Kefīra un citronu krēms ar vaniļas mērci

Tiramisu

“Tira mi su” itāļu valodā nozīmē “cel mani augšup”. Par deserta izcelsmi var atrast dažādas leģendas.

Ievads

Teksts: Sandra Ošiņa

Foto: Valdis Ošiņš 

Maruta Raude ir porcelāna māksliniece, radoša it visā, ko dara. Mums bijusi tā laime fotografēt ēdienus Marutas darinātajos traukos žurnālam “Pie GALDA!”, katrs no tiem ir īsts mākslas darbs. No tādiem ēdot un dzerot, garša ir tiešām atšķirīga un sajūta – īpaša. Kad trauki tukši, tie priecē acis un dvēseli ar savām formām, krāsām un grafiku.

Šī saldā ēdiena pamatrecepte nākusi no Marutas tantes Varakļānos. Recepte ir ļoti vienkārša, deserts ir viegls, krēma skābenums labi sader ar vaniļas mērces saldumu. Krēma pagatavošanai tiek izmantoti gan olu baltumi, gan dzeltenumi, kas nav mazsvarīgi taupīgām saimniecēm. Maruta recepti uzlabojusi, pievienojot augļus un ogas skaistumam. Šoreiz krēms tika rotāts ar kompota persiku pusītēm un saldētām meža zemenītēm. Dekorus var mainīt, atkarībā no sezonas un pieejamajiem produktiem.

Marutai virtuvē ļoti palīdzēja viņas dzīves biedrs Alfs.

Sastāvdaļas

Ieraugam

  • 1,67 l ūdens
  • 0.533 kg rudzu bīdeļmiltu
  • 21 g ķimeņu sēklu

Mīklai

  • 53 g sāls
  • 167 g brūnā cukura
  • 1.4 kg rudzu bīdeļmiltu (tie nav parastie rupja maluma rudzu milti!)
  • 0.4 kg kviešu miltu
  • Ieraugs no iepriekšējās cepšanas
  • Pēc vēlēšanās sēkliņas kukuļa apvārtīšanai
  • Kļavu lapas vai klijas paklāšanai cepšanas laikā (ja cep elektriskajā cepeškrāsnī, var lietot cepamo papīru)

 

No šī daudzuma izcepsi 2 tik lielus kukuļus, kādi redzami bildēs

Soļi

Solis 1

Uzkarsē ūdeni, līdz sāk virmot sīki burbulīši, tas sāk sīkt, bet vēl nevārās.

Solis 2

Miltus un ķimenes ber abrā, noplaucē ar karsto ūdeni, plaucējumu kārtīgi izklapē ar menti un atstāj atdzist uz 4 stundām.

Solis 3

Ieraugam piejauc nedaudz silta ūdens, lai atdzīvojas.

Solis 4

Kad plaucējums atdzisis, var pievienot ieraugu un izmaisīt. Masai jābūt rauga pankūku mīklas konsistencē. Sasedz un atstāj uz 8 stundām.

Solis 5

Sāli un cukuru vienā traukā sajauc kopā, pārkaisa ieraugam.

Solis 6

Abrā iesijā kviešu un rudzu miltus.

Solis 7

Mīklu mīca, līdz tā atlec no rokām (rokām jābūt stiprām un jāiemācās pareizas kustības).

Solis 8

Mīklu nogludina mitrām rokām, pārkaisa miltus, uzvelk stiprās zīmes un norunā buramvārdus. Sasedz un liek uzrūgt uz vēl 2–2,5 stundām.

Solis 9

Pa to laiku ar skuju koka malku kurina krāsni, līdz ir sasniegta 300 C grādu temperatūra.
Ja cep elektriskajā cepeškrāsnī, to laicīgi uzkarsē uz 250, ja iespējams, 300 C grādiem.

Solis 10

Kad malkas krāsns gatava, tā jāatbrīvo no oglēm (Santas krāsns ir tā mūrēta, ka ogles pa speciāli ierīkotu spraugu var sarušināt tām paredzētā vietā, kur tās lēni atdziest).

Solis 11

Ar izmērcētu bērzu lapu slotiņu izmazgā krāsns klonu.

Solis 12

Kad mīkla izrūgusi, to sadala un taisa kukuļus, slapjām rokām veidojot vēlamo formu. Mīklu nav vēlams spiest, lai saglabātu uzrūgušo struktūru. Ja vēlas, kukuli var apvārtīt sēkliņu maisījumā.

Solis 13

Kukuli liek uz plāts, kas izklāta kļavu lapām vai klijām. (Ja cep elektriskajā cepeškrāsnī, var lietot cepamo papīru.) Maizei var ievilkt svītras vai rakstus, vai iedurt caurumus, tas palīdzēs pret nevēlamu plaisu rašanos.

Solis 14

Kukuļus liek krāsnī cepties. Malkas krāsnī cepot, temperatūra pamazām krītas. Ja cep elektriskajā krāsnī, pēc 20 minūtēm temperatūru samazina uz 160 C grādiem un cep vēl 40 minūtes.

Solis 15

Malkas krāsnī maizi cep 45 minūtes līdz 1 stundu. Kukuļi jāuzmana, ja tie apcepas nevienmērīgi dažādās krāsns zonās, tos var pamainīt vietām. Šī veida mīkla nav jūtīga pret temperatūras svārstībām, tāpēc to var droši darīt.

Solis 16

Kad maize gatava, to ar otu samitrina ar ūdeni, pagaida, lai liekais slapjums izgaro, un sasedz, lai tā atdziest lēni un vienmērīgi. Mazliet siltu maizi var nogaršot, bet īsto briedumu tā sasniegs nākamajā dienā, kad būs pilnībā atdzisusi. Tad garoziņa būs kļuvusi mīkstāka un mazliet izlīdzināsies pret mīkstumu.

Mūsu grāmata

Saistītās receptes

Tiramisu

Tiramisu

“Tira mi su” itāļu valodā nozīmē “cel mani augšup”. Par deserta izcelsmi var atrast dažādas leģendas.

Biezpiena sacepums

Biezpiena sacepums

Biezpiena sacepums ir ļoti latvisks saldais ēdiens. Lai tas izdotos īsteni labs, biezpienam jābūt svaigam un mīkstam, tam nevajadzētu būt graudainam, skābam vai pārāk sūkalainam.

Cepti āboli

Cepti āboli

Cepti āboli var būt pavisam parasts darbdienas kārums…

Mūsu sadarbības partneri