Radziņi ar ķimenēm

Annas Romanovskas rupjmaize

Ar šo rudzu rupjmaizes recepti dalās Anna Roamer, un tā nāca kā liels pārsteigums. Ar Annu pagājušā gadsimta astoņdesmitajos vienā laikā mācījos “lietišķajos” (Rīgas Lietišķās mākslas vidusskolā).

Ievads

Pierakstīja: Sandra Ošiņa

Foto: Valdis Ošiņš

04/02/2019

Mana bērnība pagāja septiņdesmito gadu Rīgā, un no tā laika man jaukā atmiņā palikuši baltmaizes radziņi ar ķimenēm, ko varēja nopirkt maizes veikalos. No šodienas skatpunkta raugoties, šķiet dīvaini, ka toreiz bija tādi specializēti maizes veikali. Vēl tagad atceros, kā tur smaržoja, kad maizi pieveda plakanās koka kastēs. Rīgā maize bija laba. Braucot uz laukiem, to vienmēr vedām līdzi ciema kukuļiem. Bija tādi gareni saldskābmaizes kukulīši, kādus šodien vairs necep. Klona rudzu maize. Baltmaize bija pēc garšas ir līdzīga lietuviešu baltmaizei, nopērkamai mūsdienu lielveikalos, svaigi izceptai no saldētajiem kukuļiem. Ja patrāpās vēl silta, tā ir tiešām burvīga. Un bija baltmaizes radziņi ar ķimenēm, ļoti gardi, varēja ēst tāpat vai ar sviestu. Arī mūsdienās radziņi ir atrodami veikalu sortimentā, bet tie ir pavisam citādi. Tie, no manas bērnības, bija no ārpuses mazliet kraukšķīgi, cieti, iekšā – mīksti un slāņaini. Kad nolauzi gabalu, kārtiņas varēja izvilkt no radziņa mīkstas un vienlaikus elastīgas.

Nostalģijas iespaidā meklēju internetā, vai var atrast kādu recepti no tiem laikiem, un man paveicās atrast vairākas radziņu mīklas receptes, kuras apvienojot, panācu labu rezultātu. Radziņus var cept lielākus vai mazākus, svarīgi mīklas daudzumu sadalīt līdzīgās daļās un attiecīgi palielināt vai samazināt cepšanas laiku.

#Veģetārs ēdiens #Latviešu virtuves klasika #Tradicionāls ēdiens #Mājas cepta maize

Sastāvdaļas

  • 500 g smalka maluma kviešu miltu
  • 10 g svaiga rauga
  • 10 g sāls
  • 30 g cukura
  • 50 g sviesta
  • 300 g auksta, nevārīta ūdens
  • 1 ola pārsmērēšanai
  • Ķimenes un rupjais sāls pārkaisīšanai

Mīkla 8 radziņiem

Soļi

Solis 1

Raugu izšķīdina aukstā, nevārītā ūdenī. Pievieno cukuru, arī to izšķīdina.

Solis 2

Bļodā ber miltus un ielej rauga šķīdumu.

Solis 3

Ja lieto elektrisko jaucēju, sākumā to iedarbina uz lēnu ātrumu un maisa apmēram 5 minūtes. Mīklu var mīcīt arī ar rokām vai jaudīgu rokas mikseri ar spirāles formas jaucējiem.

Solis 4

Pakāpeniski pa karotei pievieno sviestu. Kolīdz iepriekšējā sviesta deva ir pilnīgi iejaukusies mīklā, pievieno nākamo. Pamazām arī kāpina maisīšanas ātrumu.

Solis 5

Pašu pēdējo pievieno sāli un turpina jaukšanu vēl dažas minūtes, līdz mīkla kļūst gluda un viendabīga.

Solis 6

Mīklas bumbu liek bļodā, pārklāj ar pārtikas plēvi un siltā vietā uzraudzē pusotru stundu.

Solis 7

Mīklu pārbauda, vai tā ir gatava lietošanai, ar pirkstu iespiežot bedrīti. Ja bedrīte tūlīt izlīdzinās, mīklu paraudzē vēl 10-15 minūtes un pārbauda atkal. Kad bedrīte paliek un nepaceļas, mīkla ir gatava.

Solis 8

Pakaisa uz galda vai dēļa miltus. Mīklu sadala astoņās vienādās daļās. Katru daļu ar plaukstu saspiež, lai izplūstu ogļskābā gāze.

Solis 9

Katru daļu no malām uz vidu ieloka uz iekšu, veidojot apaļu bumbiņu. Šuvi saspiež kopā, mīklas gabaliņu apvārta miltos un saveļ apaļā bumbiņā, liek ar šuvi uz leju.

Solis 10

Mīklas bumbiņai uzspiež ar plaukstas pamatni un saplacina. Ar mīklas rulli izrullē ovālu, plānu mīklas plāksni, virzienā no vidus malām.

Solis 11

Sāk veidot radziņu. No tuvākās malas rullē mīklu, ar abām rokām piespiežot pirmo kārtu un pastiepjot mīklu tā, lai katra nākamā kārta nobīdītos no iepriekšējās, veidojot vēlamo formu. Liek malā, lai atpūšas. Radziņu veido 4-5 mīklas kārtas.

Solis 12

Radziņu nedaudz apvārta miltos, ieliec mēnestiņa formā un liek ar šuvi uz leju uz plāts. Tā izveido visus radziņus. Pārklāj ar dvielīti un atstāj raudzēties uz 50 minūtēm istabas temperatūrā.

Solis 13

Uzkarsē cepeškrāsni uz 200 °C.

 Solis 14

Radziņus pārziež ar sakulstītu olu, pārkaisa ar ķimenēm un rupjo sāli. Plāti ar radziņiem liek karstā krāsnī, radziņus ar smidzināmo pudeli aprasina ar ūdeni un cep gatavus.

Mūsu grāmata

Izpārdota!

Saistītās receptes

Annas Romanovskas rupjmaize

Annas Romanovskas rupjmaize

Ar šo rudzu rupjmaizes recepti dalās Anna Roamer, un tā nāca kā liels pārsteigums. Ar Annu pagājušā gadsimta astoņdesmitajos vienā laikā mācījos “lietišķajos” (Rīgas Lietišķās mākslas vidusskolā).

Ceptas gailenes ar grauzdiņiem

Ceptas gailenes ar grauzdiņiem

Sviestā ceptas gailenes uz grauzdētas, siltas tostermaizes būs īstais ēdiens laikā, kad meži pārpilni sēņu, esi jau līdz sātam ēdis sēņu mērci ar jaunajiem kartupeļiem un prāto, kā vēl lai gardi pagatavo šīs meža veltes.

Karaša. Ilzes Briedes recepte

Karaša. Ilzes Briedes recepte

Šoreiz Ilze piedāvā miežu karašas recepti, jo tā ir tipiska tieši Vidzemei. Tā ir ļoti iecienīta arī pie mūsu Ziemeļu kaimiņiem igauņiem.

Mūsu sadarbības partneri