Biezpiena krēms ar dzērvenēm
Gaiļbiksīšu saldējums
Gaiļbiksīšu saldējums ir sezonāls kārums. Kad Latvijas pļavas pavasarī nokrāsojas zaļas, plaukst ievas, bet vēl nav pieneņu, ir īstais laiks pļavās meklēt gaiļbiksītes. Tas darāms tālāk no šosejām un citiem piesārņojuma avotiem, lai augus droši var lietot pārtikā, un jāpielūko, vai nenolasi kādam piederošus ziedus.
Ievads
Teksts: Sandra Ošiņa
Foto: Valdis Ošiņš
Biezpiena krēms ir biezpiena tortes brālēns, radies, meklējot jaunus sabiedrotos dzērveņu mērcei. Uz gada nogales svētkiem esam krēmam esam pievienojuši kaltētas dzērveņogas un zaļos pistāciju riekstus (NESĀLĪTUS!), kā arī zaļas un sarkanas marmelādes. Piedevām var izmantot jebkurus citus augļus, ogas, riekstus, kas garšo un atrodami saimniecībā.
Ēdiens, kurš vienlaicīgi ir gan garšīgs, gan veselīgs, gan skaists, gan vienkārši pagatavojams. No mūsu biezpiena. Un mūsu dzērvenēm. Mūsu skaistajā ziemā.
Sastāvdaļas
- 300 g vājpiena biezpiena
- 300 g vājpiena biezpiena
- 200 ml salda krējuma
- 3 ēdamkarotes (ar kaudzīti) cukura
- 1/2 citrona miziņa
- 50 g marmelādes
- 2 ēdamkarotes želatīna
- 50 ml (apmēram) auksta piena
- 50–100 g kaltētu dzērveņu vai citu augļu/ogu pēc izvēles
- 50–100 g izlobītu pistācijas riekstu (NESĀLĪTU!) vai citu riekstu pēc izvēles
Dzērveņu mērcei
- 1 glāze dzērveņu ogu (250 ml) – es dodu priekšroku dabā augušajām mazajām purva dzērvenēm
- 100 g cukura
- 2–3 ēdamkarotes kartupeļu miltu
Soļi
Solis 1
Biezpienu sajauc ar cukuru, uz smalkās rīves norīvē citrona miziņu, piejauc masai.
Solis 2
Sagriež gabaliņos un pievieno marmelādes, riekstus un ogas, izmaisa.
Solis 3
Ieeļļo porciju bļodiņas.
Solis 4
Želatīnu aplej ar aukstu pienu, lai uzbriest. Uzbriedušo želatīnu ūdens peldē izšķīdina un piejauc biezpienam.
Solis 5
Pēdējo uzmanīgi iecilā saputotu krējumu.
Solis 6
Masu lej ietaukotajās bļodiņās…
Solis 7
… un atdzesē ledusskapī vismaz divas stundas.
Dzērveņu mērce
Solis 8
Dzērvenes sablendē.
Solis 9
Caur sietu atdala no miziņām.
Solis 10
Sulai pievieno 500 ml ūdens, pievieno cukuru un uzvāra.
Solis 11
Pievieno ar aukstu ūdeni sajauktus kartupeļu miltus, uzvāra, nogaršo, ja vēlas saldāku, pievieno vēl maķenīt cukura. Atdzesē.
Solis 12
Pasniedz krēmu ar mērci, rotājot ar ogām un marmelādes gabaliņiem.
Saistītās receptes
Gaiļbiksīšu saldējums
Gaiļbiksīšu saldējums ir sezonāls kārums. Kad Latvijas pļavas pavasarī nokrāsojas zaļas, plaukst ievas, bet vēl nav pieneņu, ir īstais laiks pļavās meklēt gaiļbiksītes. Tas darāms tālāk no šosejām un citiem piesārņojuma avotiem, lai augus droši var lietot pārtikā, un jāpielūko, vai nenolasi kādam piederošus ziedus.
Rabarberu sukādes un sīrups
Krāšņie rabarberu kāti Latvijas dārzos ir kā starta šāviens ziemas krājumu sezonas atklāšanai. Tie mēdz būt dažādu šķirņu – tievāki un resnāki, zaļi un sārti. Sārtie un tievie labi noderēs sukāžu un sīrupa gatavošanai.
Rabarberu deserts ar auzu kraukšķi
Rabarberu deserts ir pirmais pavasara saldēdiens, ar kuru atklājam Latvijas dārza labumu sezonu. Kolīdz zaļās, krunkainās lapas un spēcīgie kāti izlaužas no zemes, meklējam plātsmaižu, kūku un saldēdienu receptes, dungojot dziesmu “uzminēšu, uzminēšu, ja tik tu man ļausi…”.
Labdien! Izmēģināšu recepti,kaut īsti neatradu informāciju,kurā mirklī pievieno želatīnu un pienu.
Atvainojos,bildē atradu atbildi!
Ļoti atvainojamies, tekstu vajadzēja gan pievienot it visiem procesiem! Tūlīt palabosim.
Laba recepte loti garšīgi.
Paldies, lai garšīgi arī turpmāk!