Rupjmaizes kārtojums

Tiramisu

“Tira mi su” itāļu valodā nozīmē “cel mani augšup”. Par deserta izcelsmi var atrast dažādas leģendas.

Ievads

Teksts: Sandra Ošiņa

Foto: Valdis Ošiņš 

Šo recepti pirms dažiem gadiem fotografējām žurnāla Pie Galda! Ziemassvētku numuram. Rutas Barkānes rupjmaizes kārtojuma bilde nonākusi Eiroparlamenta vēlēšanu sakarā izveidotā mājaslapā kopā ar dažādu citu Eiropas tautu ēdieniem. Par šiem ēdieniem ir iespējams nobalsot ar Like – ja arī tev garšo latviskais rupjmaizes kārtojums – dari to!

https://www.facebook.com/Eiroparlaments/app_568712226577377

Publicējam šo recepti arī pie mums!

Ruta Barkāne dzimtajās mājās

Ingas Barkāne stāsta par savu mammu: „Ruta prot sarīkot svētkus un viesus savās mājās cienā ar ēdieniem, kas gatavoti ar mīlestību un izdomu. Draugiem atmiņā ir savulaik Ventspilī Rutas mājās klātais garais, bagātīgais viesību galds, pie kura netrūka dziesmu un jautrības, kur galdā lika pašu marinētas siļķes, plītskrāsnī ceptus nēģus, mazās, gardās kotletītes un neiztrūkstošo viesību torti… Rutai ir savi “firmas ēdieni” –  golubci un komm Morgen wieder – tradicionāli ēdieni oriģinālā izpildījumā, ko īpaši iecienījuši bērni un mazbērni.

Saimnieces garu Ruta mantojusi no savas mammas, izdarīgas un smalkas “ulmaņlaiku” saimnieces, no kuras recepšu krājumiem ņemta arī šī recepte rupjmaizes kārtojumam. Rutas ģimenē Ziemassvētku vakarā, kad cepetis apēsts, dāvanas izdalītas un labsajūta sasniegusi augstāko punktu, ir laiks šim saldajam un latviskajam desertam!”

Sastāvdaļas

  • ½ kukuļa rudzu maizes
  • 2 x 500 ml saldā krējuma
  • 8 ēdamkarotes cukura
  • 0,5 l upeņu ievārījuma (var lietot arī brūkleņu vai dzērveņu)
  • 2 paciņas vaniļas cukura
  • pēc izvēles – pārkaisīšanai rīvēta rūgtā šokolāde vai kanēlis

Soļi

Solis 1

Maizi sagriež plānās škēlēs un sakaltē. Kad maizīte ir sakaltusi, to samaļ gaļas maļamajā mašīnā.

Solis 2

Saldo krējumu sakuļ ar cukuru un vaniļas cukuru.

Solis 3

Porciju trauciņos vai lielākā bļodā sāk gatavot kārtojumu. Trauka apakšējā kārtā liek saldo krējumu.

Solis 4

Uzkaisa rīvmaizi. Rīvmaizi neber biezā kārtā, bet tikai viegli pārkaisa.

Solis 5

Liek pāris karošu ievārījuma, visu izlīdzina un uzkaisa nedaudz rīvmaizes.

Solis 6

Liek putukrējumu un atkārto kārtas.

Solis 7

Kārtojumu noslēdz ar saldā krējuma “micītēm” Pēc patikšanas var pārkaisīt ar maltu kanēli vai rīvētu šokolādi.

Solis 8

Lai garšo!

Mūsu grāmata

Saistītās receptes

Tiramisu

Tiramisu

“Tira mi su” itāļu valodā nozīmē “cel mani augšup”. Par deserta izcelsmi var atrast dažādas leģendas.

Biezpiena sacepums

Biezpiena sacepums

Biezpiena sacepums ir ļoti latvisks saldais ēdiens. Lai tas izdotos īsteni labs, biezpienam jābūt svaigam un mīkstam, tam nevajadzētu būt graudainam, skābam vai pārāk sūkalainam.

Cepti āboli

Cepti āboli

Cepti āboli var būt pavisam parasts darbdienas kārums…

Mūsu sadarbības partneri