurtu un rabarberiem ir canadian goose manis pašas eksperiments, ko ģimene novērtēja labu esam. Kad nāks īstais zemeņu laiks, izmēģināšu cept arī ar zemeņu jogurtu un zemeņu gabaliņiem. Būs jau vēl melleņu un ķiršu laiks, upenes un bumbieri, canada goose jacket Latvijas vasara un dārzi rosinās jaunām idejām. Izbaudiet dažādās krāsas, garšas un faktūras šai vieglajā kārumā!

Sastāvdaļas

Smilšu mīklas pamatnei

  • 50 g cukura
  • 100 g auksta sviesta
  • 150 g miltu
  • ~ 1 ēdamkarote piena vai salda krējuma
  • 1 tējkarote vaniļas cukura

Var aizstāt ar gatavu smilšu mīklu ( ~ 300g),
ko es no sirds neieteiktu darīt

Pildījumam

  • 300 g rabarberu (var būt arī plūmes vai persiki no kompota)
  • 1 kārba zemeņu jogurta, kurā ir ogu gabaliņi (šeit bija 380 g 2 % Baltais zemeņu jogurts, bet ļoti labs ir arī Gefilus jogurts, kāds nu der klāt attiecīgajām ogām vai augļiem)
  • 3 ēdamkarotes cukura + vēl nedaudz rabarberu pārkaisīšanai
  • 2 ēdamkarotes kartupeļu cietes
  • 3 olu dzeltenumi
  • 2 ēdamkarotes ar kaudzi skāba krējuma (pēc izvēles)

    Bezē kārtai

    • 3 olu baltumi
    • 150 g cukura
    • 1 tējkarote vaniļas cukura
    • 1 tējkarote citrona sulas vai etiķa (es lietoju aveņu etiķi)
    • nedaudz pūdercukura pārkaisīšanai pēc izvēles

     

    • kūkas forma 26 cm diametrā
    • cepamais papīrs
    • ~ 300 g sausi zirņi, pupiņas vai putraimi slogam (šos var pēc tam izmantot kā parasti)

    Soļi

    Solis 1

    Sagatavo smilšu mīklu pamatnei: sviestu sarīvē uz rupjās rīves vai sagriež gabaliņos, ar cukuru un miltiem saberž drupačās, līdzīgās kā rupja grants.

    Solis 2

    Pienu pievieno sviesta, cukura un miltu maisījumam, ātri samīca mīklu. Tai jābūt mīkstai un vijīgai, ja tā ir par sausu un plaisā, iemīca vēl nedaudz piena. Izrullē starp divām loksnēm cepamā papīra. Ja lieto formu ar noņemamu malu, mīklu var izlīdzināt uzreiz formā. Ja lieto formu, kuras mala nav noņemama, ieklāj cepamo papīru, izlīdzinot malas pēc iespējas gludas. Formā ieklāj mīklu tā, lai veidotos groziņš. Pārklāj ar pārtikas plēvi un liek ledusskapī uz pusstundu atpūsties.

    Solis 3

    Rabarberus sagriež gabaliņos (es nemizoju, lai būtu skaistāka krāsa). Pārkaisa ar cukuru, samaisa un atstāj, lai izdalās sula. To nolej.

    Solis 4

    Olu dzeltenumus atdala no baltumiem. Olu baltumus noliek vēsumā.

    Solis 5

    Olu dzeltenumus saputo ar cukuru, līdz tas izkusis un masa kļuvusi viegla un gaiša. Ja nav laika, šo procesu var izlaist. Iejauc kartupeļu cieti.

    Solis 6

    Olu masā iecilā jogurtu, krējumu un rabarberu gabaliņus.

    Solis 7

    Mīklu pārklāj ar cepamo papīru vai foliju, pārber sausus zirņus un liek cepties 180 °C 5- 10 minūtes. Zirņus nober (uzmanīgi, karsti!), noņem papīru un vēl nedaudz pacep, lai mīkla būtu zeltaini brūna.

    Solis 8

    Mīklas formu pārlej ar sagatavoto masu. Liek cepties 180 °C ~40 minūtes.

    Solis 9

    Īsi, pirms kūka beigs cepties, sagatavo olbaltumu virskārtu. Olu baltumus puto, līdz parādās vieglas putas, pamazām pa daļām pievieno cukuru, vaniļas cukuru, etiķi, un puto. Pārbauda konsistenci, palaikam izslēdzot mikseri un pacilājot putojamās slotiņas – masai jābūt tik biezai, lai tā veidotu smailes. Ja saputos par stingru, neizdosies izveidot micītes.

    Solis 10

    Kūku izņem no krāsns, ar karoti liek bezē masu, pastiepjot smailes uz augšu un veidojot formu. To var darīt arī caur konditorejas maisu.

    Solis 11

    Liek atpakaļ krāsnī uz vēl 10 minūtēm, lai bezē virsa apraujas, pēc tam temperatūru samazina līdz 110 °C, cep vēl 10 minūtes. Izslēdz plīti, paver plīts durtiņas un ļauj kūkai lēni atdzist.

    Solis 12

    Pasniedz pilnībā atdzesētu. Mīkla ir trausla, ja formas mala nav noņemama, uzmanīgi kūku izņem, pieturot aiz papīra, un pārliek uz šķīvja vai dēlīša sagriešanai. Pēc vēlēšanās pārkaisa ar pūdercukuru.

    Mūsu grāmata

    Saistītās receptes

    LNB Zalcburgas pavārgrāmatas (1718) kūka

    LNB Zalcburgas pavārgrāmatas (1718) kūka

    Reizēm receptes tevi atrod pavisam negaidītos veidos. Pagājušajā nedēļā Latvijas Nacionālajā bibliotēkā atklāja Jelgavas grāmatu iespiedējiem Stefenhāgeniem veltītu izstādi. Tur pavisam nejauši manās rokās nonāca kartīte ar kūkas recepti no 1718. gadā drukātas pavārgrāmatas Neues Salzburgliches Koch-Buch, autors Konrāds Hagers (Conrad Hagger).

    Kuskusa kūka

    Kuskusa kūka

    Ar šo kūkas recepti mūs iepazīstināja māksliniece Maruta Raude, kad 2012. gadā ciemojāmies pie viņas īsi pirms Lieldienām. Pērn viņa pāragri devās mūžībā. Mēs nezinām, kāpēc tā notiek. Dievam laikam ir savi nodomi.

    Meteņu maizītes jeb kūkas. Gavēņa kūkas. Štopkūkas

    Meteņu maizītes jeb kūkas. Gavēņa kūkas. Štopkūkas

    Meteņu kūkas jeb maizītes cep no rauga mīklas un pilda ar putotu saldo krējumu. Tās cep dažādās Ziemeļeiropas valstīs laikā starp Ziemassvētkiem un Lieldienām, bet pilnīgi noteikti nedēļā, kad sākas gavēnis pirms Lieldienām.

    Mūsu sadarbības partneri