Otrdiena, 9 maijs, 2017 - Gatavo

Vistu aknu pastēte

Vistu aknu pastete

Ar lielu prieku pieņēmām ielūgumu uz Ķekavas putnu fabriku, kurā prezentēja jaunumus – no 2017. gada vasaras sākuma veikalos parādīsies paaugstinātas kvalitātes vistas gaļa ar atzīmi “Audzēts bez antibiotikām”. Tam par godu piedāvājam cāļu aknu pastētes recepti. Šī noteikti ir mūsmāju iecienītākā pastētes recepte, kuru pie mums ēduši cilvēki, kuri ikdienā sakās esam veģetārieši, un tādi, kuri parasti neēd aknas.

Aknu pastētei no cāļu aknām raksturīga maiga garša un smalka faktūra. Papildināta ar dažādām piedevām, tā ir izcila maizīšu gatavošanai gan vienkāršām brokastīm un vakariņām, gan viesību bufetes galdā.  Tomēr līdz šim to gatavojām ne pārāk bieži, ņemot vērā faktu, ka broileru aknās mēdz izfiltrēties visas diskutablās vielas, ko cāļi parasti spiesti uzņemt lielajās putnu fabrikās – antibiotiku atliekas un hormoni, tāpat trūkst pārliecinošas informācijas, kā tās ietekmē ģenētiski modificēta pārtika. Gaļas lielražošana reti ir atvērta dažādiem neērtiem klientu jautājumiem.

 

Ciemojoties, Ķekavā, bija iespēja pavaicāt visu interesējošo nepastarpināti. Uzzinājām, ka Ross 308 šķirnes cāļus pērk Skandināvijā, un daļu no gatavās produkcijas atkal eksportē. Šobrīd Latvija no visām Eiropas valstīm ir 7. vietā pēc izmantotajiem antibiotiku apjomiem, kas nav slikts rādītājs (secīgi 1. vietā ir tā valsts, kurā izmanto vismazāk). Ķekavas putnu fabrikā investēti vairāk nekā 3 miljoni eiro, lai uzlabotu putnu labturību un biodrošību, cāļiem lieto no skuju kokiem ražotus pakaišus, barība ir papildināta ar vitamīniem. Ir ieviests īpašs dezinfekcijas aprīkojums un speciāli darba tērpi personālam. Tas viss kopumā nodrošina cāļu veselīgus augšanas apstākļus. Iespēja, ka broileri saslimst un ārstēšanā nepieciešams lietot zāles, ir niecīga. No vasaras sākuma ar īpašās kvalitātes marķējumu pārdos tikai pilnīgi veselu vistu gaļu, kas atbilst visiem sertifikātiem un augstajām Skandināvijas valstu prasībām. Vairāk informācijas no Ķekavas putnu fabrika sadaļā Stāsti.

Sakarā ar putnu gripas karantīnu apmeklētājiem bija liegta uzturēšanās pie cāļiem, bet redzējām video ar gaišajām, plašajām putnu novietnēm. Ceram, ka pēc karantīnas beigām izdosies izmantot iespēju ciemoties pie pašiem broileriem.

Un jau pavisam drīz varēsim mierīgu sirdi gatavot vistu aknu pastēti tik bieži, cik vien kārosies. Ēst paši un cienāt citus.

Recepte ir no mūsu jaunās grāmatas “Eiropas vēsture latviešu virtuvē”

 

Komentēt

© 2010 Garšīgā Latvija. Visas tiesības aizsargātas