Kuģelis

Ievads

Teksts: Sandra Ošiņa

Foto: Valdis Ošiņš 

Recepti piedāvā saimnieces Valda Kudiņa un Elvīra Geislere, viņas variet sastapt Vecauces pils virtuvē

Kuģelis ir ļoti vienkāršs un gards kartupeļu pīrāgs. Īsts saimes rudens vai ziemas ēdiens – to nav vērts gatavot, kad esi viens pats mājās. Tas ir ļoti sātīgs, garšas ziņā līdzīgs kartupeļu pankūkām vai klimpām, bet tas prasa mazāk saimnieces laika – visu sagatavo, formu krāsnī iekšā, un saimniece stundu var darīt ko citu. Ķuģelis būs izcepies smuks un brūns, un pēc stundas saime varēs sēsties pie galda!

Veģetārieši var cept kuģeli bez gaļas.

Ja pašiem nav laika vai vēlēšanās kuģeli gatavot, bet vēlaties to nobaudīt, brauciet uz Vecauci! Iepriekš jāpiesakās pils pārvaldniecei Inesei Kaminskai e-pastā vecaucespils@gmail.com vai tālruni 63745302, 29195959.

Paldies Vecauces pils saimniecēm!

Sastāvdaļas

  • 1,5 kg miltainas šķirnes kartupeļu
  • 200 g žāvētas cauraugušas cūkgaļas
  • 1 sīpols
  • 2 ēdamkarotes kviešu miltu (Elvīra reizēm miltus aizvieto ar olu)
  • Sāls
  • Atbilstoša lieluma cepamā forma

Pasniegšanai

  • Skābs krējums
  • Brūkleņu ievārījums
  • Zaļumi pēc izvēles

Soļi

Solis 1

Cepamo formu ierīvē ar taukvielām.

Solis 2

Sīpolu nomizo, gaļu un sīpolu sagriež mazos kubiņos un apcep uz pannas.

Solis 3

Kartupeļus nomizo un sarīvē uz rupjās rīves (var arī virtuves kombainā).

Solis 4

Kartupeļu masai ātri pievieno kviešu miltus (vai olu), sīpolus un gaļu, šķipsniņu sāls, visu labi samaisa un pārliek cepamajā formā. Pēc kartupeļu sarīvēšanas jārīkojas iespējami veikli, jo kartupeļi ātri kļūst melni.

Solis 5

Cep 180 °C karstā krāsnī apmēram stundu. Gatavību pārbauda ar koka irbulīti. Ja masa vairs nelīp pie kociņa, kuģelis gatavs.

Solis 6

Pasniedz karstu ar krējumu, brūkleņu ievārījumu vai sakapātiem zaļumiem pēc garšas.

Mūsu grāmata

Izpārdota!

Saistītās receptes

Koča. Grūbu biezputra

Koča. Grūbu biezputra

10. oktobrī atzīmē Starptautisko putras dienu. Tam par godu dalīsimies ar kočas recepti. Šo gardo miežu grūbu putru mums gatavoja Edīte Krastiņa, saimniece no Rūjienas puses. Un gatavoja to īstā maizes krāsnī.

Dārzeņi un sēnes sarkanvīnā

Dārzeņi un sēnes sarkanvīnā

Ja man būtu restorāns, es šo recepti iekļautu pastāvīgajā ēdienkartē, tik laba tā ir. Iedvesmu smēlos veģetāro ēdienu pavārgrāmatā “Green Kitchen at Home: Quick and Healthy Vegetarian Food for Every Day” (David Frenkiel, Luise Vindahl, 2017) publicētā receptē “Beet bourguignon”.

Mārtiņdienas pīle pīlē

Mārtiņdienas pīle pīlē

Mārtiņdienai, kā zināms, piestāv kāds putna cepetis. Vesela putna cepetis nav ikdienas ēdiens, to nevar tā – viens-divi-gatavs, bet svētku reizēs tas ir lielisks. Pīle ir laba, ja zoss šķiet nepārvarami monumentāla, bet vistiņa (hmm, Mārtiņu gailis) – pārāk ikdienišķi svētku galdam.

Mūsu sadarbības partneri