Rupjmaizes kārtojums

Rupjmaizes kārtojums ar dzērvenēm un zemenēm

Ģeniāli atklājumi dažkārt rodas apstākļu sakritības dēļ. Reiz bija tā. Mūsu meita Milda kopā ar draugiem kādā kopā sanākšanas reizē nolēma pagatavot rupjmaizes kārtojumu. Izpētījuši recepti un ķērušies pie darba. Grūti gājis ar rupjmaizi. Maluši to gaļas maļamajā mašīnā, grauzdējuši, bet maize nez kādēļ vispirms saķepusi, tad par daudz sadegusi, galu beigās sanākušas mazas, cietas spiriņas.

Ievads

Teksts: Sandra Ošiņa

Foto: Valdis Ošiņš 

Šo recepti pirms dažiem gadiem fotografējām žurnāla Pie Galda! Ziemassvētku numuram. Rutas Barkānes rupjmaizes kārtojuma bilde nonākusi Eiroparlamenta vēlēšanu sakarā izveidotā mājaslapā kopā ar dažādu citu Eiropas tautu ēdieniem. Par šiem ēdieniem ir iespējams nobalsot ar Like – ja arī tev garšo latviskais rupjmaizes kārtojums – dari to!

https://www.facebook.com/Eiroparlaments/app_568712226577377

Publicējam šo recepti arī pie mums!

Ruta Barkāne dzimtajās mājās

Ingas Barkāne stāsta par savu mammu: „Ruta prot sarīkot svētkus un viesus savās mājās cienā ar ēdieniem, kas gatavoti ar mīlestību un izdomu. Draugiem atmiņā ir savulaik Ventspilī Rutas mājās klātais garais, bagātīgais viesību galds, pie kura netrūka dziesmu un jautrības, kur galdā lika pašu marinētas siļķes, plītskrāsnī ceptus nēģus, mazās, gardās kotletītes un neiztrūkstošo viesību torti… Rutai ir savi “firmas ēdieni” –  golubci un komm Morgen wieder – tradicionāli ēdieni oriģinālā izpildījumā, ko īpaši iecienījuši bērni un mazbērni.

Saimnieces garu Ruta mantojusi no savas mammas, izdarīgas un smalkas “ulmaņlaiku” saimnieces, no kuras recepšu krājumiem ņemta arī šī recepte rupjmaizes kārtojumam. Rutas ģimenē Ziemassvētku vakarā, kad cepetis apēsts, dāvanas izdalītas un labsajūta sasniegusi augstāko punktu, ir laiks šim saldajam un latviskajam desertam!”

Sastāvdaļas

  • ½ kukuļa rudzu maizes
  • 2 x 500 ml saldā krējuma
  • 8 ēdamkarotes cukura
  • 0,5 l upeņu ievārījuma (var lietot arī brūkleņu vai dzērveņu)
  • 2 paciņas vaniļas cukura
  • pēc izvēles – pārkaisīšanai rīvēta rūgtā šokolāde vai kanēlis

Soļi

Solis 1

Maizi sagriež plānās škēlēs un sakaltē. Kad maizīte ir sakaltusi, to samaļ gaļas maļamajā mašīnā.

Solis 2

Saldo krējumu sakuļ ar cukuru un vaniļas cukuru.

Solis 3

Porciju trauciņos vai lielākā bļodā sāk gatavot kārtojumu. Trauka apakšējā kārtā liek saldo krējumu.

Solis 4

Uzkaisa rīvmaizi. Rīvmaizi neber biezā kārtā, bet tikai viegli pārkaisa.

Solis 5

Liek pāris karošu ievārījuma, visu izlīdzina un uzkaisa nedaudz rīvmaizes.

Solis 6

Liek putukrējumu un atkārto kārtas.

Solis 7

Kārtojumu noslēdz ar saldā krējuma “micītēm” Pēc patikšanas var pārkaisīt ar maltu kanēli vai rīvētu šokolādi.

Solis 8

Lai garšo!

Mūsu grāmata

Izpārdota!

Saistītās receptes

Rupjmaizes kārtojums ar dzērvenēm un zemenēm

Rupjmaizes kārtojums ar dzērvenēm un zemenēm

Ģeniāli atklājumi dažkārt rodas apstākļu sakritības dēļ. Reiz bija tā. Mūsu meita Milda kopā ar draugiem kādā kopā sanākšanas reizē nolēma pagatavot rupjmaizes kārtojumu. Izpētījuši recepti un ķērušies pie darba. Grūti gājis ar rupjmaizi. Maluši to gaļas maļamajā mašīnā, grauzdējuši, bet maize nez kādēļ vispirms saķepusi, tad par daudz sadegusi, galu beigās sanākušas mazas, cietas spiriņas.

Rožu ievārījums

Rožu ievārījums

Šī bija sestdiena pašā septembra nogalē, kad sēdi ar draugiem maigas saules gaismas pielietā dārzā, un ir tik labi, ka visas raizes, rūpes un stress paliek ārpus. Kopā sanākušas četras paaudzes, visi rosās, bērni dauzās, kāds grilē gaļu, kāds cep kartupeļus, no siltumnīcas ceļo smaržīgu ķirštomātu bļoda, kāds klāj galdu, visiem pa vidu riņķo mazais suns Bruno un lielais suns Susuriņš.

Maizes zupa

Maizes zupa

Kas latviešu virtuvē ir maizes zupa, mūsu nacionālais ēdiens? Rudzu maize ir mūsu lepnums un pamatvērtība, ar stipru garšu un augstu uzturvērtību. No sakaltētas un grauzdētas rupjmaizes, garšvielām, žāvētiem augļiem un ogām vārām saldo zupu, ko ēdam atdzesētu ar sakultu putukrējumu.

Mūsu sadarbības partneri