Bezē un aveņu rulete

Zahertorte

Zahertorte ir ļoti bagātīga un šokolādīga torte, pildīta ar aprikožu ievārījumu. Tā ir viena no Vīnes vizītkartēm, un, ciemojoties skaistajā Austrijas galvaspilsētā, tortes gabaliņš noteikti jāpagaršo ikvienam. Ja tev nav iespēju turp aizbraukt, vari vismaz izcept slaveno torti.

Ievads

Teksts: Sandra Ošiņa

Foto: Valdis Ošiņš 

12/08/2011

2011. gada vasarā bijām brīvdienās pie mūsu kaimiņiem igauņiem. Braucienu ieplānojām pēc Mārtiņa Rītiņa TV raidījuma, kurā viņš ciemojās pie igauņu konditores Naģeždas Kārmas kādā ģimenes mākslas galerijas kafejnīcā piejūras pilsētā Hāpsalu, no kuras ar prāmi var pārcelties uz dažām igauņu salām. Galerijā „Epp Maria galerii” toreiz bija arī kafejnīca, kuru vēlāk diemžēl slēdza. Gaisotne bija radoša, krāsaina un bagātīga – sākot ar gleznām un mēbelēm (arī apgleznotām), beidzot ar salātiem, siltajiem ēdieniem un kūkām, pasniegtiem krāšņos keramikas traukos. Pie tam šo visu bagātību uzbūrusi viena ģimene – kurš glezno, kurš cep un vāra, kurš darina traukus, visi kopā saimnieko un ar ziemeļu tautai neticamu siltumu galerijā uzņem viesus.

No šīs brauciena esam patapinājuši kūkas recepti, ko varam droši cept arī pie mums un ar pilnu pārliecību pievienot visizcilāko kūku recepšu sarakstam. Mārtiņa Rītiņa vairs nav starp mums (19.10.1949.-11.02.2022), bet kūku cep daudzviet gan Igaunijā, gan Latvijā.

Sastāvdaļas

  • 6 olu baltumi
  • 400 g cukura mīklai
  • 1 paciņa vaniļas cukura
  • 2 ēdamkarotes ar lielu kaudzi kartupeļu miltu
  • pāris sauju mandeļu skaidiņas
  • 250-300 ml 35% putukrējuma (var pievienot arī Maskarpones vai citu krējumsieru un putukrējuma cieti)
  • 300-500 g aveņu (ja lieto saldētas, kūka jāpilda īsu brīdi pirms pasniegšanas)

Soļi

Solis 1

Sagatavo cepamo plāti – ieklāj cepamo papīru tā, lai malas varētu uzlocīt un mīkla nevarētu pielipt pannas malām. Papīru ieziež ar sviestu. Cepeškrāsni ieslēdz uz 175 °C.

Solis 2

Olu baltumus ļoti uzmanīgi atdala no dzeltenumiem (vispirms vēlams atsevišķā trauciņā – ja dzeltenums pārplīst un iekļūst baltumā, šīs olas vietā vajadzētu ņemt citu), pārlej palielā, pilnīgi tīrā bļodā un ar mikseri sāk putot. Kad sāk veidoties stingras putas, pakāpeniski pievieno cukuru un vaniļas cukuru. Kad masa kļūst elastīga un bieza, cukuru var pievienot straujāk, līdz viss cukurs ieputots masā. Beigās pievieno divas ēdamkarotes ar lielu kaudzi kartupeļu miltu, tad puto uz maziem apgriezieniem un tikai tik ilgi, līdz milti vienmērīgi iejaukti.

Solis 3

Bezē masu uzklāj cepamajam papīram un vienmērīgi izlīdzina pa visu plāti.

Solis 4

Pārkaisa ar mandeļu skaidiņām. Liek sakarsētajā cepeškrāsnī.

Solis 5

Cep 15 minūtes. Ņem laukā no krāsns.

Solis 6

Pārklāj bezē biskvītu ar vēl vienu loksni cepamā papīra un, pieturot ar rokām no abām pusēm, veikli apmet riņķī, ar mandeļu skaidiņām uz leju. Uzmanīgi noņem virsējo papīru un atstāj atdzist.

Solis 7

Pirms pasniegšanas saputo saldo krējumu ja vēlas, daļu var aizvietot ar krējumsieru) un 1 paciņu putukrējuma cietes (ja kūku paredzēts pasniegt vēlāk vai saglabāt nākamajai dienai).

Solis 8

Bezē biskvītu vienmērīgi pārklāj ar putukrējumu un pārkaisa ar avenēm.

Solis 9

Pieturot aiz papīra, sāk tīt ruleti.

Solis 10

Papīru ieloca uz iekšu un turpina tīt.

Solis 11

Nobeidz tīšanu, salaiduma vietu atstājot uz leju.

Solis 12

Griež šķēlēs un pasniedz.

Mūsu grāmata

Izpārdota!

Saistītās receptes

Zahertorte

Zahertorte

Zahertorte ir ļoti bagātīga un šokolādīga torte, pildīta ar aprikožu ievārījumu. Tā ir viena no Vīnes vizītkartēm, un, ciemojoties skaistajā Austrijas galvaspilsētā, tortes gabaliņš noteikti jāpagaršo ikvienam. Ja tev nav iespēju turp aizbraukt, vari vismaz izcept slaveno torti.

Siera kūka Leopards

Siera kūka Leopards

Bērnībā sapņos bieži redzēju karu. Laikam jau to filmu dēļ, ko mums regulāri rādīja padomju TV. Nu, kad karš tiešā tuvumā ir pavisam reāls, pie manis sapnī atnāca leopards. Mierināja, lai nebaidos. Viņš varot tikt galā arī ar lāci. Tad es to sapni izstāstīju savējiem, un tapa mūsu pirmā sadarbība ar jaunajiem robotiem.

Linzertorte jeb Lincas torte

Linzertorte jeb Lincas torte

Linzertorte jeb Lincas torte garšo visiem, tās recepte pārbaudīta gadu simtos, aizceļojusi pāri robežām, parādās dažādos pasaules kūku top sarakstos, un tā ir ģeniāla savā vienkāršībā. Tā izdosies ikvienam, arī iesācējam.

Mūsu sadarbības partneri