Rabarberu apelsīnu kūka

Tartes ar vaniļas krēmu un avenēm

Šīs kūkas tapa pēc maza izbrauciena uz Igauniju. Parasti pa ceļam uz Tallinu Pērnavā iegriežamies iedzert kafiju. Nu jau tradicionāli kafejnīcā Supelsaksad, kur ir gardas kūkas un maizītes, kā arī ļoti romantisks interjers.

Ievads

Teksts: Sandra Ošiņa

Foto: Valdis Ošiņš 

To, ka rabarbers draudzējas ar apelsīnu, zinu kopš bērnības. Toreiz apelsīnus nemaz tā nevarēja nopirkt. Kad tāda laime gadījās, mana vecāmāte, ko ģimenē sauca par Manīti, tos mizoja plāni jo plāni, pēc tam miziņas rūpīgi izkaltēja un glabāja cieši aizskrūvētā burciņā. Pavasarī, kad izauga pirmie rabarberi, miziņas pievienoja ķīselim un debesmannai. Tas piedeva raksturu mazliet vienmuļajam rabarberu skābenumam un darīja mūs priecīgus.

Pirms pāris gadiem dāvanā no draugiem Noras un Imanta saņēmām apelsīnu ievārījuma burciņu. Ievārījums bija ļoti garšīgs, vislabāk derēja pie kūkām. Pienāca pavasaris, burciņā vēl bija palicis nedaudz ievārījuma, bet par maz veselai kūkai. Tā kā dobē bija izauguši rabarberi, nolēmu salikt kopā šo vēsturisko tandēmu. Un kopš tās reizes šī kūka radusi savu paliekošu vietu mūsu ģimenes ēdienkartē. Tā ir kūka, ko uzcept tieši tad, kad ir jaunie rabarberi. Var jau ievārījumu pagatavot ziemai un cept kūku arī vēlāk. Bet sezonālie labumi vislabāk garšo tieši tad, kad ir īstais laiks.

Mīklas receptei esmu iedvesmojusies no Šveices recepšu lapas, šajā valstī apelsīnu kūku cep uz Ziemassvētkiem. Tā ir līdzīga Aleksandra kūkai, bet mazliet biezāka un sulīgāka. Rotājumiem izmantoju pašu gatavotas rabarberu sukādes. Var arī daļu glazūras ietonēt ar sārtu sulu un veidot zīmējumus, var kūku rotāt ar cukura pērlītēm vai cukuroties ziediņiem. Bildē pirms receptes kūka rotāta ar cukurotiem maijrozīšu ziediņiem un ziedlapiņām. Bet var kūku pārklāt ar glazūru un pasniegt tāpat, arī askēzē ir savs šarms. Būs gan skaisti, gan garšīgi.

Sastāvdaļas

Mīklai

  • 400 g kviešu miltu
  • 125 g cukura
  • 1 tējkarote dzeramās sodas
  • 1 tējkarote cepamā pulvera
  • 200 g auksta sviesta
  • 1 ola vai mazliet skābā krējuma
  • 1 tējkarote vaniļas cukura
  • 1 norīvēta apelsīna miziņa

Pildījumam

  • Glāze apelsīnu rabarberu ievārījuma
  • (vai 1 liels rabarberu kāts, 1 apelsīns, Dansukker ievārījuma cukurs pēc garšas)

Glazūrai

  • 200 g pūdercukura
  • Ēdamkarote sviesta
  • Sula no puses apelsīna

Rotājumam

  • Rabarberu sukādes, cukura pērlītes, cukuroti ziediņi pēc izvēles.

Soļi

Solis 1

Ja ievārījums nav no gataviem krājumiem, to vēlams uzvārīt mazliet ātrāk, lai atdziestot sabiezē. Rabarberu nomizo un sagriež gabaliņos. Apelsīnus zem ūdens strūklas rūpīgi noberž ar suku, ja tie nav no bio eko veikala plauktiņa. Viena apelsīna miziņas plāni nogriež. Ja grib izvairīties no to mazā rūgtumiņa, miziņas var pāris reižu novārīt, nomainot ūdeni un pa starpu padzesējot. Man gan pret viegli rūgtu niansi nav iebildumu, es to nedaru. Apelsīnu nomizo un sagriež gabaliņos. Ja plēvītes starp šķēlītēm ir ļoti cietas, apelsīnu var vispirms izfilēt (mīkstumu atdalīt no plēvītēm). Apelsīnu gabaliņus liek katliņā kopā ar rabarberiem, pielej pavisam nedaudz ūdens, vāra kādas desmit minūtes, kamēr rabarberi mīksti. Tad pievieno ievārījuma cukuru pēc garšas un pavāra vēl piecas minūtes, atdzesē.

Solis 2

Otram apelsīnam norīvē miziņu.

Solis 3

Miltus un cukuru lielākā bļodā sajauc ar vaniļas cukuru, apelsīnu miziņām, cepamo pulveri un sodu.

Solis 4

Uz rupjās rīves turpat bļodā sarīvē aukstu sviestu, sastāvdaļas ar rokām saberž kopā, līdz veidojas drumstalaina masa, līdzīga slapjām smiltīm.

Solis 5

Pievieno ar dakšiņu viegli sakulstītu olu un/vai krējumu (der arī piens vai jogurts, ja krējuma nav pa rokai), ātri samīca viendabīgu un mīklu saveļ bumbā. Ja mīkla šķiet par sausu, var pievienot vēl nedaudz krējuma vai piena. Mīklai jābūt tādai, ko var veltnēt.

Solis 6

Mīklu sadala 2 daļās un izrullē vienāda biezuma un lieluma ripas, vienu apaļajā cepamajā formā, otru uz cepamā papīra, kam iepriekš uzzīmē vajadzīgā lieluma apli, atstājot mazu maliņu, aiz kuras plāksni varēs pārcelt. Plāksnei cepamajā formā izveido nelielu maliņu, lai ievārījums neplūstu laukā. Ja neesi pieredzējis kūku cepējs, šo plāksni var nedaudz atdzesēt ledusskapī, lai tā kļūtu stingrāka. Tad būs vieglāk ar to rīkoties. Mīklas ripas pārklāj ar pārtikas plēvi vai vāciņu un uz pusstundu atstāj atpūsties.

Solis 7

Ieslēdz cepeškrāsni uz 180 C grādiem.

Solis 8

Ar karoti pilda ar ievārījumu uz mīklas ripas kūkas formā, otru plāksni pārliek pāri, paceļot un apmetot ar cepamā papīra palīdzību. Ārmalas abām plāksnēm saspiež tā, lai ievārījums cepoties netecētu laukā.

Solis 9

Kūku liek cepties apmēram 45 minūtes, līdz kūkas virspuse ir zeltaini brūna un virtuvē ļoti labi smaržo.

Solis 10

Siltajā krāsnī ieliek bļodiņu ar mazu sviesta gabaliņu, lai tas izkūst. Bļodiņā ar izkusušu sviestu pievieno pūdercukuru un mazliet citronu sulas, lai veidojas plūstoša, pabieza glazūra.

Solis 11

Gatavai kūkai uzlej un ātri izlīdzina un nogludina glazūru. Rotā ar sukādēm, cukura pērlītēm, cukurotiem ēdamajiem ziediņiem. Var daļu glazūras iekrāsot ar sārtu ogu sulu un zīmēt rakstus. Bet var kūku pasniegt arī tikai ar glazūru. Pasniedz atdzesētu.

Mūsu grāmata

Izpārdota!

Saistītās receptes

Tartes ar vaniļas krēmu un avenēm

Tartes ar vaniļas krēmu un avenēm

Šīs kūkas tapa pēc maza izbrauciena uz Igauniju. Parasti pa ceļam uz Tallinu Pērnavā iegriežamies iedzert kafiju. Nu jau tradicionāli kafejnīcā Supelsaksad, kur ir gardas kūkas un maizītes, kā arī ļoti romantisks interjers.

Švarcvaldes kūciņas

Švarcvaldes kūciņas

Ja jūsmāju krājumos martā atrodamas vēl kādas ķiršu kompota burkas, jādomā, kā tās izmantot. Vasarā mūsu opis parasti izcīna nopietnas cīņas ar strazdiem, mēģinot godīgi sadalīt, cik mums, cik viņiem. Tāpēc viņš visus ķiršu labumus ir pelnījis dubultā. Un tāpēc mums mājās ir gardi skābo ķiršu kompoti ar visiem kauliņiem. Tie, ko veikalā var nopirkt bez kauliņiem, nav mūsu gaumē.

Rupjmaizes torte “Lāčplēsis”

Rupjmaizes torte “Lāčplēsis”

Šogad par godu Latvijas dzimšanas dienai izcepu rudzu rupjmaizes torti. Recepti esmu salikusi kā kompozīciju no vairākiem avotiem. Kad uznāk iedvesma un ir gana daudz laika, varu eksperimentēt, pārāk nesatraucoties par rezultātu. Ir aizraujoši iztēloties dažādos garšu salikumus, faktūras, krāsas un smaržas. Pandēmijas dēļ viesības šogad nav atļautas, bet mani mājinieki ir ar mieru nomēģināt ikvienu manu eksperimentālo cepumu.

Mūsu sadarbības partneri