Bezē un aveņu rulete
Dvēseļu kūkas
Manā bērnībā par Helovīniem neko nezinājām. Augām kā padomju bērni, un mums nebija nekādu dvēseļu. Kur nu vēl mirušajiem! Skolā mūs izglītoja, ka Dieva nav, ir tikai miesa, un ir mūžam nemirstīgais Ļeņins. Toties stāstīja par komunismu, “solot katram pēc vajadzībām, prasot no katra pēc spējām” un tādā garā. Kā vēlāk noskaidrojās, nekas no tā visa nestrādā, solītais komunisms tā arī nepienāca, bet valsts sabruka.
Ievads
Teksts: Sandra Ošiņa
Foto: Valdis Ošiņš
12/08/2011
2011. gada vasarā bijām brīvdienās pie mūsu kaimiņiem igauņiem. Braucienu ieplānojām pēc Mārtiņa Rītiņa TV raidījuma, kurā viņš ciemojās pie igauņu konditores Naģeždas Kārmas kādā ģimenes mākslas galerijas kafejnīcā piejūras pilsētā Hāpsalu, no kuras ar prāmi var pārcelties uz dažām igauņu salām. Galerijā „Epp Maria galerii” toreiz bija arī kafejnīca, kuru vēlāk diemžēl slēdza. Gaisotne bija radoša, krāsaina un bagātīga – sākot ar gleznām un mēbelēm (arī apgleznotām), beidzot ar salātiem, siltajiem ēdieniem un kūkām, pasniegtiem krāšņos keramikas traukos. Pie tam šo visu bagātību uzbūrusi viena ģimene – kurš glezno, kurš cep un vāra, kurš darina traukus, visi kopā saimnieko un ar ziemeļu tautai neticamu siltumu galerijā uzņem viesus.
No šīs brauciena esam patapinājuši kūkas recepti, ko varam droši cept arī pie mums un ar pilnu pārliecību pievienot visizcilāko kūku recepšu sarakstam. Mārtiņa Rītiņa vairs nav starp mums (19.10.1949.-11.02.2022), bet kūku cep daudzviet gan Igaunijā, gan Latvijā.
Sastāvdaļas
- 6 olu baltumi
- 400 g cukura mīklai
- 1 paciņa vaniļas cukura
- 2 ēdamkarotes ar lielu kaudzi kartupeļu miltu
- pāris sauju mandeļu skaidiņas
- 250-300 ml 35% putukrējuma (var pievienot arī Maskarpones vai citu krējumsieru un putukrējuma cieti)
- 300-500 g aveņu (ja lieto saldētas, kūka jāpilda īsu brīdi pirms pasniegšanas)
Soļi
Solis 1
Sagatavo cepamo plāti – ieklāj cepamo papīru tā, lai malas varētu uzlocīt un mīkla nevarētu pielipt pannas malām. Papīru ieziež ar sviestu. Cepeškrāsni ieslēdz uz 175 °C.
Solis 2
Olu baltumus ļoti uzmanīgi atdala no dzeltenumiem (vispirms vēlams atsevišķā trauciņā – ja dzeltenums pārplīst un iekļūst baltumā, šīs olas vietā vajadzētu ņemt citu), pārlej palielā, pilnīgi tīrā bļodā un ar mikseri sāk putot. Kad sāk veidoties stingras putas, pakāpeniski pievieno cukuru un vaniļas cukuru. Kad masa kļūst elastīga un bieza, cukuru var pievienot straujāk, līdz viss cukurs ieputots masā. Beigās pievieno divas ēdamkarotes ar lielu kaudzi kartupeļu miltu, tad puto uz maziem apgriezieniem un tikai tik ilgi, līdz milti vienmērīgi iejaukti.
Solis 3
Bezē masu uzklāj cepamajam papīram un vienmērīgi izlīdzina pa visu plāti.
Solis 4
Pārkaisa ar mandeļu skaidiņām. Liek sakarsētajā cepeškrāsnī.
Solis 5
Cep 15 minūtes. Ņem laukā no krāsns.
Solis 6
Pārklāj bezē biskvītu ar vēl vienu loksni cepamā papīra un, pieturot ar rokām no abām pusēm, veikli apmet riņķī, ar mandeļu skaidiņām uz leju. Uzmanīgi noņem virsējo papīru un atstāj atdzist.
Solis 7
Pirms pasniegšanas saputo saldo krējumu ja vēlas, daļu var aizvietot ar krējumsieru) un 1 paciņu putukrējuma cietes (ja kūku paredzēts pasniegt vēlāk vai saglabāt nākamajai dienai).
Solis 8
Bezē biskvītu vienmērīgi pārklāj ar putukrējumu un pārkaisa ar avenēm.
Solis 9
Pieturot aiz papīra, sāk tīt ruleti.
Solis 10
Papīru ieloca uz iekšu un turpina tīt.
Solis 11
Nobeidz tīšanu, salaiduma vietu atstājot uz leju.
Solis 12
Griež šķēlēs un pasniedz.
Saistītās receptes
Dvēseļu kūkas
Manā bērnībā par Helovīniem neko nezinājām. Augām kā padomju bērni, un mums nebija nekādu dvēseļu. Kur nu vēl mirušajiem! Skolā mūs izglītoja, ka Dieva nav, ir tikai miesa, un ir mūžam nemirstīgais Ļeņins. Toties stāstīja par komunismu, “solot katram pēc vajadzībām, prasot no katra pēc spējām” un tādā garā. Kā vēlāk noskaidrojās, nekas no tā visa nestrādā, solītais komunisms tā arī nepienāca, bet valsts sabruka.
Zemeņu tartes jeb groziņi
Zemeņu tartes vai zemeņu groziņi – kā pareizāk būtu saukt šīs kūkas, es nezinu. Un varbūt tam arī nav nozīmes, galvenais, lai labi garšo. Ja klasiskos groziņus var ēst, paņemot rokā, šīs kūkas ir pārāk trauslas un tāpēc ēdamas ar kūku dakšiņu vai karotīti, uzliktas uz šķīvīša.
Violas Bīriņas rabarberu maize
Violas Annas Bīriņas rabarberu maize ir vienkārši un ātri pagatavojams pavasara gardums. Kā radīts reizēm, kad pēkšņi ierodas negaidīti ciemiņi un gribas pacienāt ar kādu savu cepumu. Ja dārzā aug rabarberi, ledusskapī ir kefīrs un dažas olas, plauktā milti, cukurs un vēl šis tas pa šķipsniņai, pa karotītei, tad vajadzēs vēl tikai mazliet darba un mīlestības, lai tiktu pie smaržīgas un garšīgas rabarberu kūciņas.
Paldies! Gatavoju tieši pēc receptes un sanāca izcila kūka.
Sveika, Lilita! Prieks, ka mūsu gaumes sakrīt – šī tiešām ir izcila!
Sveiki! Kad bezē cepās bija smuks un pufīgs, kad izņēmu no cepeškrāsns, tas uzreiz saplakās pavisam plāns. Mēģināju cept divas reizes, jo domāju, ka olu baltumiem termiņš beidzies, bet tā pat nesanāca, kas varētu būt pie vainas?
Sveika, Diāna! Man līdz šim tā nekad nav gadījies, kaut šo ruleti esmu cepusi ļoti daudz reižu. Esmu dzirdējusi, ka bezē ar droši paredzamu labu rezultātu daudz grūtāk esot izcept gāzes cepeškrāsnī. Kādā krāsnī cepāt? Olu baltumu kvalitātei arī ir liela nozīme. Manā pieredzē ir bijuši daži gadījumi, ka pēc atdzišanas ir Pavlovas kūkai apakšējais slānis sāk nedaudz kust un izveidojas kārtiņa, kas līp pie zobiem. Tā kā visu daru vienmēr vienādi, tad nekā citādi to nevar izskaidrot, kā tikai ar olbaltumu kvalitāti. Vēl ienāca prātā par cukuru – kādu veidu lietojāt? Es parasti izmantoju Dansuker Jelgavas vai cukurbiešu cukuru.
Labdien! Vai cepšana notiek ar konvekciju?
Labdien, Inita! Šajā gadījumā labāk cept bez ventilatora, lai kūka būtu gaišāka.
Labdien! Izcepu precīzi pēc receptes – neko gaisīgāku, trauslāku un maigāku iepriekš nebiju ēdusi! Ideāla vasaras vakariem! Kā tāds Eņģeļa vieglums!Paldies par recepti!
Labdien, Ingrīda! Paldies mūsu igauņu draugiem no Hāpsalu – tā ir viņu recepte. Diemžēl kafejnīcas tur vairs nav, bet ir galerija un izīrējami apartamenti. http://www.galeriimajutus.ee/epp-maria-sviit.html
Toties gardā rulete nu ir pieejama Tallinā, kafejnīcā Komeet https://www.kohvikkomeet.ee/. Bet varam arī uzcept to paši ar savām vasaras avenēm un sūtīt igauņiem labas domas!
Ļoti žēl, ka nevar Jums nosūtīt foto ar savu ruleti!
Nākamais vasaras kārums būs Pavlova pēc Jūsu receptes!
Lau Jums skaista vasara!
Paldies! Kāpēc gan nevar atsūtīt bildi? Mēs ļoti priecātos! Lūdzu, sūtiet uz adresi garsigalatvija@gmail.com.
Arī jums lai jauka vasara!
Labdien! Vēl viens jautājums – ja, piemēram, bezē biskvītu izcep vakarā, vai putukrējumu var klāt nākamajā rītā? Vai biskvīts būs tikpat elastīgs un viegli sarulēsies?!
Paldies par bildēm, ļoti skaisti! Mēs tās ieliksim Facebook. Biskvītu var cept iepriekšējā vakarā un pildīt nākamajā rītā. Vienmēr labāk pildīt pirms pasniegšanas, jo šī nav ilgi glabājama kūka.
Paldies!!!
O, super!
Šovasar Pērnavā baudījām šo rulleti Hotel Villa Wesset viesnīcas brokastīs. Tik gardu gaisīgu ruleti nebiju ēdusi.. un nezināju nosaukumu! Nu mistērija ir atrisinājusies un ņemšos pati šo ruleti pagatavot 🙂 Paldies!
Piekrītam, tā ir gaisīgākā un maigākā no ruletēm! Lai izdodas!
Varu ziņot par divām lietām.
Pirmā ir tā, ka lepnistalti pērnavieši izriež krūti sacīdami- igauņu pasaulē labākās ruletes tagad ir pieejamas [viesnīcas] Strand kafejnīcā un Pērnavā vispār. Un tas nebūs melots, tā bija (un tur ir vēl) debišķīgi enģelīga rulete, viegla un maiga, ko no Strand mums servēja kādā notikumā. Apmēram tik pat laba, kā tā, ko Sandra reiz neaizmirstami servēja. Vēl tīri pieklājīgas ir, kā saka vēl daži latvieši, tuvīnajā skaustuvē jebšu Igaunijas nacionālajā muzejā Tartu, tamā kafejnīcā ir skaužami labas, var izskaust tās no piedāvājuma.
Otrā ir tā, ka šodien man uzglūnēja drosme šo gatavot pašai, bet tikko atradu nesapratnes barjeru receptē: kas, lūdzu, ir putukrējuma ciete pie sastāvdaļām? Kā konditorejas nepavēlniecei man tagad bail būt drosmīgai…..
Tās ruletes turpina savus uzvaras gājienus pa igaunīšu zemi. Pie mums jau arī šur un tur publiskajā telpā esmu satikusi, bet nekad ne tik labas. Tā ka cep vien, mīļā Zeltene, izdosies gardi.
Tā ciete izskatās šādi: https://www.ruf.eu/en/product/cream-stabiliser/
To var nopirkt ikvienā lielveikalā tur, kur stāv cepamais pulveris un citas šāda veida piedevas.
Sveiki!
Cepu šo ruleti pēc Annas Pannas receptes, viņas receptē nepievieno kartupeļu cieti. Ko maina tas vai kartupeļu ciete ir vai nav? Un tad vēl viens jautājums – nevarēju ruleti dabūt nost no cepampapīra vai noslēpums varētu būt tajā, ka Jūs cepampapīru iesmērējāt ar sviestu un pārkaisījāt ar mandeļu skaidiņām?
Sveicināta, Gita! Es nevaru komentēt citur publicētas receptes – jautājumus par tām būtu jāuzdod to autoriem. Mūsu receptes autore ir Hāpsalu (Igaunijā) konditore, savulaik pie viņas viesojās Māriņš Rītiņš. Visu kūkas gatavošanas procesu varēja vērot video, šobrīd raidījumi “Kas var būt labāks par šo?” diemžēl ir izņemti no interneta. Pēc raidījuma, iedvesmoti no redzētā, bijām ciemos šajā kafejnīcā, pēc tam arī saņēmām atļauju recepti publicēt.
Par papīra ieziešanu ar sviestu – protams, tas palīdz kūku atdalīt. Un mandeļu skaidiņas ir jāber uz, nevis zem biskvīta, lai kūka nepieliptu, kad to apmet otrādi. Lūdzu, izlasiet visu tekstu rūpīgi, skatieties foto galerijā, un noteikti viss izdosies!
Ja lieto saldētas avenes, vai tās pirms pildīšanas jāatkausē, vai likt pa tiešo no saldētavas? Paldies
Saldētas avenes kūkā liek uzreiz no saldētavas. Kad tās atkūst, vietām sāk suloties, kļūst mīkstas – ja tās jau ir kūkā, tad tas notiek ap pašu ogu un nerada risku appludināt visu balto kūku.
Sveiki, kurā cepeškrāsns nodalījumā jūs liekat paplāti pa visu vai apakšai tuvāk?
Sveika, Kristīne! Tas atkarīgs no cepeškrāsns. Es lieku vidējā nodalījumā. Mana iepriekšējā cepeškrāsns cepa stiprāk no apakšas, tagadējā – no augšas. Plātsmaizes reizēm beigās uz pāris minūtēm ielieku uz apakšējās sliedes. Bezē ruletei savukārt pāris minūtes beigās uzgriežu uz ventilatora režīmu, jo šī krāsns vairāk saglabā mitrumu, kas rauga mīklai ir pat ļoti vēlams, bet bezē reizēm paliek mazliet lipīgs. Tad tas ventilators palīdz.