Pirmdiena, 16 aprīlis, 2012 - Gatavo
Foto: Valdis Ošiņš Pierakstīja: Sandra Ošiņa

Kāpostu tīteņi jeb “golubci”

Kapostu titeni Kapostu titeni Kapostu titeni Kapostu titeni Kapostu titeni Kapostu titeni Kapostu titeni Kapostu titeni Kapostu titeni Kapostu titeni Kapostu titeni Kapostu titeni Kapostu titeni Kapostu titeni Kapostu titeni Kapostu titeni Kapostu titeni Kapostu titeni Kapostu titeni Kapostu titeni Kapostu titeni Kapostu titeni Kapostu titeni

Kāpostu tīteņus gatavo un pazīst kā savas tautas iecienītu recepti daudzas pasaules tautas, ieskaitot latviešus. Receptēs atšķiras pildījums – tam pievieno gan rīsus, gan dažādus dārzeņus un sēnes, mērces ir gan ar, gan bez tomātu piedevas, ar krējumu vai jogurtu, variējot dažādas garšvielas. Mūsu mājās gatavojam gadu desmitiem iecienīto recepti.

Kāpostu tīteņi prasa laiku un pacietību. Ieguldītais laiks atmaksājas, jo uz plīts atrodams pilns lielais katls ar garšīgu ēdienu, kura būs gana vai nu kuplam ēdāju skaitam, vai ilgam laikam. Cilvēki, kam kāpostu tīteņi garšo, var tos ēst uzsildītus vairākas dienas pēc kārtas ar lielu labpatiku un bez apnikuma.

Mūsu ģimenē šis ēdiens saistās ar maniem vīra vecākiem Ellu un Ilju Sondoriem. Interesanti, ka dzimšanas diena bija iegadījusies abiem vienā dienā – 2. augustā. Tā kā viņu trīs dēlu ģimenes nāca ciemos ar mazbērniem un mazmazbērniem, bija vajadzīgs kāds cienasta ēdiens pamatīgos daudzumos, lai pietiktu visiem. Augustā kāpostgalvas ja bija pietiekami sabriedušas, lapas tām – lielas un daudz, tā šis ēdiens dzimšanas dienas galdā kļuva par tradīciju daudzu gadu garumā. Nu jau vīra vecāki ir aizsaulē, bet, kad pienāk augusts un kādā no mūsu ģimenes virtuvēm burbuļo liels grāpis ar tīteņiem, mēs vienmēr atceramies par viņiem un šo jauko tradīciju.

Ja gadās, ka laika maz, bet ļoti gribas tīteņus, var ātri uzmeistarot slinko variantu (sk. nākamo recepti).

Stāstu par to, kā kāpostu tīteņu recepte atceļojusi uz Latviju, lasiet stāstā no mūsu grāmatas.

Sastāvdaļas

1 vidēji liela kāpostgalva (tik liela, lai to var ievietot jūsu lielākajā katlā un pārliet ar ūdeni)

700 g jauktas maltās liellopu un cūkgaļas

2 olas

1 vidējs sīpols

burciņa tomātu mērces (0,5–0,8 l pēc garšas)

eļļa cepšanai

200 ml saldā vai skābā krējuma

1 ēdamkarote ķimeņu sēklu

4 ēdamkarotes kviešu miltu (2 karotes gaļas pildījumam un 2 karotes mērcei)

1 ēdamkarote kartupeļu miltu

pāris šķēļu baltmaizes

sāls, malti melnie pipari

Darba gaita

Kapostu titeni1. Kāpostam noņem virsējās lapas, ja tās ir bojātas, un ar asu, garu nazi apgriež apkārt kacenam. Kacenu izņem ārā.
Kapostu titeni2. Kāpostu liek lielā katlā ar kacena caurumu uz leju, pārlej ar vārošu ūdeni, uzliek katlam vāku un uzvāra.
Kapostu titeni3. Kad kāposts pavārījies minūtes piecas, apgriež to ar kacena caurumu uz augšu un, turpinot vārīt uz maza karstuma, uzmanīgi ar dakšiņu atdala pa lapai. Lapas liek uz šķīvja kaudzē. Kāposta buljonu atstāj tīteņu vārīšanai.
Kapostu titeni4. Kad lapas padzisušas, ar nazīti nogriež biezo dzīslu pie lapas pamatnes. Zinu, ka ir vēl otrs paņēmiens, kā sagatavo lapu tīšanai – cieto dzīslas daļu izklapē ar gaļas āmuriņu. Svarīgi, lai lapa būtu elastīga un labi locītos, bet paliktu pēc iespējas vesela, bez caurumiem.
Kapostu titeni5. Sīpolu nomizo un smalki sagriež. Baltmaizes šķēles aplej ar ūdeni un izmērcē.
Kapostu titeni6. Bļodā liek malto gaļu, izmērcēto maizi, kam nospiests liekais ūdens, sīpolus, olas, kviešu un kartupeļu miltus, ķimenes, krietnu šķipsnu sāls un maltu melno piparu.
Kapostu titeni7. Samīca viendabīgā masā.
Kapostu titeni8. Veido tīteņus. Uz kāposta lapas pie tuvākās malas liek gaļas pildījuma piku, veido garenu formu.
Kapostu titeni9. Pārliek lapas priekšējo malu.
Kapostu titeni10. Pārliek lapas labo malu.
Kapostu titeni11. Pārliek lapas kreiso malu.
Kapostu titeni12. Pildījumu sāk tīt lapā.
Kapostu titeni13. Satin līdz galam un liek traukā ar vaļējo malu uz leju.
Kapostu titeni14. Tā satin visus tīteņus. Lapas, kas par mazu tīteņa veidošanai, var sagriezt gabalos un pievienot katlā, kur vārīsies tīteņi.
Kapostu titeni15. Uz karstas pannas nelielā eļļas daudzumā tīteņus apcep brūnus no abām pusēm.
Kapostu titeni16. Apceptos tīteņus liek katlā kāposta buljonā.
Kapostu titeni17. Starp kārtām pievieno tomātu mērci. Kad visi tīteņi apcepti un salikti katlā, ja nepieciešams, pievieno ūdeni tā, lai tie ir pārsegti, un vāra uz lēna karstuma aptuveni stundu.
Kapostu titeni18. Krūzītē pāris karotes miltu atšķaida ar aukstu ūdeni un ietumē mērci.
Kapostu titeni19. Mērcei var pievienot skābu krējumu, sāli un piparus pēc garšas.
Kapostu titeni20. Var mērces gatavošanu pabeigt, kad tīteņi izņemti no katla, bet var to darīt tāpat, uzmanīgi ar karoti pamaisot un iecilājot mērci starp tīteņiem.
Kapostu titeni21. Pārliek bļodā.
Kapostu titeniPasniedz karstus, pārlietus ar mērci.
Kapostu titeniGaršīgi ar vārītiem kartupeļiem vai kartupeļu biezeni.

9 komentāri

  1. sanga
    10/08/2013 at 15:25

    Paldies Liels

    • garsigi
      10/08/2013 at 21:26

      Prieks, ja izdevās, ēdiet uz veselību!

  2. sanga
    11/08/2013 at 22:16

    Taka nebija liela katla,bet ļoti gribējās,kā lai tikai lapas novāra?,cik saprotu vajag lielāku galviņu!

    Kopumā sanāca superīgi,vēl palika pāri masa,uzcepu kotletes,tādas točna pirmo reizi ēdu,mazliet tikai sausas,bet saprotu,šī masa jau priekš tīteņiem:)

    • siikaa
      01/08/2014 at 14:13

      ja neveelies lapas vaariit – ljoti labi var izmantot mikroviljnu kraasni…

      • garsigi
        01/08/2014 at 14:16

        Paldies par padomu! Varbūt variet norādīt arī par jaudu un gatavošanas laiku, kā rīkoties?

  3. Āja
    20/10/2014 at 13:24

    Jā, viss ir tas pats bet Golibci ir ar vārītie rīsiem ko sajauc ar malto gaļu, zeltaini ceptiem sīpoliem.

  4. juks
    10/01/2015 at 14:53

    beidzot arii man buus jaakeras pie sii garduma gatavosanas.Tos eedu ar gardu muti jau 80tajos,kad tos nopirku konditorejaa,tagad mans deels tos vien gatavs eest katru dienu,ka tik buutu..Visdaargaakais prieks seit buus lielaaks katls,ko veel jaanopeerk,paareejais-nieks,un man prieks[buus],kad to paveiksu!Paldies !

    • garsigi
      10/01/2015 at 16:48

      Sveika, Aija! Šis ēdiens ir tiešām iecienīts ļoti daudzās ģimenēs, pie tam neapnīk – uzsildītus var ēst vairākas dienas pēc kārtas. Tad saimnieces var atpūsties pie kādas filmas vai grāmatas. Jūsu ģimenei lai jauks Jaunais gads!

Komentēt

© 2010 Garšīgā Latvija. Visas tiesības aizsargātas