Radziņi ar ķimenēm

Ķirbju maize

Ķirbju maizes pirmais valdzinošais iespaids rodas no saulaini dzeltenās krāsas. Jau sen gribējām tādu izcept. Laimīgā kārtā sakrita laiks, kad no Barkānu ģimenes mūsmājās ievēlās milzu ķirbja puse un ieradās Latvijas Mediju iedāvinātā tematiskā avīze ar daudz un dažādām maizes receptēm, arī Gunas Ķiberes ķirbju maizei.

Ievads

Pierakstīja: Sandra Ošiņa

Foto: Valdis Ošiņš

Mana bērnība pagāja septiņdesmito gadu Rīgā, un no tā laika man jaukā atmiņā palikuši baltmaizes radziņi ar ķimenēm, ko varēja nopirkt maizes veikalos. No šodienas skatpunkta raugoties, šķiet dīvaini, ka toreiz bija tādi specializēti maizes veikali. Vēl tagad atceros, kā tur smaržoja, kad maizi pieveda plakanās koka kastēs. Rīgā maize bija laba, braucot uz laukiem, to vienmēr vedām līdzi ciema kukuļiem. Bija tādi gareni saldskābmaizes kukulīši, kādus šodien vairs necep. Klona rudzu maize. Baltmaize, kas pēc garšas ir līdzīga lietuviešu baltmaizei lielveikalos, svaigi izceptai no saldētajiem kukuļiem, ja patrāpās vēl silta, tā ir tiešām burvīga. Un bija baltmaizes radziņi ar ķimenēm, ļoti gardi, varēja ēst tāpat vai ar sviestu. Arī mūsdienās radziņi ir atrodami veikalu sortimentā, bet tie ir pavisam citādi. Tie, no seniem laikiem, bija no ārpuses mazliet kraukšķīgi,cieti, iekšā – mīksti un slāņaini. Kad nolauzi gabalu, kārtiņas varēja izvilkt no radziņa mīkstas un vienlaicīgi elastīgas.

Nostalģijas iespaidā meklēju internetā, vai var atrast kādu recepti no tiem laikiem, un man paveicās atrast vairākas radziņu mīklas receptes, kuras apvienojot, panācu labu rezultātu. Radziņus var cept lielākus vai mazākus, svarīgi mīklas daudzumu sadalīt līdzīgās daļās un attiecīgi palielināt vai samazināt cepšanas laiku.

Sastāvdaļas

  • 500 g smalka maluma kviešu miltu
  • 10 g svaiga rauga
  • 10 g sāls
  • 30 g cukura
  • 50 g sviesta
  • 300 g auksta, nevārīta ūdens
  • 1 ola pārsmērēšanai
  • Ķimenes un rupjais sāls pārkaisīšanai
  • Mīkla 8 radziņiem

Soļi

Solis 1

Raugu izšķīdina aukstā, nevārītā ūdenī. Pievieno cukuru, arī to izšķīdina.

Solis 2

Bļodā ber miltus un ielej rauga šķīdumu.

Solis 3

Ja lieto elektrisko jaucēju, sākumā iedarbina uz lēnu ātrumu un maisa apmēram 5 minūtes. Mīklu var mīcīt arī ar rokām vai jaudīgu rokas mikseri ar spirāles formas jaucējiem.

Solis 4

Pakāpeniski pa karotei pievieno sviestu. Kolīdz iepriekšējā sviesta deva ir pilnīgi iejaukusies mīklā, pievieno nākamo. Pamazām arī kāpina maisīšanas ātrumu.

Solis 5

Pašu pēdējo pievieno sāli un turpina jaukšanu vēl dažas minūtes, līdz mīkla kļūst gluda un viendabīga.

Solis 6

Mīklas bumbu liek bļodā, pārklāj ar pārtikas plēvi un siltā vietā uzraudzē pusotru stundu.

Solis 7

Mīklu pārbauda, vai tā ir gatava lietošanai, ar pirkstu iespiežot bedrīti. Ja bedrīte tūlīt izlīdzinās, mīklu paraudzē vēl 10-15 minūtes un pārbauda atkal. Kad bedrīte paliek, mīkla ir gatava.

Solis 8

Pakaisa uz galda vai dēļa miltus. Mīklu sadala astoņās vienādās daļās. Katru daļu ar plaukstu saspiež, lai izplūstu ogļskābā gāze.

Solis 9

Katru daļu no malām uz vidu ieloka uz iekšu, veidojot apaļu bumbiņu. Šuvi saspiež kopā, apvārta miltos un saveļ apaļā bumbiņā, liek ar šuvi uz leju.

Solis 10

Mīklas bumbiņai uzspiež ar plaukstas pamatni un saplacina. Ar mīklas rulli izrullē ovālu, plānu mīklas plāksni, virzienā no vidus malām.

Solis 11

Sāk veidot radziņu. No tuvākās malas rullē mīklu, ar abām rokām piespiežot pirmo kārtu un pastiepjot mīklu tā, lai katra nākamā kārta nobīdītos no iepriekšējās, veidojot vēlamo formu. Liek malā, lai atpūšas. Radziņu veido 4-5 mīklas kārtas.

Solis 12

Radziņu nedaudz apvārta miltos, ieliec mēnestiņa formā un liek ar šuvi uz leju uz plāts. Tā izveido visus radziņus. Pārklāj ar dvielīti un atstāj raudzēties uz 50 minūtēm istabas temperatūrā.

Solis 13

Uzkarsē cepeškrāsni uz 200 °C.

Solis 14

Pašu pēdējo pievieno sāli un turpina jaukšanu vēl dažas minūtes, līdz mīkla kļūst gluda un viendabīga.

Mūsu grāmata

Saistītās receptes

Ķirbju maize

Ķirbju maize

Ķirbju maizes pirmais valdzinošais iespaids rodas no saulaini dzeltenās krāsas. Jau sen gribējām tādu izcept. Laimīgā kārtā sakrita laiks, kad no Barkānu ģimenes mūsmājās ievēlās milzu ķirbja puse un ieradās Latvijas Mediju iedāvinātā tematiskā avīze ar daudz un dažādām maizes receptēm, arī Gunas Ķiberes ķirbju maizei.

Caunīšu saldskābmaize

Caunīšu saldskābmaize

Ja rudzu ierauga formas maizes recepte un cepšanas prasme pie manis atnāca viegli, tad ar saldskābmaizi nonācu ilgstošos radošos meklējumos.

Mūsu sadarbības partneri