Ceptas gailenes ar grauzdiņiem

Pupiņu pastēte

Vai tomēr pupiņu smēriņš? Vai varbūt biezenis? Vai ķausis? Sauc, kā gribi, šo blendēto pupiņu masu ar dažādām piedevām, atdzesētu smērē uz maizītes, ēd ar karoti, siltu var ēst kā piedevu vai pamatēdienu. Ja kartupeļu biezeni ar baudu ēd ikviens, tad līdzīgā veidā pagatavotas pupiņas līdz šim nav tik ļoti ierasts ēdiens.

Ievads

Teksts: Sandra Ošiņa

Foto: Valdis Ošiņš 

17/08/2020

Sviestā ceptas gailenes uz grauzdētas, siltas tostermaizes būs īstais ēdiens laikā, kad meži pārpilni sēņu, esi jau līdz sātam ēdis sēņu mērci ar jaunajiem kartupeļiem un prāto, kā vēl lai gardi pagatavo šīs meža veltes. Mēs tās ēdām ar pilngraudu kviešu mazajām tostermaizītēm, apceptām sviestā līdz zeltainam kraukšķim, apziestām ar kausēto sieru un pāri saceptajām gailenēm bagātīgi pārkaisītām ar svaigiem zaļumiem.

Maizītes ieteicams ēst siltas. Atdzisušas tās kļūs mīkstas. Gardi būs arī tā, bet mūsmājās grauzdiņus ēdam tūlīt pēc pagatavošanas, lai nelaistu zudībā ne nieka no cepto sēņu, grauzdētās maizes, plūstošā siera kontrastu niansēm.

Ja gailenes nav pārāk lielas, tās var plucināt gabalos, mazākās atstājot veselas, nevis griezt ar nazi mazos gabaliņos. Izmēģinājām maizītēm pārkaisīt dažādu veidu zaļumus. Tā kā mums garšo gan loki, gan dilles un pētersīļi, atzinām par labiem esam visus šos variantus. Cepot sēnes, tām var pievienot svaigas vai kaltētas timiāna lapiņas, pavisam nedaudz, maigi, maigi. Sīpolu mīlētāji droši vien gribētu apcept klāt kādas sīpolu ripiņas, kādam noteikti patiktu klāt vēl arī kūpināts bekons, bet stipras papildu garšas nomāc pašu sēņu aromātu, tāpēc, mūsuprāt, reizēm mazāk ir vairāk. Baudīsim vasaru. Arī ziemā, ja saldētavā būs sagatavoti ceptu gaileņu krājumi.

#Veģetārs ēdiens #Ātri pagatavojams ēdiens #Vienkārši pagatavojams ēdiens

Sastāvdaļas

  • Gailenes (var būt arī saldētas)
  • Sviests
  • Mazās tostermaizes (mums bija pilngraudu kviešu)
  • Kausētais vai svaigais siers
  • Sāls
  • Zaļumi – dilles, loki, pētersīļi, timiāns pēc izvēles

Soļi

Solis 1

Gailenēm notīra pielipušos gružus (to ērti izdarīt ar saru otu), lielākās sēnes saplucina, mazākās atstāj veselas.

Solis 2

Pannā izkausē pāris ēdamkarošu sviesta, pagrozot maigi apcep gailenes, beigās uzkaisa nedaudz sāls. Ja vēlas, pirms cepšanas beigām var piemest mazu šķipsniņu timiāna lapiņu. Gatavās sēnes saliek māla bļodā, lai glabājas siltas.

Solis 3

Mazās tostermaizītes apsmērē no abām pusēm ar plānu kārtiņu sviesta, tajā pašā pannā, kur cepās gailenes, apcep no abām pusēm zeltainas un kraukšķīgas.

Solis 4

Sakapā zaļumus – diļļu, pētersīļu lapiņas un/vai lokus, sajauc kopā vai atstāj atsevišķi.

Solis 5

Grauzdiņiem uzsmērē svaigo vai kausēto sieru (mums bija Dzintarsiers ar baravikām), bagātīgi uzliek ceptās gailenes, pārkaisa zaļumiem un ēd siltas nekavējoties.

Mūsu grāmata

Izpārdota!

Saistītās receptes

Pupiņu pastēte

Pupiņu pastēte

Vai tomēr pupiņu smēriņš? Vai varbūt biezenis? Vai ķausis? Sauc, kā gribi, šo blendēto pupiņu masu ar dažādām piedevām, atdzesētu smērē uz maizītes, ēd ar karoti, siltu var ēst kā piedevu vai pamatēdienu. Ja kartupeļu biezeni ar baudu ēd ikviens, tad līdzīgā veidā pagatavotas pupiņas līdz šim nav tik ļoti ierasts ēdiens.

Ķimeņu kartupeļu cepumi

Ķimeņu kartupeļu cepumi

Ķimeņu cepumi ļoti piestāv laikam starp Jāņiem un Pēteriem. Cepumi ir ļoti, patiešām, ļoti garšīgi. Ja cepsi tos viesībām, cepumi pazudīs zibenīgi, to zinām no pieredzes.

Annas Romanovskas rupjmaize

Annas Romanovskas rupjmaize

Ar šo rudzu rupjmaizes recepti dalās Anna Roamer, un tā nāca kā liels pārsteigums. Ar Annu pagājušā gadsimta astoņdesmitajos vienā laikā mācījos “lietišķajos” (Rīgas Lietišķās mākslas vidusskolā).

Mūsu sadarbības partneri