Rabarberu un kārtainās mīklas kūka

Rupjmaizes torte “Lāčplēsis”

Šogad par godu Latvijas dzimšanas dienai izcepu rudzu rupjmaizes torti. Recepti esmu salikusi kā kompozīciju no vairākiem avotiem. Kad uznāk iedvesma un ir gana daudz laika, varu eksperimentēt, pārāk nesatraucoties par rezultātu. Ir aizraujoši iztēloties dažādos garšu salikumus, faktūras, krāsas un smaržas. Pandēmijas dēļ viesības šogad nav atļautas, bet mani mājinieki ir ar mieru nomēģināt ikvienu manu eksperimentālo cepumu.

Ievads

Teksts: Sandra Ošiņa

Foto: Valdis Ošiņš 

Šī rabarberu kūkas recepte ņemta no tās pat konditoru recepšu grāmatas, no kuras nākusi mūsu portālā publicētā Bišu dūriena recepte. Tieši tāpat var cept ābolkūku no svaigiem skābo šķirņu āboliem, piemēram, Baltajiem Dzidrajiem, Antonovkas vai Rudens Svītrainajiem. Esam izmēģinājuši dažādas receptes, un pie šīs apstājāmies kā pie mūsu ideālās rabarberu vai ābolkūkas no kārtainās mīklas. Šādā veidā cepoties, kārtainās mīklas plāksnes savelkas ar rabarberu vai ābolu sulu. Svarīgs ir olas dzeltenuma un brūnā sīrupa pārklājums, virsiņa izdodas perfekta. Esam kādreiz pārziešanai mēģinājuši lietot pašu izkausētu karamelizēta cukura sīrupu, bet tas nav tik elastīgs pēc izcepšanas un veido pārāk cietu kārtiņu. Ir vērts iegādāties gatavo brūno sīrupu – pudele gan ir diezgan liela, bet pāri palikušo var lietot piparkūku mīklas gatavošanā, gan arī citām saldām ēdamlietām.

Vislabāk, ja mīklu taisām paši. Mīklas gatavošana nav ilga, bet lielu laiku aizņem atdzesēšana ledusskapī. Ja vēlas mīklu gatavot mājās, jāsāk rīkoties dienu iepriekš vai tās dienas rītā, kad vēlas cept.

Ja tam nav laika, droši var izlīdzēties ar pirkto kārtaino mīklu. Veikalos parādījusies kārtainā mīkla, kuras nosaukumā norādīts, ka tā gatavota no sviesta. Var jau būt,  var jau būt… pēc garšas tā tomēr nav un nav tik laba kā mājas mīkla. Garšas baudījumu glābj tas, ka rabarberu vai ābolu pildījums kopā ar cukuru un kanēli piesūcina mīklas kārtas ar bagātīgu aromātu kokteili.

Ja līdzīgi kā skolā lietotu 10 ballu vērtēšanas sistēmu, par mājas kārtaino mīklu varētu likt 10 – izcili, bet par veikala kārtaino mīklu – 8, ļoti labi. Bonusā nāk ietaupītais laiks. Ja nu pēkšņi piesakās negaidīti ciemiņi, saldētavā atrodas gatavās mīklas plāksnes, bet dārzā var noraut dažus skaistus rabarberu kātus, rezultāts pret ieguldījumu arī tā būs ļoti iepriecinošs.

Sastāvdaļas

Mīklai

  • 420 g sviesta, kas jāsadala šādi:
  • 335 g auksta (no ledusskapja) sviesta
  • 85 g mīksta (istabas temperatūras) sviesta
  • 500 g augstākā labuma kviešu miltu
  • 1 ēdamkarote rupjā sāls
  • 265 ml ļoti auksta ūdens
    vai
    2 x 500 g gatavas kārtainās mīklas

    Pārziešanai

    • 1 olas dzeltenums
    • 3 ēdamkarotes brūnā cukura sīrupa

    Pildījumam

    • 400–600 g svaigu rabarberu
    • 100 g cukura rabarberu atsulošanai
    • 100–150 g cukura (vēlams demerera)
    • 1–2 tējkarotes malta kanēļa pārkaisīšanai

    Soļi

    Solis 1

    Kā gatavo kārtaino mīklu, skatīt šeit. Ja lieto veikalā pirktu saldēto mīklu, to atlaidina.

    Solis 2

    Rabarberus noskalo, nomizo, sagriež gabaliņos. Ja vēlas, lai pildījuma krāsa būtu košāka, daļu miziņu var atstāt.

    Solis 3

    Rabarberu gabaliņus pārkaisa ar cukuru, atstāj uz vismaz pusstundu atsuloties. Pa laikam apmaisa.

    Solis 4

    Pusi no kārtainās mīklas izrullē uz plāts, kas izklāta ar cepamo papīru. Vecajā recepšu grāmatā bija ieteikts plāti pirms cepšanas apsmidzināt ar ūdeni, bet toreiz droši vien nebija cepamā papīra.

    Solis 5

    Mīklu sadursta ar dakšiņu.

    Solis 6

    200 grādu karstā cepeškrāsnī cep zeltainu. Uz apceptās mīklas kārtas izlīdzina rabarberus, kuriem nospiež lieko sulu.

    Solis 7

    Pārkaisa rabarberus ar cukuru.

    Solis 8

    Pārkaisa ar malto kanēli.

    Solis 9

    Uz cepamā papīra plāts izrullē otru mīklas daļu. Pārklāj to rabarberiem kā sedziņu.

    Solis 10

    Piespiež un pielīdzina maliņas.

    Solis 11

    Sadursta ar dakšiņu mīklas virskārtu.

    Solis 12

    Olas dzeltenumam pievieno brūno cukura sīrupu. Sakulsta viendabīgā masā.

    Solis 13

    Pārziež mīklai. Kūku liek cepties apmēram pusstundu. Mīkla cepoties pūtīsies, to var vēl sadurstīt cepšanās laikā. Dziestot tā atkal nedaudz saplaks.

    Solis 14

    Gatavo kūku atdzesē, apgriež maliņas.

    Solis 15

    Griež gabaliņos un ēd ar gardu muti.

    Mūsu grāmata

    Saistītās receptes

    Rupjmaizes torte “Lāčplēsis”

    Rupjmaizes torte “Lāčplēsis”

    Šogad par godu Latvijas dzimšanas dienai izcepu rudzu rupjmaizes torti. Recepti esmu salikusi kā kompozīciju no vairākiem avotiem. Kad uznāk iedvesma un ir gana daudz laika, varu eksperimentēt, pārāk nesatraucoties par rezultātu. Ir aizraujoši iztēloties dažādos garšu salikumus, faktūras, krāsas un smaržas. Pandēmijas dēļ viesības šogad nav atļautas, bet mani mājinieki ir ar mieru nomēģināt ikvienu manu eksperimentālo cepumu.

    Vegānā ābolkūka

    Vegānā ābolkūka

    Vegāno ābolkūku reiz cepu, dodoties ciemos pie mūsu draudzenes Dagnijas, kura jau gadiem nelieto dzīvnieku izcelsmes pārtikas produktus. Domājot par ciemakukuli, man bija svarīgi atrast tādu kūkas recepti, kuru varētu ēst visi.

    Vecrīgas kūciņas

    Vecrīgas kūciņas

    Kūciņa “Vecrīga” ir latviešu konditoru veiksmes stāsts ilgu gadu desmitu garumā. Apaļā plaucētās mīklas čauliņā iepildīts uzputots biezpiena krēms, viegla pūdercukura kārtiņa pāri.

    Mūsu sadarbības partneri