Ceturtdiena, 22 maijs, 2014 - Gatavo
Foto: Valdis Ošiņš Pierakstīja: Sandra Ošiņa

Rabarberu un kārtainās mīklas kūka

 

Kremsnite_8291941 VO_5030646 VO_5030641 VO_5030668 VO_5030673 VO_5030679 VO_5030684 VO_5030688 VO_5030690 VO_5030693 VO_5030695 VO_5030675 VO_5030699 VO_5030704 Raberberu_kuuka_VO_5030720 Rabarberu kūka

Šī rabarberu kūkas recepte ņemta no tās pat konditoru recepšu grāmatas, no kuras nākusi mūsu portālā publicētā Bišu dūriena recepte. Tieši tāpat var cept ābolkūku no svaigiem skābo šķirņu āboliem, piemēram, Baltajiem Dzidrajiem, Antonovkas vai Rudens Svītrainajiem. Esam izmēģinājuši dažādas receptes, un pie šīs apstājāmies kā pie mūsu ideālās rabarberu vai ābolkūkas no kārtainās mīklas. Šādā veidā cepoties, kārtainās mīklas plāksnes savelkas ar rabarberu vai ābolu sulu. Svarīgs ir olas dzeltenuma un brūnā sīrupa pārklājums, virsiņa izdodas perfekta. Esam kādreiz pārziešanai mēģinājuši lietot pašu izkausētu karamelizēta cukura sīrupu, bet tas nav tik elastīgs pēc izcepšanas un veido pārāk cietu kārtiņu. Ir vērts iegādāties gatavo brūno sīrupu – pudele gan ir diezgan liela, bet pāri palikušo var lietot piparkūku mīklas gatavošanā, gan arī citām saldām ēdamlietām.

Vislabāk, ja mīklu taisām paši. Mīklas gatavošana nav ilga, bet lielu laiku aizņem atdzesēšana ledusskapī. Ja vēlas mīklu gatavot mājās, jāsāk rīkoties dienu iepriekš vai tās dienas rītā, kad vēlas cept.

Ja tam nav laika, droši var izlīdzēties ar pirkto kārtaino mīklu. Veikalos parādījusies kārtainā mīkla, kuras nosaukumā norādīts, ka tā gatavota no sviesta. Var jau būt,  var jau būt… pēc garšas tā tomēr nav un nav tik laba kā mājas mīkla. Garšas baudījumu glābj tas, ka rabarberu vai ābolu pildījums kopā ar cukuru un kanēli piesūcina mīklas kārtas ar bagātīgu aromātu kokteili.

Ja līdzīgi kā skolā lietotu 10 ballu vērtēšanas sistēmu, par mājas kārtaino mīklu varētu likt 10 – izcili, bet par veikala kārtaino mīklu – 8, ļoti labi. Bonusā nāk ietaupītais laiks. Ja nu pēkšņi piesakās negaidīti ciemiņi, saldētavā atrodas gatavās mīklas plāksnes, bet dārzā var noraut dažus skaistus rabarberu kātus, rezultāts pret ieguldījumu arī tā būs ļoti iepriecinošs.

Sastāvdaļas

Mīklai

420 g sviesta, kas jāsadala šādi:

335 g auksta (no ledusskapja) sviesta

85 g mīksta (istabas temperatūras) sviesta

500 g augstākā labuma kviešu miltu

1 ēdamkarote rupjā sāls

265 ml ļoti auksta ūdens

vai

2 x 500 g gatavas kārtainās mīklas

Pārziešanai

1 olas dzeltenums

3 ēdamkarotes brūnā cukura sīrupa

Pildījumam

400–600 g svaigu rabarberu

100 cukura rabarberu atsulošanai

100–150 cukura (vēlams demerera)

1–2 tējkarotes malta kanēļa pārkaisīšanai

Darba gaita

Kremsnite_82919411. Kā gatavo kārtaino mīklu, skatīt šeit (http://www.garsigalatvija.lv/kremsnite). Ja lieto veikalā pirktu saldēto mīklu, to atlaidina.
VO_50306462. Rabarberus noskalo, nomizo, sagriež gabaliņos. Ja vēlas, lai pildījuma krāsa būtu košāka, daļu miziņu var atstāt.
VO_50306413. Rabarberu gabaliņus pārkaisa ar cukuru, atstāj uz vismaz pusstundu atsuloties. Pa laikam apmaisa.
VO_50306684. Pusi no kārtainās mīklas izrullē uz plāts, kas izklāta ar cepamo papīru. Vecajā recepšu grāmatā bija ieteikts plāti pirms cepšanas apsmidzināt ar ūdeni, bet toreiz droši vien nebija cepamā papīra.
VO_50306735. Mīklu sadursta ar dakšiņu.
VO_50306796. 200 grādu karstā cepeškrāsnī cep zeltainu. Uz apceptās mīklas kārtas izlīdzina rabarberus, kuriem nospiež lieko sulu.
VO_50306847. Pārkaisa rabarberus ar cukuru.
VO_50306888. Pārkaisa ar malto kanēli.
VO_50306909. Uz cepamā papīra plāts izrullē otru mīklas daļu. Pārklāj to rabarberiem kā sedziņu.
VO_503069310. Piespiež un pielīdzina maliņas.
VO_503069511. Sadursta ar dakšiņu mīklas virskārtu.
VO_503067512. Olas dzeltenumam pievieno brūno cukura sīrupu. Sakulsta viendabīgā masā.
VO_503069913. Pārziež mīklai. Kūku liek cepties apmēram pusstundu. Mīkla cepoties pūtīsies, to var vēl sadurstīt cepšanās laikā. Dziestot tā atkal nedaudz saplaks.
VO_503070414. Gatavo kūku atdzesē, apgriež maliņas.
Raberberu_kuuka_VO_503072015. Griež gabaliņos un ēd ar gardu muti.

Viens komentārs

  1. Jūlija
    28/05/2017 at 18:00

    Mūsu ģimenei šī recepte ir atradums! Izdevās ar pirmo reizi un ļoti gardi.

    Sīrupam, kas izveidojās no atsulojušiem rabarberiem, pievienojām vēsu gāzētu minerālūdeni. Sanāca lielisks padzēriens pie kūkas.

Komentēt

© 2010 Garšīgā Latvija. Visas tiesības aizsargātas