Vistu aknu pastēte

Bismarka siļķes

Marinēti siļķu rolmopši ir ēdiens, kas Latvijā ienācis no Vācijas. 19. gadsimta Vācijas kanclers Oto fon Bismarks ir teicis: „Ja siļķes maksātu tikpat dārgi kā kaviārs, cilvēki tās novērtētu daudz augstāk.” Mūsdienās marinēta siļķe atrodama ikviena lielveikala plauktā, bet mājās marinēta vienmēr būs garšīgāka.

Ievads

Teksts: Sandra Ošiņa

Foto: Valdis Ošiņš 

Ar lielu prieku pieņēmām ielūgumu uz Ķekavas putnu fabriku, kurā prezentēja jaunumus – no 2017. gada vasaras sākuma veikalos parādīsies paaugstinātas kvalitātes vistas gaļa ar atzīmi “Audzēts bez antibiotikām”. Tam par godu piedāvājam cāļu aknu pastētes recepti. Šī noteikti ir mūsmāju iecienītākā pastētes recepte, kuru pie mums ēduši cilvēki, kuri ikdienā sakās esam veģetārieši, un tādi, kuri parasti neēd aknas.

Aknu pastētei no cāļu aknām raksturīga maiga garša un smalka faktūra. Papildināta ar dažādām piedevām, tā ir izcila maizīšu gatavošanai gan vienkāršām brokastīm un vakariņām, gan viesību bufetes galdā.  Tomēr līdz šim to gatavojām ne pārāk bieži, ņemot vērā faktu, ka broileru aknās mēdz izfiltrēties visas diskutablās vielas, ko cāļi parasti spiesti uzņemt lielajās putnu fabrikās – antibiotiku atliekas un hormoni, tāpat trūkst pārliecinošas informācijas, kā tās ietekmē ģenētiski modificēta pārtika. Gaļas lielražošana reti ir atvērta dažādiem neērtiem klientu jautājumiem.

Ciemojoties, Ķekavā, bija iespēja pavaicāt visu interesējošo nepastarpināti. Uzzinājām, ka Ross 308 šķirnes cāļus pērk Skandināvijā, un daļu no gatavās produkcijas atkal eksportē. Šobrīd Latvija no visām Eiropas valstīm ir 7. vietā pēc izmantotajiem antibiotiku apjomiem, kas nav slikts rādītājs (secīgi 1. vietā ir tā valsts, kurā izmanto vismazāk). Ķekavas putnu fabrikā investēti vairāk nekā 3 miljoni eiro, lai uzlabotu putnu labturību un biodrošību, cāļiem lieto no skuju kokiem ražotus pakaišus, barība ir papildināta ar vitamīniem. Ir ieviests īpašs dezinfekcijas aprīkojums un speciāli darba tērpi personālam. Tas viss kopumā nodrošina cāļu veselīgus augšanas apstākļus. Iespēja, ka broileri saslimst un ārstēšanā nepieciešams lietot zāles, ir niecīga. No vasaras sākuma ar īpašās kvalitātes marķējumu pārdos tikai pilnīgi veselu vistu gaļu, kas atbilst visiem sertifikātiem un augstajām Skandināvijas valstu prasībām. Vairāk informācijas no Ķekavas putnu fabrika sadaļā Stāsti.

Sakarā ar putnu gripas karantīnu apmeklētājiem bija liegta uzturēšanās pie cāļiem, bet redzējām video ar gaišajām, plašajām putnu novietnēm. Ceram, ka pēc karantīnas beigām izdosies izmantot iespēju ciemoties pie pašiem broileriem.

Un jau pavisam drīz varēsim mierīgu sirdi gatavot vistu aknu pastēti tik bieži, cik vien kārosies. Ēst paši un cienāt citus.

Recepte ir no mūsu jaunās grāmatas “Eiropas vēsture latviešu virtuvē”

Sastāvdaļas

  • 0.7 kg broileru aknu
  • 0.2 kg cūkas speķa vai cauraugušas gaļas
  • 1 liels burkāns
  • 1 saldskābs ābols
  • 1 liels sīpols
  • Šķipsniņa sāls
  • Šķipsniņa maltu melno piparu
  • Pēc izvēles 2 ēdamkarotes kalvadosa vai brendija
  • Lauru lapa un/vai daži timiāna zariņi

    Želejai (bez tās var arī iztikt)

     

    • 3–4 ēdamkarotes brūkleņu ievārījuma
    • 1 tējkarote pulverveida želatīna
    • Rozā piparu graudi un timiāna zaļumi rotāšanai

    Soļi

    Solis 1

    Saknes un ābolus nomizo. Āboliem izņem serdes. Saknes, ābolus un speķi sagriež gabalos.

    Solis 2

    Vispirms uz pannas apcep speķi, tad liek klāt aknas, saknes un apgrozot sacep gabalus brūnus.

    Solis 3

    Tad liek klāt garšvielas, pielej ūdeni un lēni vāra apmēram pusstundu. Burkāniem jābūt mīkstiem un šķidrumam jānovārās tā, lai paliktu pavisam nedaudz. Ja buljona ir daudz, to šajā brīdī nolej traukā un atliek malā.

    Solis 4

    Atdzesē kādu laiciņu, izņem lauru lapu un/vai timiānu, visas sastāvdaļas samaļ virtuves kombainā vai caur gaļas maļamo mašīnu.

    Solis 5

    Kad pastēte samalta, kopā ar buljonu no pannas pēc izvēles pievieno pāris karotes kalvadosa vai brendija. Ja masa par biezu, pielej mazliet buljona no pannas un izmaisa. Kad pastēte atdzisīs, tā sabiezēs, tāpēc šķidrumu var pievienot tā, lai silta tā būtu nedaudz šķidrāka par vēlamo biezumu smērēšanai uz maizītes.

    Solis 6

    Pagaršo sāli un piparus. Kad atdzisīs, sāli jutīs mazāk. Ja pēc garšas sāls un piparu šķiet pietiekami, pievieno vēl nedaudz.

    Solis 7

    Pastēti sapilda trauciņos un atdzesē vismaz dažas stundas. Uzglabā ledusskapī, pārklātu ar vāciņu vai pārtikas plēvi.

    Solis 8

    Ja vēlas, var pārliet brūkleņu želeju, tā pastēte labāk uzglabāsies. Želatīnu aplej ar dažām karotēm uzvārīta, atdzesēta ūdens. Uzkarsē brūkleņu ievārījumu, iemaisa un izkausē uzbriedināto želatīnu. Brūkleņu želeju pārlej pastētei. Rotā ar svaigām brūklenēm, rozā pipariem un timiāna lapiņām pēc izvēles.

    Solis 9

    Ja nevēlas pastēti pārliet ar brūkleņu želeju, var tai pārliet kārtiņu kausēta sviesta, lai virskārta neapkalstu.

    Mūsu grāmata

    Saistītās receptes

    Bismarka siļķes

    Bismarka siļķes

    Marinēti siļķu rolmopši ir ēdiens, kas Latvijā ienācis no Vācijas. 19. gadsimta Vācijas kanclers Oto fon Bismarks ir teicis: „Ja siļķes maksātu tikpat dārgi kā kaviārs, cilvēki tās novērtētu daudz augstāk.” Mūsdienās marinēta siļķe atrodama ikviena lielveikala plauktā, bet mājās marinēta vienmēr būs garšīgāka.

    Ceptas gailenes ar grauzdiņiem

    Ceptas gailenes ar grauzdiņiem

    Sviestā ceptas gailenes uz grauzdētas, siltas tostermaizes būs īstais ēdiens laikā, kad meži pārpilni sēņu, esi jau līdz sātam ēdis sēņu mērci ar jaunajiem kartupeļiem un prāto, kā vēl lai gardi pagatavo šīs meža veltes.

    Minhauzena nēģi

    Minhauzena nēģi

    Barons Minhauzens bijis slavens un valdzinošs melis, Duntē varam apmeklēt viņa muzeju. Par Minhauzena nēģiem Vidzemē sauc ceptas reņģītes želejā ar sinepju piedevu.

    Mūsu sadarbības partneri