Ziemassvētku ķiršu maize

LNB Zalcburgas pavārgrāmatas (1718) kūka

Reizēm receptes tevi atrod pavisam negaidītos veidos. Pagājušajā nedēļā Latvijas Nacionālajā bibliotēkā atklāja Jelgavas grāmatu iespiedējiem Stefenhāgeniem veltītu izstādi. Tur pavisam nejauši manās rokās nonāca kartīte ar kūkas recepti no 1718. gadā drukātas pavārgrāmatas Neues Salzburgliches Koch-Buch, autors Konrāds Hagers (Conrad Hagger).

Ievads

Teksts: Sandra Ošiņa

Foto: Valdis Ošiņš 

Šo recepti izdomāju un izmēģināju saspringtā laikā, kad gaisā jau vēdīja tuvie gada nogales svētki, vajadzēja pacienāt lielāku viesu pulku, bet nevarēju cepšanai atlicināt pārāk daudz laika. Pamatā ir klasiska kēksa mīkla, kam pievienoju kompota ķiršogas sulīgumam un krāsai, piparkūku garšvielas aromātam un šokolādes glazūru kā punktu uz “i”.

Viesi un ģimene maizi novērtēja ļoti, ļoooti atzinīgi, pāri nepalika ne kritapas. Otrajā reizē cepot, taisīju divreiz vairāk mīklas un cepu lielajā plātī. Pusi pārklāju ar šokolādes glazūru, pusi – ar balto glazūru. Pārkaisīju ar šokolādes un cukura dekoriem. Sagrieztos gabaliņus saliku pamīšus, baltos un brūnos. Ātri, garšīgi un krāšņi.

Sastāvdaļas

  • 200 g miltu
  • 150 g cukura (labāk brūnā)
  • 50 g medus
  • 150 g sviesta
  • 3 olas
  • pēc izvēles mēriņš brendija vai ruma
  • 1 ēdamkarote cepamā pulvera
  • 1 glāze skābo kompota ķiršu bez kauliņiem (vislabāk mājās gatavota kompota)
  • pa 1 tējkarotei koriandra sēklu, kanēļa, kardamona, krustnagliņu, smaržīgo piparu

Glazūrai

  • 100 g tumšās šokolādes
  • 50 ml saldā krējuma
  • pēc izvēles cukura vai šokolādes dekori

Soļi

Solis 1

Garšvielas samaļ.

Solis 2

Miltus sajauc ar cepamo pulveri, garšvielām un cukuru.

Solis 3

Ieslēdz karsēties plīti uz 180 grādiem.

Solis 4

Kēksa formu ieziež ar sviestu un izkaisa ar miltiem.

Solis 5

Ķiršu kompota ogas notecina, ja ir kauliņi, iztīra. Katru ķirsi sagriež uz pusēm.

Solis 6

Sviestu kopā ar medu izkausē.

Solis 7

Olas ar cukuru bļodā saputo gaišās un vieglās putās, turpinot putot uz zemiem miksera apgriezieniem, pievieno miltu maisījumu, alkohola mēriņu, sviestu un medu.

Solis 8

Mīklā iejauc ķiršus, tūlīt lej formā un liek cepties uzkarsētajā cepeškrāsnī no 40 minūtēm līdz 1 stundai, pa laikam pārbaudot ar koka irbulīti. Maize gatava, kad mīkla nelīp pie kociņa.

Solis 9

Maizi atdzesē, izņem no formas. Krējumu uzkarsē, izkausē tajā šokolādi, pārklāj maizei. Kamēr šokolāde vēl šķidra, pēc vēlēšanās var pārkaisīt šokolādes vai cukura rotājumus. Šokolādes glazūru var gatavot arī bez saldā krējuma, vienkārši no kausētas šokolādes. Tad glazūra būs cietāka. Šis veids ir labāks, ja gabaliņus ēd ar rokām, pirksti paliks tīrāki.

Solis 10

No ķiršu kompota škidruma var uzvārīt karstu dzērienu, kam pievieno apelsīnu un kanēļa miziņas, šāds dzēriens ļoti labi saderēs ar ķiršu maizi.

Mūsu grāmata

Saistītās receptes

LNB Zalcburgas pavārgrāmatas (1718) kūka

LNB Zalcburgas pavārgrāmatas (1718) kūka

Reizēm receptes tevi atrod pavisam negaidītos veidos. Pagājušajā nedēļā Latvijas Nacionālajā bibliotēkā atklāja Jelgavas grāmatu iespiedējiem Stefenhāgeniem veltītu izstādi. Tur pavisam nejauši manās rokās nonāca kartīte ar kūkas recepti no 1718. gadā drukātas pavārgrāmatas Neues Salzburgliches Koch-Buch, autors Konrāds Hagers (Conrad Hagger).

Kuskusa kūka

Kuskusa kūka

Ar šo kūkas recepti mūs iepazīstināja māksliniece Maruta Raude, kad 2012. gadā ciemojāmies pie viņas īsi pirms Lieldienām. Pērn viņa pāragri devās mūžībā. Mēs nezinām, kāpēc tā notiek. Dievam laikam ir savi nodomi.

Meteņu maizītes jeb kūkas. Gavēņa kūkas. Štopkūkas

Meteņu maizītes jeb kūkas. Gavēņa kūkas. Štopkūkas

Meteņu kūkas jeb maizītes cep no rauga mīklas un pilda ar putotu saldo krējumu. Tās cep dažādās Ziemeļeiropas valstīs laikā starp Ziemassvētkiem un Lieldienām, bet pilnīgi noteikti nedēļā, kad sākas gavēnis pirms Lieldienām.

Mūsu sadarbības partneri