Pirmdiena, 13 jūnijs, 2016 - Gatavo
Foto: Valdis Ošiņš Pierakstīja: Sandra Ošiņa

Sparģeļu zupa (Skostiņu zupa pēc vecā nosaukuma)

 

Sparģeļu zupa, Spargel Suppe

Sparģeļu zupa ir brīnišķīgs sezonas ēdiens, tā ir salīdzinoši ātri un vienkārši pagatavojama. Zupa ir gatavota pēc oriģinālās receptes, vienīgi daļu sparģeļu pumpuru atstājām veselus zupas rotāšanai. Recepti palienējām no jaunās, bet vēsturē sakņotās, neparastās pavārgrāmatas „Muižas zupas”, kuras tekstu autore ir Inga Prauliņa, bet smalki niansēto fotogrāfiju autors – Gvido Kajons. Patapinot slaveno alus reklāmas saukli, varam apgalvot, ka šī, iespējams, ir pagaidām skaistākā pavārgrāmata Latvijā. Lasīt vairāk.

Otrdiena, 5 augusts, 2014 - Gatavo
Foto: Valdis Ošiņš Pierakstīja: Sandra Ošiņa

Aukstā zupa ar mārrutkiem vai vasabi

Auksta_zupa-03_gatava

Aukstā zupa ir tik ļooooti labs paēdiens karstā laikā, ļoti ātri pagatavojams, pēc tās ir viegluma sajūta, turklāt zupa neapnīk. Mūsu mājās pie aukstās zupas parasti pievienojam krietni daudz rīvētu mārrutku, tas zupu padara ņiprāku un priecīgāku. Dēls Mārcis reiz nolēma pamēģināt, kā zupa garšo ar vasabi – dažādībai reizēm mārrutku vietā var pielikt šo zaļo pastu. Vienīgi jāuzmanās un vasabi vispirms jāatšķaida nelielā zupas daudzumā un tikai tad jāiemaisa lielajā bļodā. Mārcis kā aizņemts cilvēks bieži ēd steigā, un tad reizēm pie galda gadās pārsteiguma bļāvieni, ja negaidīti nākas atklāt savā mutē kādu neizšķīdinātu vasabi piku. Lasīt vairāk.

Otrdiena, 5 augusts, 2014 - Gatavo
Foto: Valdis Ošiņš Pierakstīja: Sandra Ošiņa

Piena dārzeņu zupa ar mazsālītu siļķi

VO-2125443

Šī zupa vislabāk izdodas vasaras sākumā, kad sāk ienākties pirmie jaunie dārzeņi. Mazi, sulīgi, kraukšķīgi burkāniņi, ziedkāposti ar nelielām rozetēm. Jaunie kartupelīši, kam nobrucināta plānā miziņa, maigais kālis. Un visam klāt – spilgti zaļās jauno zirņu krelles. Krāsu mozaīka priecē acis! Ir vērts sagriezt dārzeņus rūpīgi, piedomājot par katra dārzeņu veida gabaliņu proporciju un formu. Ja zirņi ir apaļi, tad pretstatam labi der kubiņi, šķēlītes un izteiksmīgās ziedkāpostu vai brokoļu rozetes. Lasīt vairāk.

Otrdiena, 18 februāris, 2014 - Gatavo
Foto: Valdis Ošiņš Pierakstīja: Sandra Ošiņa

Biešu zupa ar vēršasti vai liellopa zupas gaļu

Biesu_zupa

Visas pēdējās publicētās zupu receptes ir īpašs veltījums Rīgas Stradiņa universitātes studentei Lienei Krievupei.
Arī ja kādam no jums ir interese par kādām ēdienu receptēm, rakstiet mums uz e-pastu: valdis@balta.net vai sandra@meritus.lv

Izcila zupa gan rudenī, gan ziemā un pavasarī, kad vitamīnu rezerves vislabāk varam paņemt tieši no saknēm. Šo zupu ar vārīt arī no liellopa zupas gaļas gabaliņa ar kauliņu, bet no astes zupa padodas īpaši sātīga un garda. Pēc garšas vieglāka nekā klasiskais borščs. Tūlīt pēc izvārīšanas katra sakņu krāsa vēl ir atšķirīga un veido košu mozaīku. Nākamajā dienā bietes būs pārņēmušas savā spilgtajā sārtumā visas pārējās saknes. Tā kā sastāvdaļu ir daudz, šo zupu nevar izvārīt pāris šķīvīšus, gribot negribot sanāk lielais katls. Bet, arī otrā dienā uzsildīta, zupa ir baudāma. Lasīt vairāk.

Otrdiena, 11 februāris, 2014 - Gatavo
Foto: Valdis Ošiņš Pierakstīja: Sandra Ošiņa

Zirņu zupa no dzeltenajiem zirnīšiem

Zirnu_zupa

Viena no vienkāršākajām zupām. Tā ir priecīgā, dzeltenā krāsā, tumīga, sātīga. Tā kā Latvijā savulaik ir ienākusi zviedru ietekme, iespējams, ka šī recepte nākusi no mūsu Baltijas aizjūras kaimiņiem. Katrā ziņā daudzi latviešu bērni zina, ka Zviedrijā zirņu zupu un pankūkas var dabūt ikvienā mājā katru ceturtdienu. Tas no grāmatas par Karlsonu, kurš dzīvo uz jumta. Kad bērni bija mazi, mēs daudz lasījām priekšā, un viņi bija priecīgi nogaršot dažādus ēdienus, kuri bija minēti viņi iemīļotajos stāstos. Lasīt vairāk.

Otrdiena, 11 februāris, 2014 - Gatavo
Foto: Valdis Ošiņš Pierakstīja: Sandra Ošiņa

Gulašzupa Remarka gaumē

Gulaszupa-1144541

Īpaši laba zupa gada aukstajai sezonai, sasilda un vieš omulību. Ar gulašu īpašas attiecības ir cilvēkiem, kas lasījuši Ē. Remarka romānu “Ēnas paradīzē”. Tur bija aprakstīta kāda brīnišķīga emigrantu ģimenes ungāru izcelsmes pavāre, kas sekoja saviem darba devējiem pāri okeānam, ierijusi dažus ģimenes dārgakmeņus. Un par pavāri un viņas gatavotajiem ēdieniem šo ģimeni stipri apskauda visi emigrantu draugi, kas bieži tika lūgti viesībās un pēc tām ciema kukuļos saņēma bļodas ar Segedas gulašu. Lasīt vairāk.

Otrdiena, 28 janvāris, 2014 - Gatavo
Foto: Valdis Ošiņš Pierakstīja: Sandra Ošiņa

Skābu kāpostu zupa

VO-1124447

Šī nu ir viena patiešām latviska zupa, ar ko tik jauki iesākt rudeni, izturēt ziemu un sagaidīt pavasari. Ļoti vienkārša, izcili garšīga un arī veselīga. Tā kā mūsu ģimenē nav veģetāriešu, neesam mēģinājuši, bet pieļauju, ka arī bez gaļas šī zupa ir ļoti laba. Lasīt vairāk.

Trešdiena, 1 janvāris, 2014 - Gatavo
Foto: Valdis Ošiņš Pierakstīja: Sandra Ošiņa

Franču sīpolzupa latviešu gaumē

Sipolzupa_C165865

Šorīt pamodāmies jaunā gadā, kurš no citiem atšķiras ar to, ka sākam atvadīties no mūsu mīļā lata. Tā kā mūsu portāla veidotājiem ir bijis tas gods pirms gadiem divdesmit piedalīties papīra latu dizaina izstrādē (Imants Žodžiks izstrādāja papīrnaudas dizainu kopā ar Valdi Ošiņu, mūsu fotogrāfu, saite LTV filmai par atvadām no Latvijas naudas šeit), par izjūtu trūkumu nevar sūdzēties. Gribam pateikties pārsteidzoši daudzajiem cilvēkiem, kuri šajās dienās ir zvanījuši un rakstījuši, lai pateiktu paldies Valdim par savulaik padarīto darbu. Mums prieks, ka šo naudu paticis lietot gan latviešiem, gan daudz komplimentu saņemts arī no citu valstu cilvēkiem. Bet dzīve turpinās, un savu latvisko identitāti varam turpināt kopt gan valodā, gan dziesmās, gan mākslā, amatniecībā un citās radošās izpausmēs. Protams, arī virtuvē. Lasīt vairāk.

Pirmdiena, 6 augusts, 2012 - Gatavo
Foto: Valdis Ošiņš Pierakstīja: Valdis Ošiņš

Zuš’ zup’ jeb zušu zupa Usmas gaumē

 

Mācību centra „Digital Guru” dabas fotogrāfu klubs nu jau trešo gadu rīko plenērus, apceļojot mūsu skaisto zemi un medījot brīnišķīgas gaismas mirkļus saules lēktu un rietu atspulgos, priecājoties par ūdeņiem, mežiem, putniem un dzīvniekiem. Tā kā plenēri ilgst vairākas dienas, dalībnieki mēdz apmesties kādā no tuvumā esošajiem viesu namiem. Viens no šī gada plenēriem notika Usmas ezera apkārtnē,  un nakšņošanai dalībnieki izvēlējās viesu namu „Zāgkalni” Usmas ezera krastā. Šeit saimnieko ģimene, visi kā viens dikten viesmīlīgi, šarmantais saimnieks, bijušais kora „Dziedonis” dalībnieks, labam noskaņojumam brīnišķīgi dzied džezu. Lasīt vairāk.

Piektdiena, 27 jūlijs, 2012 - Gatavo , ,
Foto: Valdis Ošiņš

Skābeņu zupa

 

Receptes pierakstīja Jānis Mārtiņš Zandbergs, Dagnija Veidemane un visu apkopoja Sandra Ošiņa

Šī zupa ir viena no pavasara pirmo zaļumu un vitamīnu baterijām. Skābenes mūsu zemītē aug dārzos un laukos, un tirgū pašas pirmās mazās, zaļās lapiņas pat tiek pārdotas par salīdzinoši dārgu naudu. Skābeņu zupa ir ļoti latvisks ēdiens, kas pēc garās ziemas apliecina, ka pavasaris tik tiešām ir sācies! Ar jaunajiem pavasara zaļumiem ēdājos ieplūst varena dzīvesprieka deva. Lasīt vairāk.

© 2010 Garšīgā Latvija. Visas tiesības aizsargātas