Peldošās salas

Tiramisu

“Tira mi su” itāļu valodā nozīmē “cel mani augšup”. Par deserta izcelsmi var atrast dažādas leģendas.

Ievads

Teksts: Sandra Ošiņa

Foto: Valdis Ošiņš 

Saldais ēdiens, kas daudziem saistās ar bērnības brīvdienām, kad mamma, vecmāmiņa vai krustmāte uzputoja olas un pagatavoja gaisīgo brīnumu. Deserts īstiem kārumniekiem, kurā var izbaudīt dažādu pakāpju saldumu, maigas faktūras, vaniļu, pienu un karameli.

Peldošās salas pie mums atceļojušas no Francijas ar līdzīgu nosaukumu (île flottante) vai arī olas sniegā (œufs à la neige). Visticamāk, tās pie mums atceļojušas caur Vāciju, kurā saldo ēdienu sauc par sniega klimpām (Schneenockerln).

Vaniļas mērci, kurā peldina salas, savukārt Francijā dēvē par angļu mērci (Crème anglaise).
Lai nu kā, Latvijā mēs to zinām kā mūsu tradicionālu saldēdienu, kura gatavošanā varam katru reizi izmēģināt citas salu formas, rotāt to ar šķidru vai sacietējušu karameli, izmantot ogas vai ēdamos ziedus.
Sandras Kalnietes pavārgrāmatā „Prjaņiks. Debesmannā. Tiramisū” izlasīju interesantu ieteikumu olbaltuma pikas uz īsu brīdi, tiešām uz dažām sekundēm, ievietot mikroviļņu krāsnī. Neesmu izmēģinājusi šo metodi, bet iespējams, ka tas tiešām atvieglotu gatavošanas visgrūtākos brīžus, kad jātiek galā ar mīksto olbaltuma piku apvārīšanu karstajā pienā.
Vaniļas mērces gatavošanā vajadzīga milzu pacietība, maisot un gaidot, kad beidzot būs īstais biezums, un pieskatot, lai mērce nesaiet ziedos. Reizēm pievienoju kādu karoti atšķaidītas kukurūzas cietes (var arī miltus). Tad mērce sabiezē mazliet ātrāk un nav tik ļoti ilgi maisot jāuzmana.
Lai iedvesmotos interesantām salu un karameles rotājumu formām, ir vērts ielūkoties interneta dzīlēs. Tad bērnības saldēdienu var pārvērst par mazu mākslas darbu, kas noderēs kādai jubilejai vai mīļoto cilvēku lutināšanai.

Paldies Norai un Imantam par skaistajiem traukiem no ģimenes skapja!

Sastāvdaļas

  • 6 olas
  • 6 ēdamkarotes cukura
  • 1 paciņa vaniļas cukura vai 1 vaniļas pāksts
  • 1 l piena
  • (1 ēdamkarote kukurūzas cietes vai kviešu miltu pēc vēlēšanās)
  • Šķipsniņa sāls

Rotāšanai

  • 75 g cukura
  • Ēdamie ziediņi pēc izvēles (mums bija ķiršu ziedi

Soļi

Solis 1

Olu baltumus uzmanīgi atdala no dzeltenumiem. Baltumus puto ar šķipsnu sāls, kad izveidojas baltas putas, pakāpeniski pieputo 3 ēdamkarotes cukura.

Solis 2

Uzvāra lielākā katlā pienu. Plītsriņķi noregulē uz mazāko karstumu. Ar divām karotēm veido salu formu.

Solis 3

Ar karoti liek olbaltumu pikas pienā un pagrozot vāra. No abām pusēm apvārītās pikas ar putu karoti izņem no piena un liek traukā.

Solis 4

Kad olu baltumi izvārīti, karsto pienu izkāš. Ja lieto vaniļas pāksti, to pārgriež, ar naža neaso malu izkasa sēkliņas un liek pienā. Ja lieto vaniļas cukuru, to ar olu dzeltenumiem un cukuru sakuļ, līdz veidojas viendabīga masa.

Solis 5

Tievā strūklā pievieno karsto pienu.

Solis 6

Pārlej traukā un ūdens peldē lēni karsē, līdz vaniļas mērce sabiezējusi. Nedrīkst uzvārīt, lai tā nesaietu ziedos. Vaniļas pāksti izņem pirms lietošanas.

Solis 7

Cukuru uz sausas pannas karsē, līdz izveidojas brūna karameles masa. Var peldošās salas salikt pa trauciņiem, kuros ielieta vaniļas mērce, un pārliet ar karstas karameles stīdziņām. Var uz cepamā papīra loksnes ar karoti no karstās, šķidrās karameles vēlamajā formā izveidot rotājumus, atdzesēt un rotāt peldošās salas.

Solis 8

Šķīvjos lej mērci, saliek salas, rotā pēc patikšanas. Pasniedz siltas vai atdzesētas.

Mūsu grāmata

Saistītās receptes

Tiramisu

Tiramisu

“Tira mi su” itāļu valodā nozīmē “cel mani augšup”. Par deserta izcelsmi var atrast dažādas leģendas.

Biezpiena sacepums

Biezpiena sacepums

Biezpiena sacepums ir ļoti latvisks saldais ēdiens. Lai tas izdotos īsteni labs, biezpienam jābūt svaigam un mīkstam, tam nevajadzētu būt graudainam, skābam vai pārāk sūkalainam.

Cepti āboli

Cepti āboli

Cepti āboli var būt pavisam parasts darbdienas kārums…

Mūsu sadarbības partneri