Biezpiena krēms ar dzērvenēm
Rabarberu deserts ar auzu kraukšķi
Rabarberu deserts ir pirmais pavasara saldēdiens, ar kuru atklājam Latvijas dārza labumu sezonu. Kolīdz zaļās, krunkainās lapas un spēcīgie kāti izlaužas no zemes, meklējam plātsmaižu, kūku un saldēdienu receptes, dungojot dziesmu “uzminēšu, uzminēšu, ja tik tu man ļausi…”.
Ievads
Teksts: Sandra Ošiņa
Foto: Valdis Ošiņš
Biezpiena krēms ir biezpiena tortes brālēns, radies, meklējot jaunus sabiedrotos dzērveņu mērcei. Uz gada nogales svētkiem esam krēmam esam pievienojuši kaltētas dzērveņogas un zaļos pistāciju riekstus (NESĀLĪTUS!), kā arī zaļas un sarkanas marmelādes. Piedevām var izmantot jebkurus citus augļus, ogas, riekstus, kas garšo un atrodami saimniecībā.

Ēdiens, kurš vienlaicīgi ir gan garšīgs, gan veselīgs, gan skaists, gan vienkārši pagatavojams. No mūsu biezpiena. Un mūsu dzērvenēm. Mūsu skaistajā ziemā.

Sastāvdaļas
- 300 g vājpiena biezpiena
- 300 g vājpiena biezpiena
- 200 ml salda krējuma
- 3 ēdamkarotes (ar kaudzīti) cukura
- 1/2 citrona miziņa
- 50 g marmelādes
- 2 ēdamkarotes želatīna
- 50 ml (apmēram) auksta piena
- 50–100 g kaltētu dzērveņu vai citu augļu/ogu pēc izvēles
- 50–100 g izlobītu pistācijas riekstu (NESĀLĪTU!) vai citu riekstu pēc izvēles
Dzērveņu mērcei
- 1 glāze dzērveņu ogu (250 ml) – es dodu priekšroku dabā augušajām mazajām purva dzērvenēm
- 100 g cukura
- 2–3 ēdamkarotes kartupeļu miltu

Soļi
Solis 1
Biezpienu sajauc ar cukuru, uz smalkās rīves norīvē citrona miziņu, piejauc masai.

Solis 2
Sagriež gabaliņos un pievieno marmelādes, riekstus un ogas, izmaisa.

Solis 3
Ieeļļo porciju bļodiņas.

Solis 4
Želatīnu aplej ar aukstu pienu, lai uzbriest. Uzbriedušo želatīnu ūdens peldē izšķīdina un piejauc biezpienam.

Solis 5
Pēdējo uzmanīgi iecilā saputotu krējumu.

Solis 6
Masu lej ietaukotajās bļodiņās…

Solis 7
… un atdzesē ledusskapī vismaz divas stundas.

Dzērveņu mērce
Solis 8
Dzērvenes sablendē.

Solis 9
Caur sietu atdala no miziņām.

Solis 10
Sulai pievieno 500 ml ūdens, pievieno cukuru un uzvāra.

Solis 11
Pievieno ar aukstu ūdeni sajauktus kartupeļu miltus, uzvāra, nogaršo, ja vēlas saldāku, pievieno vēl maķenīt cukura. Atdzesē.

Solis 12
Pasniedz krēmu ar mērci, rotājot ar ogām un marmelādes gabaliņiem.

Saistītās receptes

Rabarberu deserts ar auzu kraukšķi
Rabarberu deserts ir pirmais pavasara saldēdiens, ar kuru atklājam Latvijas dārza labumu sezonu. Kolīdz zaļās, krunkainās lapas un spēcīgie kāti izlaužas no zemes, meklējam plātsmaižu, kūku un saldēdienu receptes, dungojot dziesmu “uzminēšu, uzminēšu, ja tik tu man ļausi…”.

Apelsīnu krēma deserts ar bezē
Šogad ziema ar sauli mūs nelutina, svina pelēkas dienas nomaina cita citu. Līdz pavasarim vēl laiciņš jāgaida, un jāmeklē pēc kāda prieka un enerģijas avota, lai dziļā tumsas bedrē neiekristu mentāli un fiziski. Te palīgā var nākt apelsīni. Oranžās, smaržīgās bumbas, pilnas sulas un vitamīnu, skaistas kā vakara saulīte.

Rupjmaizes kārtojums ar dzērvenēm un zemenēm
Ģeniāli atklājumi dažkārt rodas apstākļu sakritības dēļ. Reiz bija tā. Mūsu meita Milda kopā ar draugiem kādā kopā sanākšanas reizē nolēma pagatavot rupjmaizes kārtojumu. Izpētījuši recepti un ķērušies pie darba. Grūti gājis ar rupjmaizi. Maluši to gaļas maļamajā mašīnā, grauzdējuši, bet maize nez kādēļ vispirms saķepusi, tad par daudz sadegusi, galu beigās sanākušas mazas, cietas spiriņas.
Labdien! Izmēģināšu recepti,kaut īsti neatradu informāciju,kurā mirklī pievieno želatīnu un pienu.
Atvainojos,bildē atradu atbildi!
Ļoti atvainojamies, tekstu vajadzēja gan pievienot it visiem procesiem! Tūlīt palabosim.
Laba recepte loti garšīgi.
Paldies, lai garšīgi arī turpmāk!