Svētdiena, 4 novembris, 2018 - Gatavo
Foto: Valdis Ošiņš Pierakstīja: Sandra Ošiņa

Cukīni zupa ar muskatziedu

 

Cukini zupa

Veltīta Mildai Ošiņai

 

Cukīni zupa ar muskatziedu ir ļoti maiga un aromātiska. Kad pagājušajā vasarā pēc senas pavārgrāmatas gatavojām receptes Zaubes savvaļas kulinārajam festivālam, starp sastāvdaļām bija minēts “mušatenblūm”, latviski – muskatzieds. Līdz šim bijām lietojuši tikai smalki rīvētu muskatriekstu, kas ir ņiprs, ar to nedrīkst pārspīlēt. Mums nebija ne jausmas, kā garšo ēdiens, kam pievienots tā zieds.

Ciemojoties veikaliņā manasgarsas.lv, varen nopriecājāmies, ka šādus ziedus varam nopirkt. Tie ir ļoti skaisti! Un smarža ir eksotiska – protams, nedaudz atgādina muskatriekstu, tomēr daudz maigāka un vienlaicīgi intensīva. Mazliet atgādina augļainu ļoti gatavu plūmju smaržu. Izmēģinot ziedu lietot dažādos veidos, secinājām, ka labāk to pievienot pašā vārīšanas sākumā, lai kārtīgi ievelkas. Ja to pieliek pašās gatavošanas beigās, īstais aromāts parādās ēdiena pārpalikumā. Ar tā piedevu pašu parastāko dārzeņu zupu var pārvērst smalkā “špeizē”, kā teiktu mūsu radi no vācu puses.

Zupai var pēc vēlēšanās pievienot arī citus dārzeņus, kas nu kuram garšo, kas dārzā izaudzis vai ledusskapī atradies. Mums šoreiz katlā iekrita vēl smuks brokoļa gabals. Gatavajai zupiņai var pārkaisīt sēkliņas (mums šoreiz bija sezams) un baudīt ceptus siera grauzdiņus.

 

Paldies Laurai par cukīni!

 

Pirmdiena, 3 septembris, 2018 - Gatavo
Foto: Valdis Ošiņš Pierakstīja: Sandra Ošiņa

Meža sēņu zupa

 

Sēņu zupa VO_9020013

Sēņu zupu šodien vārījām no bērzlapēm. Tās ir saaugušas tik skaistas, daždažādās krāsās, mazie podiņi un atvērušās cepurītes kā saulessardziņi. Jā, tieši saulessardziņi, jo lietus šogad mūs pārāk nenomoka. Sēņotājam par prieku, bērzlapes bieži aug bariņos. Protams, der arī visas citas vārāmās sēnes, ko mežs mums izaudzējis. Laikā, kad sociālos tīklus pārpludina baraviku fotogrāfijas (par kurām bieži mēdz jokot, ka nav droši zināms, no kura gada bildes ir), rodas vēlme palūkot, cik daudz un dažādu sēņu mums vēl piedāvā mežs. Nu labi, nav šaubu, baravikas ir karalienes, tomēr ir daži ēdieni, kuros tieši vārāmo meža sēņu garša ir absolūti nepieciešama.

Man patīk tas, ka bērzlapīšu tīrīšana ir ļoti vienkārša. Cik nu iespējams, var novilkt krāsainās cepurīšu plēvītes, tad sēnes liek vārīties katlā ar visām pielipušajām smiltīm, skujām un sūniņām. Tā rūgteni pikantā smarža, kas pārņem virtuvi, nav ne ar ko salīdzināma. Kad bērzlapes ir izvārījušās, tās ir stingras un var droši mazgāt zem ūdens strūklas, ja vēl nav novārījušies nost kādi gruži. Un tad tas ir klāt, šis brīdis. Sēnes ir vēl mazliet siltas, blakus jānoliek rupjā sāls trauks, un tad var ēst podiņus, vienkārši pamērcējot sālī. Absolūti tīra manta. Kad sēnes atdziest, garša mainās, tāpēc nedrīkst nokavēt.

Kad pirmais kārums remdināts, atlikušās sēnes var sasaldēt, marinēt vai arī likt traukā kārtu pa kārtai, apkaisot ar sāli un kādu nieku saspiesta ķiploka. Beigās jāapsedz un jānoslēdz ar slogu, lai gaiss netiek klāt, un jāglabā vēsumā. Kad sagribas, sēnes var lietot pēc patikšanas. Sālītu sēņu salāti ar skābo krējumu ir lieliska piedeva vārītiem kartupeļiem. Katra paša izvēle, ko vēl pielikt klāt. Mūsu ģimenē salāti garšo ar kapātām dillēm un sīpoliem vai ķiplokiem.

Bet var arī izvārīt ļoti gardu sēņu buljonzupu. To iemācījos gatavot no savas tēva mammas Ellas Sondores, un katru gadu tādu izvārām sēņu laikā, bet reizēm arī ziemā. Zupa ir ļoti aromātiska, buķeti veido gaļas kūpinājuma dūmainums, meža sēņu smarža, sālīti gurķi (vēlams tādi štengrāki), dilles un pētersīļi. Klāt vēl skābais krējumiņš un rudzu maizes šķēle. Īsteni latviskas garšas.

 

Piektdiena, 2 marts, 2018 - Gatavo
Foto: Valdis Ošiņš Pierakstīja: Sandra Ošiņa

Ķirbja zupa

 

Kirbju_zupa_VO_1170014

Ķirbja zupu gatavo teju ikvienā mājā, un lielās ogas var būt labs stiprinājums gavēņa laikā. Manā bērnībā nebija tik daudz dažādu šķirņu, arī zupa bija viena vienīga – ar mannas putraimiem, pienu un cukuru. No tiem laikiem ne vienam vien ir aizspriedumi un pārliecība, ka ķirbja ēdieni negaršo. Šodien lielo ogu varam izvēlēties dzeltenāku vai oranžāku, sulīgāku vai samtaināku. Zupai man labāk tīk tie miltainie – cepamais ķirbis (Uchiki Kuri), muskata ķirbis, riekstu vai sviesta ķirbis. Šiem visiem pašiem par sevi ir ļoti patīkama garša. Lasīt vairāk.

Pirmdiena, 13 jūnijs, 2016 - Gatavo
Foto: Valdis Ošiņš Pierakstīja: Sandra Ošiņa

Sparģeļu zupa (Skostiņu zupa pēc vecā nosaukuma)

 

Sparģeļu zupa, Spargel Suppe

Sparģeļu zupa ir brīnišķīgs sezonas ēdiens, tā ir salīdzinoši ātri un vienkārši pagatavojama. Zupa ir gatavota pēc oriģinālās receptes, vienīgi daļu sparģeļu pumpuru atstājām veselus zupas rotāšanai. Recepti palienējām no jaunās, bet vēsturē sakņotās, neparastās pavārgrāmatas „Muižas zupas”, kuras tekstu autore ir Inga Prauliņa, bet smalki niansēto fotogrāfiju autors – Gvido Kajons. Patapinot slaveno alus reklāmas saukli, varam apgalvot, ka šī, iespējams, ir pagaidām skaistākā pavārgrāmata Latvijā. Lasīt vairāk.

Otrdiena, 5 augusts, 2014 - Gatavo
Foto: Valdis Ošiņš Pierakstīja: Sandra Ošiņa

Aukstā zupa ar mārrutkiem vai vasabi

Auksta_zupa-03_gatava

Aukstā zupa ir tik ļooooti labs paēdiens karstā laikā, ļoti ātri pagatavojams, pēc tās ir viegluma sajūta, turklāt zupa neapnīk. Mūsu mājās pie aukstās zupas parasti pievienojam krietni daudz rīvētu mārrutku, tas zupu padara ņiprāku un priecīgāku. Dēls Mārcis reiz nolēma pamēģināt, kā zupa garšo ar vasabi – dažādībai reizēm mārrutku vietā var pielikt šo zaļo pastu. Vienīgi jāuzmanās un vasabi vispirms jāatšķaida nelielā zupas daudzumā un tikai tad jāiemaisa lielajā bļodā. Mārcis kā aizņemts cilvēks bieži ēd steigā, un tad reizēm pie galda gadās pārsteiguma bļāvieni, ja negaidīti nākas atklāt savā mutē kādu neizšķīdinātu vasabi piku. Lasīt vairāk.

Otrdiena, 5 augusts, 2014 - Gatavo
Foto: Valdis Ošiņš Pierakstīja: Sandra Ošiņa

Piena dārzeņu zupa ar mazsālītu siļķi

VO-2125443

Šī zupa vislabāk izdodas vasaras sākumā, kad sāk ienākties pirmie jaunie dārzeņi. Mazi, sulīgi, kraukšķīgi burkāniņi, ziedkāposti ar nelielām rozetēm. Jaunie kartupelīši, kam nobrucināta plānā miziņa, maigais kālis. Un visam klāt – spilgti zaļās jauno zirņu krelles. Krāsu mozaīka priecē acis! Ir vērts sagriezt dārzeņus rūpīgi, piedomājot par katra dārzeņu veida gabaliņu proporciju un formu. Ja zirņi ir apaļi, tad pretstatam labi der kubiņi, šķēlītes un izteiksmīgās ziedkāpostu vai brokoļu rozetes. Lasīt vairāk.

Otrdiena, 18 februāris, 2014 - Gatavo
Foto: Valdis Ošiņš Pierakstīja: Sandra Ošiņa

Biešu zupa ar vēršasti vai liellopa zupas gaļu

Biesu_zupa

Visas pēdējās publicētās zupu receptes ir īpašs veltījums Rīgas Stradiņa universitātes studentei Lienei Krievupei.
Arī ja kādam no jums ir interese par kādām ēdienu receptēm, rakstiet mums uz e-pastu: valdis@balta.net vai sandra@meritus.lv

Izcila zupa gan rudenī, gan ziemā un pavasarī, kad vitamīnu rezerves vislabāk varam paņemt tieši no saknēm. Šo zupu ar vārīt arī no liellopa zupas gaļas gabaliņa ar kauliņu, bet no astes zupa padodas īpaši sātīga un garda. Pēc garšas vieglāka nekā klasiskais borščs. Tūlīt pēc izvārīšanas katra sakņu krāsa vēl ir atšķirīga un veido košu mozaīku. Nākamajā dienā bietes būs pārņēmušas savā spilgtajā sārtumā visas pārējās saknes. Tā kā sastāvdaļu ir daudz, šo zupu nevar izvārīt pāris šķīvīšus, gribot negribot sanāk lielais katls. Bet, arī otrā dienā uzsildīta, zupa ir baudāma. Lasīt vairāk.

Otrdiena, 11 februāris, 2014 - Gatavo
Foto: Valdis Ošiņš Pierakstīja: Sandra Ošiņa

Zirņu zupa no dzeltenajiem zirnīšiem

Zirnu_zupa

Viena no vienkāršākajām zupām. Tā ir priecīgā, dzeltenā krāsā, tumīga, sātīga. Tā kā Latvijā savulaik ir ienākusi zviedru ietekme, iespējams, ka šī recepte nākusi no mūsu Baltijas aizjūras kaimiņiem. Katrā ziņā daudzi latviešu bērni zina, ka Zviedrijā zirņu zupu un pankūkas var dabūt ikvienā mājā katru ceturtdienu. Tas no grāmatas par Karlsonu, kurš dzīvo uz jumta. Kad bērni bija mazi, mēs daudz lasījām priekšā, un viņi bija priecīgi nogaršot dažādus ēdienus, kuri bija minēti viņi iemīļotajos stāstos. Lasīt vairāk.

Otrdiena, 11 februāris, 2014 - Gatavo
Foto: Valdis Ošiņš Pierakstīja: Sandra Ošiņa

Gulašzupa Remarka gaumē

Gulaszupa-1144541

Īpaši laba zupa gada aukstajai sezonai, sasilda un vieš omulību. Ar gulašu īpašas attiecības ir cilvēkiem, kas lasījuši Ē. Remarka romānu “Ēnas paradīzē”. Tur bija aprakstīta kāda brīnišķīga emigrantu ģimenes ungāru izcelsmes pavāre, kas sekoja saviem darba devējiem pāri okeānam, ierijusi dažus ģimenes dārgakmeņus. Un par pavāri un viņas gatavotajiem ēdieniem šo ģimeni stipri apskauda visi emigrantu draugi, kas bieži tika lūgti viesībās un pēc tām ciema kukuļos saņēma bļodas ar Segedas gulašu. Lasīt vairāk.

Otrdiena, 28 janvāris, 2014 - Gatavo
Foto: Valdis Ošiņš Pierakstīja: Sandra Ošiņa

Skābu kāpostu zupa

VO-1124447

Šī nu ir viena patiešām latviska zupa, ar ko tik jauki iesākt rudeni, izturēt ziemu un sagaidīt pavasari. Ļoti vienkārša, izcili garšīga un arī veselīga. Tā kā mūsu ģimenē nav veģetāriešu, neesam mēģinājuši, bet pieļauju, ka arī bez gaļas šī zupa ir ļoti laba. Lasīt vairāk.

© 2010 Garšīgā Latvija. Visas tiesības aizsargātas