Kuģelis
Mārtiņdienas pīle pīlē
Mārtiņdienai, kā zināms, piestāv kāds putna cepetis. Vesela putna cepetis nav ikdienas ēdiens, to nevar tā – viens-divi-gatavs, bet svētku reizēs tas ir lielisks. Pīle ir laba, ja zoss šķiet nepārvarami monumentāla, bet vistiņa (hmm, Mārtiņu gailis) – pārāk ikdienišķi svētku galdam.
Ievads
Teksts: Sandra Ošiņa
Foto: Valdis Ošiņš
Recepti piedāvā saimnieces Valda Kudiņa un Elvīra Geislere, viņas variet sastapt Vecauces pils virtuvē

Kuģelis ir ļoti vienkāršs un gards kartupeļu pīrāgs. Īsts saimes rudens vai ziemas ēdiens – to nav vērts gatavot, kad esi viens pats mājās. Tas ir ļoti sātīgs, garšas ziņā līdzīgs kartupeļu pankūkām vai klimpām, bet tas prasa mazāk saimnieces laika – visu sagatavo, formu krāsnī iekšā, un saimniece stundu var darīt ko citu. Ķuģelis būs izcepies smuks un brūns, un pēc stundas saime varēs sēsties pie galda!
Veģetārieši var cept kuģeli bez gaļas.

Ja pašiem nav laika vai vēlēšanās kuģeli gatavot, bet vēlaties to nobaudīt, brauciet uz Vecauci! Iepriekš jāpiesakās pils pārvaldniecei Inesei Kaminskai e-pastā vecaucespils@gmail.com vai tālruni 63745302, 29195959.
Paldies Vecauces pils saimniecēm!
Sastāvdaļas
- 1,5 kg miltainas šķirnes kartupeļu
- 200 g žāvētas cauraugušas cūkgaļas
- 1 sīpols
- 2 ēdamkarotes kviešu miltu (Elvīra reizēm miltus aizvieto ar olu)
- Sāls
- Atbilstoša lieluma cepamā forma
Pasniegšanai
- Skābs krējums
- Brūkleņu ievārījums
- Zaļumi pēc izvēles

Soļi
Solis 1
Cepamo formu ierīvē ar taukvielām.
Solis 2
Sīpolu nomizo, gaļu un sīpolu sagriež mazos kubiņos un apcep uz pannas.
Solis 3
Kartupeļus nomizo un sarīvē uz rupjās rīves (var arī virtuves kombainā).
Solis 4
Kartupeļu masai ātri pievieno kviešu miltus (vai olu), sīpolus un gaļu, šķipsniņu sāls, visu labi samaisa un pārliek cepamajā formā. Pēc kartupeļu sarīvēšanas jārīkojas iespējami veikli, jo kartupeļi ātri kļūst melni.
Solis 5
Cep 180 °C karstā krāsnī apmēram stundu. Gatavību pārbauda ar koka irbulīti. Ja masa vairs nelīp pie kociņa, kuģelis gatavs.
Solis 6
Pasniedz karstu ar krējumu, brūkleņu ievārījumu vai sakapātiem zaļumiem pēc garšas.

Saistītās receptes

Mārtiņdienas pīle pīlē
Mārtiņdienai, kā zināms, piestāv kāds putna cepetis. Vesela putna cepetis nav ikdienas ēdiens, to nevar tā – viens-divi-gatavs, bet svētku reizēs tas ir lielisks. Pīle ir laba, ja zoss šķiet nepārvarami monumentāla, bet vistiņa (hmm, Mārtiņu gailis) – pārāk ikdienišķi svētku galdam.

Apiņu dzinumi
Ceptus apiņu dzinumus pagājušajā gadā ieraudzīju lieliskās mikoloģes Inetas Danieles Facebook profilā. Vienmēr ir interesanti pamēģināt ko jaunu. Līdz šai dienai apiņus zinājām tikai kā alus brūvēšanai nepieciešamus augus. Palūkojos gar sētmali – jā, apiņi pašā plaukumā!

Pasta ar Boloņas mērci
Pasta ar Boloņas mērci, vai tomēr makaroni? Kā tos sauc jūsu mājās? Tik ātri un vienkārši pagatavojams, garšīgs ēdiens, noteikti izdosies arī pilnīgiem iesācējiem. Mērci var gatavot lielāku katliņu, otrā dienā tikai atliek uzvārīt svaigus makaronus. Mērci var arī sasaldēt dienām, kad nav laika gatavot.
Pie sastāvdaļām pieminēti kviešu milti, receptē – kartupeļu milti. Kā to saprast? Kuri īstie, vai kas nav pateikts?
Īstā atbilde ir kviešu milti, kaut no Auces pienāca ziņa, ka ar šo sastāvdaļu var improvizēt – Elvīra reizēm neliek miltus, bet pieliek olu. Paldies par vērību!